nocne bułeczki maślankowe

Przepis na bardzo proste bułki na maślance, które robią się same

Jeśli lubicie domowe pieczywo, ale nie zawsze macie czas na jego przygotowanie to zróbcie nocne bułeczki maślankowe. Przygotowanie takich bułeczek na maślance jest niezwykle proste i do tego szybkie. Zajmie Wam zaledwie chwilę, a cała praca zrobi się sama podczas nocy. Rano wystarczy upiecz pyszne bułki i zjeść ze smakiem na śniadanie. Koniecznie sprawdźcie ten przepis na bułki z maślanką i zobaczcie jak zrobić szybkie bułki na śniadanie dla całej rodziny.

drożdżowe bułki na maślance

Nocne bułeczki maślankowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz pyszne domowe pieczywo i domowe bułki, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

nocne bułeczki maślankowe

Nocne bułeczki maślankowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na sycące pszenne bułki na drożdżach i maślance.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 12 hours
30 minut
Czas całkowity 12 hours 50 minut
Porcje 6
Kalorie 229 kcal
Składniki

składniki na bułki z maślanką

  • 2 g drożdży (świeżych – tak, tak mało!)
  • 240 g maślanki (zimnej)
  • 60 g mąki razowej (typ 2000, użyłam pszenną – 1/3 szklanki)
  • 240 g mąki (typ 500 – trochę ponad 1,5 szklanki)
  • 2 łyżeczki soli (płaskie)
  • pestki dyni (słonecznika albo sezam – u mnie około 40 g)
Instrukcja
 

Jak zrobić bułeczki na maślance bez wyrabiania

  • Wieczorem rozmieszaj drożdże w maślance.
    2 g drożdży, 240 g maślanki
  • Dodaj obydwie mąki, sól i ziarenka – wymieszaj wszystko drewnianą łyżką.
    60 g mąki razowej, 240 g mąki, 2 łyżeczki soli, pestki dyni
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i pozostaw na blacie na całą noc.
  • Rano wyjmij ciasto na posypany mąką blat i krótko zagnieć.
  • Rozciągnij ciasto na prostokąt o grubości około 2 cm.
  • Podziel ciasto nożem na 6 kawałków.
  • Ułóż bułeczki na blaszce z piekarnika, przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny.
  • W tym czasie rozgrzej piekarnik do 230 stopni (termoobieg).
  • Wstaw bułeczki do nagrzanego piekarnika (możesz je dodatkowo naciąć na wierzchu). Na dnie piekarnika ustaw żaroodporne naczynie z wodą.
  • Piecz bułeczki około 25 minut.
  • Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 229kcalWeglowodany: 34gBiałko: 9gTłuszcz: 6g
Słowa kluczowe bułki z maślanką, proste bułki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
domowe bułki na maślance

Nocne bułki bez wyrabiania – uwagi

Przepis na te nocne bułeczki maślankowe wypatrzyłam na instagramie u @tajemnicesmaku i postanowiłam upiec je dzieciom na śniadanie.

Zachęciła mnie prostota tego przepisu i wam też go bardzo polecam.

Wypróbujcie ten przepis i dajcie znać w komentarzu, jak Wam smakowały.

drożdżowe bułeczki na maślance

Jak zrobić szybkie bułki na śniadanie – wskazówki

Wieczorem robicie ciasto drożdżowe na minimalnej wręcz ilości drożdży.

W przepisie oryginalnym jest to zaledwie 1,5 grama (tak, tak 1,5) drożdży.

Ja ułamałam kawałeczek i okazało się, że to były 3 g. Nie chciało mi się bawić, więc zostawiłam już tyle.

Drożdże mieszamy z zimną maślanką, a potem z mąką – ja użyłam zwykłą pszenną typ 500 i typ 2000 (oryginalnie była mąka żytnia 2000).

Dodajemy ulubione ziarenka, mieszamy wszystko drewnianą łyżką – tylko tyle, aby ciasto się zlepiło i odstawiamy pod przykryciem na całą noc.

Miskę zostawiamy na blacie!

bułki maślankowe

Mimo niedużej ilości drożdży ciasto przez noc mocno wyrasta. Rano wystarczy je ponownie zagnieść.

Rozpłaszczyć na prostokąt i pociąć na 6 kawałków.

Bułeczki po upieczeniu mają chrupiącą skórkę oraz zwarty i mięsisty środek.

Dzięki temu są bardzo sycące.

Mocno przekonał się o tym mój mąż, który zjadł taką bułkę maślankową przed swoim biegiem – 8 ultra-maraton Kampinoski – i miał siły na cały długi bieg :)

Koniecznie wypróbujcie ten przepis na nocne bułeczki maślankowe a także na inne domowe pieczywo z bloga.

Ps.

Przepis podaję z moimi niewielkimi zmianami.

nocne bułki na maślance
bułeczki na maślance

Polecane przepisy na domowe pieczywo

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne domowe bułki i nie tylko. Tutaj polecam takie trzy przepisy: