Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 4,33 out of 5)
Loading...

Placek z truskawkami i kruszonką

By |2018-05-28T21:43:04+00:002016 Czerwiec 27th|Ciasta owocowe, Ciasta ucierane, Truskawki w roli głównej|

Placek z truskawkami i kruszonką

placek z truskawkami i kruszonka

 

Placek z truskawkami i kruszonką to bardzo proste i przede wszystkim smaczne ciasto idealne na weekend.

Puszyste maślane ciasto z truskawkami oraz duuuużo kruszonki z posiekanymi migdałami – a to wszystko w sporej blaszce 🙂

Przepis pochodzi ze strony Ani Starmach, więc po prostu nie może się nie udać 🙂

Truskawki możecie zastąpić dowolnymi sezonowymi owocami, świetnie się też sprawdzą awaryjne owoce z puszki.

Podaję przepis na foremkę 24/24 cm.

Wypróbujcie również inne przepisy na ciasto z truskawkami – wszystkie są pyszne 😀

Ja uwielbiam ciasto z truskawkami i twarogiem, ciasto z truskawkami na maślance, albo jogurtowe ciasto z truskawkami.

 

placek z truskawkami i kruszonką

 

ciasto z truskawkami i kruszonką

 

ciasto z truskawkami i kruszonką

 

ciasto z truskawkami i kruszonką

 

ciasto z truskawkami i kruszonką

 

Placek z truskawkami i kruszonką
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • 4 jajka (użyłam rozmiar L)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g mielonych migdałów
  • 50 cukru (użyłam brązowy)
  • garść posiekanych migdałów - opcjonalnie
dodatkowo:
  • pół kilograma truskawek
Wykonanie
ciasto:
  1. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  2. Zmieszaj razem obydwie mąki, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
  3. Do masła dodaj po jednym jajku i po każdym krótko zmiksuj masę.
  4. Dodaj mąkę i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
  5. Wylej ciasto do przygotowanej foremki o wielkości 24/24 cm.
kruszonka:
  1. Zmieszaj razem masło, mąkę, cukier i mielone migdały - rozetrzyj w palcach tworząc grudki ciasta.
wykończenie:
  1. Na wierzch ciasta wyłóż truskawki - jeśli owoce są duże, to przekrój je na pół.
  2. Na owoce wyłóż kruszonkę.
  3. Możesz też posypać na koniec całe ciasto posiekanymi migdałami.
  4. Ciasto piecz w 180 stopniach przez około 40-50 minut - do suchego patyczka.
  5. Po upieczeniu ciasto ostudź.
 

 

Reklama

11 komentarzy

  1. Aluta 2018/06/15 at 20:55 - Reply

    Nie mam ręki do ciast, zrobię ponownie to dam znać, może będę wiedziała co zle zrobiłam 🙂

  2. Aluta 2018/06/15 at 16:23 - Reply

    Dramat.. ciasto kompletnie nie wyszło, nie chce się upiec. Juz na wstępie przy dodawaniu jajek wyglądało jakby się zwazylo, nie mam pojęcia co poszło nie tak. Nawet kruszarka nie wyglądała tak jak trzeba :/

    • wypiekibeaty 2018/06/15 at 16:50 - Reply

      Masa maślana lubi się psuć przy dodawaniu jajek – jeśli są one zimne z lodówki – ja dodaję takie i się nie przejmuję, zawsze po upieczeniu ciasto jest ok. A czemu nie chce się upiec? Jest wilgotne ciągle?

      • Aluta 2018/06/15 at 19:08 - Reply

        Tak, nie urosło i miało konsystencję wciąż taka jak w misce. Szkoda bo to pierwsze ciasto jakie mi nie wyszło z Pani przepisu. Jestem bardzo ciekawa co mogło pójść nie tak. A czy masło do Kruszonki ma być zimne czy temerytura pokojowa, pytam bo na wierzchu wyglądało jakbym wylała olej

        • wypiekibeaty 2018/06/15 at 19:34 - Reply

          Dziwne, mojej siostrze tak kiedyś „wyszło” ciasto, ale ona nie dała proszku do pieczenia 😀 masło do kruszonki daję zwykle takie w temperaturze pokojowej, a nawet go czasami rozpuszczam, jak nie mam czasu na zagniatanie kruszonki 🙂 Mam nadzieję, że inne przepisy będą ci wychodzić 😀 i proszę mów mi po imieniu 😀

          • Alutka 2018/06/15 at 20:47

            Może chodzi też o typ masła… spróbuje jeszcze raz ale czasami przydałyby się filmiki

          • wypiekibeaty 2018/06/15 at 20:49

            Ja zawsze używam masła 82% – producent nieistotny 🙂 Ostatnio nie mam jakoś weny na kręcenie filmików i potem ich obrabianie, ale chyba muszę się wziąć w garść i zacząć znowu kręcić 🙂

          • Alruna 2018/06/27 at 23:16

            A czy podana temperatura nie uwzględnia przypadkiem termoobiegu? Wiele razy się tak nacięłam – blogerki, przyzwyczajone, że wszystko pieką na termo, zapominają to zaznaczyć w przepisie i potem przy pieczeniu w piekarniku ustawionym na góra-dół wychodzi zakalec.

          • wypiekibeaty 2018/06/28 at 08:09

            Ja jak piekę na termoobiegu to zawsze na 170 stopni 🙂 a na 180 stopni w trybie góra/dół. Jeśli chcesz piecz na termoobiegu, to zmniejsz temperaturę 🙂

  3. Izabela 2018/06/08 at 20:52 - Reply

    Super przepis! Robiłam już kilka razy to ciasto i za każdym razem wychodziło puszyste i pyszne. Dodatkowo do truskawek dodawałam też rabarbar. Dziękuję za przepis

    • wypiekibeaty 2018/06/08 at 22:50 - Reply

      Super Izabela – bardzo się cieszę 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: