Rogale maślane

Zaktualizowany: 2023 7 sierpnia
jak zrobić rogale maślane

Przepis na domowe maślane rogale z makiem

Zapraszam dziś na najlepsze domowe rogale maślane idealne na pysze śniadanie albo przekąskę. Same rogale mają cudowną i chrupiącą skórkę, a ich wnętrze jest mięciutkie i delikatne. Takie rogale doskonale smakują zarówno z dodatkami słodkimi jak i wytrawnymi. A Wy jak lubicie jeść swoje rogale? Na słodko, czy na słono? Dajcie znać w komentarzach.

maślane rogale przepis

Rogale maślane przepis krok po kroku

Jeśli lubicie piec w swojej kuchni pyszne domowe pieczywo, to koniecznie zróbcie takie pyszne rogale posypane odrobiną maku.

rogale maślane 2

Rogale maślane przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne domowe maślane rogale idealne na śniadanie.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 18 minut
2 hours
Czas całkowity 2 hours 38 minut
Porcje 8
Składniki

składniki na rogale maślane

Instrukcja
 

Jak zrobić rogale maślane z makiem

  • Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru i około połowę mleka, zamieszaj, aby drożdże się rozpuściły i odstaw w ciepłe miejsce.
    25 g świeżych drożdży, 200 ml mleka, 1 łyżeczka cukru
  • W dużej misce umieść mąkę, resztę cukru, sól, rozpuszczone masło, jogurt i jajko.
    500 g mąki pszennej, 1 jajko, 65 g masła, 1 łyżka jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki cukru
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i resztę mleka, wyrób ciasto.
  • Jeśli chcesz ciasto przechować przez noc w lodówce, to teraz przykryj miskę folią spożywczą i schowaj ją do lodówki, jeśli chcesz od razu upiec rogale, to miskę przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
  • Ciasto rozwałkuj na duże koło i potnij go na 8 kawałków (jak pizzę). Wtedy zwiń każdy kawałek w rogaliki.
  • Połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny do wyrośnięcia.
  • Rogale posmaruj odrobiną mleka i posyp makiem.
    ziarnka maku
  • Piecz na termoobiegu w temperaturze 180 stopni przez około 15-18 minut – aż będą rumiane.
  • Po upieczeniu odczekaj około 10-15 minut przed ich zjedzeniem :)
Prywatne
Słowa kluczowe maślane rogale, rogale z makiem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
jak zrobić rogale na śniadanie

Domowe maślane rogale – uwagi

Od dawna jestem zwolenniczką i aktywną propagatorką domowego pieczywa i oprócz pieczenia chlebów, od czasu do czasu pieczemy sobie różne bułki i bułeczki.

Teraz przygotowaliśmy sobie na śniadanie pyszne rogale maślane.

Aby śniadanie nie wypadło w porze obiadu, to ciasto na rogale przygotowaliśmy już dzień wcześniej – wieczorem.

Rano wystarczyło ciasto rozwałkować (zaraz po wyjęciu z lodówki ciasto jest twarde, ale po kilku minutach mięknie).

Potem to już tylko należało uformować rogale, odczekać z pół godziny, aby podrosły i już można je było piec.

W sumie po około godzinie będziecie się cieszyć smakiem domowych rogali – bezcenne :)

Oprócz rogali możecie oczywiście przygotować z tego przepisu tradycyjne bułeczki,

Ba, zrobicie nawet bułeczki do hot-dogów (zrobiliśmy kilka dla naszego syna i mówił, że były pyszne :)). Aby zrobić bułki hot-dogowe, należy ciasto rozwałkować, a następnie zwinąć je w rulon – tyle :)

Z tej porcji otrzymacie 8 dużych rogali – a do rogali polecam domowe dżemy i konfitury – np. dżem brzoskwiniowy :)

Zobaczcie również inne moje przepisy idealne na śniadanie dla całej rodziny.

rogale maślane

Przepis znaleziony u Margarytki (podaję z moimi malutkimi zmianami)

Polecane przepisy na domowe pieczywo

Zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne domowe bułki i bułeczki idealne na śniadanie i przekąski. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2015 21 sierpnia

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

13 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na rogale maślane

Dziś mam dla was przepis na pyszne domowe pieczywo - zrobimy razem rewelacyjne rogale idealne na śniadanie, ale nie tylko! Takie rogale posypane makiem jeszcze cieplutkie stanowią idealną podstawę do pysznego śniadania dla całej rodziny. Jak dla mnie to takiego świeżo upieczonego rogala wystarczy już tylko posmarować lekko masłem i już można zajadać - rozkosz w gębie gwarantowana! Ciasto na rogale możecie przygotować wieczorem i schować do lodówki. Rano wystarczy już uformować rogaliki, poczekać chwilę, aż się ocieplą i je upiec w piekarniku. Takie pyszne domowe rogale możecie zjeść zarówno na słodko jak i na słono. Ja je zjadłam z domowym dżemem, ale świetnie smakowały również z domową zdrową nutellą.

Maślane rogale przepis

Zobaczcie mój przepis krok po kroku na rogale na maśle i sprawdźcie jak zrobić rogale maślane na śniadanie. Takie świeże i ciepłe domowe pieczywo to zawsze idealny pomysł. A do tego w całym domu tak obłędnie pachnie, że nikt nie będzie w stanie odmówić takiemu pysznemu rogalowi z makiem. Koniecznie spróbujcie i upieczcie te rogale maślane, bo nie są trudne, a smakują obłędnie! Zobaczcie również inne moje przepisy na domowe pieczywo - znajdziecie tu zarówno przepisy na chleb jak i przepisy na bułki.