Pewnie nie raz zdarzył się Wam taki poranek, albo wieczór, kiedy głodni jak wilk zorientowaliście się, że w domu nie ma co zjeść.

W takiej sytuacji uratują Was ekspresowe bułki – wystarczą do nich podstawowe składniki (niezbędne będą drożdże – świeże lub suszone).

Bułeczki od przygotowania do wyjęcia z pieca zajmą Wam jedynie około 30-40 minut.

Po tych 40 minutach będziecie mogli zatopić zęby w pysznej, ciepłej bułce – w zasadzie wystarczy do niej samo masło, a posiłek i tak będzie rewelacyjny :)

Jeśli macie więcej czasu, to możecie bułki przygotować w tradycyjny sposób – tzn. z wyrastaniem ciasta, ale takie ekspresowe bułki są na prawdę pyszne :)

Zależnie od wielkości przygotowanych bułek otrzymacie ich około 8 sztuk.

Ps.  Więcej przepisów na bułki i chleby znajdziecie tutaj :)

ekspresowe bułki_2

ekspresowe bułki_1

ekspresowe bułki_4

ekspresowe bułki_6

 

Ekspresowe bułki

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne domowe bułeczki.
4.5 z 12 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 55 minut
Danie Pieczywo
Porcje 8

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i wlej trochę ciepłego mleka - wymieszaj, aby drożdże się rozpuściły - odstaw na bok.
  • W tym czasie w dużej misce umieść mąkę, sól, miód, olej, dodaj pozostałe mleko.
  • Wlej rozczyn drożdżowy i prawie całą wodę.
  • Wyrób ciasto - najlepiej mikserem, wtedy będzie szybkiej i lżej :)
  • Jeśli ciasto będzie za gęste, to dodaj resztę wody.
  • Gotowe ciasto podziel na bułeczki.
  • Każdą posmaruj odrobiną wody i ewentualnie posyp z wierzchu ziarnami (słonecznika, dyni, sezamu), albo połóż na wierzch kawałek żółtego sera.
  • Wstaw bułeczki do zimnego piekarnika, włącz go i ustaw temperaturę na 200 stopni.
  • Piecz przez około 20-25 minut - aż bułeczki będą rumiane.
  • Po upieczeniu ostudź przez kilka minut.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!