Od dawna jestem zwolenniczką i aktywną propagatorką domowego pieczywa i oprócz pieczenia chlebów, od czasu do czasu pieczemy sobie różne bułki i bułeczki.
Teraz przygotowaliśmy sobie na śniadanie pyszne rogale maślane – aby śniadanie nie wypadło w porze obiadu, to ciasto na rogale przygotowaliśmy już dzień wcześniej – wieczorem.
Rano wystarczyło ciasto rozwałkować (zaraz po wyjęciu z lodówki ciasto jest twarde, ale po kilku minutach mięknie), uformować rogale, odczekać z pół godziny, aby podrosły i można je piec – w sumie po około godzinie będziecie się cieszyć smakiem domowych rogali – bezcenne :)
Oprócz rogali możecie oczywiście przygotować z tego przepisu tradycyjne bułeczki, a nawet bułeczki do hot-dogów (zrobiliśmy kilka dla naszego syna i mówił, że były pyszne :)). Aby zrobić bułki hot-dogotowe, należy ciasto rozwałkować, a następnie zwinąć je w rulon – tyle :)
Z tej porcji otrzymacie 8 dużych rogali – a do rogali polecam domowe dżemy i konfitury – np. dżem brzoskwiniowy :)

Rogale maślane
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 65 g rozpuszczonego masła
- 200 ml letniego mleka
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- ziarnka maku do posypania
Instrukcja
- Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru i około połowę mleka, zamieszaj, aby drożdże się rozpuściły i odstaw w ciepłe miejsce.
- W dużej misce umieść mąkę, resztę cukru, sól, rozpuszczone masło, jogurt i jajko.
- Dodaj rozczyn drożdżowy i resztę mleka, wyrób ciasto.
- Jeśli chcesz ciasto przechować przez noc w lodówce, to teraz przykryj miskę folią spożywczą i schowaj ją do lodówki, jeśli chcesz od razu upiec rogale, to miskę przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, podziel na 8 części.
- Każdy kawałek rozwałkuj na kształt trójkąta i zwiń rogale.
- Połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny do wyrośnięcia.
- Rogale posmaruj odrobiną mleka i posyp makiem.
- Piecz na termoobiegu w temperaturze 180 stopni przez około 15-18 minut - aż będą rumiane.
- Po upieczeniu odczekaj około 10-15 minut przed ich zjedzeniem :)
Przepis znaleziony u Margarytki (podaję z moimi malutkimi zmianami)