Kokosanki, czyli pyszne ciasteczka kokosowe


kokosanki


Dziś przepis na pyszne kokosanki :)

Można by powiedzieć, że to takie makaroniki kokosowe.

A to dlatego, że ciasteczka kokosanki powstają z połączenia wiórek kokosowych z pianą z białek. Tak w wielkim skrócie :)

Jak zrobić takie ciasteczka kokosanki?

Najpierw podgrzewamy masło z cukrem (ja już zdążyłam zapomnieć jak słodkie są te ciastka), a potem mieszamy z wiórkami kokosowymi.

Na koniec taką masą kokosową mieszamy delikatnie z mocno ubitą pianą z białek.

W przepisie używamy 150 g cukru i ciastka są naprawdę słodkie. Myślę, że można dać go trochę mniej, tylko tak bez przesady! Wiórki kokosowe mogą smakować mdło, jeśli będzie za mało cukru.

Ja osobiście uwielbiam kokosanki, bo bardzo lubię wiórki kokosowe, a dodatkowy plus tych ciasteczek jest taki, że robią się praktycznie same – czyli tak jak lubię najbardziej :)

Muszę przyznać, że to chyba najlepsze kokosanki jakie jadłam :)

Z tego przepisu wychodzi blacha ciasteczek – ja robiłam je dość duże.

Polecam też Wam inne przepisy z wykorzystaniem wiórek kokosowych :D

ciasteczka kokosanki

ciastka kokosanki kokosanki

A tu moje stare zdjęcia tych ciasteczek (z początków blogowania w 2012 roku).

 ciasteczka kokosanki

ciastka z wiórkami kokosowymi

Kokosanki przepis do druku

kokosanki

Kokosanki

Wypieki Beaty
Przepis na proste i pyszne ciasteczka kokosowe.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
15 minut
Czas całkowity 45 minut
Porcje 17 sztuk
Kalorie 138 kcal

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Masło rozpuść w rondelku, dodaj cukier i wymieszaj.
  • Wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj dokładnie - moje wiórki były dość drobne i mocno suche, więc do masy dodałam trochę mleka.
  • Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i przemieszaj delikatnie.
  • Dodaj połowę białek do wiórek i delikatnie wymieszaj, dodaj resztę białek i wymieszaj.
  • Na dużą blachę połóż papier do pieczenia.
  • Nabieraj łyżką porcje ciasta (u mnie czubata łyżka) i układaj na blaszce - nie musisz zachowywać dużych odstępów.
  • Kokosanki piecz około 15 minut w 180 stopniach (tryb góra-dół) - muszą być ładnie rumiane.
  • Po upieczeniu ciastka ostudź.

Notatki

Podaję kaloryczność przy 17 ciasteczkach.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 138kcalWeglowodany: 12gBiałko: 2gTłuszcz: 10g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis na te ciasteczka pochodzi ze strony Kotlet tv