Przepis na ciasto z kremem truskawkowym i galaretką

Dzisiejsze ciasto truskawkowa pokusa to trochę taki truskawkowy sernik na zimno.
Sernik, bo masa truskawkowa, to w dużej mierze serek mascarpone :)
Samo ciasto z truskawkami jest proste do zrobienia, chociaż jak wszystkie ciasta na zimno wymaga trochę czasu na schładzanie.
Jak zrobić taki truskawkowy sernik na zimno z galaretką?
Najpierw upieczcie biały biszkopt – możecie zrobić swój ulubiony – taki aby go móc przeciąć na dwa blaty, albo wykorzystajcie mój przepis na biszkopt. Pod zdjęciami znajdziecie go opisanego dokładnie krok po kroku.
Biszkopt do ciasta na zimno możecie upiec wcześniej – nawet 2-3 dni wcześniej. Wtedy zawińcie go w folię i tak przechowajcie. Zresztą ja wolę biszkopt piec wcześniej, bo po odstaniu dużo łatwiej go przekrajać. Taki świeżo upieczony biszkopt kroi się trudniej i mniej równo.
Gdy już będziecie mieć biszkopt, to wtedy przygotujcie krem truskawkowy na serku mascarpone.
Ja do swojego kremu użyłam świeże truskawki, ale poza sezonem możecie użyć mrożone.
Truskawki podgotowałam razem z cukrem, aż zmiękły i puściły sok. Wtedy dodałam do nich żelatynę i dokładnie wymieszałam.
Truskawki zmieszałam z serkiem mascarpone – nie czekałam, aż owoce ostygną – dałam je jeszcze gorące.
Sernik mascarpone z truskawkami najlepiej przygotowywać w foremce, w której piekł się biszkopt. Wtedy będziecie mieć pewność, że masa nigdzie nie ucieknie :)
Ja lubię bardziej wilgotne ciasta, więc blaty biszkopta przed wylaniem kremu truskawkowego lekko nasączyłam.
Użyłam tu wodę zmieszaną z cukrem i sokiem z cytryny (szklanka wody, dwie łyżeczki cukru i łyżeczka soku z cytryny), możecie też użyć lekką osłodzoną herbatę.
Ciasto z kremem truskawkowym chowamy do lodówki, aby krem stężał i przygotowujemy galaretkę.
Robimy ją wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.
Jeśli chcę aby galaretka szybciej stężała, to zalewam ją około 200 ml gorącej wody, dokładnie mieszam i dolewam 300 ml zimnej wody. To skraca czas tężenia galaretki.
Pamiętajcie aby nie wylewać mocno płynnej galaretki na ciasto, bo może spłynąć na dół!
Ciasto truskawkowa pokusa jest gotowe, gdy galaretka na wierzchu się zetnie :)
Sernik z truskawkami najlepiej kroić lekko rozgrzanym nożem – wystarczy potrzymać go chwilę pod gorącą wodą z kranu.
Mam nadzieję, że ten sernik mascarpone z truskawkami zasmakuje wam tak bardzo jak mi :)
Dajcie znać w komentarzach!
Przy okazji polecam wam również inne moje przepisy na serniki oraz przepisy na ciasta na zimno.
Ps.
Jeśli nie masz ochoty albo czasu na pieczenie biszkoptu, to użyj biszkopciki – ułóż je na dnie foremki, nałóż krem truskawkowy i na niego nałóż drugą warstwę biszkoptów :)






Ciasto truskawkowa pokusa przepis

Ciasto truskawkowa pokusa
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Składniki
biszkopt
- 3 białka – z jajek rozmiar L
- 3 żółtka
- 100 g cukru – pół szklanki
- 70 g mąki pszennej – pół szklanki
- 30 g mąki ziemniaczanej – 2 czubate łyżki
krem truskawkowy na zimno
- 500 g truskawek
- 100 g cukru – pół szklanki
- 2 łyżeczki żelatyny – lekko czubate + trochę wody
- 500 g serka mascarpone
dodatkowo
- około 100 g truskawek
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
Instrukcja
biszkopt
- Do białek dodaj cukier i miksuj na wysokich obrotach aż mocno zgęstnieją – będą białe i lśniące.3 białka, 100 g cukru
- W tym czasie mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej razem przez sitko.70 g mąki pszennej, 30 g mąki ziemniaczanej
- Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.3 żółtka
- Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.
- Foremkę co pieczenia wyłóż na dnie papierem do pieczenia – boki pozostaw bez papieru i nie smaruj też ich masłem.
- Przelej biszkopt do foremki i wyrównaj.
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 25-30 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu biszkopt ostudź, a następnie przekrój na dwa blaty.
krem mascarpone z truskawkami
- Truskawki przełóż do garnka, dodaj cukier oraz około 1/4 szklanki wody.500 g truskawek, 100 g cukru
- Gotuj truskawki aż zmiękną i puszczą dużo soku.
- Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na kilka minut do napęcznienia.2 łyżeczki żelatyny
- Dodaj ją do gorących truskawek i dokładnie wymieszaj.
- Serek mascarpone przełóż do miski i krótko zmiksuj.500 g serka mascarpone
- Dodaj truskawki z żelatyną (ja dodałam takie gorące) i dokładnie razem wymieszaj.
wykończenie
- Na płaskim talerzu ułóż spodni blat biszkopta i zapnij na nim obręcz od foremki do pieczenia.
- Jeśli lubisz, to możesz nasączyć lekko biszkopt (ja go nasączyłam wodą z cukrem i sokiem z cytryny).
- Wyłóż krem truskawkowy i rozprowadź równą warstwą.
- Przykryj drugim blatem ciasta (ten też nasączyłam po wierzchu).
- Schowaj ciasto do lodówki do schłodzenia i stężenia.
- W tym czasie przygotuj galaretkę – zrób ją według instrukcji na opakowaniu i odstaw ją do lekkiego stężenia.1 opakowanie galaretki truskawkowej
- Na biszkopcie połóż pokrojone truskawki i ostrożnie zalej tężejącą galaretką.około 100 g truskawek
- Schowaj ciasto do lodówki aby galaretka do końca stężała.