Babka brzoskwiniowa
Przepis na babkę brzoskwiniową z dżemem
wpis sponsorowany
Dziś się u mnie poleca babka brzoskwiniowa z pysznym dżemem brzoskwiniowym. Krok po kroku opisuję, jak przygotować ten delikatny wypiek, który zachwyci Twoje kubki smakowe. Moje szczegółowe instrukcje sprawią, że przygotowanie tej babki będzie łatwe i przyjemne dla każdego, nawet dla początkujących w kuchni. Wystarczy parę prostych składników i odrobina czasu, aby stworzyć ten aromatyczny i apetyczny wypiek. Piecz ze mną i razem stwórzmy coś wyjątkowego w kuchni!
Spis treści
Babka brzoskwiniowa przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste, puszyste i lekko owocowe ciasta, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Babka brzoskwiniowa przepis
Wyposażenie
- Duża forma z kominem do babki.
Składniki
składniki na babkę brzoskwiniową
składniki na lukier do babki
- 150 g cukru pudru (1 szklanka)
- 3-4 łyzki mleka (do konsystencji)
Instrukcja
Jak robić babkę brzoskwiniową z dżemem
- Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę – aż masło stanie się prawie białe – to może potrwać z 10 minut.150 g masła, 150 g cukru
- W tym czasie przesiej przez sito mąkę razem z proszkiem do pieczenia.350 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Dodaj do ciasta dżem brzoskwiniowy Stovit i krótko wymieszaj.0,5 słoiczka dżemu
- Do utartego masła dodaj po jednym żółtku i po każdym dodaj łyżkę mąki – krótko zmiksuj.4 żółtka
- Dodaj do ciasta mąkę na zmianę z mlekiem – nie miksuj za długo – tylko do połączenia składników.120 ml mleka
- Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.4 białka
- Dodaj białka do ciasta i bardzo delikatnie wymieszaj.
- Formę do pieczenia z kominkiem posmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
- Przełóż ciasto do foremki i wyrównaj powierzchnię.
- Piecz babkę brzoskwiniową w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (tryb termoobieg) przez około 50 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostrożnie wyjmij z foremki i odłóż do wystudzenia.
- Cukier puder na lukier wymieszaj z mlekiem i polej lukrem babkę.150 g cukru pudru, 3-4 łyzki mleka
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Prosta brzoskwiniowa babka – uwagi
Ta babka brzoskwiniowa królowała w tym roku na naszym świątecznym stole. Babka jest puszysta, nie za słodka i pyszna! Do ciasta – dla słodyczy i wilgotności – dodałam pół słoiczka dżemu brzoskwiniowego od Stovit. W ten sposób w cieście miałam dodatkowo małe kawałeczki brzoskwiń. Ta babka jest typową babką ucieraną, więc pamiętajcie, aby jej po dodaniu mąki za długo nie miksować! Zbyt długie miksowanie ciasta z mąką może spowodować zakalca!
Jak zrobić babkę brzoskwiniową – wskazówki
Najpierw musicie dobrze utrzeć miękkie masło z cukrem. Proponuję użyć tu drobny cukier do wypieków, albo nawet cukier puder. Gdy masło będzie już dobrze ubite – wręcz białe, wtedy możecie dodawać pozostałe składniki. Mąkę warto przesiać razem z proszkiem do pieczenia – to ją napowietrzy i babka będzie bardziej puszysta. I jeszcze ostatni element – ubita piana z białek – doda ona ciastu lekkości!
Jak udekorować brzoskwiniową babkę?
Ostudzoną babkę możecie polać lukrem albo rozpuszczoną czekoladą. Moją babkę brzoskwiniową udekorowałam do zdjęć kwiatami forsycji, ale potem je zdjęłam przed jedzeniem. Wam proponuję posypać ją kolorowymi posypkami cukrowymi.
Wypróbujcie przepis i dajcie mi znać, jak wam smakowała. Możecie też wypróbować inne dżemy, aby uzyskać inne smaki ciasta.
Zapraszam was także do skorzystania z innych moich przepisów na babki oraz na ciasta na Wielkanoc!
Polecane przepisy na babki
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne i puszyste babki idealne na święta i na co dzień. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu. Serdecznie polecam.
Wpis przygotowany we współpracy z marką Stovit