Przepis na ciasto 3 bit
czyli karmelowo-budyniowe ciasto bez pieczenia
Moja dzisiejsza propozycja – ciasto 3 bit bez pieczenia – świetnie nadaje się na ciepłą pogodę, bo podawane jest na zimno.
Polubią go wszystkie łasuchy – te duże i te małe :)
Zresztą czego tu nie lubić – herbatniki, masa kajmakowa, krem budyniowy, śmietana kremówka i czekolada – pycha :)
Jak zrobić ciasto 3 bit?
Proponuję wykorzystać gotową masę krówkową, ale można też kupić słodzone mleko skondensowane i gotować je przez 2-3 godziny, aby powstał kajmak.
Przygotowujemy prosty krem budyniowy – najpierw robimy budyń, a potem miksujemy go z miękkim masłem.
Herbatniki przekładamy masą kajmakową, a potem wykładamy na nie gotowy krem budyniowy. Na koniec ciasto dekorujemy bitą śmietaną i tartą czekoladą.
Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, żeby herbatniki namiękły od przełożenia.
Jeszcze jedna rada – najlepiej użyć foremki z odpinanym rantem, albo wyłożyć foremkę folią spożywczą, tak aby wystawała na zewnątrz. Dużo łatwiej będzie pokroić ciasto (można wtedy wyjąć ostrożnie całość razem z folią i swobodnie podzielić na kawałki).
Z podanej porcji otrzymacie dużą blaszkę – około 25/35 cm.
Polecam również ciasto chałwowe – to następne ciasto bez pieczenia :D
Koniecznie spróbuj też sernika oreo bez pieczenia, tarty czekoladowo-pomarańczowej, sernika chatka Puchatka albo ciasto Kubanka.
Ciasto 3 bit przepis do druku

Ciasto 3-bit
Wyposażenie
- Przepis na dużą formę o wielkości około 25/35 cm
Składniki
- 3-4 paczki herbatników po 130 g
- 1 puszka masy kajmakowej - około 500 g (polecam gotową masę z Gostynia)
- 400 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 1-2 śmietan fixy (opcjonalnie)
- 2 budynie śmietankowe /waniliowe
- 2 łyżki cukru (opcjonalnie do budyniu)
- 750 ml mleka
- 100 g masła miękkiego
- 100 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej) do dekoracji
Instrukcja
- Przygotowania zacznij od zrobienia budyniu - użyj do niego jedynie 750 ml mleka (a nie litr), jeśli chcesz to go lekko posłódź.
- Gotuj go na wolnym ogniu, aż zgęstnieje, a następnie odstaw do wystudzenia.
- Gdy będzie zupełnie ostudzony, ale w temperaturze pokojowej zmiksuj go z miękkim masłem.
- Dno przygotowanej blaszki wyłóż herbatnikami.
- Masę krówkową lekko podgrzej w kąpieli wodnej i rozsmaruj na herbatnikach. Przykryj drugą warstwą herbatników.
- Teraz wyłóż krem budyniowy i ponownie połóż warstwę herbatników.
- Ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem (możesz dodać śmietan fix). Wyłóż ją na ciasto, a wierzch udekoruj startą czekoladą.
- Schłódź ciasto w lodówce - najlepiej przez całą noc.
A ktoś próbował ciasto 3 bit bez pieczenia?
Tak ;)
Moje właśnie jest bez pieczenia :)
Jak zwykle precyzyjny przepis i piękne zdjęcia
Będzie pysznie w święta . Pozdrawiam Beatko
Smacznych świąt Beatko :) pozdrawiam cię serdecznie
Dodaję jeszcze dżem z czarnej porzeczki, jest kwaskowy i fajnie przełamuje słodycz pozostałych składników :))
Pamiętam to ciasto z czasów nastoletnich i wiem,że było przepyszne! :)
O tak, spróbuj – jest łatwe do zrobienia :)
Jakiej firmy używa Pani śmietany? I czy bez problemu ona się ubija bez śmietan-fixu?
W 99% używam Łaciatą 30 % i nigdy nie miałam problemu z jej ubiciem :)
Jakie mają być te herbatniki ? Zwykłe bebetki czy krakersy słone czy jakie ?
Najzwyklejsze herbatniki :)
Jednego nie rozumiem; odnośnie masy budyniowej i masła pisze Pani „Gdy będzie zupełnie zimny ( budyń) zmiksuj go z miękkim masłem”, z kolei w ostatnim poście : „najważniejsze, aby masa maślana i budyń były w podobnej temperaturze – jeśli dodaje się zimny budyń do masy maślanej, to może się on zwarzyć.” To mają być w podobnej temperaturze, czy jednak nie ?
Zarówno budyń jak i masło mają być w pokojowej temperaturze. Zimny budyń czyli ostudzony (nie wkładamy go do lodówki :) )
Dlaczego środkowa warstwa rozlała mi się i nie tężeje? Na innym przepisie było napisane że najpierw trzeba zmiksować masło na puszyste i dopiero potem dodawać budyń. Jak Pani to robi?
Możliwe, że się krem zwarzył :( Niestety kremy maślane z połączeniu z budyniem mogą się zepsuć. W takim przypadku możesz spróbować podgrzać masę w kąpieli wodnej (miskę z kremem ułóż na garnku z gotującą się wodą, po podgrzaniu masę zmiksuj, powinna nabrać ładną konsystencję. Czasami jednak próby ratowania niewiele dają, wtedy niestety trzeba zrobić krem od nowa – najważniejsze, aby masa maślana i budyń były w podobnej temperaturze – jeśli dodaje się zimny budyń do masy maślanej, to może się on zwarzyć.
Kiedy miksuje śmietanę kremowa 30 z cukrem pudrem to po ubiciu dodaje jeszcze śmietanę fix. Napisane 1-2 a od czego to zależy
Sama nie używam w kuchni śmietan-fixu, więc ich ilość zależy od tego na jaką porcję kremówki jest jedno opakowanie. Nie wiem, czy jedno jest na 250 ml kremówki, czy więcej.
Wg opinii degustujacych ten deser – najsmaczniejszy 3bit jaki kiedykolwiek jedli. Nawet osoba, która zwykle nie je słodyczy zjadła kilka kawałków ;)
Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało :) Zachęcam do wypróbowania również innych przepisów :) pozdrawiam, Beata
Zrobiłam je … zachwyciło wszystkich
Wchodzi na stałe do mojego repertuaru
Dziękuję Beatko :-)
Bardzo się cieszę i zapraszam do wypróbowania również innych przepisów :)
Z gotowanego mleka powstaje kajmak, karmel to z cukru ;-) a ciacho pycha :-)
Tak, oczywiście masz rację :) taki mały błąd drukarski ;)
no ja spisałam produkty ide kupić i na święta sprawdze j.adłam u kolezanki pycha.
Będzie na pewno pysznie :)
zadanie na wolne popołudnie :)
wlasnie przyrzadzam dzisiaj 3 bita i mam nadzieje ze bedzie babcia smakowal i dziadka
Smacznego :)
właśnie dzisiaj mam zamiar zrobić tego pysznego 3-bita
Przecudownie wygląda:)
Uwielbiam je, pięknie podane :)