Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ekspresowe bułki

By | 2018-05-07T14:57:53+00:00 2015 Wrzesień 4th|Pieczywo|

Pewnie nie raz zdarzył się Wam taki poranek, albo wieczór, kiedy głodni jak wilk zorientowaliście się, że w domu nie ma co zjeść.

W takiej sytuacji uratują Was ekspresowe bułki – wystarczą do nich podstawowe składniki (niezbędne będą drożdże – świeże lub suszone).

Bułeczki od przygotowania do wyjęcia z pieca zajmą Wam jedynie około 30-40 minut.

Po tych 40 minutach będziecie mogli zatopić zęby w pysznej, ciepłej bułce – w zasadzie wystarczy do niej samo masło, a posiłek i tak będzie rewelacyjny 🙂

Jeśli macie więcej czasu, to możecie bułki przygotować w tradycyjny sposób – tzn. z wyrastaniem ciasta, ale takie ekspresowe bułki są na prawdę pyszne 🙂

Zależnie od wielkości przygotowanych bułek otrzymacie ich około 8 sztuk.

Ps.  Więcej przepisów na bułki i chleby znajdziecie tutaj 🙂

ekspresowe bułki_2

ekspresowe bułki_1

ekspresowe bułki_4

ekspresowe bułki_6

 

Ekspresowe bułki
 
Autor:
Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 250 ml ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżki soli
  • pół łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju/oliwy
  • ziarenka do posypania
  • odrobina mleka do posmarowania bułeczek
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i wlej trochę ciepłego mleka - wymieszaj, aby drożdże się rozpuściły - odstaw na bok.
  2. W tym czasie w dużej misce umieść mąkę, sól, miód, olej, dodaj pozostałe mleko.
  3. Wlej rozczyn drożdżowy i prawie całą wodę.
  4. Wyrób ciasto - najlepiej mikserem, wtedy będzie szybkiej i lżej 🙂
  5. Jeśli ciasto będzie za gęste, to dodaj resztę wody.
  6. Gotowe ciasto podziel na bułeczki.
  7. Każdą posmaruj odrobiną wody i ewentualnie posyp z wierzchu ziarnami (słonecznika, dyni, sezamu), albo połóż na wierzch kawałek żółtego sera.
  8. Wstaw bułeczki do zimnego piekarnika, włącz go i ustaw temperaturę na 200 stopni.
  9. Piecz przez około 20-25 minut - aż bułeczki będą rumiane.
  10. Po upieczeniu ostudź przez kilka minut.

 

Reklama

12 komentarzy

  1. Erika 2018/04/30 at 05:17 - Reply

    A taką z kłosikiem. Typ 450. 😉

    • wypiekibeaty 2018/04/30 at 07:55 - Reply

      To powinna być ok, myślałam, że może jakaś pełnoziarnista. Może faktycznie woda była zbyt ciepła.

  2. Erika 2018/04/30 at 00:50 - Reply

    Mąka z kłosikiem typ 450, tortowa.

  3. Erika 2018/04/28 at 23:00 - Reply

    A ja mam odwrotny problem niż goha88. Ciasto z podanych składników gęste, zjadło całe mieszadła miksera, a potem nie chciało sie od dłoni odczepić. Wody prawie dwukrotnie więcej. Czy przyczyną mogła byc zbyt ciepła woda?
    Drugi kłopot, a tu chyba nic pani nie zaradzi. Piekarnik gazowy grzanie tylko od dołu i od dołu, te „bułki’’ ciemne a u góry bladziuchne… przewróciłam je do góry nogami i jeszcze 10 min im dałam.kolor ok, Niestety w środku delikatny zakalec. a ja chciałam takie ładne, kształtne. Jak na obrazku…. chyba sie zniechęcę. A tak chciałam zacząć moja przygodę z wypiekami chlebowym. To chyba najprostszy przepis a tu klops

  4. goha88 2018/01/28 at 20:57 - Reply

    Niestety klapa. Przy założeniu, że 500 g mąki, to około trzech szklanek, wychodzi zupa krem. Nijak z tego bułki lepić. Nie ma opcji, że dałam za dużo mleka albo mąki, bo użyłam miarki. Szkoda, myślałam, że mąż będzie miał bułki do pracy na poniedziałek.

    • wypiekibeaty 2018/01/28 at 21:28 - Reply

      3 pełne szklanki to ok 450g. Duzo zależy od mąki, ale robiłam te bułki kilka razy i nie miałam nigdy takich problemów. Dodaj jeszcze mąki i powinno być ok.

    • goha88 2018/02/23 at 22:38 - Reply

      Zwracam honor. Bułki robię od dwóch tygodni z sukcesem. Mąż twierdzi, że do pracy starczą mu cztery zamiast pięciu sklepowych. Dodaję od razu 3 szklanki mąki, a potem jeszcze około pół w miarę wyrabiania. Zmieniłam też ilość niektórych składników. Na przykład dodaję całą łyżkę soli i całą miodu. Wiadomo, kwestia gustu. Poza tym odkryłam, że jeśli dać bułeczkom trochę czasu na wyrośnięcie przed pieczeniem, to wychodzą większe. Poza tym moja prawie dwuletnia córka uwielbia dodawać składniki i ugniatać. Bardzo dziękuje za przepis. Jakby nie patrzeć moje pierwsze bułki 🙂

      • wypiekibeaty 2018/02/24 at 14:34 - Reply

        Cieszę się Gosiu, że bułeczki już wychodzą i smakują rodzinie 🙂 serdecznie pozdrawiam, Beata

  5. Joanna Petrov 2017/03/07 at 10:02 - Reply

    Witam, mąka pszenna to jaki ma być konkretnie typ? Zwykła 500 czy inna? Pozdrawiam

    • wypiekibeaty 2017/03/07 at 14:39 - Reply

      Zwykła 500 może być jak najbardziej 🙂

  6. gin 2015/09/05 at 14:51 - Reply

    Takie bułki mogą człowieka uratować 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: