Przepis na pyszne lekko pomarańczowe drożdżówki żurawinowe

drożdżowe ślimaczki z żurawiną

Niedawno firma Ariete poprosiła mnie o przetestowanie ich miksera planetarnego z serii Classic i napisania o nim recenzji.

Oprócz recenzji przygotowałam jeszcze dla was przepis na drożdżowe ślimaczki z żurawiną, które zrobiłam tym właśnie mikserem.

Recenzję przeczytacie na blogu, a teraz zapraszam was na bułeczki.

Zbliżają się święta Bożego Narodzenia, więc w mojej kuchni prym wiodą teraz świąteczne smaki.

Grudzień mocno kojarzy się mi ze smakiem i zapachem pomarańczy i mandarynek, a także z bakaliami.

Dlatego przygotowałam aromatyczne i pachnące pomarańczami drożdżowe ciasto.

Posypałam je cukrem trzcinowym, cynamonem, skórką pomarańczową oraz suszoną żurawiną.

Zwinęłam w rulon i pocięłam na mniejsze bułeczki.

Po upieczeniu posmarowałam je jeszcze lukrem i posypałam kandyzowaną skórką pomarańczową.

Te drożdżowe ślimaczki z żurawiną wychodzą obłędnie pyszne!

Puszyste, słodkie i aromatyczne.

Idealne do podjadania w długie i zimne wieczory :)

Spróbujcie koniecznie!

Obejrzyjcie również film z przygotowania tych bułeczek – znajdziecie go pod przepisem.

Ps.

Zapraszam do wypróbowania innych przepisów idealnych na Boże Narodzenie.


Przejdź do przepisu Przejdź do Video Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
pomarańczowe ślimaczki z żurawiną
ślimaczki żurawinowe z pomarańczą
drożdżowe ciasto z żurawinami i pomarańczą
ciasto drożdżowe z żurawinami
pomarańczowe drożdżówki z żurawiną
drożdżówki żurawinowo-pomarańczowe

Drożdżowe ślimaczki z żurawiną przepis do druku

drożdżowe ślimaczki z żurawiną

Drożdżowe ślimaczki z żurawiną

Wypieki Beaty
Przepis na aromatyczne i puszyste drożdżowe bułeczki z żurawiną i pomarańczą.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 25 minut
2 godz
Czas całkowity 2 godz 45 minut
Porcje 8
Kalorie 344 kcal

Składniki

ciasto drożdżowe

  • 15 g drożdży świeżych (lub opakowanie suszonych)
  • 70 ml mleka letniego (trochę ponad 1/3 szklanki)
  • 50 g cukru 1/4 szklanki
  • 250 g mąki 1 i 2/3 szklanki
  • 1 jajko użyłam rozmiar L
  • 50 g masła rozpuszczonego i ostudzonego – może też być olej
  • 25 g żurawiny suszonej, posiekanej – u mnie mała garstka
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej opcjonalnie

nadzienie

lukier

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz i dodaj z łyżeczką cukru do letniego mleka – dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw na około 20 minut.
  • W dużej misie umieść mąkę, resztę cukru, masło, jajko, żurawinę oraz skórkę pomarańczową.
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób gładkie ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około godzinę).
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmij je na posypany mąką blat i krótko zagnieć.
  • Rozwałkuj ciasto na cienki blat o grubości około 0,5 cm.
  • Posmaruj wierzch ciasta rozpuszczonym masłem.
  • Cukier trzcinowy wymieszaj z cynamonem i skórką pomarańczową i posyp nim wierzch ciasta.
  • Na koniec posyp wierzch posiekaną żurawiną.
  • Zwiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego brzegu.
  • Potnij ciasto na 8 kawałków i ułóż je w formie do pieczenia (takiej około 26 cm średnicy), albo na blaszce do pieczenia.
  • Przykryj bułeczki folią lub ściereczką i odstaw na pół godziny.
  • Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (termoobieg).
  • Piecz bułeczki przez około 20-25 minut – aż będą rumiane.
  • Po upieczeniu ślimaczki ostudź.
  • Aby przygotować lukier wsyp cukier puder do miseczki i dodawaj do niego stopniowo mleko ciągle mieszając.
  • Posmaruj lukrem wierzch bułeczek.

Film

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 344kcalWeglowodany: 53gBiałko: 6gTłuszcz: 12g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!