Przepis na bardzo proste bułki na maślance, które robią się same :)

Przepis na te nocne bułeczki maślankowe wypatrzyłam na instagramie u @tajemnicesmaku i postanowiłam upiec je dzieciom na śniadanie.
Zachęciła mnie prostota tego przepisu i wam też go bardzo polecam.
Wieczorem robicie ciasto drożdżowe na minimalnej wręcz ilości drożdży.
W przepisie oryginalnym jest to zaledwie 1,5 grama (tak, tak 1,5) drożdży.
Ja ułamałam kawałeczek i okazało się, że to były 3 g. Nie chciało mi się bawić, więc zostawiłam już tyle.
Drożdże mieszamy z zimną maślanką, a potem z mąką – ja użyłam zwykłą pszenną typ 500 i typ 2000 (oryginalnie była mąka żytnia 2000).
Dodajemy ulubione ziarenka, mieszamy wszystko drewnianą łyżką – tylko tyle, aby ciasto się zlepiło i odstawiamy pod przykryciem na całą noc.
Miskę zostawiamy na blacie!
Mimo niedużej ilości drożdży ciasto przez noc mocno wyrasta. Rano wystarczy je ponownie zagnieść.
Rozpłaszczyć na prostokąt i pociąć na 6 kawałków.
Bułeczki po upieczeniu mają chrupiącą skórkę oraz zwarty i mięsisty środek.
Dzięki temu są bardzo sycące.
Koniecznie wypróbujcie ten przepis na nocne bułeczki maślankowe a także na inne domowe pieczywo z bloga.
Ps.
Przepis podaję z moimi niewielkimi zmianami.






Nocne bułeczki maślankowe przepis do druku

Nocne bułeczki maślankowe
Składniki
Instrukcja
- Wieczorem rozmieszaj drożdże w maślance.
- Dodaj obydwie mąki, sól i ziarenka – wymieszaj wszystko drewnianą łyżką.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i pozostaw na blacie na całą noc.
- Rano wyjmij ciasto na posypany mąką blat i krótko zagnieć.
- Rozciągnij ciasto na prostokąt o grubości około 2 cm.
- Podziel ciasto nożem na 6 kawałków.
- Ułóż bułeczki na blaszce z piekarnika, przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 230 stopni (termoobieg).
- Wstaw bułeczki do nagrzanego piekarnika (możesz je dodatkowo naciąć na wierzchu). Na dnie piekarnika ustaw żaroodporne naczynie z wodą.
- Piecz bułeczki około 25 minut.
- Po upieczeniu ostudź.