Przepis na sernik na zimno z galaretką
Już za kilka dni Dzień Matki, więc chciałam Wam zaproponować pyszne ciasto, które możecie zrobić na tą okazję :)
Sernik jest przepyszny, a do tego wygląda niesamowicie :)
Niby zwykły, prosty sernik na zimno, ale umieszczenie galaretki między warstwami twarogu sprawia, że staje się „niezwykły” i specjalny.
Aby otrzymać taki efekt potrzebujecie dwie tortownice – ja użyłam jednej o średnicy 16 cm, a drugiej o średnicy 22 cm (ale mogą to być dowolne foremki, byle ta większa nie przekroczyła 22 cm).
Proponuję dzień wcześniej upiec biszkoptowy spód (możecie skorzystać z przepisu na ten biszkopt) i zrobić galaretkę, wtedy wszystko pójdzie sprawniej i szybciej (nie trzeba będzie specjalnie czekać na zastygnięcie galaretki).
Pomysł na to ciasto znalazłam na stronie Czekoladą utkane.
Zobaczcie również inne moje przepisy na serniki, a jeśli lubicie takie niebanalne przepisy to wypróbujcie mój przepis na pochyłe mini serniczki z galaretką.
Sernik na zimno z galaretką przepis

Sernik na zimno z galaretką
Wyposażenie
- Tortownica o średnicy 22 cm.
- Tortownica lub foremka o średnicy około 16 cm.
Składniki
składniki biszkoptu:
- 2 jajka
- 70 g cukru 1/3 szklanki
- 50 g mąki 1/3 szklanki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
składniki masy serowej
- 600 g twarogu sernikowego dobrego, tłustego
- 400 g mleka skondensowanego słodzonego
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki zimnej wody
dodatkowo:
- 1 galaretka truskawkowa
- truskawki do dekoracji
Instrukcja
biszkopt:
- Przesiej razem przez sito obie mąki.50 g mąki, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Jajka utrzyj z cukrem na puszystą i gęstą masę.2 jajka, 70 g cukru
- Wyłącz mikser i powoli dodaj stopniowo mąkę do jajek - mieszaj delikatnie łopatką.
- Przygotuj tortownicę o średnicy 22 cm - wyłóż jej dno papierem do pieczenia, boki pozostaw bez smarowania.
- Wlej ciasto do tortownicy.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu odstaw biszkopt do wystudzenia - nie ściągaj z niego foremki (dalsze kroki będą wykonywane już w tej tortownicy).
galaretka
- Przygotuj galaretkę - rozpuść ją według przepisu na opakowaniu (możesz zmniejszyć ilość wody do 400 ml).
- Odstaw galaretkę do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.
- Przygotuj mniejszą foremkę - jej dno wyłóż grubą folią aluminiową, albo folią spożywczą, tak aby wystawała poza obrys, zamknij rant tortownicy i podnieś wystającą folię do góry, przyklepując do boków.1 galaretka
- Na całą foremkę od spodu nałóż dodatkową warstwę folii i również przyczep do boków.
- Gęstniejącą galaretkę wlej do przygotowanej tortownicy i wstaw do lodówki do pełnego ścięcia.
masa serowa:
- Rozpuść żelatynę w zimnej wodzie i poczekaj aż napęcznieje, potem podgrzej krótko w mikrofalówce (w odcinkach po około 10 sekund), albo w kąpieli wodnej. Odstaw do lekkiego przestudzenia.4 łyżeczki żelatyny, 1/3 szklanki zimnej wody
- Zmiksuj razem twaróg i mleko skondensowane do momentu, aż masa będzie jednolita.600 g twarogu sernikowego, 400 g mleka skondensowanego słodzonego
- Dodaj żelatynę i wszystko razem chwilę zmiksuj.
- Na spód biszkoptowy - (ja swój obkroiłam lekko wokół obwodu, tak aby twaróg zasłonił ciasto z zewnątrz) wyłóż około 1/3 masy twarogowej, aby przykryła cały biszkopt.
- Teraz ostrożnie połóż na środku galaretkę - jeśli masa sernikowa wyszła ci zbyt płynna, to przed tą "operacją" umieść ciasto na około 15 minut w lodówce, tak aby masa stężała.
- Na galaretkę i boki wyłóż pozostałą masę sernikową.
- Całość umieść w lodówce do pełnego stężenia.
- Przed podaniem delikatnie obkrój nożem boki ciasta i ostrożnie zdejmij rant tortownicy.
- Ciasto udekoruj truskawkami.truskawki