Przepis na brzoskwiniowy sernik na zimno

brzoskwiniowy sernik na zimno


Brzoskwiniowy sernik na zimno dołącza do mojej bogatej kolekcji serników i do mojego ostatniego pieczonego sernika z brzoskwiniami – teraz możecie sobie wybrać ulubioną wersję.

Jak zrobić taki sernik na zimno z brzoskwiniami?

Ja go zrobiłam na bazie twarogu z wiaderka, dodałam do niego brzoskwinie z puszki i syrop z tych brzoskwiń.

Na spód dałam biszkopty, które również lekko nasączyłam syropem z brzoskwiń.

Potem jeszcze trochę brzoskwinek (żeby nie było za mało) i oczywiście galaretka :)

Ciasto wyszło pyszne, lekkie i orzeźwiające :)

A że przygotowałam je w mniejszej foremce, to spokojnie mógł robić za torcik.

Jeśli lubicie serniki na zimno, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis – na pewno się uda :)

Użyjcie tylko dobrej jakości twaróg z wiaderka (ma być gęsty, jeśli jest bardziej wodnisty, to dodajcie więcej żelatyny).

A potem wypróbujcie również przepisy na pierniczkowy sernik na zimno, morelowy sernik na zimo, truskawkowy sernik na zimno, albo kawowy sernik na zimno wg przepisu Jamiego Olivera :)

Zapraszam również do szukania przepisów w kategorii serniki!

PEŁNY PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓


sernik z galaretką

sernik na zimno z brzoskwiniami

sernik z brzoskwiniami

sernik na zimno

brzoskwiniowy sernik na zimno

brzoskwiniowy sernik na zimno

sernik brzoskwiniowy

sernik na zimno

Brzoskwiniowy sernik na zimno  przepis do druku

brzoskwiniowy sernik na zimno

Brzoskwiniowy sernik na zimno

Wypieki Beaty
Pyszny i lekki sernik na zimno z brzoskwiniami i galaretką na spodzie z biszkoptów.
4.12 z 44 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 30 minut
4 godz
Czas całkowity 4 godz 45 minut
Porcje 12

Wyposażenie

  • Tortownica o średnicy około 22 cm - jeśli chcesz, aby sernik był wysoki.

Składniki

Instrukcja
 

  • Zmiksuj razem twaróg, cukier, sok z cytryny oraz syrop z brzoskwiń.
    750 g twarogu, 150 g cukru, 75 ml syropu z brzoskwiń, sok z połowy cytryny
  • Żelatynę zalej zimną wodą, a gdy napęcznieje podgrzej ją do rozpuszczenia.
    6 łyżeczek żelatyny, 6 łyżek wody
  • Brzoskwinie pokrój w drobną kostkę - około 4 połówki.
    1 puszka brzoskwiń
  • Śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta.
    250 ml śmietany kremówki
  • Do podgrzanej żelatyny dodaj dwie łyżki masy serowej i dokładnie wymieszaj - w tej sposób zahartujesz żelatynę.
  • Wlej żelatynę twarogu i od razu zmiksuj, dodaj pokrojone brzoskwinie oraz ubitą śmietanę kremówkę i delikatnie wymieszaj łopatką.
  • Na dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż biszkopty, wylej na nie masę twarogową i schowaj całość do lodówki do zastygnięcia.
    biszkopty
  • Przygotuj galaretkę brzoskwiniową i odstaw do momentu aż zacznie tężeć.
    1 galaretka brzoskwiniowa
  • Pozostałe brzoskwinie pokrój w cienkie półplasterki i ułóż je na serniku.
  • Wylej tężejącą galaretkę na wierzch ciasta i schłodź w lodówce aż galaretka się zetnie.
Słowa kluczowe biszkopty, brzoskwinie, galaretka, ser biały, twaróg
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!