Przepis na zdrowe brownie z daktylami

zdrowe brownie 1


Można jednocześnie jeść pyszne i zdrowe ciasto – przykładem na to jest moje dzisiejsze zdrowe brownie.

Zrobione jest z daktyli, gorzkiego kakao, syropu klonowego, mąki jaglanej (oryginalnie była mąka kokosowa, ale jej nie miałam) oraz nasion chia.

Do tego galaretka z dżemu malinowego.

Ciasto jest bardzo czekoladowe i nie za słodkie, a do tego fajnie chrupie nasionami (jeśli ich nie macie, to możecie je pominąć przy  pieczeniu).

To brownie jest bezglutenowe i bez białego cukru, a do tego jeśli masło zamienisz na olej kokosowy, albo margarynę, to otrzymasz brownie bez nabiału.

Dzieciaczki (dorośli zresztą też) nie zorientują się, że jedzą „jakieś inne” brownie :)

A z tej porcji otrzymacie blaszkę o wielkości około 22/22 cm.

Wypróbujcie również inne moje przepisy na zdrowe słodkości.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.84 z 6 ocen
Postaw mi kawę

zdrowe brownie

zdrowe brownie 5

zdrowe brownie 6

zdrowe brownie 7

Zdrowe brownie przepis do druku

zdrowe brownie 1

Zdrowe brownie

Wypieki Beaty
Przepis na bezglutenowe brownie na daktylach.
4.84 z 6 ocen
Czas przygotowania 50 minut
Czas wykonania 30 minut
3 godz
Czas całkowity 4 godz 20 minut
Porcje 16

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o wielkości około 22/22 cm.

Składniki

Instrukcja
 

  • Daktyle pokrój na mniejsze kawałki, włóż do rondelka, zalej szklanką wody i gotuj, aż daktyle zmiękną i się rozpadną.
    20 daktyli
  • Do miękkich daktyli dodaj sodę i wymieszaj (masa się spieni), zmiksuj całość, aby była w miarę gładka, dodaj masło pokrojone w kawałki i mieszaj aż się rozpuści.
    1 łyżeczka sody, 125 g masła
  • Dodaj do masy syrop klonowy i wymieszaj.
    3/4 szklanki syropu klonowego
  • Kakao zmieszaj z mąką i szczyptą soli.
    3/4 szklanki gorzkiego kakao
  • Puree z daktyli przełóż do misy miksera, dodaj mąkę, jajka i krótko zmiksuj.
    3/4 szklanki mąki jaglanej/kokosowej/orkiszowej, 2 jajka
  • Jeśli masz, to dodaj nasiona chia i krótko wymieszaj.
    0,5 szklanki nasion chia
  • Przełóż masę do foremki o wielkości około 22/22 cm.
  • Piecz w 160 stopniach przez około 25-30 minut (do suchego patyczka).
  • Po upieczeniu przestudź.
  • Dżem malinowy przełóż do rondelka i podgrzej.
    375 g dżemu malinowego
  • Żelatynę zalej wodą - trochę ponad poziom żelatyny, zamieszaj, a gdy napęcznieje podgrzej krótko w mikrofalówce, aby żelatyna się rozpuściła.
    5 g żelatyny
  • Dodaj żelatynę do gorącego dżemu i wymieszaj.
  • Wyłóż dżem na brownie i schłodź przez około 2 godziny w lodówce.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znalazłam na stronie Delicious.com.