Czekoladowe ciasto przekładane kremem śmietankowym i nutellą

ciasto kinder pingui

Ciasto kinder pingui od dłuższego już czasu krąży po „internetach” i w końcu ja również zrobiłam swoją wersję :)

Najpierw upiekłam lekki czekoladowy biszkopt z dodatkiem mąki ziemniaczanej.

Potem wzięłam się za krem śmietankowy z mascarpone.

Krem przekładałam nutellą, więc aby nie było za słodko użyłam do niego tylko 3 łyżki cukru pudru – dla mnie to w zupełności wystarczyło.

Aby ciasto było stabilniejsze dodałam do kremu trochę żelatyny.

Dlatego jego przygotowanie podzieliłam na dwa etapy.

Najpierw przygotowałam cały krem i podzieliłam go na dwie mniej więcej równe porcje.

Jedną z nich schowałam do lodówki.

A do drugiej dodałam połowę żelatyny, wyłożyłam na blat biszkoptowy i wstawiłam do lodówki do stężenia.

Do drugiej części kremu dodałam żelatynę dopiero, gdy wyłożyłam już nutellę na pierwszą warstwę kremu mascarpone.

Ja lubię ciasta wilgotne, więc biszkopt też nasączyłam trochę wodą z cukrem i odrobiną cytryny.

Zamiast nutelli możecie użyć inny krem czekoladowo-orzechowy. A jeśli nie macie nic w domu, to rozpuście 100 g mlecznej czekolady razem z 50 g śmietany kremówki. Tak też będzie pysznie!

Na koniec ciasto polałam polewą czekoladową.

Chyba nie muszę mówić, że ciasto kinder pingui wyszło rewelacyjne!

I wszystkim ogromnie smakowało.

Spróbujcie koniecznie!

Zapraszam was także do wypróbowania innych przepisów na ciasta czekoladowe oraz na ciasta z kremem.


Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.8 z 5 ocen
czekoladowe ciasto jak kinder pingui
czekoladowe ciasto kinder pingui z nutella i czekoladą
czekoladowe ciasto z kremem śmietankowym i nutellą
czekoladowy biszkopt z kremem śmietankowym i czekoladą
czekoladowe ciasto przekładane kremem i nutellą
ciasto kinder pingui

Ciasto kinder pingui przepis do druku

ciasto kinder pingui

Ciasto kinder pingui

Wypieki Beaty
Przepis na czekoladowe ciasto biszkoptowe przekładane kremem śmietankowym i nutellą.
4.8 z 5 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 25 minut
4 godz
Czas całkowity 5 godz 25 minut
Porcje 24
Kalorie 307 kcal

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o wielkości 24/24 lub 20/30 cm.

Składniki

biszkopt czekoladowy

krem śmietankowy

dodatkowo

Instrukcja
 

biszkopt czekoladowy

  • Zmiksuj białka z cukrem na gęstą i puszystą pianę.
  • Obydwie mąki i kakao przesiej razem przez sito.
  • Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj łopatką.
  • Dodaj mąki z kakao i delikatnie wymieszaj łopatką.
  • Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  • Przelej do foremki ciasto i wyrównaj powierzchnię.
  • Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez mniej więcej 25 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto wyjmij z foremki i ostudź, a następnie przekrój na dwa blaty.

krem śmietankowy

  • Aby było wygodniej pracować proponuję podzielenie składników kremu na pół i przygotowanie ich oddzielnie (albo przygotowanie kremu bez żelatyny, podzielenie go na pół i oddzielne dodanie żelatyny do obydwu porcji).
  • Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj z zimnym serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem – na gęsty i puszysty krem.
  • Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody – daj jej tylko tyle, aby zakryła żelatynę – i odstaw na kilka minut do napęcznienia.
  • Podgrzej krótko żelatynę w mikrofalówce (u mnie około 10 sekund), tak aby stała się płynna.
  • Dodaj do żelatyny łyżkę kremu i dokładnie wymieszaj.
  • Wlej żelatynę do kremu i dokładnie zmiksuj.
  • Jeśli masz krem podzielony na pół, to żelatynę dodaj tylko do jednej części, a drugą schowaj na razie do lodówki – resztę żelatyny dodasz potem.

złożenie ciasta

  • W formie w której pieczony był biszkopt ułóż spodni blat ciasta – możesz go nasączyć wodą z cukrem i odrobiną soku z cytryny (ja nasączałam, bo lubię wilgotne biszkopty).
  • Wyłóż połowę kremu śmietankowego z żelatyną i rozprowadź na równą warstwę.
  • Wstaw foremkę do lodówki na około godzinę do stężenia.
  • Nutellę przełóż do miseczki i krótko podgrzej w mikrofalówce, aby była bardziej płynna – dokładnie wymieszaj.
  • Wylej nutellę na schłodzony krem i mniej więcej równo rozprowadź.
  • Do drugiej porcji kremu dodaj żelatynę (przygotowaną podobnie jak w pierwszej porcji) i wyłóż krem na nutellę.
  • Przykryj krem drugim blatem biszkoptu czekoladowego.
  • Możesz go także nasączyć.
  • Schowaj ciasto do lodówki.

polewa czekoladowa

  • W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę.
  • Gdy będzie gorąca dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj do zupełnego rozpuszczenia.
  • Lekko ostudź polewę, a następnie polej nią wierzch ciasta.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 307kcalWeglowodany: 28gBiałko: 5gTłuszcz: 20g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!