Dżem – przepisy dla każdego!

Dżem to popularny składnik spożywczy, który powstaje z gotowania owoców lub jagód z cukrem.

Dzięki zawartości cukru dżem jest bardzo słodki i ma konsystencję gęstej pasty lub galaretki.

Dżemy są produkowane w różnych smakach i są popularnym dodatkiem do pieczywa, tostów, naleśników czy ciast. Często używane są także w cukiernictwie, jako składnik wypełnień lub dekoracji.

Dżemy zawierają witaminy i minerały z owoców, ale ze względu na duże ilości cukru powinny być spożywane z umiarem.

W przypadku dżemów kupowanych gotowych w sklepie warto zwrócić uwagę na ich skład i wybierać produkty o mniejszej zawartości cukru i sztucznych dodatków.

Na blogu znajdziecie przepisy na domowe dżemy w różnych smakach.

Do swoich przepisów często wykorzystuję dżemy, które dodaję zarówno do ciast przed ich pieczeniem, jak i do ich przełożenia po upieczeniu.

Nie zapominajmy również o dżemie jako dodatku do słodkich placków na śniadanie czy też naleśników :)