Kruche ciasto z truskawkami i budyniem
Przepis na szybkie kruche ciasto z budyniem i truskawkami
Zapraszam dziś na rewelacyjne kruche ciasto z truskawkami i budyniem waniliowym. Swoje ciasto truskawkowe upiekłam w dużej blaszce do pieczenia, więc mogłam je podzielić na sporo porcji. Samo przygotowanie ciasta jest bardzo proste i nie wymaga użycia miksera. Kruche ciasto możesz zagnieść siekając je nożem lub widelcem, do tego dodaj ugotowany budyń oraz pyszne, świeże truskawki. Takie kruche ciasto z budyniem i owocami sprawdzi się idealnie na weekend, ale również możesz je podać jako deser na grillu. Dzięki połączeniu uniwersalnych smaków, ciasto z budyniem może być również serwowane na różnych rodzinnych uroczystościach – bo to ciasto idealne dla dzieci i dorosłych. Koniecznie zobacz mój przepis i sprawdź jak zrobić proste ciasto z truskawkami i budyniem.
Spis treści
- Ciasto z truskawkami i budyniem przepis krok po kroku
- Ciasto kruche z truskawkami i budyniem – uwagi
- Czy można zrobić kruche ciasto z mrożonymi truskawkami?
- Ciasto z truskawkami, budyniem i galaretką
- Jaki budyń do ciasta z truskawkami?
- Ile kcal ma kruche ciasto z budyniem i truskawkami?
- Polecane przepisy na ciasta z truskawkami
Ciasto z truskawkami i budyniem przepis krok po kroku
Jeśli lubisz przepisy na ciasta z truskawkami, to koniecznie upiecz takie ciasto z dodatkiem lekkiego budyniu. Jestem przekonana, że ci zasmakuje!
Kruche ciasto z truskawkami i budyniem przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm – lub nieco większa.
Składniki
składniki na kruche ciasto
- 375 g mąki pszennej (2,5 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła (zimnego)
- 1 jajko (L – zimne)
- ok 50 g cukru (1/4 szklanki – ciasto nie jest mocno słodkie)
składniki na nadzienie do ciasta
- 2 opakowania budyniu waniliowego (po 40 g każdy)
- 750 ml mleka
- 5 łyżek cukru (- jeśli masz budyń bez cukru)
- ok 500 g truskawek
Instrukcja
Jak zrobić ciasto z truskawkami i budyniem
Krok 1 – przygotuj kruche ciasto
- Formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni – w trybie góra/dół.
- Mąkę, proszek do pieczenia, masło pokrojone na kawałki, cukier oraz jajko zagnieć razem – ciasto może być sypkie – o konsystencji kruszonki. Jeśli chcesz je bardziej zwarte to dodaj trochę zimnej wody i zagnieć w jednolitą kulkę.375 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 200 g masła, 1 jajko, ok 50 g cukru
- Wysyp mniej więcej 2/3 ciasta do foremki.
- Wylep dokładnie całe dno ciastem.
- Podpiecz ciasto przez 15 minut w nagrzanym piekarniku.
Krok 2 – przygotuj budyń
- Gdy ciasto się podpieka przygotuj budyń – do garnka przelej ok 700 ml mleka.750 ml mleka
- W pozostałym mleku rozpuść dwa budynie – jeśli masz niesłodzone budynie, to dodaj cukier.2 opakowania budyniu waniliowego, 5 łyżek cukru
- Przelej mleko z budyniem do garnka.
- Gotuj razem mieszając, aż otrzymasz gęsty budyń.
Krok 3 – przygotuj nadzienie
- Truskawki umyj i osusz, odetnij z nich szypułki, a większe owoce pokrój na ćwiartki lub połówki.ok 500 g truskawek
- Na podpieczony spód wyłóż budyń (nie musisz go wcześniej ostudzać).
- Wyłóż na budyń truskawki.
- Na koniec posyp wierzch owoców pozostałym ciastem.
Krok 4 – upiecz ciasto z truskawkami i budyniem
- Formę z ciastem wstaw do piekarnika i piecz przez około 40-50 minut – aż będzie ładnie rumiane z wierzchu.
- Upieczone ciasto ostudź – na początku gorący budyń będzie dość luźny, ale wraz ze stygnięciem będzie bardziej stały i będzie łatwiej kroić ładne kawałki.
- Ciasto możesz dodatkowo schować do lodówki.
- Przed podaniem możesz ciasto z truskawkami posypać cukrem pudrem.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto kruche z truskawkami i budyniem – uwagi
Sezon truskawkowy powoli zaczyna się rozkręcać, a ja już się nie mogę doczekać naszych polskich truskawek. Na razie korzystam z tych, które są dostępne i piekę sobie różne ciasta. Tym razem zrobiłam taki pyszny kruchy placek z truskawkami i budyniem waniliowym. Ciasto jest leciutkie i jak widać po kaloriach – niskokaloryczne, można powiedzieć że to fit ciasto z truskawkami i budyniem :)
Wcześniej piekłam nam kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem i bardzo nam zasmakowało. Ta wersja ciasta z budyniem jest równie pyszna i mogę je polecić z całego serca!
Czy można zrobić kruche ciasto z mrożonymi truskawkami?
Teraz świeże truskawki są dość łatwo dostępne, więc warto wykorzystać takie, bo są dużo smaczniejsze niż mrożone. Po sezonie możesz zrobić to ciasto z mrożonymi truskawkami. Polecam je jednak wcześniej rozmrozić i odsączyć na sitku z nadmiaru soku.
Poza tym to ciasto z budyniem możesz zrobić również z innymi owocami sezonowymi. Wtedy ciasto kruche z owocami i budyniem możesz piec praktycznie przez cały rok. Fajnie się tu sprawdzą np. borówki amerykańskie, maliny czy też nasze polskie jagody leśne. Jeśli lubisz brzoskwinie to też będą super – tylko pokrój je w kostkę i rozsyp po budyniu.
Ciasto z truskawkami, budyniem i galaretką
Jeśli chcesz zrobić bardziej ciekawe ciasto truskawkowe z galaretką, to możesz tu wykorzystać ten przepis. Wtedy na spód wykorzystaj całe kruche ciasto i podpiecz je z samym budyniem. Świeże truskawki wyłóż wtedy już na upieczone ciasto i zalej tężejącą galaretką truskawkową. Formę z ciastem schowaj dodatkowo do lodówki, aby galaretka do końca stężała.
Jaki budyń do ciasta z truskawkami?
Najbardziej polecam tu budyń waniliowy lub śmietankowy. Ja miałam budyń z dodanym już do niego cukrem, dlatego nie dodawałam cukru do przygotowywanego budyniu. Jeśli masz budyń bez cukru (szukaj budyniu do przygotowania z 500 ml mleka), to musisz dodać cukier w trakcie przygotowania. Możesz też przygotować to ciasto z truskawkami i budyniem truskawkowym albo innym smakiem. To już zależy od twoich upodobań smakowych.
Ile kcal ma kruche ciasto z budyniem i truskawkami?
W tabelce pod przepisem podałam wartość kaloryczną oraz składniki odżywcze dla 100 g ciasta. Za to jeśli ciasto podzielisz na 24 mniej więcej równe kawałki, to każdy z nich będzie miał około 169 kalorii (węglowodany – 16 g, białko 3 g, tłuszcze – 8 g). Więc jak pisałam wcześniej to fit ciasto z truskawkami i budyniem :) Można zjeść bez wyrzutów sumienia :)
Mam nadzieję, że ten przepis na kruche ciasto z truskawkami i masą budyniową ci zasmakuje. Będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się swoimi wrażeniami w komentarzu pod przepisem. Ciasto z truskawkami i budyniem duża blacha to przepis, który przyda się nie raz!
Przy okazji gorąco polecam śledzenie mojego profilu na instagramie, gdzie moje przepisy możesz sobie łatwo zapisać na później, a także zapraszam na mojego you tuba, gdzie możesz łatwo obejrzeć wszystkie moje filmy video z przygotowań moich przepisów.
Polecane przepisy na ciasta z truskawkami
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne ciasta truskawkowe – możesz zrobić ciasto z truskawkami na biszkopcie, na kruchym cieście, albo chociażby ciasto z truskawkami na francuskim cieście. Na blogu znajdziesz mnóstwo pysznych propozycji, a ja tu polecam takie trzy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na ciasto z budyniem i truskawkami
Zapraszam dziś na przepyszne, bardzo proste i szybkie kruche ciasto pieczone z masą budyniową, truskawkami i kruszonką. Przygotuj ze mną niezawodne kruche ciasto z zaledwie kilku podstawowych składników. Zobacz jak zrobić budyń na masę budyniową do ciasta oraz jak upiec ciasto z truskawkami i budyniem w piekarniku. Z tego przepisu otrzymasz ciasto na dużą formę do pieczenia, więc ciasto będzie idealne do podzielenia na wielu gości. Do tego dodam, że to ciasto fit - dzięki truskawkom i budyniowi, to ciasto ma niedużo kalorii. Zobacz koniecznie mój przepis opisany krok po kroku, zobacz zdjęcia z przygotowań a także zobacz mój krótki film video z przygotowań. Mój przepis na ciasto z truskawkami i budyniem znajdziesz również na You Tube - zapraszam serdecznie.