Przepis na brzoskwiniowy sernik na zimno
Brzoskwiniowy sernik na zimno dołącza do mojej bogatej kolekcji serników i do mojego ostatniego pieczonego sernika z brzoskwiniami – teraz możecie sobie wybrać ulubioną wersję :D
Serniczek zrobiłam na bazie twarogu z wiaderka, dodałam do niego brzoskwinie z puszki i syrop z tych brzoskwiń.
Na spód dałam biszkopty, które również lekko nasączyłam syropem z brzoskwiń.
Potem jeszcze trochę brzoskwinek (żeby nie było za mało) i oczywiście galaretka :)
Ciasto wyszło pyszne, lekkie i orzeźwiające :)
A że przygotowałam je w mniejszej foremce, to spokojnie mógł robić za torcik.
Jeśli lubicie serniki na zimno, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis – na pewno się uda :)
Użyjcie tylko dobrej jakości ser z wiaderka (ma być gęsty, jeśli jest bardziej wodnisty, to dodajcie więcej żelatyny).
A potem wypróbujcie również przepisy na pierniczkowy sernik na zimno, morelowy sernik na zimo, truskawkowy sernik na zimno, albo kawowy sernik na zimno wg przepisu Jamiego Olivera :)
Brzoskwiniowy sernik na zimno – przepis do druku
Brzoskwiniowy sernik na zimno
- 750 g twarogu z wiaderka (dobrego, gęstego)
- 150 g cukru
- 6 płaskich łyżeczek żelatyny (jeśli twaróg jest wodnisty, to daj 2 więcej)
- około 6 łyżek zimnej wody (tyle, aby zakryć żelatynę)
- 250 ml zimnej śmietany kremówki
- brzoskwinie z puszki
- 75 ml syropu z brzoskwiń
- sok z połowy cytryny
- biszkopty
- galaretka brzoskwiniowa
- Zmiksuj razem twaróg, cukier, sok z cytryny oraz syrop z brzoskwiń.
- Żelatynę zalej zimną wodą, a gdy napęcznieje podgrzej ją do rozpuszczenia.
- Brzoskwinie pokrój w drobną kostkę - około 4 połówki.
- Śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta.
- Do podgrzanej żelatyny dodaj dwie łyżki masy serowej i dokładnie wymieszaj - w tej sposób zahartujesz żelatynę.
- Wlej żelatynę twarogu i od razu zmiksuj, dodaj pokrojone brzoskwinie oraz ubitą śmietanę kremówkę i delikatnie wymieszaj łopatką.
- Na dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż biszkopty, wylej na nie masę twarogową i schowaj całość do lodówki do zastygnięcia.
- Przygotuj galaretkę brzoskwiniową i odstaw do momentu aż zacznie tężeć.
- Pozostałe brzoskwinie pokrój w cienkie półplasterki i ułóż je na serniku.
- Wylej tężejącą galaretkę na wierzch ciasta i schłódź w lodówce aż galaretka się zetnie.
A jak można zrobić wersję bez śmietany kremówki?
Możesz dać jogurt naturalny.
Piękny i pyszny :) Ja zamiast biszkoptów na spód użyłam kruszonych herbatników z masłem
Dziękuję herbatniki też są super
jest przepyszny i pieknie wyglada
Słabo wygląda już na zdjęciach…
Serio???
Zrobiłam jest naprawdę pyszny
Bardzo się cieszę, że serniczek smakował :)