Przepis na proste ciasto z twarogiem i truskawkami

Dziś mam przepis z czerwcowego numeru magazynu BBC Good Food.

Dalej będę eksploatować truskawki i mam dla Was ciasto z truskawkami i twarogiem.

Ciasto jest bardzo proste do zrobienia, a jednocześnie smaczne.

Zrobiłam je ściśle według przepisu, ale myślę, że następnym razem będę go jednak modyfikować – wg przepisu wykłada się część ciasta do foremki, na to kładzie się truskawki i nadzienie twarogowe, potem znowu ciasto, truskawki i twaróg.

Truskawki i twaróg ze środka ciasta opadły jednak na dno i przez to wyglądały mało apetycznie, dlatego proponuję, aby jednak wykorzystać połowę owoców i masy twarogowej i dać ją tylko na wierzch ciasta :)

Decyzja należy do Was.

Zapraszam was również do spróbowania mojego placka z truskawkami i kruszonką – niezawodny przepis :)

Popatrzcie również na inne przepisy na ciasta z truskawkami.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

ciasto z truskawkami i twarogiem

ciasto z truskawkami i twarogiem

ciasto z truskawkami i twarogiem

ciasto z truskawkami i twarogiem

Ciasto z truskawkami i twarogiem przepis

ciasto z truskawkami i twarogiem 6

Ciasto z truskawkami i twarogiem

Wypieki Beaty
Przepis na proste ciasto z twarogiem i truskawkami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 1 godz
Czas całkowity 1 godz 20 minut
Porcje 12

Wyposażenie

  • Foremka o średnicy 22 cm.

Składniki

ciasto:

masa twarogowa:

Instrukcja
 

  • Zmieszaj razem składniki masy twarogowej.
    200-250 g sera twarogowego, 2 łyżki cukru pudru, 1 jajko
  • Masło utrzyj krótko z cukrem.
    175 g masła, 250 g cukru
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami.
    200 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 50 g migdałów
  • Do masy maślanej dodaj jajka i krótko zmiksuj, dodaj mąkę, ekstrakt z wanilii i jogurt naturalny - miksuj tylko do połączenia składników!
    4 jajka, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 75 g jogurtu naturalnego
  • Wyłóż połowę ciasta do foremki o średnicy około 22 cm.
  • Na wierzchu ułóż połowę truskawek oraz nałóż łyżką kleksy masy twarogowej.
    250 g truskawek
  • Ostrożnie wyłóż pozostałe ciasto.
  • Ułóż na wierzchu resztę truskawek i masy twarogowej, możesz też posypać wierzch płatkami migdałów.
  • Piecz w 180 stopniach (lub 170 z termoobiegiem) przez około godzinę - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.

Notatki

Owoce i masa twarogowa w środku mogą opaść na dno. Możecie wykorzystać połowę truskawek i twarogu i ułożyć je tylko na wierzchu ciasta.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!