Przepis na pyszne lekko pomarańczowe drożdżówki żurawinowe

Niedawno firma Ariete poprosiła mnie o przetestowanie ich miksera planetarnego z serii Classic i napisania o nim recenzji.
Oprócz recenzji przygotowałam jeszcze dla was przepis na drożdżowe ślimaczki z żurawiną, które zrobiłam tym właśnie mikserem.
Recenzję przeczytacie na blogu, a teraz zapraszam was na bułeczki.
Zbliżają się święta Bożego Narodzenia, więc w mojej kuchni prym wiodą teraz świąteczne smaki.
Grudzień mocno kojarzy się mi ze smakiem i zapachem pomarańczy i mandarynek, a także z bakaliami.
Dlatego przygotowałam aromatyczne i pachnące pomarańczami drożdżowe ciasto.
Posypałam je cukrem trzcinowym, cynamonem, skórką pomarańczową oraz suszoną żurawiną.
Zwinęłam w rulon i pocięłam na mniejsze bułeczki.
Po upieczeniu posmarowałam je jeszcze lukrem i posypałam kandyzowaną skórką pomarańczową.
Te drożdżowe ślimaczki z żurawiną wychodzą obłędnie pyszne!
Puszyste, słodkie i aromatyczne.
Idealne do podjadania w długie i zimne wieczory :)
Spróbujcie koniecznie!
Obejrzyjcie również film z przygotowania tych bułeczek – znajdziecie go pod przepisem.
Ps.
Zapraszam do wypróbowania innych przepisów idealnych na Boże Narodzenie.






Drożdżowe ślimaczki z żurawiną przepis do druku

Drożdżowe ślimaczki z żurawiną
Składniki
ciasto drożdżowe
- 15 g drożdży świeżych (lub opakowanie suszonych)
- 70 ml mleka letniego (trochę ponad 1/3 szklanki)
- 50 g cukru 1/4 szklanki
- 250 g mąki 1 i 2/3 szklanki
- 1 jajko użyłam rozmiar L
- 50 g masła rozpuszczonego i ostudzonego – może też być olej
- 25 g żurawiny suszonej, posiekanej – u mnie mała garstka
- 1 łyżeczka skórki pomarańczowej opcjonalnie
nadzienie
- 3 łyżki masła rozpuszczonego
- 50 g cukru trzcinowego 1/4 szklanki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka skórki pomarańczowej opcjonalnie
- około 50 g żurawiny suszonej, posiekanej
lukier
- 100 g cukru pudru 2/3 szklanki
- 2-3 łyżki mleka lub do konsystencji
Instrukcja
- Drożdże rozkrusz i dodaj z łyżeczką cukru do letniego mleka – dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw na około 20 minut.
- W dużej misie umieść mąkę, resztę cukru, masło, jajko, żurawinę oraz skórkę pomarańczową.
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób gładkie ciasto.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około godzinę).
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmij je na posypany mąką blat i krótko zagnieć.
- Rozwałkuj ciasto na cienki blat o grubości około 0,5 cm.
- Posmaruj wierzch ciasta rozpuszczonym masłem.
- Cukier trzcinowy wymieszaj z cynamonem i skórką pomarańczową i posyp nim wierzch ciasta.
- Na koniec posyp wierzch posiekaną żurawiną.
- Zwiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego brzegu.
- Potnij ciasto na 8 kawałków i ułóż je w formie do pieczenia (takiej około 26 cm średnicy), albo na blaszce do pieczenia.
- Przykryj bułeczki folią lub ściereczką i odstaw na pół godziny.
- Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (termoobieg).
- Piecz bułeczki przez około 20-25 minut – aż będą rumiane.
- Po upieczeniu ślimaczki ostudź.
- Aby przygotować lukier wsyp cukier puder do miseczki i dodawaj do niego stopniowo mleko ciągle mieszając.
- Posmaruj lukrem wierzch bułeczek.