daktyle
Daktyle – przepisy dla każdego!
Bardzo lubię daktyle i zjadam je same, albo kroję w drobniejsze kawałki i dodaję do moje codziennej granoli.
Daktyle to owoce, których właściwości odżywcze docenią szczególnie sportowcy. Daktyle, zarówno te suszone, jak i surowe, są skarbnicą cukrów prostych, będących źródłem energii podczas intensywnego wysiłku, a ponadto uzupełnią niedobór glikogenu oraz potasu w organizmie. Poza tym daktyle zapobiegną miażdżycy, złagodzą objawy menopauzy i pomogą uporać się z zaparciami (źródło Poradnik zdrowie).
Dlatego osoby uprawiające sport i te pracujące fizycznie powinny włączyć daktyle do swojej diety.
Można je dodawać do koktajli, czy też owsianki. Pokrojone można dodać do ciastek i ciast.
Ja osobiście bardzo lubię ciasto sticky toffee, które pierwszy raz miałam okazję jeść na wycieczce do Szkocji.
Namoczone i zmiksowane daktyle dodane do ciasta pozwolą wam ograniczyć dodawany biały cukier, a przy okazji nadadzą wypiekom piękny karmelowy kolor.
Wypróbujcie moje przepisy z daktylami.