Przepis na ciasto chałwowe z brzoskwiniami i galaretką

ciasto chałwowe z brzoskwiniami


Ciasto chałwowe z brzoskwiniami to ciasto idealne na lato – lekkie, a jednocześnie sycące.

Podawane na zimno, no i z galaretką – galaretkę w końcu uwielbiają wszyscy :D

Bardzo lubię zajadać chałwę i lubię jej smak w ciastach, jeśli i wy lubicie ten smak, to to ciasto bardzo wam zasmakuje.

Jeśli macie mało czasu, to zamiast piec biszkopt do tego ciasta, możecie wykorzystać biszkopciki – wtedy nawet nie odpalicie piekarnika.

Ja swój biszkopt nasączyłam dodatkowo lekkim ponczem (woda z cukrem i sokiem z cytryny).

Sam biszkopt jest dla mnie zawsze za suchy, a od kremu wcale aż tak bardzo nie nasiąknie.

Polecam więc wam też nasączenie ciasta – możecie moim sposobem, albo swoim ulubionym.

Jeśli ciasta nie będą jeść dzieci, to możecie dodać alkoholu – fajnie tu będzie pasować rum, albo amaretto.

Do mojego ciasta chałwowego użyłam brzoskwinie z puszki. Możecie też użyć świeże. Wtedy ściągnijcie z nich najpierw skórkę, a owoce pokrójcie na mniejsze kawałki.

Polecam wam również inne ciasta z chałwą z mojego bloga – np. sernik chałwowy, ciasto z musem chałwowym, babeczki kawowo-chałwowe, ciasto chałwowe, brownie z chałwą, albo pyszne drożdżoweczki z chałwą – mniam :)


ciasto z chałwą i brzoskwiniami

ciasto brzoskwiniowe z chałwą

ciasto z brzoskwiniami i galeretką

ciasto z kremem i galaretką

ciasto z brzoskwiniami i galaretką

Przepis na ciasto chałwowe z brzoskwiniami do druku

ciasto z chałwą i galaretką

Ciasto chałwowe z brzoskwiniami

Wypieki Beaty
Przepis na lekkie ciasto biszkoptowe z kremem chałwowym i brzoskwiniami w galaretce.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 4 godz
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 4 godz 20 minut
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 204 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na formę o wielkości 24/24 cm lub 20/30 cm.

Składniki
  

biszkopt:

krem chałwowy:

dodatkowo:

Instrukcja
 

  • Oddziel białka od żółtek i ubij białka - w trakcie ubijania dosyp cukier.
  • Miksuj białka z cukrem aż będą białe, lśniące i gęste.
  • Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej razem przez sito.
  • Do białek dodaj żółtka i lekko wymieszaj - na najniższych obrotach, albo łyżką.
  • Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Dno formy o wymiarach około 24/24 cm (może być trochę większa) wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wylej biszkopt do formy, wyrównaj wierzch.
  • Piecz w 170 stopniach (termoobieg) około 20 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź w formie.
  • Ostudzony biszkopt nasącz ponczem - ja przygotowałam wodę z cukrem i sokiem z cytryny (dwie łyżeczki cukru na szklankę wody, do tego łyżka soku z cytryny).
  • Brzoskwinie pokrój w plasterki, mniej więcej połowę ułóż na biszkopcie.
  • Serek mascarpone zmiksuj z pokruszoną chałwą.
  • Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj porcjami mascarpone z chałwą i krótko miksuj.
  • Spróbuj masy i jeśli jest dla ciebie za mało słodka to dosłódź cukrem pudrem.
  • Żelatynę zalej wodą - tylko tyle, aby ją zakryła i odstaw do napęcznienia.
  • Podgrzej żelatynę krótko w mikrofalówce (10-20 sekund), albo w kąpieli wodnej.
  • Dodaj do niej kopiastą łyżkę kremu chałwowego i dokładnie wymieszaj.
  • Przelej żelatynę do reszty kremu i szybko zmiksuj.
  • Wyłóż krem na biszkopt z biszkoptami, wyrównaj, ułóż na wierzchu resztę brzoskwiń.
  • Schowaj ciasto do lodówki.
  • Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu - odstaw do lekkiego zgęstnienia.
  • Gdy żelatyna będzie już lekko gęsta polej nią wierzch ciasta i schowaj całość do lodówki do stężenia.

Notatki

Zamiast pieczenia biszkoptu możesz wykorzystać gotowe biszkopciki.

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 204kcalWeglowodany: 17gBiałko: 3gTłuszcz: 14gBłonnik: 0.3g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!