Przepis na pyszny sernik na zimno jak 3 bit

Zrobiłam nam ostatnio pyszny i prosty sernik na zimno 3 bit.
Leciutki i puszysty sernik bez pieczenia, na herbatnikach przekładanych masą kajmakową i wykończony bitą śmietaną z serkiem mascarpone.
Co potrzeba do sernika na zimo w wersji 3 bit?
Przede wszystkim dobry twaróg – ja użyłam taki z wiaderka (polecam Piątnicę). Twaróg ma być gęsty i zwarty. Jeśli macie taki bardziej wodnisty twaróg, to użyjcie więcej żelatyny.
Jeśli używacie twaróg w kostce to go najpierw zmielcie, aby był gładki.
Do sernika 3 bit użyłam tradycyjną masę kajmakową z puszki, ale możecie wykorzystać również te w różnych wersjach smakowych.
Poza tym będziecie potrzebować około 300 g herbatników – na w sumie 3 warstwy.
Na koniec – zimny serek mascarpone oraz mocno schłodzona śmietana kremówką. Ja najczęściej używam płynną 30% śmietankę.
Do dekoracji użyłam mini beziki oraz kolorowe posypki – tak udekorowany sernik świetnie będzie się prezentował na wielkanocnym stole!
Jak zrobić sernik na zimno 3bit?
Wykonanie jest niezmiernie proste.
W blaszce układamy jedną warstwę herbatników i smarujemy ją masą kajmakową. Układamy drugą warstwę herbatników.
Robimy masę sernikową i wykładamy ją na herbatniki.
Na serniku układamy trzecią warstwę herbatników, a na nie wykładamy krem z ubitej śmietany kremówki i zimnego serka mascarpone.
Sernik 3bit musicie schłodzić przez kilka godzin w lodówce – tak aby ciastka lekko zmiękły.
Polecam wam do wypróbowania inne moje przepisy na pyszne serniki oraz przypominam o przepisie na oryginalne ciasto 3bit z kremem budyniowym.






Sernik na zimno 3 bit przepis

Sernik na zimno 3 bit
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm albo 24/24 cm.
Składniki
sernik
- 1 kg twarogu na serniki, dobrego i gęstego
- 5 łyżeczek żelatyny jeśli masz wilgotny twaróg, to daj więcej żelatyny
- 100 g cukru pół szklanki
- 100 g czekolady białej
- 50 ml śmietany kremówki do czekolady
- 200 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej
wierzch
- 250 ml śmietany kremówki zimnej
- 125 g serka mascarpone zimnego
- 1-2 łyżki cukru pudru
dodatkowo
- około 300 g herbatników
- 0,5 puszki masy kajmakowej
Instrukcja
- Formę do pieczenia wyłóż folią aluminiową albo folią spożywczą.
- Na dnie ułóż jedną warstwę herbatników i posmaruj je masą kajmakową.około 300 g herbatników, 0,5 puszki masy kajmakowej
- Ułóż drugą warstwę herbatników.
sernik
- Do rondelka wlej około 50 ml śmietany kremówki i podgrzej.100 g czekolady, 50 ml śmietany kremówki
- Do gorącej śmietany dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj do rozpuszczenia – ostudź.
- Twaróg przełóż do dużej miski, dodaj cukier i ostudzoną czekoladę – zmiksuj.1 kg twarogu, 100 g cukru
- Resztę śmietany kremówki ubij na sztywno i dodaj do masy sernikowej – delikatnie wymieszaj.200 ml śmietany kremówki
- Żelatynę zalej wodą – tylko tyle aby ją zakryła i odstaw na 5 minut.5 łyżeczek żelatyny
- Napęczniałą żelatynę podgrzej w mikrofalówce, aby się rozpuściła (około 30 sekund).
- Do rozpuszczonej żelatyny dodaj czubatą łyżkę sernika i wymieszaj.
- Przelej żelatynę do reszty masy twarogowej i zmiksuj.
- Przełóż sernik na herbatniki i wyrównaj powierzchnię.
- Na wierzchu sernika ułóż warstwę herbatników.
wierzch
- Do miski przełóż zimną śmietanę kremówkę, dodaj mascarpone oraz 1-2 łyżki cukru pudru.250 ml śmietany kremówki, 125 g serka mascarpone, 1-2 łyżki cukru pudru
- Zmiksuj całość aż będzie gęste.
- Wyłóż ubitą śmietanę na ciasto i rozprowadź równą warstwą.
- Schowaj sernik do lodówki do schłodzenia – na kilka godzin.