Bułki hot cross
Przepis na słodkie bułeczki hot cross na Wielkanoc
Witajcie kochani! Dzisiaj chcę Wam polecić pyszne i kultowe w Wielkanoc bułeczki Hot Cross! To tradycyjne wypieki, które można znaleźć w krajach anglojęzycznych. Są to delikatne bułeczki drożdżowe, posypane często cukrem pudrem i ozdobione krzyżykiem z masy cukierniczej. Wierzcie mi, te bułeczki są nie tylko piękne wizualnie, ale również smaczne i aromatyczne! Wypełnione są rodzynkami, skórką pomarańczową i korzennymi przyprawami, takimi jak cynamon i gałka muszkatołowa. To połączenie smaków idealnie pasuje do wiosennych świąt i przywołuje na myśl wspomnienia z dzieciństwa. Bułki Hot Cross to świetna propozycja na słodki poczęstunek dla rodziny i przyjaciół w czasie Świąt Wielkanocnych. Są łatwe do przygotowania i z pewnością zrobią wrażenie na Waszych gościach. Polecam spróbować! Koniecznie zobaczcie mój przepis ze zdjęciami i upieczcie te bułeczki na nadchodzącą Wielkanoc.
Spis treści
Bułki hot cross przepis krok po kroku
Jeśli lubisz testować w swojej kuchni przepisy z różnych zakątków świata, to na te święta koniecznie upiecz takie tradycyjne bułeczki.
Bułki hot cross przepis ze zdjęciami krok po kroku
Składniki
składniki na ciasto drożdżowe na bułeczki hot cross
- 15 g drożdży (świeżych)
- 1 łyżeczka cukru
- 180 ml mleka (ciepłego, ale nie gorącego 3/4 szklanki)
- około 320 g mąki pszennej (2 lekko czubate szklanki)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 szczypta soli
- 1 żółtko (z jajka rozmiar L)
- 25 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego)
- 100 g rodzynek (lub żurawiny, 3/4 szklanki)
- skórka (starta z jednej pomarańczy)
składniki na masę na krzyże
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3-4 łyżki wody (lub do konsystencji)
składniki na glazurę
- 1 łyżka dżemu (brzoskwiniowego lub pomarańczowego)
- 2 łyżki wody
Instrukcja
Jak zrobić ciasto drożdżowe na bułeczki hot cross krok po kroku
- Rodzynki lub żurawinę zalej gorącą wodą i odstaw na około 10 minut – tak aby zmiękły. Po tym czasie odlej wodę.100 g rodzynek
- Drożdże rozkrusz, dodaj do nich cukier oraz mleko – dokładnie wymieszaj. Przykryj naczynie z drożdżami i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut.15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 180 ml mleka
- W misie miksera umieść suche składniki.około 320 g mąki pszennej, 1 łyżeczka cynamonu, 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 szczypta soli, skórka
- Dodaj do suchych składników żółtko, rozpuszczone masło oraz rozczyn drożdżowy.1 żółtko, 25 g masła
- Wyrób ciasto – będzie lekko klejące.
- Dodaj rodzynki lub żurawinę i wyrób razem.
- Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
- Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieć.
- Wyłóż je na posypany mąką blat i utocz w gruby wałek.
- Podziel ciasto na około 8 kawałków.
- Z każdego utocz kulkę i ułóż w foremce (u mnie o wielkości około 17/25 cm – posmarowanej olejem).
- Foremkę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut do podrośnięcia.
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni (termoobieg).
Jak zrobić masę na krzyże na bułeczki
- Wsyp mąkę do miseczki, dodaj porcjami wodę i wymieszaj.2 łyżki mąki pszennej, 3-4 łyżki wody
- Masa ma być gęsta, ale spływająca z łyżki.
- Przełóż masę do woreczka i odetnij mały róg.
- Wyciśnij ciasto na bułeczki tworząc charakterystyczne krzyże.
- Wstaw bułeczki do piekarnika i piecz około 20 minut – aż będą rumiane.
- Dżem wymieszaj z wodą i podgrzej krótko w mikrofalówce lub w rondelku.1 łyżka dżemu, 2 łyżki wody
- Za pomocą pędzelka posmaruj gorące bułeczki podgrzanym dżemem.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Bułki hot cross – uwagi
Już od jakiegoś czasu miałam dużą ochotę na wypróbowanie przepisu na bułki hot cross i wreszcie mi się to udało. I to nawet w najlepszym czasie. Co to takiego te bułeczki hot cross? To bardzo popularne w Wielkiej Brytanii słodkie bułki drożdżowe z charakterystycznym krzyżem na wierzchu. Tradycyjnie te bułki były wypiekane na Wielki Piątek, ale teraz dostępne są w sprzedaży przed cały rok. Przypuszczam, że krzyż na bułeczkach to nawiązanie do ukrzyżowania Jezusa. Podobno zjedzenie takiej bułeczki w Wielki Piątek miało dawać szczęście na cały rok. W Polsce nie mamy tego zwyczaju, ale myślę, że to bardzo fajna tradycja. A drożdżowe bułeczki są tak pyszne, że warto je piec również w zwykłe dni.
Jak zrobić bułki hot cross buns – wskazówki
Mamy tu ciasto drożdżowe, więc będziecie potrzebować drożdże – ja użyłam świeże. Jeśli używacie drożdże instant, to użyjcie jedno opakowanie. Poza tym do ciasta dodajemy sporo rodzynek. Ja zamiast nich użyłam żurawinę, bo moje dzieci nie bardzo lubią rodzynki. Przed dodaniem ich do ciasta zalałam je na trochę gorącą wodą. Dzięki temu suszone owoce nabrały miękkości. Poza rodzynkami do ciasta dodajemy cynamon i skórkę starą z pomarańczy. Ja dodałam jeszcze trochę przyprawy do piernika, ale możecie ją ominąć. Bułeczki po upieczeniu są mięciutkie i bardzo aromatyczne. A z dodaną żurawiną smakowały mi wręcz obłędnie.
Jak podawać bułeczki hot cross?
Takie lekko ciepłe bułeczki z rodzynkami możecie podać na śniadanie, albo jako przekąskę. Świetnie smakują same, ale możecie je przekroić i posmarować dżemem. Koniecznie upieczcie takie bułki hot cross na Wielkanoc albo na weekendowe śniadanie. Dodam, że bułeczki idealnie nadają się do spakowania do pracy, czy do szkoły. Mój mąż zabrał kilka na swój bieg i raczył się nimi tuż przed startem – biegł ultramaraton w kudowskim Festiwalu Biegowym.
A na śniadanie polecam wam również mój przepis na brioszkę z kruszonką albo na dwukolorową brioszkę z kakao.
Polecane przepisy na bułeczki
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne bułeczki – zarówno na słono jak i na słodko, które będą idealne na śniadanie i na przekąskę w ciągu dnia. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Bułki hot cross przepis
Przepis na miękkie bułeczki drożdżowe z rodzynkami idealne na słodkie śniadanie albo przekąskę. Te drożdżówki z rodzynkami smakują wyśmienicie dzięki dodanemu do ciasta cynamonowi oraz skórce pomarańczowej. Dzięki nim ciasto jest pysznie aromatyczne i cudownie pachnie. Jedząc taką miękką bułeczkę w każdym kęsie trafiamy na rodzynkę albo na żurawinę. Ja sama uwielbiam ciasta drożdżowe z rodzynkami i zawsze wręcz wydłubuję rodzynki z trakcie jedzenia i się rozkoszuję ich smakiem. Nie wiem, o co chodzi, ale jakoś tak jest, że rodzynki w cieście drożdżowym nabierają jakiegoś niezwykłego smaku. Aż trudno mi się im oprzeć. Macie tak samo? Jeśli tak, te drożdżówki z rodzynkami bardzo wam zasmakują! Bułki hot cross z charakterystycznym krzyżem (stąd ich nazwa) po upieczeniu są miękkie, puszyste i pełne słodkich rodzynek. Jak dla mnie obłędne!
Bułeczki hot cross
Zobaczcie mój przepis na bułeczki hot cross i przygotujcie je na Wielkanoc. Tradycyjnie wypiekane były one na Wielki Piątek, ale teraz jadane są już praktycznie codziennie. Zresztą nie ma się co dziwić, to te bułeczki drożdżowe z rodzynkami są tak pyszne, że żal je jeść tylko raz w roku. Zresztą podobnie jest z naszymi rogalami świętomarcińskimi. Kiedyś wypiekano je raz w roku, a teraz są dostępne przez cały czas. Ja popieram takie zmiany. Czemu mamy rezygnować z pysznych wypieków? To tak jak jeść pączki tylko w Tłusty Czwartek :)
Bułeczki drożdżowe z rodzynkami
Z moim przepisem na bułki hot cross przygotujecie je bez problemu. Dokładne wskazówki, czytelny sposób wykonania oraz zdjęcia do poszczególnych etapów przygotowania bułeczek z rodzynkami pozwoli wam przygotować bułeczki hot cross dla całej rodziny. Z mojego przepisu wyszło mi 8 sporych bułeczek. Możecie zrobić od razu podwójną porcję bułek z rodzynkami jeśli macie więcej gości na święta. Bułki hot cross wyśmienicie smakują posmarowane dżemem brzoskwiniowym lub pomarańczowym i podane z kubkiem gorącej herbaty. Ale wspaniałe są również same z siebie. To ciasto drożdżowe z cynamonem jest tak aromatyczne, że nie potrzebuje więcej dodatków. Koniecznie więc wypróbujcie ten przepis na bułki hot cross!