Przepis na chałwowe ciasto z brzoskwiniami i galaretką
Ciasto chałwowe z brzoskwiniami to ciasto idealne na lato – lekkie, a jednocześnie sycące.
Podawane na zimno, no i z galaretką – galaretkę w końcu uwielbiają wszyscy :D
Bardzo lubię zajadać chałwę i lubię jej smak w ciastach, jeśli i wy lubicie ten smak, to to ciasto bardzo wam zasmakuje.
Jeśli macie mało czasu, to zamiast piec biszkopt do tego ciasta, możecie wykorzystać biszkopciki – wtedy nawet nie odpalicie piekarnika.
Ja swój biszkopt nasączyłam dodatkowo lekkim ponczem (woda z cukrem i sokiem z cytryny).
Sam biszkopt jest dla mnie zawsze za suchy, a od kremu wcale aż tak bardzo nie nasiąknie.
Polecam więc wam też nasączenie ciasta – możecie moim sposobem, albo swoim ulubionym.
Jeśli ciasta nie będą jeść dzieci, to możecie dodać alkoholu – fajnie tu będzie pasować rum, albo amaretto.
Do mojego ciasta chałwowego użyłam brzoskwinie z puszki. Możecie też użyć świeże. Wtedy ściągnijcie z nich najpierw skórkę, a owoce pokrójcie na mniejsze kawałki.
Polecam wam również inne ciasta z chałwą z mojego bloga – np. sernik chałwowy, ciasto z musem chałwowym, babeczki kawowo-chałwowe, ciasto chałwowe, brownie z chałwą, albo pyszne drożdżoweczki z chałwą – mniam :)
Przepis na ciasto chałwowe z brzoskwiniami do druku

Ciasto chałwowe z brzoskwiniami
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości 24/24 cm lub 20/30 cm.
Składniki
biszkopt:
- 3 białka z jajek rozmiar L
- 3 żółtka
- 100 g cukru (pół szklanki)
- 80 g mąki pszennej (pół szklanki)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
krem chałwowy:
- 200 g chałwy - miałam waniliową
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej - użyłam 30
- cukier puder opcjonalnie do smaku - ja nie dawałam
- 1 łyżka żelatyny
- woda do żelatyny
dodatkowo:
- 500 g brzoskwiń z puszki, lub około 500 g świeżych brzoskwiń
- 1 galaretka brzoskwiniowa
Instrukcja
- Ubij białka - w trakcie ubijania dosyp cukier.3 białka, 100 g cukru
- Miksuj białka z cukrem aż będą białe, lśniące i gęste.
- Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej razem przez sito.80 g mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Do białek dodaj żółtka i lekko wymieszaj - na najniższych obrotach, albo łyżką.3 żółtka
- Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj łyżką.
- Dno formy o wymiarach około 24/24 cm (może być trochę większa) wyłóż papierem do pieczenia.
- Wylej biszkopt do formy, wyrównaj wierzch.
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) około 20 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź w formie.
- Ostudzony biszkopt nasącz ponczem - ja przygotowałam wodę z cukrem i sokiem z cytryny (dwie łyżeczki cukru na szklankę wody, do tego łyżka soku z cytryny).
- Brzoskwinie pokrój w plasterki, mniej więcej połowę ułóż na biszkopcie.500 g brzoskwiń
- Serek mascarpone zmiksuj z pokruszoną chałwą.250 g serka mascarpone, 200 g chałwy
- Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj porcjami mascarpone z chałwą i krótko miksuj.500 ml śmietany kremówki
- Spróbuj masy i jeśli jest dla ciebie za mało słodka to dosłodź cukrem pudrem.cukier puder
- Żelatynę zalej wodą - tylko tyle, aby ją zakryła i odstaw do napęcznienia.1 łyżka żelatyny, woda
- Podgrzej żelatynę krótko w mikrofalówce (10-20 sekund), albo w kąpieli wodnej.
- Dodaj do niej kopiastą łyżkę kremu chałwowego i dokładnie wymieszaj.
- Przelej żelatynę do reszty kremu i szybko zmiksuj.
- Wyłóż krem na biszkopt z brzoskwiniami, wyrównaj, ułóż na wierzchu resztę brzoskwiń.
- Schowaj ciasto do lodówki.
- Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu - odstaw do lekkiego zgęstnienia.1 galaretka brzoskwiniowa
- Gdy żelatyna będzie już lekko gęsta polej nią wierzch ciasta i schowaj całość do lodówki do stężenia.