Przepis na sernik na zimno z galaretką

Już za kilka dni Dzień Matki, więc chciałam Wam zaproponować pyszne ciasto, które możecie zrobić na tą okazję :)

Sernik jest przepyszny, a do tego wygląda niesamowicie :)

Niby zwykły, prosty sernik na zimno, ale umieszczenie galaretki między warstwami twarogu sprawia, że staje się „niezwykły” i specjalny.

Aby otrzymać taki efekt potrzebujecie dwie tortownice – ja użyłam jednej o średnicy 16 cm, a drugiej o średnicy 22 cm (ale mogą to być dowolne foremki, byle ta większa nie przekroczyła 22 cm).

Proponuję dzień wcześniej upiec biszkoptowy spód (możecie skorzystać z przepisu na ten biszkopt) i zrobić galaretkę, wtedy wszystko pójdzie sprawniej i szybciej (nie trzeba będzie specjalnie czekać na zastygnięcie galaretki).

Pomysł na to ciasto znalazłam na stronie Czekoladą utkane.

Zobaczcie również inne moje przepisy na serniki, a jeśli lubicie takie niebanalne przepisy to wypróbujcie mój przepis na pochyłe mini serniczki z galaretką.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

sernik na zimno z galaretką

sernik na zimno z galaretką

sernik na zimno z galaretką

sernik na zimno z galaretką

Sernik na zimno z galaretką przepis

sernik na zimno z galaretką w środku

Sernik na zimno z galaretką

Wypieki Beaty
Przepis na niezwykły sernik na zimno z galaretką w środku.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 10 minut
6 godz
Czas całkowity 6 godz 50 minut
Danie Ciasta
Porcje 12

Wyposażenie

  • Tortownica o średnicy 22 cm.
  • Tortownica lub foremka o średnicy około 16 cm.

Składniki

składniki biszkoptu:

składniki masy serowej

dodatkowo:

  • 1 galaretka truskawkowa
  • truskawki do dekoracji

Instrukcja
 

biszkopt:

  • Przesiej razem przez sito obie mąki.
    50 g mąki, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Jajka utrzyj z cukrem na puszystą i gęstą masę.
    2 jajka, 70 g cukru
  • Wyłącz mikser i powoli dodaj stopniowo mąkę do jajek - mieszaj delikatnie łopatką.
  • Przygotuj tortownicę o średnicy 22 cm - wyłóż jej dno papierem do pieczenia, boki pozostaw bez smarowania.
  • Wlej ciasto do tortownicy.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu odstaw biszkopt do wystudzenia - nie ściągaj z niego foremki (dalsze kroki będą wykonywane już w tej tortownicy).

galaretka

  • Przygotuj galaretkę - rozpuść ją według przepisu na opakowaniu (możesz zmniejszyć ilość wody do 400 ml).
  • Odstaw galaretkę do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.
  • Przygotuj mniejszą foremkę - jej dno wyłóż grubą folią aluminiową, albo folią spożywczą, tak aby wystawała poza obrys, zamknij rant tortownicy i podnieś wystającą folię do góry, przyklepując do boków.
    1 galaretka
  • Na całą foremkę od spodu nałóż dodatkową warstwę folii i również przyczep do boków.
  • Gęstniejącą galaretkę wlej do przygotowanej tortownicy i wstaw do lodówki do pełnego ścięcia.

masa serowa:

  • Rozpuść żelatynę w zimnej wodzie i poczekaj aż napęcznieje, potem podgrzej krótko w mikrofalówce (w odcinkach po około 10 sekund), albo w kąpieli wodnej. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
    4 łyżeczki żelatyny, 1/3 szklanki zimnej wody
  • Zmiksuj razem twaróg i mleko skondensowane do momentu, aż masa będzie jednolita.
    600 g twarogu sernikowego, 400 g mleka skondensowanego słodzonego
  • Dodaj żelatynę i wszystko razem chwilę zmiksuj.
  • Na spód biszkoptowy - (ja swój obkroiłam lekko wokół obwodu, tak aby twaróg zasłonił ciasto z zewnątrz) wyłóż około 1/3 masy twarogowej, aby przykryła cały biszkopt.
  • Teraz ostrożnie połóż na środku galaretkę - jeśli masa sernikowa wyszła ci zbyt płynna, to przed tą "operacją" umieść ciasto na około 15 minut w lodówce, tak aby masa stężała.
  • Na galaretkę i boki wyłóż pozostałą masę sernikową.
  • Całość umieść w lodówce do pełnego stężenia.
  • Przed podaniem delikatnie obkrój nożem boki ciasta i ostrożnie zdejmij rant tortownicy.
  • Ciasto udekoruj truskawkami.
    truskawki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!