Przepis na słodkie bułeczki hot cross na Wielkanoc

bułki hot cross

Już od jakiegoś czasu miałam dużą ochotę na wypróbowanie przepisu na bułki hot cross i wreszcie mi się to udało.

I to nawet w najlepszym czasie :)

Co to takiego te bułeczki hot cross?

To bardzo popularne w Wielkiej Brytanii słodkie bułki drożdżowe z charakterystycznym krzyżem na wierzchu. Tradycyjnie te bułki były wypiekane na Wielki Piątek, ale teraz dostępne są w sprzedaży przed cały rok.

Przypuszczam, że krzyż na bułeczkach to nawiązanie do ukrzyżowania Jezusa. Podobno zjedzenie takiej bułeczki w Wielki Piątek miało dawać szczęście na cały rok.

W Polsce nie mamy tego zwyczaju, ale myślę, że to bardzo fajna tradycja.

A drożdżowe bułeczki są tak pyszne, że warto je piec również w zwykłe dni.

Jak zrobić bułki hot cross buns?

Mamy tu ciasto drożdżowe, więc będziecie potrzebować drożdże – ja użyłam świeże. Jeśli używacie drożdże instant, to użyjcie jedno opakowanie.

Poza tym do ciasta dodajemy sporo rodzynek. Ja zamiast nich użyłam żurawinę, bo moje dzieci nie bardzo lubią rodzynki.

Przed dodaniem ich do ciasta zalałam je na trochę gorącą wodą. Dzięki temu suszone owoce nabrały miękkości.

Poza rodzynkami do ciasta dodajemy cynamon i skórkę starą z pomarańczy. Ja dodałam jeszcze trochę przyprawy do piernika, ale możecie ją ominąć.

Bułeczki po upieczeniu są mięciutkie i bardzo aromatyczne. A z dodaną żurawiną smakowały mi wręcz obłędnie.

Takie lekko ciepłe bułeczki z rodzynkami możecie podać na śniadanie, albo jako przekąskę.

Świetnie smakują same, ale możecie je przekroić i posmarować dżemem.

Koniecznie upieczcie takie bułki hot cross na Wielkanoc albo na weekendowe śniadanie.

A na śniadanie polecam wam również mój przepis na brioszkę z kruszonką albo na dwukolorową brioszkę z kakao.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

Bułki hot cross przepis

bułki hot cross

Bułki hot cross

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne drożdżowe bułeczki z rodzynkami i cynamonem.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 20 minut
2 godz
Czas całkowity 2 godz 40 minut
Porcje 8
Kalorie 267 kcal

Składniki

ciasto drożdżowe

masa na krzyże

glazura

  • 1 łyżka dżemu brzoskwiniowego lub pomarańczowego
  • 2 łyżki wody

Instrukcja
 

ciasto

  • Rodzynki lub żurawinę zalej gorącą wodą i odstaw na około 10 minut – tak aby zmiękły. Po tym czasie odlej wodę.
    100 g rodzynek
    przygotowanie żurawiny
  • Drożdże rozkrusz, dodaj do nich cukier oraz mleko – dokładnie wymieszaj. Przykryj naczynie z drożdżami i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut.
    15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 180 ml mleka
    jak zrobić drożdże
  • W misie miksera umieść suche składniki.
    około 320 g mąki pszennej, 1 łyżeczka cynamonu, 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 szczypta soli, skórka
    jak zrobić ciasto drożdżowe
  • Dodaj do suchych składników żółtko, rozpuszczone masło oraz rozczyn drożdżowy.
    1 żółtko, 25 g masła
    jak zrobić ciasto drożdżowe
  • Wyrób ciasto – będzie lekko klejące.
  • Dodaj rodzynki lub żurawinę i wyrób razem.
    ciasto drożdżowe z rodzynkami
  • Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
    ciasto drożdżowe z żurawiną
  • Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieć.
  • Wyłóż je na posypany mąką blat i utocz w gruby wałek.
  • Podziel ciasto na około 8 kawałków.
    przygotowanie bułek drożdżowych
  • Z każdego utocz kulkę i ułóż w foremce (u mnie o wielkości około 17/25 cm – posmarowanej olejem).
    wyrastanie bułeczek drożdżowych
  • Foremkę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut do podrośnięcia.
    bułeczki z żurawinami
  • Rozgrzej piekarnik do 170 stopni (termoobieg).

krzyże

  • Wsyp mąkę do miseczki, dodaj porcjami wodę i wymieszaj.
    2 łyżki mąki pszennej, 3-4 łyżki wody
    jak zrobić mąkę
  • Masa ma być gęsta, ale spływająca z łyżki.
  • Przełóż masę do woreczka i odetnij mały róg.
  • Wyciśnij ciasto na bułeczki tworząc charakterystyczne krzyże.
    jak zrobić hot cross buns
  • Wstaw bułeczki do piekarnika i piecz około 20 minut – aż będą rumiane.
  • Dżem wymieszaj z wodą i podgrzej krótko w mikrofalówce lub w rondelku.
    1 łyżka dżemu, 2 łyżki wody
    dżem brzoskwiniowy
  • Za pomocą pędzelka posmaruj gorące bułeczki podgrzanym dżemem.
    jak zrobić bułeczki hot cross

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 267kcalWeglowodany: 45gBiałko: 7gTłuszcz: 6g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Inspiracja.