Ciastka z czekoladą i orzechami

ciastka z orzechami

 

Już od dłuższego czasu nosiłam się z zamiarem upieczenia tych ciasteczek (zwłaszcza, że ciągle leżały u mnie biedne zające wielkanocne z czekolady).

Ostatnio skończył się mój zapas ciastek, więc nie myśląc długo wzięłam się za wypróbowywanie tego przepisu.

Ciastka wyszły bardzo duże (podczas pieczenia trochę się rozlewają i rosną), przy wyciąganiu były bardzo miękkie – trzeba chwilę poczekać, aż ostygną i dopiero wtedy można je ściągać z blachy,

a jak już ostygną, to po prostu “niebo w gębie”.

Najlepszą reklamą jest reakcja mojego męża – najpierw podchodził do nich jak do jeża, a jak w końcu spróbował, to usłyszałam “Ale dobre!!” :)

Dobre, to mało powiedziane – one są pyszne, a ich zaletą jest, że w środku pozostają miękkie, a czekolada jest fajnie rozpuszczona. Ja dodałam jeszcze do nich szklankę posiekanych orzechów włoskich, więc jest ciekawa różnica konsystencji :)

Spróbujcie, a się nie zawiedziecie :)

Ps. Ostatnio ponownie robiłam te ciasteczka i zrobiłam im nowe zdjęcia :) – pod spodem zostawiam stare dla porównania ;)

Zróbcie również owsiane ciasteczka z czekoladą – ciekawe, które będą Wam bardziej smakować :D

 

ciastka z czekoladą i orzechami

 

ciasteczka czekoladowe

 

ciasteczka orzechowe

 

ciasteczka z czekoladą

 

ciastka z czekoladą

 

A tu pierwsze zdjęcia ciasteczek.

 

 

 

Ciastka z czekoladą i orzechami – przepis do druku

ciastka z orzechami

Ciasteczka z czekoladą

Wypieki Beaty
5 z 3 ocen

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Masło zmiksuj na puszystą masę, dodaj cukier i jajka i dobrze ubij.
  • Dodaj mąkę, sodę i sol, dobrze wymieszaj i wsyp czekoladę, orzechy i wanilię, lekko połącz wszystkie składniki.
  • Na wyłożonej pergaminem blasze układaj łyżką kopczyki (zachowaj odstępy między ciastkami, bo się trochę rozpłyną przy pieczeniu).
  • Piecz je w temperaturze 180 ºC przez około 12 - 15 minut, do momentu aż zaczną się rumienić.
  • Wystudź je na drucianej siateczce.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znaleziony na stronie Mniam mniam i lekko zmodyfikowany.