Zdrowe orzechowe batoniki
Przepis na zdrowe orzechowe batoniki
Przepis na zdrowe orzechowe batoniki z miodem, masłem orzechowym i bakaliami to doskonała propozycja dla tych, którzy szukają pożywnych i smacznych przekąsek. Te batoniki są pełne wartości odżywczych dzięki zawartości orzechów, które dostarczają białka, zdrowych tłuszczy oraz błonnika. Dodatek miodu i masła orzechowego nadaje im słodkiego smaku i lepkiej konsystencji, a bakalie dodają chrupkości i dodatkowego smaku. To idealna przekąska na drogę, po treningu lub jako zdrowa przekąska między posiłkami. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Zdrowe orzechowe batoniki przepis krok po kroku
Jeśli lubisz zdrowe słodkie przekąski, które dostarczają energii, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Zdrowe orzechowe batoniki przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 24/24 cm.
Składniki
składniki na orzechowe batoniki
- 110 g miodu
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii (- opcjonalnie)
- 40 g mielonych migdałów
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka masła orzechowego
- 200 g orzechów ((użyłam mieszanki – włoskie, laskowe, nerkowca, brazylijskie))
- 30 g rodzynek
- 30 g suszonej żurawiny
- 50 g ziaren słonecznika
Instrukcja
Jak zrobić orzechowe batoniki w domu
- Rozpuść razem w rondelku miód, masło orzechowe, ekstrakt z wanilii i mielone migdały.110 g miodu, 1 łyżka ekstraktu z wanilii, 1 łyżka masła orzechowego, 40 g mielonych migdałów
- Orzechy posiekaj lub krótko zmiksuj.200 g orzechów
- Dodaj orzechy, rodzynki, żurawiny i słonecznik do masy miodowej – dokładnie wymieszaj.200 g orzechów, 30 g rodzynek, 30 g suszonej żurawiny, 50 g ziaren słonecznika
- Foremkę o wielkości około 24/24 cm wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej masę, rozprowadź równą warstwą i lekko ugnieć.
- Piecz masę w 150 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20 minut.
- Po upieczeniu ostudź, a następnie schłodź w lodówce przez kilka godzin.
- Ostrym nożem pokrój masę na batoniki.
- Jeśli chcesz je przechowywać, to najlepiej każdy batonik zawiń w folię spożywczą lub aluminiową.
- Batoniki najlepiej przechowywać w lodówce, aby nie miękły.
Prywatne
Domowe batoniki orzechowe – uwagi
Przedstawiam Wam dziś zdrowe orzechowe batoniki – można by powiedzieć, że to batoniki musli, ale nie ma w nich żadnych płatków – owsianych, czy jakichkolwiek. Jest za to masa różnych orzechów, są migdały, żurawina, słonecznik, nasiona goi i miód. Batoniki są przepyszne, a do tego bardzo zdrowe – z samych naturalnych składników. Po nich można na prawdę powiedzieć, że się jest zdrowo najedzonym. Jeden taki batonik zapewni Wam mnóstwo energii – jak dla mnie to hit przed wysiłkiem fizycznym – dodaje energii przed bieganiem. Takie batoniki orzechowe możecie też spokojnie dać swoim dzieciom :)
Nie liczyłam dokładnie kalorii, ale jeden batonik o wadze około 40 g będzie miał nie więcej niż 250 kalorii.
Przepis znalazłam tutaj – podaję z moimi małymi zmianami.
Polecane przepisy na zdrowe przekąski
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne przekąski i zdrowe słodkości. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Zdrowe orzechowe batoniki
Przepis na domowe batoniki musli z orzechami i bakaliami w miodzie. Te batoniki orzechowe przygotujecie bardzo prosto i szybko. Potem wystarczy je upiec, ostudzić i pokroić na porcje. Orzechowe batony musli to idealna przekąska przed lub po treningu. Batony bez glutenu i białego cukru dostarczą dużo energii, a do tego smakują wyśmienicie. Takie zdrowe batoniki orzechowe możecie spakować dzieciom do szkoły, albo zabrać ze sobą do pracy. Bezglutenowe batoniki musli mogą zjeść osoby na różnych dietach eliminacyjnych - nie ma w nich cukru, laktozy, glutenu ani jajek.
Bezglutenowe batoniki z orzechami i bakaliami
Takie zdrowe batoniki bezglutenowe polecam wszystkim, bo są przepyszne. Możecie dodać do nich swoje ulubione bakalie i nasionka. Stworzycie w ten sposób unikatowe batoniki musli niedostępne w sklepach. Koniecznie wypróbujcie mój przepis krok po kroku na domowe batoniki musli.
Zajrzyjcie również do innych moich przepisów na zdrowe słodkości.