Przepis na placek z truskawkami i kruszonką

najlepsze ciasto z truskawkami pod słońcem :)

placek z truskawkami i kruszonką

Placek z truskawkami i kruszonką to bardzo proste i przede wszystkim smaczne ciasto idealne na weekend.

Jeśli lubicie ciasto z truskawkami, to koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Dostajecie tu po pierwsze puszyste maślane ciasto, po drugie pyszne truskawki i po trzecie duuuużo kruszonki z posiekanymi migdałami.

A to wszystko w sporej blaszce :)

Bo to takie ciasto z truskawkami dla rodziny, do dzielenia się.

Do tego dodam, że ciasto robimy bardzo szybko, bo nie jest na drożdżach, tylko na proszku do pieczenia!

Poza tym, jako dodatkową rekomendację dodam, że ten przepis pochodzi ze strony Ani Starmach.

Po prostu nie może się nie udać  – wszelkie reklamacje proszę bezpośrednio do Ani :D

A co gdy sezon na truskawki się skończy? Nie ma problemu!

Truskawki możecie zastąpić dowolnymi sezonowymi owocami – potem używajcie brzoskwinie, maliny, jagody czy gruszki.

Świetnie się też sprawdzą awaryjne owoce z puszki.

Nie traćcie więcej czasu i ruszajcie do pieczenia, bo najlepsze ciasto z truskawkami jest o krok :)

Podaję wam przepis na foremkę 24/24 cm.

Ps.

Wypróbujcie również inne przepisy na ciasto z truskawkami – wszystkie są pyszne :D

Ja uwielbiam ciasto z truskawkami i twarogiem, ciasto z truskawkami na maślance, albo jogurtowe ciasto z truskawkami.

placek z truskawkami i kruszonką

placek z truskawkami i kruszonka 4

placek z truskawkami i kruszonka 6

placek z truskawkami i kruszonka 8

placek z truskawkami i kruszonka 10

Przepis na ciasto z truskawkami do druku

placek z truskawkami i kruszonką

Placek z truskawkami i kruszonką

Wypieki Beaty
Proste i szybkie ciasto z truskawkami i kruszonką z migdałami.
4.24 z 13 ocen
Czas przygotowania 30 minut
45 minut
Czas całkowity 1 godz 15 minut
Danie Ciasta
Kuchnia Kuchania polska
Porcje 24

Składniki
  

ciasto:

  • 200 g masła miękkiego
  • 200 g mąki pszennej 1 i 1/3 szklanki
  • 50 g mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki
  • 150 g cukru 3/4 szklanki
  • 4 jajka (użyłam rozmiar L)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego

kruszonka:

  • 100 g mąki pszennej 2/3 szklanki
  • 100 g masła
  • 50 g migdałów mielonych
  • 50 cukru 1/4 szklanki
  • 1 garść migdałów posiekanych - opcjonalnie

dodatkowo:

  • 500 g truskawek

Instrukcja
 

ciasto:

  • Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  • Zmieszaj razem obydwie mąki, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
  • Do masła dodaj po jednym jajku i po każdym krótko zmiksuj masę.
  • Dodaj mąkę i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
  • Wylej ciasto do przygotowanej foremki o wielkości 24/24 cm.

kruszonka:

  • Zmieszaj razem masło, mąkę, cukier i mielone migdały - rozetrzyj w palcach tworząc grudki ciasta.

wykończenie:

  • Na wierzch ciasta wyłóż truskawki - jeśli owoce są duże, to przekrój je na pół.
  • Na owoce wyłóż kruszonkę.
  • Możesz też posypać na koniec całe ciasto posiekanymi migdałami.
  • Ciasto piecz w 180 stopniach przez około 40-50 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź.
Słowa kluczowe ciasto wiosenne, proste ciasto, szybkie ciasto
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!