Placek z truskawkami i kruszonką

najlepsze ciasto z truskawkami pod słońcem 🙂

placek z truskawkami i kruszonka

 

Placek z truskawkami i kruszonką to bardzo proste i przede wszystkim smaczne ciasto idealne na weekend.

Jeśli lubicie ciasto z truskawkami, to koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Dostajecie tu po pierwsze puszyste maślane ciasto, po drugie pyszne truskawkami i po trzecie duuuużo kruszonki z posiekanymi migdałami.

A to wszystko w sporej blaszce 🙂

Bo to takie ciasto z truskawkami dla rodziny, do dzielenia się.

Poza tym, jako dodatkową rekomendację dodam, że ten przepis pochodzi ze strony Ani Starmach.

Po prostu nie może się nie udać  – wszelkie reklamacje proszę bezpośrednio do Ani 😀

A co gdy sezon na truskawki się skończy? Nie ma problemu!

Truskawki możecie zastąpić dowolnymi sezonowymi owocami – potem używajcie brzoskwinie, maliny, jagody czy gruszki.

Świetnie się też sprawdzą awaryjne owoce z puszki.

Nie traćcie więcej czasu i ruszajcie do pieczenia, bo najlepsze ciasto z truskawkami jest o krok 🙂

Podaję wam przepis na foremkę 24/24 cm.

Ps.

Wypróbujcie również inne przepisy na ciasto z truskawkami – wszystkie są pyszne 😀

Ja uwielbiam ciasto z truskawkami i twarogiem, ciasto z truskawkami na maślance, albo jogurtowe ciasto z truskawkami.

 

placek z truskawkami i kruszonką

 

placek z truskawkami i kruszonka 4

 

placek z truskawkami i kruszonka 6

 

placek z truskawkami i kruszonka 8

 

placek z truskawkami i kruszonka 10

Przepis na ciasto z truskawkami do druku

 

Placek z truskawkami i kruszonką

 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • 4 jajka (użyłam rozmiar L)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g mielonych migdałów
  • 50 cukru (użyłam brązowy)
  • garść posiekanych migdałów - opcjonalnie
dodatkowo:
  • pół kilograma truskawek
Wykonanie
ciasto:
  1. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  2. Zmieszaj razem obydwie mąki, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
  3. Do masła dodaj po jednym jajku i po każdym krótko zmiksuj masę.
  4. Dodaj mąkę i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
  5. Wylej ciasto do przygotowanej foremki o wielkości 24/24 cm.
kruszonka:
  1. Zmieszaj razem masło, mąkę, cukier i mielone migdały - rozetrzyj w palcach tworząc grudki ciasta.
wykończenie:
  1. Na wierzch ciasta wyłóż truskawki - jeśli owoce są duże, to przekrój je na pół.
  2. Na owoce wyłóż kruszonkę.
  3. Możesz też posypać na koniec całe ciasto posiekanymi migdałami.
  4. Ciasto piecz w 180 stopniach przez około 40-50 minut - do suchego patyczka.
  5. Po upieczeniu ciasto ostudź.