Przepis na amerykańskie ciastka z czekoladą i orzechami
Już od dłuższego czasu chodziły za mną te amerykańskie ciasteczka z czekoladą i orzechami (zwłaszcza, że ciągle leżały u mnie biedne zające wielkanocne z czekolady).
Ostatnio skończył się mój zapas ciastek, więc nie myśląc długo wzięłam się za wypróbowywanie tego przepisu.
Ciastka wyszły bardzo duże (podczas pieczenia trochę się rozlewają i rosną), przy wyciąganiu były bardzo miękkie – trzeba chwilę poczekać, aż ostygną i dopiero wtedy można je ściągać z blachy, a jak już ostygną, to po prostu „niebo w gębie”.
Najlepszą reklamą jest reakcja mojego męża – najpierw podchodził do nich jak do jeża, a jak w końcu spróbował, to usłyszałam „Ale dobre!!” :)
Dobre, to mało powiedziane – one są pyszne, a ich zaletą jest, że w środku pozostają miękkie, a czekolada jest fajnie rozpuszczona. Ja dodałam jeszcze do nich szklankę posiekanych orzechów włoskich, więc jest ciekawa różnica konsystencji :)
Spróbujcie, a się nie zawiedziecie :)
Ps. Ostatnio ponownie robiłam te ciasteczka i zrobiłam im nowe zdjęcia :) – pod spodem zostawiam stare dla porównania ;)
Zróbcie również owsiane ciasteczka z czekoladą – ciekawe, które będą Wam bardziej smakować :D
A tu pierwsze zdjęcia ciasteczek.
Ciasteczka z czekoladą i orzechami – przepis do druku

Ciasteczka z czekoladą
Składniki
- 200 g masła miekkiego
- 100 g cukru trzcinowego 0,5 szklanki
- 50 g cukru białego 1/4 szklanki
- 2 jajka rozmiar L
- 350 g maki 2 i 1/3 szklanki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 200 g czekoladowych kropelek lub pokrojonej w kawałki czekolady
- 100 g orzechów włoskich posiekanych (niekoniecznie)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - może to też być aromat migdałowy
- 1 szczypta soli
Instrukcja
- Masło zmiksuj na puszystą masę, dodaj cukier i jajka i dobrze ubij.200 g masła, 100 g cukru trzcinowego, 50 g cukru białego, 2 jajka
- Dodaj mąkę, sodę i sól, dobrze wymieszaj - na niskich obrotach.350 g maki, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 szczypta soli
- Wsyp czekoladę, orzechy i dodaj wanilię, lekko połącz wszystkie składniki.200 g czekoladowych kropelek, 100 g orzechów włoskich, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Na wyłożonej pergaminem blasze układaj łyżką kopczyki (zachowaj odstępy między ciastkami, bo się trochę rozpłyną przy pieczeniu).
- Piecz je w temperaturze 180 ºC (góra/dół) przez około 12 - 15 minut, do momentu aż zaczną się rumienić.
- Wystudź je na drucianej siateczce.
Przepis znaleziony na stronie Mniam mniam i lekko zmodyfikowany.