Daktylowa gwiazda z pomarańczami

 

świąteczna gwiazda pomarańczowa

 

Widziałam już wcześniej w internecie te piękne drożdżowe gwiazdy, ale ciągle brak mi było czasu, aby upiec taką w domu.

Teraz przy okazji świąt Bożego Narodzenia wzięłam du… w troki i upiekłam moją daktylową gwiazdę.

O matulu, jaka ona była dobra.

To nadzienie daktylowo-pomarańczowe jest po prostu obłędne i można go wyjadać łyżkami – zresztą możecie go zjeść do naleśników, placuszków, albo gofrów – wystarczy przygotować go więcej 🙂

Ostrzegam was jednak – może ta drożdżówka wygląda sobie tak słodko i niewinnie, ale to jest niezły kawał ciasta.

Mi się ledwo zmieściła na dużej blaszce z piekarnika – średnica ciacha to spokojnie jakieś 30 cm.

Mimo wszystko – moja gwiazda zniknęła bardzo szybko i już mi za nią tęskno.

Ps. Dla ułatwienia sprawy na samym końcu wpisu (po przepisie) jest zdjęcie ilustrujące jak zrobić taką gwiazdę – nie bójcie się, to nie jest trudnoe – co najwyżej odrobinę brudzące. Polecam wam też robić od razu ciasto na blaszce,  na której będzie pieczona, bo inaczej możecie mieć problem z jej przeniesieniem 😉

Przy okazji polecam wam również przepis na odrywany makowiec, albo na pyszne szwedzkie bułeczki cynamonowe.

 

ciasto drożdżowe z daktylami  ciasto daktylowe z pomarańczami
 

ciasto daktylowo-pomarańczowe  świąteczna drożdżówka gwiazda
 

drożdżówka pomarańczowa  daktylowa gwiazda

Przepis do druku

Daktylowa gwiazda
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na jedną dużą (około 30 cm średnicy) gwiazda.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 14
Składniki
ciasto drożdżowe:
  • 500 g (3 lekko czubate szklanki) mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 50 g (1/4 szklanki) cukru
  • 180 ml letniego mleka
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 50 g oleju
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu
daktylowe nadzienie:
  • 200 g daktyli bez pestek
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • sok z dwój pomarańczy
lukier:
  • 100 g (około pół szklanki) cukru pudru
  • trochę mleka
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj razem, aż drożdże się rozpuszczą, dodaj letnie mleko i wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  2. W misie miksera umieść mąkę, resztę cukru, jajka, olej, cynamon i skórkę startą z jednej pomarańczy.
  3. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - będzie dość gęste.
  4. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do napuszenia.
  5. W tym czasie przygotuj nadzienie daktylowe.
  6. Daktyle przełóż do rondelka, dodaj do nich skórkę oraz sok z pomarańczy, gotuj na małym ogniu, aż daktyle zmiękną.
  7. Zmiksuj całość i odstaw do wystudzenia.
  8. Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie krótko zagnieć.
  9. Podziel na 4 równe części, każdą rozwałkuj na placek o średnicy około 25 cm.
  10. Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, na środku ułóż jeden rozwałkowany placek, posmaruj go ⅓ nadzienia - zostaw około 1 cm wolnego brzegu.
  11. Połóż drugi placek i posmaruj go nadzieniem, to samo zrób z trzecim plackiem.
  12. Na wierzchu połóż czwarty rozwałkowany placek.
  13. Dociśnij i sklej ciasto po całym obwodzie.
  14. Na środku ciasta połóż niedużą miseczkę.
  15. Natnij ciasto najpierw tak aby mieć 4 części (jak na zegarze - co kwadrans), teraz każdą część przetnij na pół, a następnie każdą taką połówkę jeszcze na pół - otrzymacie 16 części.
  16. Weź w dłonie po jednej takiej części i zwiń dwukrotnie w przeciwnych kierunkach - lewą ręką kręcimy w lewo, a prawą w prawo, na koniec sklejamy razem końcówki.
  17. Tak robimy z całą gwiazdą.
  18. Na koniec zdejmujemy miseczkę ze środka, ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około pół godziny do napuszenia.
  19. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni (tryb góra/dół), ciasto przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20-25 minut - aż będzie rumiane.
  20. Po upieczeniu gwiazdę studzimy.
  21. Do cukru pudru dodajemy po łyżce mleko - około 2-3 łyżki i polewamy tak przygotowanym lukrem ciasto.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 264 Tłuszcze: 5 g Węglowodany: 50 g Błonnik: 2,2 g Białka: 6 g

 

 

ciasto drożdżowa gwiazda