Ciasto stracciatella z truskawkami

Zaktualizowany: 2024 6 czerwca
ciasto stracciatella na biszkopcie z galaretką i truskawkami

Przepis na ciasto straciatella na biszkopcie z truskawkami i galaretką

Przygotuj dziś ze mną wyjątkowo pyszne i do tego przepięknie się prezentujące ciasto stracciatella z truskawkami i galaretką. To ciasto na biszkopcie przełożone jest kremem mascarpone z tartą czekoladą i pokrojonymi w kostkę truskawkami. Do tego warstwa świeżych truskawek zalanych słodką galaretką truskawkową. To ciasto straciatella z galaretką jest na dużą blachę do pieczenia, więc sprawdzi się szczególnie dobrze, przy większej ilości gości i różnych rodzinnych uroczystościach. Koniecznie zobacz mój przepis i sprawdź jak zrobić takie ciasto z kremem straciatella.

straciatella ciasto z mascarpone i truskawkami

Ciasto stracciatella z truskawkami i galaretką przepis krok po kroku

Jeśli szukasz pomysłu na proste i jednocześnie wyjątkowo smakujące i wyglądające ciasto, którym zachwycisz wszystkich, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

biszkoptowe ciasto straciatella z mascarpone i truskawkami

Ciasto stracciatella na biszkopcie z truskawkami

Wypieki Beaty
Przepis na warstwowe ciasto biszkoptowe przekładane kremem straciatella z tartą czekoladą i truskawkami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 20 minut
6 hours
Czas całkowity 7 hours 20 minut
Porcje 24
Kalorie 189 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm – albo około 24/24 cm.
Składniki

składniki na biszkopt do ciasta stracciatella

składniki na krem stracciatella z truskawkami

składniki na wierzch ciasta stracciatella

  • ok 350 g truskawek
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 800 ml wody (wrzącej )
Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto stracciatella z truskawkami krok po kroku

    Krok 1 – przygotuj formę do pieczenia

    • Formę do pieczenia wyłóż na dnie papierem do pieczenia, a boki pozostaw suche – najlepiej się sprawdzi forma z odpinanym rantem, ale może być zwykła.

    Krok 2 – przygotuj biszkopt do ciasta

    • Przesiej przez sitko obydwie mąki.
      100 g mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      przesiewanie mąki przez sitko
    • Białka zmiksuj razem z cukrem na gęstą i puszystą masę – ja miksuję przez kilka minut.
      4 białka, 100 g cukru
      jak zmiksować białka na biszkopt
    • Dodaj do białek żółtka i delikatnie wymieszaj albo zmiksuj na niskich obrotach miksera.
      4 żółtka
      jak dodać żółtka do białek
    • Dodaj do miski przesiane mąki i delikatnie wymieszaj albo zmiksuj na niskich obrotach.
      mieszanie ubitych jajek z przesianą mąką pszenną
    • Przełóż ciasto do przygotowanej formy i wyrównaj powierzchnię.
      wykładanie ciasta na biszkopt do formy do pieczenia

    Krok 3 – pieczenie biszkopta

    • Formę z biszkoptem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (w trybie góra/dół) albo 170 stopniach (w trybie termoobiegu) i piecz przez około 20 minut – do suchego patyczka.
    • Biszkopt po upieczeniu ostudź i następnie przekrój na dwa blaty.
      przekrajanie biszkoptu na dwa blaty

    Krok 4 – przygotowanie kremu stracciatella

    • Truskawki do kremu stracciatella umyj i pokrój w mniejszą kostkę.
      ok 200 g truskawek
    • Serek mascarpone przełóż do misy do miksowania, dodaj cukier puder oraz śmietanę kremówkę – zmiksuj razem na gęsty krem.
      500 g serka mascarpone, 250 ml śmietany kremówki, ok 75 g cukru pudru
      dodawanie schłodzonej śmietany kremówki do serka mascarpone
    • Do kremu mascarpone dodaj tartą czekoladę.
      100 g czekolady
      dodawanie tartej gorzkiej czekolady do kremu
    • Dodaj pokrojone truskawki i wymieszaj razem.
      mieszanie kremu z tartą czekoladą i pokrojonymi truskawkami

    Krok 5 – składanie ciasta stracciatella

    • W formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia ułóż spodni blat biszkopta.
    • Możesz go dodatkowo lekko nasączyć – np. osłodzoną wodą z odrobiną soku z cytryny.
      nasączenia biszkopta do ciasta stracciatella
    • Wyłóż krem na biszkopt i rozprowadź równą warstwą.
      nakładanie kremu stracciatella na biszkopt
    • Nałóż na krem drugi blat biszkopta.
      nakładanie wierzchniego blatu biszkoptowego na krem stracciatella

    Krok 6 – przygotuj truskawki z galaretką na wierzch ciasta.

    • Galaretki rozpuść we wrzącej wodzie i odstaw do zupełnego wystudzenia i lekkiego zgęstnienia (może to zająć kilka godzin, więc możesz ją przygotować wcześniej).
      2 opakowania galaretki truskawkowej, 800 ml wody
    • Truskawki umyj i pokrój na większe kawałki, albo na połówki.
      ok 350 g truskawek
    • Wyłóż truskawki na wierzch biszkopta.
      wykładanie pokrojonych truskawek na biszkopt
    • Wylej tężejącą (!) galaretkę na truskawki.
      wylewanie galaretki truskawkowej na ciasto
    • Schowaj ciasto do lodówki, tak aby galaretka do końca stężała.
    Film
    Notatki
    Szklanka ma pojemność 250 ml. 
    Prywatne
    Składniki Odżywcze
    Serving: 100gKalorie: 189kcalWeglowodany: 18gBiałko: 3gTłuszcz: 12g
    Słowa kluczowe ciasto z kremem straciatella, ciasto z mascarpone i truskawkami
    Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
    biszkopt straciatella z truskawkami i galaretką

    Ciasto straciatella z mascarpone i truskawkami

    Zapraszam dziś na pyszne letnie ciasto idealne na ciepłe dni. To ciasto z mascarpone, truskawkami i galaretką wspaniale wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Dzięki lekkiemu biszkoptowi przekrojonymi na dwa blaty i przełożeniu ich kremem mascarpone z tartą czekoladą i truskawkami ciasto wspaniale smakuje i orzeźwia. Warstwa truskawek w galaretce zasmakuje i dzieciom i osobo dorosłym. Do tego dodam, że to ciasto jest bardzo proste do zrobienia i powinni sobie z nim poradzić wszyscy. Ja ze swojej strony dodałam do przepisu zdjęcia z przygotowania, a także krótki film z przygotowania ciasta, tak aby jeszcze bardziej ułatwić jego przygotowanie. Poniżej znajdziesz też mój krótki filmik z przygotowania samego biszkopta – jeśli nie wiesz jak zrobić biszkopt, to ten filmik na pewno ci się przyda (na filmie robię biszkopt z dwóch, jajek. Do tego ciasta będziesz potrzebować biszkopt z 4 jajek). A jeśli lubisz połączenie truskawek i serka mascarpone, to możesz również przygotować moje ciasto z truskawkami i mascarpone.

    Składniki i zamienniki do przygotowania ciasta stracciatella

    Do przygotowania ciasta z kremem stracciatella będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które ja użyłam oraz ewentualne zamienniki.

    • serek mascarpone – to pyszny, kremowy włoski serek idealny do przygotowywania deserów. Kupisz go bez problemu w większych marketach, ale także w Lidlu i Biedronce
    • śmietana kremówka – ja tu użyłam śmietanę w kartoniku o zawartości tłuszczu 30%, możesz też użyć śmietankę 36%
    • czekolada – ja tu użyłam gorzką czekoladę, bo wolę mniej słodkie ciasta, jeśli wolisz je słodsze, to możesz użyć mleczną czekoladę
    • truskawki – do przygotowania ciasta najlepsze będą świeże truskawki, ale już jest już po sezonie, to możesz użyć takie mrożone truskawki – wcześniej rozmroź i odsącz z soku
    biszkopt z kremem straciatella i truskawkami z galaretką

    Jak przygotować czekoladę do kremu stracciatella?

    Ja polecam zetrzeć czekoladę na grubych oczkach tarki. Wtedy kawałki czekolady będą fajnie delikatne. Najlepiej czekoladę podczas tarcia trzymać w opakowaniu, bo bardzo szybko ociepla się od rąk i zaczyna lekko topić. Jeśli nie masz tarki, to możesz czekoladę posiekać, albo zmiksować krótko malakserem.

    włoskie ciasto stracciatella z galaretką i truskawkami

    Jak zrobić ciasto stracciatella bez pieczenia?

    Jeśli nie masz ochoty na pieczenie biszkopta, nie masz na to czasu, albo boisz się go piec, to możesz zrobić ciasto straciatella bez pieczenia. Możesz tu w tym przypadku albo użyć biszkopty – ułożyć jedną warstwę biszkoptów na dnie formy, na nie wyłożyć krem i znowu ułożyć biszkopty. Druga możliwość to kupienie gotowego blatu biszkoptowego (kup taki o średnicy około 26-28 cm) – one są z reguły niezbyt wysokie – wtedy wykorzystaj go jako spód (ułóż go w okrągłej formie do pieczenia), wyłóż krem, a na krem warstwę biszkoptów i potem truskawki z galaretką.

    ciasto z kremem czekoladowym i truskawkami z galaretką

    Ciasto straciatella kcal

    W tabelce pod przepisem podałam kaloryczność ciasta przy produktach, które ja użyłam oraz dla porcji 100 g. Jeśli ciasto pokroisz na zakładane 24 porcje, to każda porcja będzie miała wtedy około 228 kcal (węglowodany – 21 g, białka – 4 g, tłuszcze – 14 g). Dzięki lekkiemu biszkoptowi, dużej ilości owoców i owocowej galaretki ciasto stracciatella należy do tych mniej kalorycznych, więc tym bardziej warto je przygotować :)

    Jeśli przygotujesz to ciasto z czekoladą i truskawkami, to będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się swoimi wrażeniami w komentarzu :) Przy okazji gorąco polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie moje przepisy możesz sobie łatwo zapisać na później.

    biszkopt z kremem straciatella i truskawkami w galaretce

    Polecane przepisy na ciasta z kremem

    Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne ciasta przekładane kremem o różnych smakach. Takie ciasta będą wyjątkowym deserem na specjalne okazje, ale również na co dzień. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu – serdecznie zapraszam.

    Opublikowano: 2024 7 czerwca

    Podziel się przepisem

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    4 komentarzy
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Ciasto straciatella przepis

    Przygotuj razem ze mną wyjątkowe ciasto straciatella na biszkopcie przekładanym kremem mascarpone z czekoladą i kawałkami truskawek. To ciasto inspirowane słynnymi włoskimi lodami stracciatella z kawałkami tartej czekolady będzie stanowić idealny deser na letnie ciepłe dni. Ciasto biszkoptowe przygotowałam w dużej formie do pieczenia, więc można go pokroić na dużo kawałków. Samo ciasto stracciatella z galaretką i truskawkami smakuje wybornie i na pewno przypadnie do gustu zarówno dorosłym jak i dzieciom. Pamiętaj o wcześniejszym jego przygotowaniu, tak aby galaretka truskawkowa na ciasto zdążyła stężeć. Jeśli chcesz zrobić ciasto straciatella bez pieczenia, to zobacz moje wskazówki pod przepisem i dowiedz się czym zastąpić biszkopt w przepisie.