Daktylowa gwiazda z pomarańczami

 

świąteczna gwiazda pomarańczowa

 

Widziałam już wcześniej w internecie te piękne drożdżowe gwiazdy, ale ciągle brak mi było czasu, aby upiec taką w domu.

Teraz przy okazji świąt Bożego Narodzenia wzięłam du… w troki i upiekłam moją daktylową gwiazdę.

O matulu, jaka ona była dobra.

To nadzienie daktylowo-pomarańczowe jest po prostu obłędne i można go wyjadać łyżkami – zresztą możecie go zjeść do naleśników, placuszków, albo gofrów – wystarczy przygotować go więcej :)

Ostrzegam was jednak – może ta drożdżówka wygląda sobie tak słodko i niewinnie, ale to jest niezły kawał ciasta.

Mi się ledwo zmieściła na dużej blaszce z piekarnika – średnica ciacha to spokojnie jakieś 30 cm.

Mimo wszystko – moja gwiazda zniknęła bardzo szybko i już mi za nią tęskno.

Ps. Dla ułatwienia sprawy na samym końcu wpisu (po przepisie) jest zdjęcie ilustrujące jak zrobić taką gwiazdę – nie bójcie się, to nie jest trudnoe – co najwyżej odrobinę brudzące. Polecam wam też robić od razu ciasto na blaszce,  na której będzie pieczona, bo inaczej możecie mieć problem z jej przeniesieniem ;)

Przy okazji polecam wam również przepis na odrywany makowiec, albo na pyszne szwedzkie bułeczki cynamonowe.

 

ciasto drożdżowe z daktylami  ciasto daktylowe z pomarańczami
 

ciasto daktylowo-pomarańczowe  świąteczna drożdżówka gwiazda
 

drożdżówka pomarańczowa  daktylowa gwiazda

Przepis do druku

ciasto drożdżowe z daktylami

Daktylowa gwiazda

Wypieki Beaty
Przepis na jedną dużą (około 30 cm średnicy) gwiazda.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 4 godz
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 4 godz 25 minut
Danie Ciasta
Porcje 14
Kalorie 264 kcal

Składniki
  

ciasto drożdżowe:

daktylowe nadzienie:

lukier:

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj razem, aż drożdże się rozpuszczą, dodaj letnie mleko i wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  • W misie miksera umieść mąkę, resztę cukru, jajka, olej, cynamon i skórkę startą z jednej pomarańczy.
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - będzie dość gęste.
  • Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do napuszenia.
  • W tym czasie przygotuj nadzienie daktylowe.
  • Daktyle przełóż do rondelka, dodaj do nich skórkę oraz sok z pomarańczy, gotuj na małym ogniu, aż daktyle zmiękną.
  • Zmiksuj całość i odstaw do wystudzenia.
  • Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie krótko zagnieć.
  • Podziel na 4 równe części, każdą rozwałkuj na placek o średnicy około 25 cm.
  • Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, na środku ułóż jeden rozwałkowany placek, posmaruj go 1/3 nadzienia - zostaw około 1 cm wolnego brzegu.
  • Połóż drugi placek i posmaruj go nadzieniem, to samo zrób z trzecim plackiem.
  • Na wierzchu połóż czwarty rozwałkowany placek.
  • Dociśnij i sklej ciasto po całym obwodzie.
  • Na środku ciasta połóż niedużą miseczkę.
  • Natnij ciasto najpierw tak aby mieć 4 części (jak na zegarze - co kwadrans), teraz każdą część przetnij na pół, a następnie każdą taką połówkę jeszcze na pół - otrzymacie 16 części.
  • Weź w dłonie po jednej takiej części i zwiń dwukrotnie w przeciwnych kierunkach - lewą ręką kręcimy w lewo, a prawą w prawo, na koniec sklejamy razem końcówki.
  • Tak robimy z całą gwiazdą.
  • Na koniec zdejmujemy miseczkę ze środka, ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około pół godziny do napuszenia.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni (tryb góra/dół), ciasto przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20-25 minut - aż będzie rumiane.
  • Po upieczeniu gwiazdę studzimy.
  • Do cukru pudru dodajemy po łyżce mleko - około 2-3 łyżki i polewamy tak przygotowanym lukrem ciasto.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 264kcalWeglowodany: 50gBiałko: 6gTłuszcz: 5gBłonnik: 2.2g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

ciasto drożdżowa gwiazda