Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Ciasto chałwowe z brzoskwiniami

By |2018-07-29T15:24:46+00:002018 Sierpień 20th|Ciasta biszkoptowe, Ciasta i desery na zimno, Ciasta owocowe, Ciasta z kremem|

Ciasto chałwowe z brzoskwiniami i galaretką

 

ciasto chałwowe z brzoskwiniami

 

Ciasto chałwowe z brzoskwiniami to ciasto idealne na lato – lekkie, a jednocześnie sycące. Podawane na zimno, no i z galaretką – galaretkę w końcu uwielbiają wszyscy 😀

Bardzo lubię zajadać chałwę i lubię jej smak w ciastach, jeśli i wy lubicie ten smak, to to ciasto bardzo wam zasmakuje.

Jeśli macie mało czasu, to zamiast piec biszkopt do tego ciasta, możecie wykorzystać biszkopciki – wtedy nawet nie odpalicie piekarnika.

Ja swój biszkopt nasączyłam dodatkowo lekkim ponczem (woda z cukrem i sokiem z cytryny) – sam biszkopt jest dla mnie zawsze za suchy, a od kremu wcale aż tak bardzo nie nasiąknie. Polecam więc wam też nasączenie ciasta – możecie moim sposobem, albo swoim ulubionym – jeśli ciasta nie będą jeść dzieci, to możecie dodać alkoholu – fajnie tu będzie pasować rum, albo amaretto.

Polecam wam również inne ciasta z chałwą z mojego bloga – np. sernik chałwowy, ciasto z musem chałwowym, babeczki kawowo-chałwowe, ciasto chałwowe, brownie z chałwą, albo pyszne drożdżoweczki z chałwą – mniam 🙂

 

ciasto z chałwą i brzoskwiniami

 

ciasto brzoskwiniowe z chałwą

 

ciasto z brzoskwiniami i galeretką

 

ciasto z kremem i galaretką

 

ciasto z brzoskwiniami i galaretką

 

Ciasto chałwowe z brzoskwiniami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości 24/24 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 24
Składniki
biszkopt:
  • 3 jajka
  • 100 g (pół szklanki) cukru
  • 80 g (pół szklanki) mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
krem chałwowy:
  • 200 g chałwy - miałam waniliową
  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki - użyłam 30
  • opcjonalnie cukier puder do smaku - ja nie dawałam
  • lekko czubata łyżka żelatyny
  • woda do żelatyny
dodatkowo:
  • puszka brzoskwiń, lub około 500 g świeżych brzoskwiń
  • galaretka brzoskwiniowa
Wykonanie
  1. Oddziel białka od żółtek i ubij białka - w trakcie ubijania dosyp cukier.
  2. Miksuj białka z cukrem aż będą białe, lśniące i gęste.
  3. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej razem przez sito.
  4. Do białek dodaj żółtka i lekko wymieszaj - na najniższych obrotach, albo łyżką.
  5. Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj łyżką.
  6. Dno formy o wymiarach około 24/24 cm (może być trochę większa) wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Wylej biszkopt do formy, wyrównaj wierzch.
  8. Piecz w 170 stopniach (termoobieg) około 20 minut - do suchego patyczka.
  9. Po upieczeniu ostudź w formie.
  10. Ostudzony biszkopt nasącz ponczem - ja przygotowałam wodę z cukrem i sokiem z cytryny (dwie łyżeczki cukru na szklankę wody, do tego łyżka soku z cytryny).
  11. Brzoskwinie pokrój w plasterki, mniej więcej połowę ułóż na biszkopcie.
  12. Serek mascarpone zmiksuj z pokruszoną chałwą.
  13. Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj porcjami mascarpone z chałwą i krótko miksuj.
  14. Spróbuj masy i jeśli jest dla ciebie za mało słodka to dosłódź cukrem pudrem.
  15. Żelatynę zalej wodą - tylko tyle, aby ją zakryła i odstaw do napęcznienia.
  16. Podgrzej żelatynę krótko w mikrofalówce (10-20 sekund), albo w kąpieli wodnej.
  17. Dodaj do niej kopiastą łyżkę kremu chałwowego i dokładnie wymieszaj.
  18. Przelej żelatynę do reszty kremu i szybko zmiksuj.
  19. Wyłóż krem na biszkopt z biszkoptami, wyrównaj, ułóż na wierzchu resztę brzoskwiń.
  20. Schowaj ciasto do lodówki.
  21. Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu - odstaw do lekkiego zgęstnienia.
  22. Gdy żelatyna będzie już lekko gęsta polej nią wierzch ciasta i schowaj całość do lodówki do stężenia.
Notatki
Zamiast pieczenia biszkoptu możesz wykorzystać gotowe biszkopciki.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 204 Tłuszcze: 14 g Węglowodany: 17 g Błonnik: 0,3 g Białka: 3 g

 

Reklama

6 komentarzy

  1. Candy Pandas 2018/08/23 at 11:07 - Reply

    Chałwa do brzoskwini? Dlaczego nie! To musi naprawdę fajnie razem smakować 🙂

    • wypiekibeaty 2018/08/23 at 12:44 - Reply

      Dla mnie to połączenie jest rewelacyjne 🙂

  2. Di bloguje 2018/08/22 at 18:16 - Reply

    Pyszne połączenie smaków!

  3. Magdalena 2018/08/20 at 20:49 - Reply

    koniecznie wypróbuję 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: