Przepis na bardzo proste bułki na maślance, które robią się same :)

nocne bułeczki maślankowe

Przepis na te nocne bułeczki maślankowe wypatrzyłam na instagramie u @tajemnicesmaku i postanowiłam upiec je dzieciom na śniadanie.

Zachęciła mnie prostota tego przepisu i wam też go bardzo polecam.

Wieczorem robicie ciasto drożdżowe na minimalnej wręcz ilości drożdży.

W przepisie oryginalnym jest to zaledwie 1,5 grama (tak, tak 1,5) drożdży.

Ja ułamałam kawałeczek i okazało się, że to były 3 g. Nie chciało mi się bawić, więc zostawiłam już tyle.

Drożdże mieszamy z zimną maślanką, a potem z mąką – ja użyłam zwykłą pszenną typ 500 i typ 2000 (oryginalnie była mąka żytnia 2000).

Dodajemy ulubione ziarenka, mieszamy wszystko drewnianą łyżką – tylko tyle, aby ciasto się zlepiło i odstawiamy pod przykryciem na całą noc.

Miskę zostawiamy na blacie!

Mimo niedużej ilości drożdży ciasto przez noc mocno wyrasta. Rano wystarczy je ponownie zagnieść.

Rozpłaszczyć na prostokąt i pociąć na 6 kawałków.

Bułeczki po upieczeniu mają chrupiącą skórkę oraz zwarty i mięsisty środek.

Dzięki temu są bardzo sycące.

Koniecznie wypróbujcie ten przepis na nocne bułeczki maślankowe a także na inne domowe pieczywo z bloga.

Ps.

Przepis podaję z moimi niewielkimi zmianami.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę
domowe bułki na maślance
drożdżowe bułki na maślance
drożdżowe bułeczki na maślance
bułki maślankowe
nocne bułki na maślance
bułeczki na maślance

Nocne bułeczki maślankowe przepis do druku

nocne bułeczki maślankowe

Nocne bułeczki maślankowe

Wypieki Beaty
Przepis na sycące pszenne bułki na drożdżach i maślance.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 12 godz
30 minut
Czas całkowity 12 godz 50 minut
Porcje 6
Kalorie 229 kcal

Składniki

  • 2 g drożdży świeżych – tak, tak mało!
  • 240 g maślanki zimnej
  • 60 g mąki razowej typ 2000, użyłam pszenną – 1/3 szklanki
  • 240 g mąki typ 500 – trochę ponad 1,5 szklanki
  • 2 łyżeczki soli płaskie
  • pestki dyni słonecznika albo sezam – u mnie około 40 g

Instrukcja
 

  • Wieczorem rozmieszaj drożdże w maślance.
  • Dodaj obydwie mąki, sól i ziarenka – wymieszaj wszystko drewnianą łyżką.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i pozostaw na blacie na całą noc.
  • Rano wyjmij ciasto na posypany mąką blat i krótko zagnieć.
  • Rozciągnij ciasto na prostokąt o grubości około 2 cm.
  • Podziel ciasto nożem na 6 kawałków.
  • Ułóż bułeczki na blaszce z piekarnika, przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny.
  • W tym czasie rozgrzej piekarnik do 230 stopni (termoobieg).
  • Wstaw bułeczki do nagrzanego piekarnika (możesz je dodatkowo naciąć na wierzchu). Na dnie piekarnika ustaw żaroodporne naczynie z wodą.
  • Piecz bułeczki około 25 minut.
  • Po upieczeniu ostudź.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 229kcalWeglowodany: 34gBiałko: 9gTłuszcz: 6g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!