bułeczki drożdżowe z chałwą 4

 

Na bułeczki z chałwą natknęłam się na blogu Moje Bistro i od razu przepisik sobie wydrukowałam do przetestowania.

Uuuuuwielbiam ciasta drożdżowe, a już najbardziej w wersji ślimaczków, z nadzieniem, lukrem ….. – rozmarzyłam się ;)

A tu nie dość, że ciasto drożdżowe, że ślimaczki, że ten lukier to jeszcze do tego CHAŁWA – tak, tak – pisana dużymi literami, bo to kolejna moja miłość ;)

Cud, nad cudy i w ogóle brak mi słów.

Brać, nie pytać, robić i jeść – tyle i kropka.

A potem trzeba upiec drugą porcję, bo pierwsza znika nie wiadomo gdzie ;)

No to smacznego :)

kwiatki

bułeczki drożdżowe z chałwą 2

bułeczki drożdżowe z chałwą 3

bułeczki drożdżowe z chałwą 5

bułeczki drożdżowe z chałwą 6

bułeczki drożdżowe z chałwą 7

bułeczki drożdżowe z chałwą 9

 

Bułeczki z chałwą

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 25 minut
Porcje 9

Składniki
  

ciasto drożdżowe:

nadzienie:

lukier:

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru i wymieszaj, aż się rozpuszczą, dodaj ciepłe mleko (ale nie gorące), wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut.
  • W tym czasie rozpuść masło i odstaw do przestudzenia.
  • W dużej misie umieść mąkę i jajka, dodaj rozpuszczone masło i rozczyn drożdżowy - zagnieć ciasto (ja to robię mikserem).
  • Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - może to potrwać około godzinę.
  • W rondelku rozpuść masło z pokruszoną chałwą, dodaj mąkę, cukier, kakao oraz roztrzepane jajko - wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
  • Wyrośnięte ciasto wyjmij na posypany mąką blat i lekko zagnieć.
  • Rozwałkuj na placek o kształcie prostokąta (niezbyt grubo), wierzch posmaruj masą chałwową (jeden krótszy bok pozostaw przy krawędzi czysty), posyp wierzch rodzynkami lub posiekanymi daktylami.
  • Zwiń ciasto dość ciasno w roladę - wzdłuż szerszego boku i tak aby pozostawiony czysty bok był na końcu.
  • Pokrój ciasto na plasterki - około 9-10 sztuk i układaj je w przygotowanej foremce (o wielkości około 24/24 cm lub tortownicy o średnicy 26 cm).
  • Foremkę przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
  • W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Piecz bułeczki około 25 minut - aż będą rumiane - wyjmij formę z piekarnika i wystudź bułeczki.
  • Aby przygotować lukier rozpuść w rondelku masło razem z mascarpone, dodaj cukier puder i wymieszaj - jeśli lukier wydaje się zbyt gęsty, to dodaj do niego odrobinę mleka.
  • Lukrem polej przestudzone ciasto.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!