Przepis na brzoskwiniowy sernik na zimno

brzoskwiniowy sernik na zimno

Brzoskwiniowy sernik na zimno dołącza do mojej bogatej kolekcji serników i do mojego ostatniego pieczonego sernika z brzoskwiniami – teraz możecie sobie wybrać ulubioną wersję.

Jak zrobić taki sernik na zimno z brzoskwiniami?

Ja go zrobiłam na bazie twarogu z wiaderka, dodałam do niego brzoskwinie z puszki i syrop z tych brzoskwiń.

Na spód dałam biszkopty, które również lekko nasączyłam syropem z brzoskwiń.

Potem jeszcze trochę brzoskwinek (żeby nie było za mało) i oczywiście galaretka :)

Ciasto wyszło pyszne, lekkie i orzeźwiające :)

A że przygotowałam je w mniejszej foremce, to spokojnie mógł robić za torcik.

Jeśli lubicie serniki na zimno, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis – na pewno się uda :)

Użyjcie tylko dobrej jakości ser z wiaderka (ma być gęsty, jeśli jest bardziej wodnisty, to dodajcie więcej żelatyny).

A potem wypróbujcie również przepisy na pierniczkowy sernik na zimno, morelowy sernik na zimo, truskawkowy sernik na zimno, albo kawowy sernik na zimno wg przepisu Jamiego Olivera :)

Zapraszam również do szukania przepisów w kategorii serniki!

sernik z galaretką

sernik na zimno z brzoskwiniami

sernik z brzoskwiniami

sernik na zimno

brzoskwiniowy sernik na zimno

brzoskwiniowy sernik na zimno

sernik brzoskwiniowy

sernik na zimno

Brzoskwiniowy sernik na zimno – przepis do druku

brzoskwiniowy sernik na zimno

Brzoskwiniowy sernik na zimno

Wypieki Beaty
Pyszny i lekki sernik na zimno z brzoskwiniami i galaretką na spodzie z biszkoptów.
4.1 z 42 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 30 minut
4 godz
Czas całkowity 4 godz 45 minut
Porcje 12

Wyposażenie

  • Tortownica o średnicy około 22 cm - jeśli chcesz, aby sernik był wysoki.

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Zmiksuj razem twaróg, cukier, sok z cytryny oraz syrop z brzoskwiń.
  • Żelatynę zalej zimną wodą, a gdy napęcznieje podgrzej ją do rozpuszczenia.
  • Brzoskwinie pokrój w drobną kostkę - około 4 połówki.
  • Śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta.
  • Do podgrzanej żelatyny dodaj dwie łyżki masy serowej i dokładnie wymieszaj - w tej sposób zahartujesz żelatynę.
  • Wlej żelatynę twarogu i od razu zmiksuj, dodaj pokrojone brzoskwinie oraz ubitą śmietanę kremówkę i delikatnie wymieszaj łopatką.
  • Na dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż biszkopty, wylej na nie masę twarogową i schowaj całość do lodówki do zastygnięcia.
  • Przygotuj galaretkę brzoskwiniową i odstaw do momentu aż zacznie tężeć.
  • Pozostałe brzoskwinie pokrój w cienkie półplasterki i ułóż je na serniku.
  • Wylej tężejącą galaretkę na wierzch ciasta i schłódź w lodówce aż galaretka się zetnie.
Słowa kluczowe biszkopty, brzoskwinie, galaretka, ser biały, twaróg
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!