bułeczki z chałwą

Przepis na drożdżowe bułeczki z chałwą

Drożdżowe bułeczki zawijane z nadzieniem z chałwy to wspaniałe połączenie puszystego, miękkiego ciasta drożdżowego i słodkiego, aromatycznego nadzienia z chałwy. Bułeczki są lekko słodkie i mają delikatny smak drożdżowy, a w ich wnętrzu kryje się intensywna masa chałwowa. Dzięki zawijaniu, nadzienie równomiernie rozkłada się wewnątrz bułeczki, co sprawia, że każdy kęs to pełnia smaku. Bułeczki te idealnie sprawdzą się na śniadanie lub podczas popołudniowej herbaty, a ich aromat i smak na pewno zachwycą każdego. Spróbujcie koniecznie!

bułeczki drożdżowe z chałwą 2

Bułeczki z chałwą przepis krok po kroku

Jeśli lubisz słodkie drożdżówki oblepione lukrem, to koniecznie zrób moje drożdżowe bułeczki z nadzieniem z chałwy. Jestem przekonana, że Ci zasmakują :)

buC582eczki droC5BCdC5BCowe z chaC582wC485 4

Bułeczki z chałwą przepis

Wypieki Beaty
Przepis na puszyste drożdżowe bułeczki ślimaczki z nadzieniem z chałwy. Te przepyszne bułeczki polecam zarówno na deser jak i na śniadanie :)
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 25 minut
2 hours
Czas całkowity 2 hours 55 minut
Danie Ciasta
Porcje 9
Składniki

składniki na ciasto drożdżowe na bułeczki

składniki na chałwowe nadzienie do bułeczek

składniki na lukier do drożdżówek

Instrukcja
 

Jak zrobić drożdżowe bułeczki z chałwą krok po kroku

  • Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru i wymieszaj, aż się rozpuszczą, dodaj ciepłe mleko (ale nie gorące), wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut.
    30 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 150 ml mleka
  • W tym czasie rozpuść masło i odstaw do przestudzenia.
    90 g masła
  • W dużej misie umieść mąkę, cukier i jajko, dodaj rozpuszczone masło i rozczyn drożdżowy – zagnieć ciasto (ja to robię mikserem).
    450 g mąki, 1 jajko, 70 g cukru
  • Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – może to potrwać około godzinę.
  • W rondelku rozpuść masło z pokruszoną chałwą, dodaj mąkę, cukier, kakao oraz roztrzepane jajko – wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
    100 g chałwy, 1 jajko, 2 łyżki masła, 4 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • Wyrośnięte ciasto wyjmij na posypany mąką blat i lekko zagnieć.
  • Rozwałkuj na placek o kształcie prostokąta (niezbyt grubo), wierzch posmaruj masą chałwową (jeden krótszy bok pozostaw przy krawędzi czysty), posyp wierzch rodzynkami lub posiekanymi daktylami.
  • Zwiń ciasto dość ciasno w roladę – wzdłuż szerszego boku i tak aby pozostawiony czysty bok był na końcu.
  • Pokrój ciasto na plasterki – około 9-10 sztuk i układaj je w przygotowanej foremce (o wielkości około 24/24 cm lub tortownicy o średnicy 26 cm).
  • Foremkę przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
  • W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni (tryb góra-dół).
  • Piecz bułeczki około 25 minut – aż będą rumiane – wyjmij formę z piekarnika i wystudź bułeczki.
  • Aby przygotować lukier rozpuść w rondelku masło razem z mascarpone, dodaj cukier puder i wymieszaj – jeśli lukier wydaje się zbyt gęsty, to dodaj do niego odrobinę mleka.
    3/4 szklanki cukru pudru, 2 łyżki masła, 2 łyżki mascarpone, mleko
  • Lukrem polej przestudzone ciasto.
Prywatne
Słowa kluczowe drożdżówki z chałwą, drożdżówki zawijane
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
bułeczki drożdżowe z chałwą 5

Chałwowe drożdżówki – uwagi

Na bułeczki z chałwą natknęłam się na blogu Moje Bistro i od razu przepisik sobie wydrukowałam do przetestowania.

Uuuuuwielbiam ciasta drożdżowe, a już najbardziej w wersji ślimaczków, z nadzieniem, lukrem ….. – rozmarzyłam się ;)

A tu nie dość, że ciasto drożdżowe, że ślimaczki, że ten lukier, to jeszcze do tego CHAŁWA – tak, tak – pisana dużymi literami, bo to kolejna moja miłość ;)

Cud, nad cudy i w ogóle brak mi słów.

Brać, nie pytać, robić i jeść – tyle i kropka.

A potem trzeba upiec drugą porcję, bo pierwsza znika nie wiadomo gdzie ;)

bułeczki drożdżowe z chałwą 3

Jak zrobić drożdżowe bułeczki z chałwą?

Najpierw przygotujcie puszyste i delikatne ciasto drożdżowe. Ja je zawsze wyrabiam robotem kuchennym – po co się męczyć, jeśli nie trzeba.

Gdy ciasto będzie sobie wyrastać, wtedy przygotujcie do niego chałwowe nadzienie.

Chałwę rozpuście razem z masłem w rondelku, a potem wymieszajcie z pozostałymi składnikami.

Jaką chałwę tu użyć? Ja wybrałam zwykłą waniliową, ale jeśli lubicie chałwę czekoladową, to też może być. To już zależy w całości od was.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe musicie rozwałkować na cienki placek i posmarować kremem chałwowym.

Potem ciasto zwijacie i kroicie na ślimaczki.

Teraz już tylko lekkie odstanie bułeczek z chałwą, tak aby się napuszyły i można piec!

A potem, po upieczeniu, lukier i gotowe!

No to smacznego :)

Ps. Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na ciasta drożdżowe oraz przepisy z chałwą.

bułeczki drożdżowe z chałwą 6

bułeczki drożdżowe z chałwą 7
bułeczki drożdżowe z chałwą 9
kwiatki

Polecane przepisy na drożdżowe bułeczki

Jeśli lubisz pyszne, słodkie drożdżówki, to koniecznie zobacz inne moje propozycje na te słodkości. Tu polecam Ci na szybko trzy z nich: