Sernik na zimno z galaretką
Przepis na sernik na zimno z ukrytą galaretką
Zapraszam dziś na pyszny i bardzo efektowny sernik na zimno z galaretką, która jest ukryta w środku. Tą galaretkę widać dopiero po przekrojeniu sernika! W ten sposób można zaskoczyć całą rodzinę i gości. Przeczytajcie przepis i sprawdźcie jak zrobić sernik z ukrytą galaretką.
Spis treści
Sernik na zimno z galaretką w środku przepis krok po kroku
Jeśli lubicie serniki na zimno, a chcecie zrobić wrażenie na innych to zróbcie taki sernik na zimno z ukrytą w środku galaretką. Efekt WOW gwarantowany!
Sernik na zimno z galaretką w środku przepis
Wyposażenie
- Tortownica o średnicy 22 cm.
- Tortownica lub foremka o średnicy około 16 cm.
Składniki
składniki na biszkopt do sernika
- 2 jajka (- rozmiar L)
- 70 g cukru (- 1/3 szklanki)
- 50 g mąki pszennej (- 1/3 szklanki)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
składniki na masę serową do sernika na zimno
- 600 g twarogu sernikowego (dobrego, tłustego – np. Piątnicy)
- 400 g mleka skondensowanego słodzonego
- 4 łyżeczki żelatyny (- płaskie)
- 80 ml zimnej wody
dodatkowo do sernika
- 1 galaretka (- u mnie truskawkowa)
- truskawki (do dekoracji)
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt do sernika na zimno
- Przesiej razem przez sito obie mąki.50 g mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Jajka utrzyj z cukrem na puszystą i gęstą masę.2 jajka, 70 g cukru
- Wyłącz mikser i powoli dodaj stopniowo mąkę do jajek – mieszaj delikatnie łopatką.
- Przygotuj tortownicę o średnicy 22 cm – wyłóż jej dno papierem do pieczenia, boki pozostaw bez smarowania.
- Wlej ciasto do tortownicy.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu odstaw biszkopt do wystudzenia – nie ściągaj z niego foremki (dalsze kroki będą wykonywane już w tej tortownicy).
Jak zrobić galaretkę do sernika
- Przygotuj galaretkę – rozpuść ją według przepisu na opakowaniu (możesz zmniejszyć ilość wody do 400 ml).
- Odstaw galaretkę do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.
- Przygotuj mniejszą foremkę – jej dno wyłóż grubą folią aluminiową, albo folią spożywczą, tak aby wystawała poza obrys, zamknij rant tortownicy i podnieś wystającą folię do góry, przyklepując do boków.1 galaretka
- Na całą foremkę od spodu nałóż dodatkową warstwę folii i również przyczep do boków.
- Gęstniejącą galaretkę wlej do przygotowanej tortownicy i wstaw do lodówki do pełnego ścięcia.
Jak zrobić sernik na zimno z mlekiem skondensowanym
- Rozpuść żelatynę w zimnej wodzie i poczekaj aż napęcznieje, potem podgrzej krótko w mikrofalówce (w odcinkach po około 10 sekund), albo w kąpieli wodnej. Odstaw do lekkiego przestudzenia.4 łyżeczki żelatyny, 80 ml zimnej wody
- Zmiksuj razem twaróg i mleko skondensowane do momentu, aż masa będzie jednolita.600 g twarogu sernikowego, 400 g mleka skondensowanego słodzonego
- Dodaj żelatynę i wszystko razem chwilę zmiksuj.
- Na spód biszkoptowy – (ja swój obkroiłam lekko wokół obwodu, tak aby twaróg zasłonił ciasto z zewnątrz) wyłóż około 1/3 masy twarogowej, aby przykryła cały biszkopt.
- Teraz ostrożnie połóż na środku galaretkę – jeśli masa sernikowa wyszła ci zbyt płynna, to przed tą "operacją" umieść ciasto na około 15 minut w lodówce, tak aby masa stężała.
- Na galaretkę i boki wyłóż pozostałą masę sernikową.
- Całość umieść w lodówce do pełnego stężenia.
- Przed podaniem delikatnie obkrój nożem boki ciasta i ostrożnie zdejmij rant tortownicy.
- Ciasto udekoruj truskawkami.truskawki
Prywatne
Sernik na zimno z mlekiem skondensowanym i galaretką – uwagi
Już za kilka dni Dzień Matki, więc chciałam Wam zaproponować pyszne ciasto, które możecie zrobić na tą okazję :)
Sernik jest przepyszny, a do tego wygląda niesamowicie :)
Niby zwykły, prosty sernik na zimno, ale umieszczenie galaretki między warstwami twarogu sprawia, że staje się „niezwykły” i specjalny.
Aby otrzymać taki efekt potrzebujecie dwie tortownice – ja użyłam jednej o średnicy 16 cm, a drugiej o średnicy 22 cm (ale mogą to być dowolne foremki, byle ta większa nie przekroczyła 22 cm).
Proponuję dzień wcześniej upiec biszkoptowy spód (możecie skorzystać z przepisu na ten biszkopt) i zrobić galaretkę, wtedy wszystko pójdzie sprawniej i szybciej (nie trzeba będzie specjalnie czekać na zastygnięcie galaretki).
Pomysł na to ciasto znalazłam na stronie Czekoladą utkane.
Zobaczcie również inne moje przepisy na serniki, a jeśli lubicie takie niebanalne przepisy to wypróbujcie mój przepis na pochyłe mini serniczki z galaretką.
Polecane przepisy na serniki na zimno
Gorąco polecam Wam również inne moje przepisy na serniki bez pieczenia i na zimno. Na blogu jest ich spory wybór o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
12 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Czy może być mleko niesłodzone zamiast słodzonego?
Raczej bym nie zastępowała mleka, ale jeśli masz podbramkową sytuację, to spróbuj, tylko dosłodź masę twarogową cukrem.
Czy twaróg będzie w stanie się ładnie rozmiksować? Zwykle przepuszczałam go przez maszynkę do mielenia, więc zastanawiam się czy nie zostaną jakieś grudki?
Ja zwykle używam twaróg sernikowy z wiaderka (najchętniej Piątnicę, bo jest bardzo gęsta), jeśli używasz twaróg w kostkach, to najpierw go zmiel :)
napewno zrobie ten sernik, wyglada przesmacznie
Też już się tym sernikiem zachwycałam – świetny pomysł na zmienienie zwykłego sernika w coś wyjątkowego :) Twój wygląda cudownie :)
piękny serniczek :) piekłam w zeszłym roku taki tylko z malinami :) pycha!!!
Wygląda nieziemsko! Naprawdę bardzo efektowny,
o, piękny! efektowny, zdecydowanie !
Cudowny,efektowny,idealny,pozdrawiam.
O rany!!! Piękny, no zrobić muszę:)
Wygląda pięknie!
Aż nabrałam ochoty na taki serniczek.
Mam te same filiżanki :)