Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Brzoskwiniowy sernik na zimno

Brzoskwiniowy sernik na zimno

 

brzoskwiniowy sernik na zimno

 

Brzoskwiniowy sernik na zimno dołącza do mojej bogatej kolekcji serników i do mojego ostatniego pieczonego sernika z brzoskwiniami – teraz możecie sobie wybrać ulubioną wersję 😀

Serniczek zrobiłam na bazie twarogu z wiaderka, dodałam do niego brzoskwinie z puszki i syrop z tych brzoskwiń.

Na spód dałam biszkopty, które również lekko nasączyłam syropem z brzoskwiń.

Potem jeszcze trochę brzoskwiń (żeby nie było za mało) i oczywiście galaretka 🙂

Ciasto wyszło pyszne, lekkie i orzeźwiające 🙂

A że przygotowałam je w mniejszej foremce, to spokojnie mógł robić za torcik.

Jeśli lubicie serniki na zimno, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis – na pewno się uda 🙂

Użyjcie tylko dobrej jakości ser z wiaderka (ma być gęsty, jeśli jest bardziej wodnisty, to dodajcie więcej żelatyny).

 

sernik z galaretką

 

sernik na zimno z brzoskwiniami

 

sernik z brzoskwiniami

 

sernik na zimno

 

brzoskwiniowy sernik na zimno

 

brzoskwiniowy sernik na zimno

 

sernik brzoskwiniowy

 

sernik na zimno

 

Brzoskwiniowy sernik na zimno
 
Autor:
Składniki
  • 750 g twarogu z wiaderka (dobrego, gęstego)
  • 150 g cukru
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny (jeśli twaróg jest wodnisty, to daj 2 więcej)
  • około 6 łyżek zimnej wody (tyle, aby zakryć żelatynę)
  • 250 ml zimnej śmietany kremówki
  • brzoskwinie z puszki
  • 75 ml syropu z brzoskwiń
  • sok z połowy cytryny
  • biszkopty
  • galaretka brzoskwiniowa
Wykonanie
  1. Zmiksuj razem twaróg, cukier, sok z cytryny oraz syrop z brzoskwiń.
  2. Żelatynę zalej zimną wodą, a gdy napęcznieje podgrzej ją do rozpuszczenia.
  3. Brzoskwinie pokrój w drobną kostkę - około 4 połówki.
  4. Śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta.
  5. Do podgrzanej żelatyny dodaj dwie łyżki masy serowej i dokładnie wymieszaj - w tej sposób zahartujesz żelatynę.
  6. Wlej żelatynę twarogu i od razu zmiksuj, dodaj pokrojone brzoskwinie oraz ubitą śmietanę kremówkę i delikatnie wymieszaj łopatką.
  7. Na dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż biszkopty, wylej na nie masę twarogową i schowaj całość do lodówki do zastygnięcia.
  8. Przygotuj galaretkę brzoskwiniową i odstaw do momentu aż zacznie tężeć.
  9. Pozostałe brzoskwinie pokrój w cienkie półplasterki i ułóż je na serniku.
  10. Wylej tężejącą galaretkę na wierzch ciasta i schłódź w lodówce aż galaretka się zetnie.
 

Related Post

Reklama

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux