Przepis na amerykańskie ciastka z czekoladą i orzechami

ciastka z orzechami


Już od dłuższego czasu chodziły za mną te amerykańskie ciasteczka z czekoladą i orzechami (zwłaszcza, że ciągle leżały u mnie biedne zające wielkanocne z czekolady).

Ostatnio skończył się mój zapas ciastek, więc nie myśląc długo wzięłam się za wypróbowywanie tego przepisu.

Ciastka wyszły bardzo duże (podczas pieczenia trochę się rozlewają i rosną), przy wyciąganiu były bardzo miękkie – trzeba chwilę poczekać, aż ostygną i dopiero wtedy można je ściągać z blachy, a jak już ostygną, to po prostu „niebo w gębie”.

Najlepszą reklamą jest reakcja mojego męża – najpierw podchodził do nich jak do jeża, a jak w końcu spróbował, to usłyszałam „Ale dobre!!” :)

Dobre, to mało powiedziane – one są pyszne, a ich zaletą jest, że w środku pozostają miękkie, a czekolada jest fajnie rozpuszczona. Ja dodałam jeszcze do nich szklankę posiekanych orzechów włoskich, więc jest ciekawa różnica konsystencji :)

Spróbujcie, a się nie zawiedziecie :)

Ps. Ostatnio ponownie robiłam te ciasteczka i zrobiłam im nowe zdjęcia :) – pod spodem zostawiam stare dla porównania ;)

Zróbcie również owsiane ciasteczka z czekoladą – ciekawe, które będą Wam bardziej smakować :D

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 4 ocen
Postaw mi kawę

ciastka z czekoladą i orzechami

ciasteczka czekoladowe

ciasteczka orzechowe

ciasteczka z czekoladą

ciastka z czekoladą

A tu pierwsze zdjęcia ciasteczek.

ciasteczka czekoladowe1 

ciasteczka czekoladowe2 

ciasteczka czekoladowe3 

Ciasteczka z czekoladą i orzechami – przepis do druku

ciastka z orzechami

Ciasteczka z czekoladą

Wypieki Beaty
Przepis na przepyszne i duże ciastka z kawałkami czekolady i chrupiącymi orzechami.
5 z 4 ocen
Porcje 30 sztuk

Składniki

  • 200 g masła miekkiego
  • 100 g cukru trzcinowego 0,5 szklanki
  • 50 g cukru białego 1/4 szklanki
  • 2 jajka rozmiar L
  • 350 g maki 2 i 1/3 szklanki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 200 g czekoladowych kropelek lub pokrojonej w kawałki czekolady
  • 100 g orzechów włoskich posiekanych (niekoniecznie)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - może to też być aromat migdałowy
  • 1 szczypta soli

Instrukcja
 

  • Masło zmiksuj na puszystą masę, dodaj cukier i jajka i dobrze ubij.
    200 g masła, 100 g cukru trzcinowego, 50 g cukru białego, 2 jajka
  • Dodaj mąkę, sodę i sól, dobrze wymieszaj - na niskich obrotach.
    350 g maki, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 szczypta soli
  • Wsyp czekoladę, orzechy i dodaj wanilię, lekko połącz wszystkie składniki.
    200 g czekoladowych kropelek, 100 g orzechów włoskich, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Na wyłożonej pergaminem blasze układaj łyżką kopczyki (zachowaj odstępy między ciastkami, bo się trochę rozpłyną przy pieczeniu).
  • Piecz je w temperaturze 180 ºC (góra/dół) przez około 12 - 15 minut, do momentu aż zaczną się rumienić.
  • Wystudź je na drucianej siateczce.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znaleziony na stronie Mniam mniam i lekko zmodyfikowany.