Zaktualizowany: 2023 7 sierpniaOpublikowano: 2015 21 sierpnia
jak zrobić rogale maślane

Przepis na domowe maślane rogale z makiem

Zapraszam dziś na najlepsze domowe rogale maślane idealne na pysze śniadanie albo przekąskę. Same rogale mają cudowną i chrupiącą skórkę, a ich wnętrze jest mięciutkie i delikatne. Takie rogale doskonale smakują zarówno z dodatkami słodkimi jak i wytrawnymi. A Wy jak lubicie jeść swoje rogale? Na słodko, czy na słono? Dajcie znać w komentarzach.

maślane rogale przepis

Rogale maślane przepis krok po kroku

Jeśli lubicie piec w swojej kuchni pyszne domowe pieczywo, to koniecznie zróbcie takie pyszne rogale posypane odrobiną maku.

rogale maślane 2

Rogale maślane przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne domowe maślane rogale idealne na śniadanie.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 18 minut
2 hours
Czas całkowity 2 hours 38 minut
Porcje 8
Składniki

składniki na rogale maślane

Instrukcja
 

Jak zrobić rogale maślane z makiem

  • Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru i około połowę mleka, zamieszaj, aby drożdże się rozpuściły i odstaw w ciepłe miejsce.
    25 g świeżych drożdży, 200 ml mleka, 1 łyżeczka cukru
  • W dużej misce umieść mąkę, resztę cukru, sól, rozpuszczone masło, jogurt i jajko.
    500 g mąki pszennej, 1 jajko, 65 g masła, 1 łyżka jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki cukru
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i resztę mleka, wyrób ciasto.
  • Jeśli chcesz ciasto przechować przez noc w lodówce, to teraz przykryj miskę folią spożywczą i schowaj ją do lodówki, jeśli chcesz od razu upiec rogale, to miskę przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
  • Ciasto rozwałkuj na duże koło i potnij go na 8 kawałków (jak pizzę). Wtedy zwiń każdy kawałek w rogaliki.
  • Połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny do wyrośnięcia.
  • Rogale posmaruj odrobiną mleka i posyp makiem.
    ziarnka maku
  • Piecz na termoobiegu w temperaturze 180 stopni przez około 15-18 minut – aż będą rumiane.
  • Po upieczeniu odczekaj około 10-15 minut przed ich zjedzeniem :)
Prywatne
Słowa kluczowe maślane rogale, rogale z makiem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
jak zrobić rogale na śniadanie

Domowe maślane rogale – uwagi

Od dawna jestem zwolenniczką i aktywną propagatorką domowego pieczywa i oprócz pieczenia chlebów, od czasu do czasu pieczemy sobie różne bułki i bułeczki.

Teraz przygotowaliśmy sobie na śniadanie pyszne rogale maślane.

Aby śniadanie nie wypadło w porze obiadu, to ciasto na rogale przygotowaliśmy już dzień wcześniej – wieczorem.

Rano wystarczyło ciasto rozwałkować (zaraz po wyjęciu z lodówki ciasto jest twarde, ale po kilku minutach mięknie).

Potem to już tylko należało uformować rogale, odczekać z pół godziny, aby podrosły i już można je było piec.

W sumie po około godzinie będziecie się cieszyć smakiem domowych rogali – bezcenne :)

Oprócz rogali możecie oczywiście przygotować z tego przepisu tradycyjne bułeczki,

Ba, zrobicie nawet bułeczki do hot-dogów (zrobiliśmy kilka dla naszego syna i mówił, że były pyszne :)). Aby zrobić bułki hot-dogowe, należy ciasto rozwałkować, a następnie zwinąć je w rulon – tyle :)

Z tej porcji otrzymacie 8 dużych rogali – a do rogali polecam domowe dżemy i konfitury – np. dżem brzoskwiniowy :)

Zobaczcie również inne moje przepisy idealne na śniadanie dla całej rodziny.

rogale maślane

Przepis znaleziony u Margarytki (podaję z moimi malutkimi zmianami)

Polecane przepisy na domowe pieczywo

Zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne domowe bułki i bułeczki idealne na śniadanie i przekąski. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem