Przepis na ciasto przekładane brzoskwiniowa fantazja z musem brzoskwiniowym

wpis sponsorowany

ciasto brzoskwiniowa fantazja

Ciasto brzoskwiniowa fantazja, to lekkie biszkoptowe ciasto przekładane kremem czekoladowym i musem brzoskwiniowym.

Podstawą ciasta jest jasny biszkopt, który przekroiłam na dwa blaty i lekko nasączyłam wodą z cukrem i sokiem z cytryny.

Ciasto przekładane jest kremem czekoladowym.

Krem jest bardzo prosty i szybki. Zmiksowałam tu serek mascarpone z nutellą i rozpuszczoną czekoladą. Aby krem nie był zbyt słodki użyłam gorzką czekoladę.

Jeśli lubicie słodkie ciasta, to możecie użyć czekoladę mleczną :)

Drugi krem w tym cieście kremowym to mus brzoskwiniowy.

Aby go zrobić rozpuściłam galaretkę brzoskwiniową w mniejszej ilości wody, zmiksowałam z dżemem brzoskwiniowym od Stovit i dodałam do bitej śmietany.

Tak przygotowany mus jest lekki i delikatnie owocowy – przepyszny.

Ciasto czekoladowa fantazja smakuje wyśmienicie. Krem czekoladowy i mus brzoskwiniowy super się uzupełniają.

To ciasto przekładane z kremem nie jest za słodkie mimo użycia słodkiego kremu czekoladowo-orzechowego.

Jeśli lubicie takie lekkie ciasta z kremem, to to wam też zasmakuje. Spróbujcie koniecznie.

Polecam wam także inne ciasta przekładane z kremem z bloga, między innymi ciasto Kinder Pingui, ciasto Kilimandżaro albo norweskie ciasto bezowe z kremem.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 6 ocen
Postaw mi kawę
ciasto brzoskwiniowe z kremem czekoladowym
ciasto brzoskwiniowa fantazja z kremem czekoladowym
brzoskwiniowa fantazja z musem brzoskwiniowym
ciasto czekoladowe z kremem brzoskwiniowym
biszkopt z kremem czekoladowym i brzoskwiniowym
biszkopt przekładany musem brzoskwiniowym
ciasto z kremem czekoladowym i musem brzoskwiniowym
ciasto z musem brzoskwiniowym

Ciasto brzoskwiniowa fantazja przepis do druku

ciasto brzoskwiniowa fantazja

Ciasto brzoskwiniowa fantazja

Wypieki Beaty
Przepis na ciasto biszkoptowe przekładane kremem czekoladowym i musem brzoskwiniowym.
5 z 6 ocen
Czas przygotowania 1 godz 30 minut
Czas wykonania 30 minut
2 godz
Czas całkowity 4 godz
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 299 kcal

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o wielkości 24/24 cm albo 20/30 cm.

Składniki

biszkopt

krem czekoladowy

  • 500 g serka mascarpone
  • 100 g kremu czekoladowo-orzechowego typ nutella
  • 100 g czekolady użyłam gorzką, aby krem nie był zbyt słodki

mus brzoskwiniowy

  • 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
  • 200 ml wody gorącej
  • 1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego Stovit – 250 g
  • 500 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej, użyłam 30%

Instrukcja
 

biszkopt

  • Białka zmiksuj z cukrem aż będą gęste, białe i lśniące.
    4 jajka, 100 g cukru
  • Obydwie mąki przesiej przez sito.
    100 g mąki, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Do zmiksowanych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj na niskich obrotach – albo łyżką.
  • Wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj – tylko do połączenia.
  • Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  • Przelej ciasto, wyrównaj powierzchnię.
  • Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez mniej więcej 30 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu biszkopt ostudź, a następnie przekrój na dwa blaty.
  • Dolny blat włóż ponownie do foremki i jeśli lubisz wilgotne ciasta nasącz go (ja nasączam lekko posłodzoną wodą z odrobiną soku z cytryny).

krem czekoladowy

  • Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej – do garnka wlej trochę wody i ją pogrzej. Na górze garnka ustaw miseczkę z czekoladą i mieszaj aż się rozpuści.
    100 g czekolady
  • Czekoladę odstaw do lekkiego ostudzenia.
  • Serek mascarpone zmiksuj z nutellą.
    500 g serka mascarpone, 100 g kremu czekoladowo-orzechowego
  • Dodaj czekoladę i ponownie zmiksuj całość.
  • Krem wyłóż na biszkopt w foremce i przykryj drugim blatem ciasta.
  • Ten blat też lekko nasącz jeśli lubisz wilgotne ciasta.

mus brzoskwiniowy

  • Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do wystudzenia.
    1 opakowanie galaretki, 200 ml wody
  • Do zimnej (ale dalej płynnej galaretki) dodaj dżem brzoskwiniowy (ja dodatkowo całość zmiksowałam blenderem, aby galaretka była bardziej gładka).
    1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego
  • Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta.
    500 ml śmietany kremówki
  • Wlej galaretkę z dżemem i delikatnie wymieszaj.
  • Przełóż mus brzoskwiniowy na biszkopt i rozprowadź równą warstwą.
  • Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin.
  • Przed podaniem udekoruj wg uznania – polecam małe beziki, kawałki brzoskwini albo posypki.

Notatki

Możesz zrobić inne wersje smakowe tego ciasta używając inne smaki dżemu :)

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 299kcalWeglowodany: 23gBiałko: 5gTłuszcz: 21g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Wpis przygotowany we współpracy ze Stovit

stovit