Przepis na pyszny sernik na zimno jak 3 bit

sernik na zimo 3 bit

Zrobiłam nam ostatnio pyszny i prosty sernik na zimno 3 bit.

Leciutki i puszysty sernik bez pieczenia, na herbatnikach przekładanych masą kajmakową i wykończony bitą śmietaną z serkiem mascarpone.

Co potrzeba do sernika na zimo w wersji 3 bit?

Przede wszystkim dobry twaróg – ja użyłam taki z wiaderka (polecam Piątnicę). Twaróg ma być gęsty i zwarty. Jeśli macie taki bardziej wodnisty twaróg, to użyjcie więcej żelatyny.

Jeśli używacie twaróg w kostce to go najpierw zmielcie, aby był gładki.

Do sernika 3 bit użyłam tradycyjną masę kajmakową z puszki, ale możecie wykorzystać również te w różnych wersjach smakowych.

Poza tym będziecie potrzebować około 300 g herbatników – na w sumie 3 warstwy.

Na koniec – zimny serek mascarpone oraz mocno schłodzona śmietana kremówką. Ja najczęściej używam płynną 30% śmietankę.

Do dekoracji użyłam mini beziki oraz kolorowe posypki – tak udekorowany sernik świetnie będzie się prezentował na wielkanocnym stole!

Jak zrobić sernik na zimno 3bit?

Wykonanie jest niezmiernie proste.

W blaszce układamy jedną warstwę herbatników i smarujemy ją masą kajmakową. Układamy drugą warstwę herbatników.

Robimy masę sernikową i wykładamy ją na herbatniki.

Na serniku układamy trzecią warstwę herbatników, a na nie wykładamy krem z ubitej śmietany kremówki i zimnego serka mascarpone.

Sernik 3bit musicie schłodzić przez kilka godzin w lodówce – tak aby ciastka lekko zmiękły.

Polecam wam do wypróbowania inne moje przepisy na pyszne serniki oraz przypominam o przepisie na oryginalne ciasto 3bit z kremem budyniowym.

sernik bez pieczenia na herbatnikach
sernik bez pieczenia z kajmakiem
sernik 3-bit z kajmakiem
sernik na zimno z kajmakiem i bitą śmietaną
sernik na zimno z kajmakiem
sernik na zimno na herbatnikach

Sernik na zimno 3 bit

sernik na zimno 3 bit

Sernik na zimno 3 bit

Wypieki Beaty
Przepis na rewelacyjny sernik na zimno inspirowany batonikiem 3 bit.
4.88 z 8 ocen
Czas przygotowania 40 minut
6 godz
Czas całkowity 6 godz 40 minut
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 296 kcal

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm albo 24/24 cm.

Składniki
  

sernik

wierzch

dodatkowo

Instrukcja
 

  • Formę do pieczenia wyłóż folią aluminiową albo folią spożywczą.
  • Na dnie ułóż jedną warstwę herbatników i posmaruj je masą kajmakową.
  • Ułóż drugą warstwę herbatników.

sernik

  • Do rondelka wlej około 50 ml śmietany kremówki i podgrzej.
  • Do gorącej śmietany dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj do rozpuszczenia – ostudź.
  • Twaróg przełóż do dużej miski, dodaj cukier i ostudzoną czekoladę – zmiksuj.
  • Resztę śmietany kremówki ubij na sztywno i dodaj do masy sernikowej – delikatnie wymieszaj.
  • Żelatynę zalej wodą – tylko tyle aby ją zakryła i odstaw na 5 minut.
  • Napęczniałą żelatynę podgrzej w mikrofalówce, aby się rozpuściła (około 30 sekund).
  • Do rozpuszczonej żelatyny dodaj czubatą łyżkę sernika i wymieszaj.
  • Przelej żelatynę do reszty masy twarogowej i zmiksuj.
  • Przełóż sernik na herbatniki i wyrównaj powierzchnię.
  • Na wierzchu sernika ułóż warstwę herbatników.

wierzch

  • Do miski przełóż zimną śmietanę kremówkę, dodaj mascarpone oraz 1-2 łyżki cukru pudru.
  • Zmiksuj całość aż będzie gęste.
  • Wyłóż ubitą śmietanę na ciasto i rozprowadź równą warstwą.
  • Schowaj sernik do lodówki do schłodzenia – na kilka godzin.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 296kcalWeglowodany: 25gBiałko: 6gTłuszcz: 19g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Sernik dacquoise

Sprawdź ten przepis
sernik dacquoise

Brzoskwiniowy sernik na zimno

Sprawdź ten przepis
brzoskwiniowy sernik na zimno

Malinowy sernik na zimno

Sprawdź ten przepis
malinowy sernik na zimno