Drożdżowe ślimaczki z żurawiną

Zaktualizowany: 2024 5 lutego
drożdżowe ślimaczki z żurawiną

Przepis na pyszne lekko pomarańczowe bułeczki drożdżowe z żurawiną

Zimna pogoda za oknem sprawia, że mam większą ochotę na ciasta drożdżowe i drożdżówki. Stąd upiekłam sobie i rodzinie drożdżowe ślimaczki z żurawiną i skórką pomarańczową. Takie bułeczki lepkie od lukru, puszyste i aromatyczne uwielbiam zjadać jeszcze na ciepło. Wtedy koniecznie z kubkiem herbaty albo kawy. O tej porze roku to najlepszy dla mnie comfort food. Gorąco polecam ten przepis!

pomarańczowe drożdżówki z żurawiną

Drożdżowe ślimaczki z żurawiną przepis krok po kroku

Jeśli lubisz słodkie i pełne aromatu drożdżówki, to koniecznie upiecz te przepyszne drożdżówki.

drożdżowe ślimaczki z żurawiną

Drożdżowe ślimaczki z żurawiną przepis

Wypieki Beaty
Przepis na aromatyczne i puszyste drożdżowe bułeczki z żurawiną i pomarańczą.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 25 minut
2 hours
Czas całkowity 2 hours 45 minut
Porcje 8
Kalorie 344 kcal
Składniki

składniki na ciasto drożdżowe do drożdżówek

składniki na nadzienie do ślimaczków

składniki na lukier do drożdżówek

Instrukcja
 

Jak zrobić drożdżowe bułeczki z żurawinami

  • Drożdże rozkrusz i dodaj z łyżeczką cukru do letniego mleka – dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw na około 20 minut.
    15 g drożdży, 70 ml mleka, 1 łyżeczka cukru
  • W dużej misie umieść mąkę, resztę cukru, masło, jajko, żurawinę oraz skórkę pomarańczową.
    50 g cukru, 250 g mąki pszennej, 1 jajko, 50 g masła, 1 łyżeczka skórki pomarańczowej, 25 g żurawiny
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób gładkie ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około godzinę).
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmij je na posypany mąką blat i krótko zagnieć.
  • Rozwałkuj ciasto na cienki blat o grubości około 0,5 cm.
  • Posmaruj wierzch ciasta rozpuszczonym masłem.
    3 łyżki masła
  • Cukier trzcinowy wymieszaj z cynamonem i skórką pomarańczową i posyp nim wierzch ciasta.
    50 g cukru trzcinowego, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
  • Na koniec posyp wierzch posiekaną żurawiną.
    około 50 g żurawiny
  • Zwiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego brzegu.
  • Potnij ciasto na 8 kawałków i ułóż je w formie do pieczenia (takiej około 26 cm średnicy), albo na blaszce do pieczenia.
  • Przykryj bułeczki folią lub ściereczką i odstaw na pół godziny.
  • Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (termoobieg).
  • Piecz bułeczki przez około 20-25 minut – aż będą rumiane.
  • Po upieczeniu ślimaczki ostudź.
  • Aby przygotować lukier wsyp cukier puder do miseczki i dodawaj do niego stopniowo mleko ciągle mieszając.
    100 g cukru pudru, 2-3 łyżki mleka
  • Posmaruj lukrem wierzch bułeczek.
Film
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml. 
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 344kcalWeglowodany: 53gBiałko: 6gTłuszcz: 12g
Słowa kluczowe bułeczki z żurawinami, drożdżówki pomarańczowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
drożdżówki żurawinowo-pomarańczowe

Drożdżowe bułeczki z żurawinami – uwagi

Niedawno firma Ariete poprosiła mnie o przetestowanie ich miksera planetarnego z serii Classic i napisania o nim recenzji.

Oprócz recenzji przygotowałam jeszcze dla was przepis na drożdżowe ślimaczki z żurawiną, które zrobiłam tym właśnie mikserem.

Recenzję robota planetarnego Ariete Classica przeczytacie na blogu, a także możecie zobaczyć film z testowania robota Ariete.

A teraz zapraszam was na bułeczki z żurawinami.

pomarańczowe ślimaczki z żurawiną

Jak zrobić drożdżówki z żurawiną – wskazówki

Zbliżają się święta Bożego Narodzenia, więc w mojej kuchni prym wiodą teraz świąteczne smaki.

Grudzień mocno kojarzy się mi ze smakiem i zapachem pomarańczy i mandarynek, a także z bakaliami.

Dlatego przygotowałam aromatyczne i pachnące pomarańczami drożdżowe ciasto.

Posypałam je cukrem trzcinowym, cynamonem, skórką pomarańczową oraz suszoną żurawiną.

Zwinęłam w rulon i pocięłam na mniejsze bułeczki.

Po upieczeniu posmarowałam je jeszcze lukrem i posypałam kandyzowaną skórką pomarańczową.

Te drożdżowe ślimaczki z żurawiną wychodzą obłędnie pyszne!

Puszyste, słodkie i aromatyczne.

Idealne do podjadania w długie i zimne wieczory :)

Spróbujcie koniecznie!

Obejrzyjcie również film z przygotowania tych bułeczek – znajdziecie go pod przepisem.

Ps.

Zapraszam do wypróbowania innych przepisów idealnych na Boże Narodzenie.

ślimaczki żurawinowe z pomarańczą
drożdżowe ciasto z żurawinami i pomarańczą
ciasto drożdżowe z żurawinami

Polecane przepisy na słodkie drożdżówki

Wszystkich wielbicieli słodkich drożdżowych wypieków zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów. Tutaj polecam takie trzy:

Opublikowano: 2021 3 grudnia

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

1 Komentarz
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Drożdżówki z żurawinami przepis

Przygotuj razem ze mną takie pyszne, lekkie i puszyste bułeczki drożdżowe zawijane z suszoną żurawiną i skórką pomarańczową. Takie bułeczki pomarańczowe wychodzą bardzo aromatyczne i obłędnie pyszne. Polane lukrem i jedzone na ciepło to prawdziwe niebo w gębie. Zimą i jesienią trudno o pyszniejszy deser, a nawet śniadanie - jeśli lubicie śniadania na ciepło.

Przepis na pomarańczowe bułeczki drożdżowe z żurawiną

Zobaczcie mój przepis z filmem z przygotowań tego ciasta drożdżowego i sprawdźcie jak zrobić zwijane bułeczki drożdżowe. Jak każde ciasto drożdżowe, również i to wymaga czasu na odpowiednie wyrośnięcie ciasta, dlatego warto je robić w weekend kiedy dysponujecie większą ilością wolnego czasu. Możecie je też przygotować po południu i wtedy zjeść cieplutkie bułeczki na kolację :) Na pewno rodzina będzie zachwycona. Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta drożdżowe. Znajdziecie tu mnóstwo pysznych przepisów.