Sernik na zimno z galaretką
Już za kilka dni Dzień Matki, więc chciałam Wam zaproponować pyszne ciasto, które możecie zrobić na tą okazję :)
Sernik jest przepyszny, a do tego wygląda niesamowicie :)
Niby zwykły, prosty sernik na zimno, ale umieszczenie galaretki między warstwami twarogu sprawia, że staje się „niezwykły” i specjalny.
Aby otrzymać taki efekt potrzebujecie dwie tortownice – ja użyłam jednej o średnicy 16 cm, a drugiej o średnicy 22 cm (ale mogą to być dowolne foremki, byle ta większa nie przekroczyła 22 cm).
Proponuję dzień wcześniej upiec biszkoptowy spód (możecie skorzystać z przepisu na ten biszkopt) i zrobić galaretkę, wtedy wszystko pójdzie sprawniej i szybciej (nie trzeba będzie specjalnie czekać na zastygnięcie galaretki).
Pomysł na to ciasto znalazłam na stronie Czekoladą utkane.
Sernik na zimno z galaretką
- 2 jajka
- ⅓ szklanki cukru
- ⅓ szklanki mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 600 g gęstego twarogu sernikowego
- 400 g mleka skondensowanego słodzonego
- 4 łyżeczki żelatyny
- ⅓ szklanki zimnej wody
- galaretka truskawkowa
- truskawki do dekoracji
- Zmieszaj razem obie mąki, jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Wyłącz mikser i powoli dodaj stopniowo mąkę do jajek - mieszaj delikatnie łopatką.
- Przygotuj tortownicę o średnicy 22 cm - wyłóż jej dno papierem do pieczenia, boki pozostaw bez smarowania. Wlej ciasto do tortownicy. Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw biszkopt do wystudzenia - nie ściągaj z niego foremki (dalsze kroki będą wykonywane już w tej tortownicy).
- Przygotuj galaretkę - rozpuść ją według przepisu na opakowaniu (możesz zmiejszyć ilość wody do 400 ml). Odstaw galaretkę do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.
- Przygotuj mniejszą foremkę - jej dno wyłóż grubą folią aluminiową, albo folią spożywczą, tak aby wystawała poza obrys, zamknij rant tortownicy i podnieś wystającą folię do góry, przyklepując do boków. Na całą foremkę od spodu nałóż dodatkową warstwę folii i również przyczep do boków.
- Gęstniejącą galaretkę wlej do przygotowanej tortownicy i wstaw do lodówki do pełnego ścięcia.
- Rozpuść żelatynę w zimnej wodzie i poczekaj aż napęcznieje, potem podgrzej krótko w mikrofalówce (w odciankach po około 10 sekund), albo w kąpieli wodnej. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
- Zmiksuj razem twaróg i mleko skondensowane do momentu, aż masa będzie jednolita. Dodaj żelatynę i wszystko razem chwilę zmiksuj.
- Na spód biszkoptowy - (ja swój obkroiłam lekko wokół obwodu, tak aby twaróg zasłonił ciasto z zewnątrz) wyłóż około ⅓ masy twarogowej, aby przykryła cały biszkopt. Teraz ostrożnie połóż na środku galaretkę - jeśli masa sernikowa wyszła ci zbyt płynna, to przed tą "operacją" umieść ciasto na około 15 minut w lodówce, tak aby masa stężała.
- Na galaretkę i boki wyłóż pozostałą masę sernikową. Całość umieść w lodówce do pełnego stężenia.
- Przed podaniem delikatnie obkrój nożem boki ciasta i ostrożnie zdejmij rant tortownicy. Ciasto udekoruj truskawkami.
Czy może być mleko niesłodzone zamiast słodzonego?
Raczej bym nie zastępowała mleka, ale jeśli masz podbramkową sytuację, to spróbuj, tylko dosłodź masę twarogową cukrem.
Czy twaróg będzie w stanie się ładnie rozmiksować? Zwykle przepuszczałam go przez maszynkę do mielenia, więc zastanawiam się czy nie zostaną jakieś grudki?
Ja zwykle używam twaróg sernikowy z wiaderka (najchętniej Piątnicę, bo jest bardzo gęsta), jeśli używasz twaróg w kostkach, to najpierw go zmiel :)
napewno zrobie ten sernik, wyglada przesmacznie
Też już się tym sernikiem zachwycałam – świetny pomysł na zmienienie zwykłego sernika w coś wyjątkowego :) Twój wygląda cudownie :)
piękny serniczek :) piekłam w zeszłym roku taki tylko z malinami :) pycha!!!
Wygląda nieziemsko! Naprawdę bardzo efektowny,
o, piękny! efektowny, zdecydowanie !
Cudowny,efektowny,idealny,pozdrawiam.
O rany!!! Piękny, no zrobić muszę:)
Wygląda pięknie!
Aż nabrałam ochoty na taki serniczek.
Mam te same filiżanki :)