Przepis na brzoskwiniowy sernik na zimno
Brzoskwiniowy sernik na zimno dołącza do mojej bogatej kolekcji serników i do mojego ostatniego pieczonego sernika z brzoskwiniami – teraz możecie sobie wybrać ulubioną wersję.
Jak zrobić taki sernik na zimno z brzoskwiniami?
Ja go zrobiłam na bazie twarogu z wiaderka, dodałam do niego brzoskwinie z puszki i syrop z tych brzoskwiń.
Na spód dałam biszkopty, które również lekko nasączyłam syropem z brzoskwiń.
Potem jeszcze trochę brzoskwinek (żeby nie było za mało) i oczywiście galaretka :)
Ciasto wyszło pyszne, lekkie i orzeźwiające :)
A że przygotowałam je w mniejszej foremce, to spokojnie mógł robić za torcik.
Jeśli lubicie serniki na zimno, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis – na pewno się uda :)
Użyjcie tylko dobrej jakości twaróg z wiaderka (ma być gęsty, jeśli jest bardziej wodnisty, to dodajcie więcej żelatyny).
A potem wypróbujcie również przepisy na pierniczkowy sernik na zimno, morelowy sernik na zimo, truskawkowy sernik na zimno, albo kawowy sernik na zimno wg przepisu Jamiego Olivera :)
Zapraszam również do szukania przepisów w kategorii serniki!
Brzoskwiniowy sernik na zimno przepis do druku

Brzoskwiniowy sernik na zimno
Wyposażenie
- Tortownica o średnicy około 22 cm - jeśli chcesz, aby sernik był wysoki.
Składniki
- 750 g twarogu na serniki z wiaderka(dobrego, gęstego)
- 150 g cukru
- 6 łyżeczek żelatyny (jeśli twaróg jest wodnisty, to daj 2 więcej)
- 6 łyżek wody (tyle, aby zakryć żelatynę)
- 250 ml śmietany kremówki zimnej
- 1 puszka brzoskwiń
- 75 ml syropu z brzoskwiń
- sok z połowy cytryny
- biszkopty
- 1 galaretka brzoskwiniowa
Instrukcja
- Zmiksuj razem twaróg, cukier, sok z cytryny oraz syrop z brzoskwiń.750 g twarogu, 150 g cukru, 75 ml syropu z brzoskwiń, sok z połowy cytryny
- Żelatynę zalej zimną wodą, a gdy napęcznieje podgrzej ją do rozpuszczenia.6 łyżeczek żelatyny, 6 łyżek wody
- Brzoskwinie pokrój w drobną kostkę - około 4 połówki.1 puszka brzoskwiń
- Śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta.250 ml śmietany kremówki
- Do podgrzanej żelatyny dodaj dwie łyżki masy serowej i dokładnie wymieszaj - w tej sposób zahartujesz żelatynę.
- Wlej żelatynę twarogu i od razu zmiksuj, dodaj pokrojone brzoskwinie oraz ubitą śmietanę kremówkę i delikatnie wymieszaj łopatką.
- Na dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż biszkopty, wylej na nie masę twarogową i schowaj całość do lodówki do zastygnięcia.biszkopty
- Przygotuj galaretkę brzoskwiniową i odstaw do momentu aż zacznie tężeć.1 galaretka brzoskwiniowa
- Pozostałe brzoskwinie pokrój w cienkie półplasterki i ułóż je na serniku.
- Wylej tężejącą galaretkę na wierzch ciasta i schłodź w lodówce aż galaretka się zetnie.