Sernik na zimno z galaretką

Już za kilka dni Dzień Matki, więc chciałam Wam zaproponować pyszne ciasto, które możecie zrobić na tą okazję :)

Sernik jest przepyszny, a do tego wygląda niesamowicie :)

Niby zwykły, prosty sernik na zimno, ale umieszczenie galaretki między warstwami twarogu sprawia, że staje się „niezwykły” i specjalny.

Aby otrzymać taki efekt potrzebujecie dwie tortownice – ja użyłam jednej o średnicy 16 cm, a drugiej o średnicy 22 cm (ale mogą to być dowolne foremki, byle ta większa nie przekroczyła 22 cm).

Proponuję dzień wcześniej upiec biszkoptowy spód (możecie skorzystać z przepisu na ten biszkopt) i zrobić galaretkę, wtedy wszystko pójdzie sprawniej i szybciej (nie trzeba będzie specjalnie czekać na zastygnięcie galaretki).

Pomysł na to ciasto znalazłam na stronie Czekoladą utkane.

sernik na zimno z galaretką

sernik na zimno z galaretką

sernik na zimno z galaretką

sernik na zimno z galaretką

 

sernik na zimno z galaretką

Sernik na zimno z galaretką

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

składniki biszkoptu:

składniki masy serowej

dodatkowo:

Instrukcja
 

wykonanie biszkoptu:

  • Zmieszaj razem obie mąki, jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Wyłącz mikser i powoli dodaj stopniowo mąkę do jajek - mieszaj delikatnie łopatką.
  • Przygotuj tortownicę o średnicy 22 cm - wyłóż jej dno papierem do pieczenia, boki pozostaw bez smarowania. Wlej ciasto do tortownicy. Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw biszkopt do wystudzenia - nie ściągaj z niego foremki (dalsze kroki będą wykonywane już w tej tortownicy).
  • Przygotuj galaretkę - rozpuść ją według przepisu na opakowaniu (możesz zmiejszyć ilość wody do 400 ml). Odstaw galaretkę do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.
  • Przygotuj mniejszą foremkę - jej dno wyłóż grubą folią aluminiową, albo folią spożywczą, tak aby wystawała poza obrys, zamknij rant tortownicy i podnieś wystającą folię do góry, przyklepując do boków. Na całą foremkę od spodu nałóż dodatkową warstwę folii i również przyczep do boków.
  • Gęstniejącą galaretkę wlej do przygotowanej tortownicy i wstaw do lodówki do pełnego ścięcia.

wykonanie masy serowej:

  • Rozpuść żelatynę w zimnej wodzie i poczekaj aż napęcznieje, potem podgrzej krótko w mikrofalówce (w odciankach po około 10 sekund), albo w kąpieli wodnej. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
  • Zmiksuj razem twaróg i mleko skondensowane do momentu, aż masa będzie jednolita. Dodaj żelatynę i wszystko razem chwilę zmiksuj.
  • Na spód biszkoptowy - (ja swój obkroiłam lekko wokół obwodu, tak aby twaróg zasłonił ciasto z zewnątrz) wyłóż około 1/3 masy twarogowej, aby przykryła cały biszkopt. Teraz ostrożnie połóż na środku galaretkę - jeśli masa sernikowa wyszła ci zbyt płynna, to przed tą "operacją" umieść ciasto na około 15 minut w lodówce, tak aby masa stężała.
  • Na galaretkę i boki wyłóż pozostałą masę sernikową. Całość umieść w lodówce do pełnego stężenia.
  • Przed podaniem delikatnie obkrój nożem boki ciasta i ostrożnie zdejmij rant tortownicy. Ciasto udekoruj truskawkami.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!