Przepis na zdrowe orzechowe batoniki

batoniki orzechowe 4


Przedstawiam Wam dziś zdrowe orzechowe batoniki – można by powiedzieć, że to batoniki musli, ale nie ma w nich żadnych płatków – owsianych, czy jakichkolwiek :)

Jest za to masa różnych orzechów, są migdały, żurawina, słonecznik, nasiona goi i miód.

Batoniki są przepyszne, a do tego bardzo zdrowe – z samych naturalnych składników.

Po nich można na prawdę powiedzieć, że się jest zdrowo najedzonym.

Jeden taki batonik zapewni Wam mnóstwo energii – jak dla mnie to hit przed wysiłkiem fizycznym – dodaje energii przed bieganiem.

Takie batoniki orzechowe możecie też spokojnie dać swoim dzieciom :)

Nie liczyłam dokładnie kalorii, ale jeden batonik o wadze około 40 g będzie miał nie więcej niż 250 kalorii.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.45 z 9 ocen
Postaw mi kawę

batoniki orzechowe 1

batoniki orzechowe 3

batoniki orzechowe 6

batoniki orzechowe 7

Zdrowe orzechowe batoniki przepis do druku

homemade bars

Zdrowe orzechowe batoniki

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne batoniki z orzechami i bakaliami.
4.45 z 9 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
1 godz
Czas całkowity 1 godz 50 minut
Porcje 20

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o wielkości około 24/24 cm.

Składniki

Instrukcja
 

  • Rozpuść razem w rondelku miód, masło orzechowe, ekstrakt z wanilii i mielone migdały.
    110 g miodu, 1 łyżka ekstraktu z wanilii, 1 łyżka masła orzechowego, 40 g mielonych migdałów
  • Orzechy posiekaj lub krótko zmiksuj.
    200 g orzechów
  • Dodaj orzechy, rodzynki, żurawiny i słonecznik do masy miodowej - dokładnie wymieszaj.
    200 g orzechów, 30 g rodzynek, 30 g suszonej żurawiny, 50 g ziaren słonecznika
  • Foremkę o wielkości około 24/24 cm wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej masę, rozprowadź równą warstwą i lekko ugnieć.
  • Piecz w 150 stopniach przez około 20 minut.
  • Po upieczeniu ostudź, a następnie schłodź w lodówce przez kilka godzin.
  • Ostrym nożem pokrój masę na batoniki.
  • Jeśli chcesz je przechowywać, to najlepiej każdy batonik zawiń w folię spożywczą lub aluminiową.
  • Batoniki najlepiej przechowywać w lodówce, aby nie miękły.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znalazłam tutaj – podaję z moimi małymi zmianami.