Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Ekspresowe bułki przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne domowe bułeczki idealne na śniadanie.
4.74
z
34
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
25
minuty
minut
Łączny czas
55
minuty
minut
Rodzaj
Pieczywo
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
8
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na szybkie bułki pszenne
500
g
mąki pszennej
(- najlepiej typ 650)
150
ml
ciepłego mleka
250
ml
ciepłej wody
20
g
świeżych drożdży
1
łyżeczka
cukru
0,5
łyżki
soli
0,5
łyżki
miodu
1
łyżka
oleju
(/oliwy)
ziarenka
( do posypania)
odrobina
mleka
(do posmarowania bułeczek)
Instrukcja
Jak zrobić ekspresowe bułki na śniadanie
Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i wlej trochę ciepłego mleka - wymieszaj, aby drożdże się rozpuściły - odstaw na bok.
20 g świeżych drożdży,
1 łyżeczka cukru,
150 ml ciepłego mleka
W tym czasie w dużej misce umieść mąkę, sól, miód, olej, dodaj pozostałe mleko.
500 g mąki pszennej,
0,5 łyżki soli,
0,5 łyżki miodu,
1 łyżka oleju
Wlej rozczyn drożdżowy i prawie całą wodę.
250 ml ciepłej wody
Wyrób ciasto - najlepiej mikserem, wtedy będzie szybkiej i lżej :)
Jeśli ciasto będzie za gęste, to dodaj resztę wody.
Gotowe ciasto podziel na bułeczki.
Każdą posmaruj odrobiną mleka i ewentualnie posyp z wierzchu ziarnami (słonecznika, dyni, sezamu), albo połóż na wierzch kawałek żółtego sera.
odrobina mleka,
ziarenka
Wstaw bułeczki do zimnego piekarnika, włącz go i ustaw temperaturę na 200 stopni (góra/dół).
Piecz przez około 20-25 minut - aż bułeczki będą rumiane.
Po upieczeniu ostudź przez kilka minut.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
bułeczki śniadaniowe, szybkie bułki
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!