Przepis na ciasto 3 bit

czyli karmelowo-budyniowe ciasto bez pieczenia

ciasto 3-bit


Moja dzisiejsza propozycja – ciasto 3 bit bez pieczenia – świetnie nadaje się na ciepłą pogodę, bo podawane jest na zimno.

Polubią go wszystkie łasuchy – te duże i te małe :)

Zresztą czego tu nie lubić – herbatniki, masa kajmakowa, krem budyniowy, śmietana kremówka i czekolada – pycha :)

Jak zrobić ciasto 3 bit?

Proponuję wykorzystać gotową masę krówkową, ale można też kupić słodzone mleko skondensowane i gotować je przez 2-3 godziny, aby powstał kajmak.

Przygotowujemy prosty krem budyniowy – najpierw robimy budyń, a potem miksujemy go z miękkim masłem.

Herbatniki przekładamy masą kajmakową, a potem wykładamy na nie gotowy krem budyniowy. Na koniec ciasto dekorujemy bitą śmietaną i tartą czekoladą.

Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, żeby herbatniki namiękły od przełożenia.

Jeszcze jedna rada – najlepiej użyć foremki z odpinanym rantem, albo wyłożyć foremkę folią spożywczą, tak aby wystawała na zewnątrz. Dużo łatwiej będzie pokroić ciasto (można wtedy wyjąć ostrożnie całość razem z folią i swobodnie podzielić na kawałki).

Z podanej porcji otrzymacie dużą blaszkę – około 25/35 cm.

Polecam również ciasto chałwowe – to następne ciasto bez pieczenia :D

Koniecznie spróbuj też sernika oreo bez pieczenia, tarty czekoladowo-pomarańczowej, sernika chatka Puchatka albo ciasto Kubanka.

ciasto 3 bit

ciasto 3 bit

Ciasto 3-bit

3 bit cake

Ciasto 3 bit przepis do druku

ciasto 3-bit

Ciasto 3-bit

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne ciasto bez pieczenia z warstw herbatników, kajmaku i kremu budyniowego.
3.73 z 11 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 4 godz
Czas całkowity 5 godz
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 285 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na dużą formę o wielkości około 25/35 cm

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Przygotowania zacznij od zrobienia budyniu - użyj do niego jedynie 750 ml mleka (a nie litr), jeśli chcesz to go lekko posłódź.
  • Gotuj go na wolnym ogniu, aż zgęstnieje, a następnie odstaw do wystudzenia.
  • Gdy będzie zupełnie ostudzony, ale w temperaturze pokojowej zmiksuj go z miękkim masłem.
  • Dno przygotowanej blaszki wyłóż herbatnikami.
  • Masę krówkową lekko podgrzej w kąpieli wodnej i rozsmaruj na herbatnikach. Przykryj drugą warstwą herbatników.
  • Teraz wyłóż krem budyniowy i ponownie połóż warstwę herbatników.
  • Ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem (możesz dodać śmietan fix). Wyłóż ją na ciasto, a wierzch udekoruj startą czekoladą.
  • Schłódź ciasto w lodówce - najlepiej przez całą noc.

Smacznego :)

    Notatki

    Przepis znaleziony na Kotlet Tv

    Składniki Odżywcze

    Serving: 100gKalorie: 285kcalWeglowodany: 36gBiałko: 5gTłuszcz: 14gBłonnik: 0.3g
    Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!