Przepis na babkę brzoskwiniową z dżemem

wpis sponsorowany

babka brzoskwiniowa

Ta babka brzoskwiniowa królowała w tym roku na naszym świątecznym stole.

Babka jest puszysta, nie za słodka i pyszna!

Do ciasta – dla słodyczy i wilgotności – dodałam pół słoiczka dżemu brzoskwiniowego od Stovit. W ten sposób w cieście miałam dodatkowo małe kawałeczki brzoskwiń.

Ta babka jest typową babką ucieraną, więc pamiętajcie, aby jej po dodaniu mąki za długo nie miksować!

Zbyt długie miksowanie ciasta z mąką może spowodować zakalca!

Jak zrobić babkę brzoskwiniową?

Najpierw musicie dobrze utrzeć miękkie masło z cukrem. Proponuję użyć tu drobny cukier do wypieków, albo nawet cukier puder.

Gdy masło będzie już dobrze ubite – wręcz białe, wtedy możecie dodawać pozostałe składniki.

Mąkę warto przesiać razem z proszkiem do pieczenia – to ją napowietrzy i babka będzie bardziej puszysta.

I jeszcze ostatni element – ubita piana z białek – doda ona ciastu lekkości!

Ostudzoną babkę możecie polać lukrem albo rozpuszczoną czekoladą.

Moją babkę brzoskwiniową udekorowałam do zdjęć kwiatami forsycji, ale potem je zdjęłam przed jedzeniem.

Wam proponuję posypać ją kolorowymi posypkami cukrowymi.

Wypróbujcie przepis i dajcie mi znać, jak wam smakowała :)

Możecie też wypróbować inne dżemy, aby uzyskać inne smaki ciasta.

Zapraszam was także do skorzystania z innych moich przepisów na babki oraz na ciasta na Wielkanoc!

PEŁEN PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓

ucierana babka wielkanocna
babka wielkanocna z brzoskwiniami
ciasto z dżemem brzoskwiniowym
babka z dżemem brzoskwiniowym
maślana babka z dżemem brzoskwiniowym
ucierana babka brzoskwiniowa
wilgotna babka z brzoskwiniami
babka wielkanocna

Babka brzoskwiniowa przepis do druku

babka brzoskwiniowa

Babka brzoskwiniowa

Wypieki Beaty
Przepis na prostą i pyszną babkę brzoskwiniową z dżemem brzoskwiniowym.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 godz 20 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Kalorie 328 kcal

Wyposażenie

  • Duża forma z kominem do babki.

Składniki
  

babka brzoskwiniowa

  • 150 g masła miękkiego
  • 150 g cukru 3/4 szklanki
  • 4 jajka rozmiar L – żółtka i białka oddzielnie
  • 350 g mąki 2 i 1/3 szklanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 ml mleka mniej więcej
  • 0,5 słoiczka dżemu brzoskwiniowego Stovit

lukier

Instrukcja
 

  • Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę – aż masło stanie się prawie białe – to może potrwać z 10 minut.
  • W tym czasie przesiej przez sito mąkę razem z proszkiem do pieczenia.
  • Dodaj do ciasta dżem brzoskwiniowy Stovit i krótko wymieszaj.
  • Do utartego masła dodaj po jednym żółtku i po każdym dodaj łyżkę mąki – krótko zmiksuj.
  • Dodaj do ciasta mąkę na zmianę z mlekiem – nie miksuj za długo – tylko do połączenia składników.
  • Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
  • Dodaj białka do ciasta i bardzo delikatnie wymieszaj.
  • Formę do pieczenia z kominkiem posmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
  • Przełóż ciasto do foremki i wyrównaj powierzchnię.
  • Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około 50 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostrożnie wyjmij z foremki i odłóż do wystudzenia.
  • Cukier puder na lukier wymieszaj z mlekiem i polej lukrem babkę.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 328kcalWeglowodany: 43gBiałko: 7gTłuszcz: 14g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Wpis przygotowany we współpracy z marką Stovit