Ciastka z czekoladą i orzechami
Już od dłuższego czasu nosiłam się z zamiarem upieczenia tych ciasteczek (zwłaszcza, że ciągle leżały u mnie biedne zające wielkanocne z czekolady).
Ostatnio skończył się mój zapas ciastek, więc nie myśląc długo wzięłam się za wypróbowywanie tego przepisu.
Ciastka wyszły bardzo duże (podczas pieczenia trochę się rozlewają i rosną), przy wyciąganiu były bardzo miękkie – trzeba chwilę poczekać, aż ostygną i dopiero wtedy można je ściągać z blachy,
a jak już ostygną, to po prostu „niebo w gębie”.
Najlepszą reklamą jest reakcja mojego męża – najpierw podchodził do nich jak do jeża, a jak w końcu spróbował, to usłyszałam „Ale dobre!!” :)
Dobre, to mało powiedziane – one są pyszne, a ich zaletą jest, że w środku pozostają miękkie, a czekolada jest fajnie rozpuszczona. Ja dodałam jeszcze do nich szklankę posiekanych orzechów włoskich, więc jest ciekawa różnica konsystencji :)
Spróbujcie, a się nie zawiedziecie :)
Ps. Ostatnio ponownie robiłam te ciasteczka i zrobiłam im nowe zdjęcia :) – pod spodem zostawiam stare dla porównania ;)
Zróbcie również owsiane ciasteczka z czekoladą – ciekawe, które będą Wam bardziej smakować :D
A tu pierwsze zdjęcia ciasteczek.
Ciastka z czekoladą i orzechami – przepis do druku
Ciasteczka z czekoladą
- 200 g masła
- 100 g brązowego cukru
- 50 g cukru
- 2 jajka
- 350 g maki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 200 g czekoladowych kropelek lub pokrojonej w kawałki czekolady
- 100 g posiekanych orzechów włoskich (niekoniecznie)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - może to też być aromat migdałowy
- szczypta soli
- Masło zmiksuj na puszystą masę, dodaj cukier i jajka i dobrze ubij.
- Dodaj mąkę, sodę i sol, dobrze wymieszaj i wsyp czekoladę, orzechy i wanilię, lekko połącz wszystkie składniki.
- Na wyłożonej pergaminem blasze układaj łyżką kopczyki (zachowaj odstępy między ciastkami, bo się trochę rozpłyną przy pieczeniu).
- Piecz je w temperaturze 180 ºC przez około 12 - 15 minut, do momentu aż zaczną się rumienić.
- Wystudź je na drucianej siateczce.
Przepis znaleziony na stronie Mniam mniam i lekko zmodyfikowany.
[…] okazji tych ciasteczek pomarańczowych z ricottą zrobiłam jeszcze synowi na tą wigilię ciasteczka z czekoladą – to jest zawsze hit wśród dzieci (oraz u mojego męża […]
Pyszne, tylko następnym razem zmniejszę sodę bo trochę mi nią czuć ale przepis rewelacja:)
Możesz zamiast sody użyć proszek do pieczenia :)
;-)
musze sprobowac! :D