ciasto brzoskwiniowa fantazja

Przepis na ciasto przekładane brzoskwiniowa fantazja z musem brzoskwiniowym

wpis sponsorowany

Jeśli szukasz na święta, albo na inną rodzinną uroczystość ciasta, które zasmakuje każdemu, a jednocześnie wszystkich zachwyci swoim wyglądem, to przygotuj moje ciasto z kremem czekoladowym i brzoskwiniami. To przekładane ciasto z musem brzoskwiniowym wygląda i smakuje rewelacyjnie, a jednocześnie nie jest trudne do zrobienia. Do tego to ciasto na dużą blachę, więc możecie pokroić go na sporo kawałków. Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić ciasto z kremem czekoladowym.

ciasto z kremem czekoladowym i musem brzoskwiniowym

Ciasto brzoskwiniowa fantazja przepis krok po kroku

Jeśli szukasz wyjątkowego przepisu na kremowe ciasto świąteczne, którym zachwycisz wszystkich, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

ciasto brzoskwiniowa fantazja

Ciasto brzoskwiniowa fantazja przepis

Wypieki Beaty
Przepis na ciasto biszkoptowe przekładane kremem czekoladowym i musem brzoskwiniowym.
4.74 z 15 ocen
Czas przygotowania 1 hour 30 minut
Czas wykonania 30 minut
2 hours
Czas całkowity 4 hours
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 299 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości 24/24 cm albo 20/30 cm.
Składniki

składniki na jasny biszkopt do ciasta

składniki na krem czekoladowy do ciasta

  • 500 g serka mascarpone
  • 100 g kremu czekoladowo-orzechowego (typ nutella)
  • 100 g czekolady (użyłam gorzką, aby krem nie był zbyt słodki)

składniki na mus brzoskwiniowy

  • 1 opakowanie galaretki (brzoskwiniowej)
  • 200 ml wody (gorącej)
  • 1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego (Stovit – 250 g)
  • 500 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej, użyłam 30%)
Instrukcja
 

Jak zrobić jasny biszkopt

  • Białka zmiksuj z cukrem aż będą gęste, białe i lśniące.
    4 białka, 100 g cukru
  • Obydwie mąki przesiej przez sito.
    100 g mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Do zmiksowanych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj na niskich obrotach – albo łyżką.
    4 żółtka
  • Wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj – tylko do połączenia.
  • Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  • Przelej ciasto, wyrównaj powierzchnię.
  • Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez mniej więcej 30 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu biszkopt ostudź, a następnie przekrój na dwa blaty.
  • Dolny blat włóż ponownie do foremki i jeśli lubisz wilgotne ciasta nasącz go (ja nasączam lekko posłodzoną wodą z odrobiną soku z cytryny).

Jak zrobić krem czekoladowy

  • Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej – do garnka wlej trochę wody i ją pogrzej. Na górze garnka ustaw miseczkę z czekoladą i mieszaj aż się rozpuści.
    100 g czekolady
  • Czekoladę odstaw do lekkiego ostudzenia.
  • Serek mascarpone zmiksuj z nutellą.
    500 g serka mascarpone, 100 g kremu czekoladowo-orzechowego
  • Dodaj czekoladę i ponownie zmiksuj całość.
  • Krem wyłóż na biszkopt w foremce i przykryj drugim blatem ciasta.
  • Ten blat też lekko nasącz jeśli lubisz wilgotne ciasta.

Jak zrobić mus brzoskwiniowy

  • Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do wystudzenia.
    1 opakowanie galaretki, 200 ml wody
  • Do zimnej (ale dalej płynnej galaretki) dodaj dżem brzoskwiniowy (ja dodatkowo całość zmiksowałam blenderem, aby galaretka była bardziej gładka).
    1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego
  • Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta.
    500 ml śmietany kremówki
  • Wlej galaretkę z dżemem i delikatnie wymieszaj.
  • Przełóż mus brzoskwiniowy na biszkopt i rozprowadź równą warstwą.
  • Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin.
  • Przed podaniem udekoruj wg uznania – polecam małe beziki, kawałki brzoskwini albo posypki.
Notatki
Możesz zrobić inne wersje smakowe tego ciasta używając inne smaki dżemu :)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 299kcalWeglowodany: 23gBiałko: 5gTłuszcz: 21g
Słowa kluczowe ciasto z musem brzoskwiniowym, przekładane ciasto z kremem czekoladowym
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto z musem brzoskwiniowym

Ciasto z musem brzoskwiniowym i czekoladą – uwagi

Ciasto brzoskwiniowa fantazja, to lekkie biszkoptowe ciasto przekładane kremem czekoladowym i musem brzoskwiniowym.

Podstawą ciasta jest jasny biszkopt, który przekroiłam na dwa blaty i lekko nasączyłam wodą z cukrem i sokiem z cytryny.

Ciasto przekładane jest lekkim i puszystym kremem czekoladowym z dodatkiem kremu czekoladowo-orzechowego – możesz tu użyć Nutellę, albo inny czekoladowy krem kanapkowy tego typu. Poza kremem czekoladowym na wierzchu ciasta znajdziesz smakowity i lekko owocowy mus brzoskwiniowy. Jeśli chcesz to możesz ten mus przygotować również w innym smaku.

ciasto brzoskwiniowe z kremem czekoladowym

Jak zrobić krem czekoladowy do ciasta?

Mój krem z czekolady jest bardzo prosty i szybki do zrobienia. Poradzi sobie z nim każdy – nawet osoby z niedużym doświadczeniem w pieczeniu ciast.

Ja tu zmiksowałam serek mascarpone z nutellą i rozpuszczoną czekoladą.

Aby krem nie był zbyt słodki użyłam gorzką czekoladę.

Jeśli lubicie słodkie ciasta, to możecie użyć czekoladę mleczną :)

ciasto brzoskwiniowa fantazja z kremem czekoladowym

Jak rozpuścić czekoladę do kremu?

Polecam rozpuszczenie jej w kąpieli wodnej. Polega to na tym, że do mniejszego garnka nalewacie na dno trochę wody – tak z 2-3 cm i włączacie do gotowania.

Na górze ustawiacie miseczkę żaroodporną lub metalową i dodajecie do niej posiekaną czekoladę.

Czekolada podgrzewa się od parującej wody i rozpuszcza – mieszajcie ją co jakiś czas.

Tak rozpuszczoną czekoladę lekko studzicie i dodajecie do serka mascarpone z nutellą.

brzoskwiniowa fantazja z musem brzoskwiniowym

Jak zrobić mus brzoskwiniowy do ciasta – wskazówki

Drugi krem w tym cieście kremowym to mus brzoskwiniowy.

Aby go zrobić rozpuściłam galaretkę brzoskwiniową w mniejszej ilości wody, zmiksowałam z dżemem brzoskwiniowym od Stovit i dodałam do bitej śmietany.

Tak przygotowany mus jest lekki i delikatnie owocowy – przepyszny.

Ciasto czekoladowa fantazja smakuje wyśmienicie. Krem czekoladowy i mus brzoskwiniowy super się uzupełniają.

To ciasto przekładane z kremem nie jest za słodkie mimo użycia słodkiego kremu czekoladowo-orzechowego.

Jeśli lubicie takie lekkie ciasta z kremem, to to wam też zasmakuje. Spróbujcie koniecznie.

Polecam wam także inne ciasta przekładane z kremem z bloga, między innymi ciasto Kinder Pingui, ciasto Kilimandżaro albo norweskie ciasto bezowe z kremem.

ciasto czekoladowe z kremem brzoskwiniowym
biszkopt z kremem czekoladowym i brzoskwiniowym
biszkopt przekładany musem brzoskwiniowym

Wpis przygotowany we współpracy ze Stovit

stovit

Polecane przepisy na ciasta z kremem

Koniecznie zobacz również inne moje przepisy na pyszne kremowe ciasta idealne na specjalne okazje, a także na weekend do kawy. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: