Przepis na słodkie bułeczki hot cross na Wielkanoc

Już od jakiegoś czasu miałam dużą ochotę na wypróbowanie przepisu na bułki hot cross i wreszcie mi się to udało.
I to nawet w najlepszym czasie :)
Co to takiego te bułeczki hot cross?
To bardzo popularne w Wielkiej Brytanii słodkie bułki drożdżowe z charakterystycznym krzyżem na wierzchu. Tradycyjnie te bułki były wypiekane na Wielki Piątek, ale teraz dostępne są w sprzedaży przed cały rok.
Przypuszczam, że krzyż na bułeczkach to nawiązanie do ukrzyżowania Jezusa. Podobno zjedzenie takiej bułeczki w Wielki Piątek miało dawać szczęście na cały rok.
W Polsce nie mamy tego zwyczaju, ale myślę, że to bardzo fajna tradycja.
A drożdżowe bułeczki są tak pyszne, że warto je piec również w zwykłe dni.
Jak zrobić bułki hot cross buns?
Mamy tu ciasto drożdżowe, więc będziecie potrzebować drożdże – ja użyłam świeże. Jeśli używacie drożdże instant, to użyjcie jedno opakowanie.
Poza tym do ciasta dodajemy sporo rodzynek. Ja zamiast nich użyłam żurawinę, bo moje dzieci nie bardzo lubią rodzynki.
Przed dodaniem ich do ciasta zalałam je na trochę gorącą wodą. Dzięki temu suszone owoce nabrały miękkości.
Poza rodzynkami do ciasta dodajemy cynamon i skórkę starą z pomarańczy. Ja dodałam jeszcze trochę przyprawy do piernika, ale możecie ją ominąć.
Bułeczki po upieczeniu są mięciutkie i bardzo aromatyczne. A z dodaną żurawiną smakowały mi wręcz obłędnie.
Takie lekko ciepłe bułeczki z rodzynkami możecie podać na śniadanie, albo jako przekąskę.
Świetnie smakują same, ale możecie je przekroić i posmarować dżemem.
Koniecznie upieczcie takie bułki hot cross na Wielkanoc albo na weekendowe śniadanie.
A na śniadanie polecam wam również mój przepis na brioszkę z kruszonką albo na dwukolorową brioszkę z kakao.








Bułki hot cross przepis

Bułki hot cross
Składniki
ciasto drożdżowe
- 15 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 180 ml mleka ciepłego, ale nie gorącego 3/4 szklanki
- około 320 g mąki pszennej 2 lekko czubate szklanki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 szczypta soli
- 1 żółtko z jajka rozmiar L
- 25 g masła rozpuszczonego i ostudzonego
- 100 g rodzynek lub żurawiny, 3/4 szklanki
- skórka starta z jednej pomarańczy
masa na krzyże
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3-4 łyżki wody lub do konsystencji
glazura
- 1 łyżka dżemu brzoskwiniowego lub pomarańczowego
- 2 łyżki wody
Instrukcja
ciasto
- Rodzynki lub żurawinę zalej gorącą wodą i odstaw na około 10 minut – tak aby zmiękły. Po tym czasie odlej wodę.100 g rodzynek
- Drożdże rozkrusz, dodaj do nich cukier oraz mleko – dokładnie wymieszaj. Przykryj naczynie z drożdżami i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut.15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 180 ml mleka
- W misie miksera umieść suche składniki.około 320 g mąki pszennej, 1 łyżeczka cynamonu, 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 szczypta soli, skórka
- Dodaj do suchych składników żółtko, rozpuszczone masło oraz rozczyn drożdżowy.1 żółtko, 25 g masła
- Wyrób ciasto – będzie lekko klejące.
- Dodaj rodzynki lub żurawinę i wyrób razem.
- Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
- Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieć.
- Wyłóż je na posypany mąką blat i utocz w gruby wałek.
- Podziel ciasto na około 8 kawałków.
- Z każdego utocz kulkę i ułóż w foremce (u mnie o wielkości około 17/25 cm – posmarowanej olejem).
- Foremkę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut do podrośnięcia.
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni (termoobieg).
krzyże
- Wsyp mąkę do miseczki, dodaj porcjami wodę i wymieszaj.2 łyżki mąki pszennej, 3-4 łyżki wody
- Masa ma być gęsta, ale spływająca z łyżki.
- Przełóż masę do woreczka i odetnij mały róg.
- Wyciśnij ciasto na bułeczki tworząc charakterystyczne krzyże.
- Wstaw bułeczki do piekarnika i piecz około 20 minut – aż będą rumiane.
- Dżem wymieszaj z wodą i podgrzej krótko w mikrofalówce lub w rondelku.1 łyżka dżemu, 2 łyżki wody
- Za pomocą pędzelka posmaruj gorące bułeczki podgrzanym dżemem.