Ciasto stracciatella z truskawkami
Przepis na ciasto straciatella na biszkopcie z truskawkami i galaretką
Przygotuj dziś ze mną wyjątkowo pyszne i do tego przepięknie się prezentujące ciasto stracciatella z truskawkami i galaretką. To ciasto na biszkopcie przełożone jest kremem mascarpone z tartą czekoladą i pokrojonymi w kostkę truskawkami. Do tego warstwa świeżych truskawek zalanych słodką galaretką truskawkową. To ciasto straciatella z galaretką jest na dużą blachę do pieczenia, więc sprawdzi się szczególnie dobrze, przy większej ilości gości i różnych rodzinnych uroczystościach. Koniecznie zobacz mój przepis i sprawdź jak zrobić takie ciasto z kremem straciatella.
Spis treści
- Ciasto stracciatella z truskawkami i galaretką przepis krok po kroku
- Ciasto straciatella z mascarpone i truskawkami
- Składniki i zamienniki do przygotowania ciasta stracciatella
- Jak przygotować czekoladę do kremu stracciatella?
- Jak zrobić ciasto stracciatella bez pieczenia?
- Ciasto straciatella kcal
- Polecane przepisy na ciasta z kremem
Ciasto stracciatella z truskawkami i galaretką przepis krok po kroku
Jeśli szukasz pomysłu na proste i jednocześnie wyjątkowo smakujące i wyglądające ciasto, którym zachwycisz wszystkich, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Ciasto stracciatella na biszkopcie z truskawkami
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm – albo około 24/24 cm.
Składniki
składniki na biszkopt do ciasta stracciatella
- 4 białka (z jajek rozmiar L)
- 4 żółtka
- 100 g cukru (0,5 szklanki)
- 100 g mąki pszennej (2/3 szklanki)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
składniki na krem stracciatella z truskawkami
- 500 g serka mascarpone (mocno schłodzonego)
- 250 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
- ok 75 g cukru pudru (0,5 szklanki – lub do smaku)
- 100 g czekolady (tartej)
- ok 200 g truskawek (pokrojonych)
składniki na wierzch ciasta stracciatella
- ok 350 g truskawek
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- 800 ml wody (wrzącej )
Instrukcja
Jak zrobić ciasto stracciatella z truskawkami krok po kroku
Krok 1 – przygotuj formę do pieczenia
- Formę do pieczenia wyłóż na dnie papierem do pieczenia, a boki pozostaw suche – najlepiej się sprawdzi forma z odpinanym rantem, ale może być zwykła.
Krok 2 – przygotuj biszkopt do ciasta
- Przesiej przez sitko obydwie mąki.100 g mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Białka zmiksuj razem z cukrem na gęstą i puszystą masę – ja miksuję przez kilka minut.4 białka, 100 g cukru
- Dodaj do białek żółtka i delikatnie wymieszaj albo zmiksuj na niskich obrotach miksera.4 żółtka
- Dodaj do miski przesiane mąki i delikatnie wymieszaj albo zmiksuj na niskich obrotach.
- Przełóż ciasto do przygotowanej formy i wyrównaj powierzchnię.
Krok 3 – pieczenie biszkopta
- Formę z biszkoptem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (w trybie góra/dół) albo 170 stopniach (w trybie termoobiegu) i piecz przez około 20 minut – do suchego patyczka.
- Biszkopt po upieczeniu ostudź i następnie przekrój na dwa blaty.
Krok 4 – przygotowanie kremu stracciatella
- Truskawki do kremu stracciatella umyj i pokrój w mniejszą kostkę.ok 200 g truskawek
- Serek mascarpone przełóż do misy do miksowania, dodaj cukier puder oraz śmietanę kremówkę – zmiksuj razem na gęsty krem.500 g serka mascarpone, 250 ml śmietany kremówki, ok 75 g cukru pudru
- Do kremu mascarpone dodaj tartą czekoladę.100 g czekolady
- Dodaj pokrojone truskawki i wymieszaj razem.
Krok 5 – składanie ciasta stracciatella
- W formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia ułóż spodni blat biszkopta.
- Możesz go dodatkowo lekko nasączyć – np. osłodzoną wodą z odrobiną soku z cytryny.
- Wyłóż krem na biszkopt i rozprowadź równą warstwą.
- Nałóż na krem drugi blat biszkopta.
Krok 6 – przygotuj truskawki z galaretką na wierzch ciasta.
- Galaretki rozpuść we wrzącej wodzie i odstaw do zupełnego wystudzenia i lekkiego zgęstnienia (może to zająć kilka godzin, więc możesz ją przygotować wcześniej).2 opakowania galaretki truskawkowej, 800 ml wody
- Truskawki umyj i pokrój na większe kawałki, albo na połówki.ok 350 g truskawek
- Wyłóż truskawki na wierzch biszkopta.
- Wylej tężejącą (!) galaretkę na truskawki.
- Schowaj ciasto do lodówki, tak aby galaretka do końca stężała.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto straciatella z mascarpone i truskawkami
Zapraszam dziś na pyszne letnie ciasto idealne na ciepłe dni. To ciasto z mascarpone, truskawkami i galaretką wspaniale wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Dzięki lekkiemu biszkoptowi przekrojonymi na dwa blaty i przełożeniu ich kremem mascarpone z tartą czekoladą i truskawkami ciasto wspaniale smakuje i orzeźwia. Warstwa truskawek w galaretce zasmakuje i dzieciom i osobo dorosłym. Do tego dodam, że to ciasto jest bardzo proste do zrobienia i powinni sobie z nim poradzić wszyscy. Ja ze swojej strony dodałam do przepisu zdjęcia z przygotowania, a także krótki film z przygotowania ciasta, tak aby jeszcze bardziej ułatwić jego przygotowanie. Poniżej znajdziesz też mój krótki filmik z przygotowania samego biszkopta – jeśli nie wiesz jak zrobić biszkopt, to ten filmik na pewno ci się przyda (na filmie robię biszkopt z dwóch, jajek. Do tego ciasta będziesz potrzebować biszkopt z 4 jajek). A jeśli lubisz połączenie truskawek i serka mascarpone, to możesz również przygotować moje ciasto z truskawkami i mascarpone.
Składniki i zamienniki do przygotowania ciasta stracciatella
Do przygotowania ciasta z kremem stracciatella będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które ja użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- serek mascarpone – to pyszny, kremowy włoski serek idealny do przygotowywania deserów. Kupisz go bez problemu w większych marketach, ale także w Lidlu i Biedronce
- śmietana kremówka – ja tu użyłam śmietanę w kartoniku o zawartości tłuszczu 30%, możesz też użyć śmietankę 36%
- czekolada – ja tu użyłam gorzką czekoladę, bo wolę mniej słodkie ciasta, jeśli wolisz je słodsze, to możesz użyć mleczną czekoladę
- truskawki – do przygotowania ciasta najlepsze będą świeże truskawki, ale już jest już po sezonie, to możesz użyć takie mrożone truskawki – wcześniej rozmroź i odsącz z soku
Jak przygotować czekoladę do kremu stracciatella?
Ja polecam zetrzeć czekoladę na grubych oczkach tarki. Wtedy kawałki czekolady będą fajnie delikatne. Najlepiej czekoladę podczas tarcia trzymać w opakowaniu, bo bardzo szybko ociepla się od rąk i zaczyna lekko topić. Jeśli nie masz tarki, to możesz czekoladę posiekać, albo zmiksować krótko malakserem.
Jak zrobić ciasto stracciatella bez pieczenia?
Jeśli nie masz ochoty na pieczenie biszkopta, nie masz na to czasu, albo boisz się go piec, to możesz zrobić ciasto straciatella bez pieczenia. Możesz tu w tym przypadku albo użyć biszkopty – ułożyć jedną warstwę biszkoptów na dnie formy, na nie wyłożyć krem i znowu ułożyć biszkopty. Druga możliwość to kupienie gotowego blatu biszkoptowego (kup taki o średnicy około 26-28 cm) – one są z reguły niezbyt wysokie – wtedy wykorzystaj go jako spód (ułóż go w okrągłej formie do pieczenia), wyłóż krem, a na krem warstwę biszkoptów i potem truskawki z galaretką.
Ciasto straciatella kcal
W tabelce pod przepisem podałam kaloryczność ciasta przy produktach, które ja użyłam oraz dla porcji 100 g. Jeśli ciasto pokroisz na zakładane 24 porcje, to każda porcja będzie miała wtedy około 228 kcal (węglowodany – 21 g, białka – 4 g, tłuszcze – 14 g). Dzięki lekkiemu biszkoptowi, dużej ilości owoców i owocowej galaretki ciasto stracciatella należy do tych mniej kalorycznych, więc tym bardziej warto je przygotować :)
Jeśli przygotujesz to ciasto z czekoladą i truskawkami, to będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się swoimi wrażeniami w komentarzu :) Przy okazji gorąco polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie moje przepisy możesz sobie łatwo zapisać na później.
Polecane przepisy na ciasta z kremem
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne ciasta przekładane kremem o różnych smakach. Takie ciasta będą wyjątkowym deserem na specjalne okazje, ale również na co dzień. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu – serdecznie zapraszam.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Ciasto straciatella przepis
Przygotuj razem ze mną wyjątkowe ciasto straciatella na biszkopcie przekładanym kremem mascarpone z czekoladą i kawałkami truskawek. To ciasto inspirowane słynnymi włoskimi lodami stracciatella z kawałkami tartej czekolady będzie stanowić idealny deser na letnie ciepłe dni. Ciasto biszkoptowe przygotowałam w dużej formie do pieczenia, więc można go pokroić na dużo kawałków. Samo ciasto stracciatella z galaretką i truskawkami smakuje wybornie i na pewno przypadnie do gustu zarówno dorosłym jak i dzieciom. Pamiętaj o wcześniejszym jego przygotowaniu, tak aby galaretka truskawkowa na ciasto zdążyła stężeć. Jeśli chcesz zrobić ciasto straciatella bez pieczenia, to zobacz moje wskazówki pod przepisem i dowiedz się czym zastąpić biszkopt w przepisie.