Przepis na ciasto 3 bit

 karmelowo-budyniowe ciasto bez pieczenia

ciasto 3-bit


Moja dzisiejsza propozycja – ciasto 3 bit bez pieczenia – świetnie nadaje się na ciepłą pogodę, bo podawane jest na zimno.

Polubią go wszystkie łasuchy – te duże i te małe :)

Zresztą czego tu nie lubić – herbatniki, masa kajmakowa, krem budyniowy, śmietana kremówka i czekolada – pycha :)

Jak zrobić ciasto 3 bit?

Proponuję wykorzystać gotową masę krówkową, ale można też kupić słodzone mleko skondensowane i gotować je przez 2-3 godziny, aby powstał kajmak.

Przygotowujemy prosty krem budyniowy – najpierw robimy budyń, a potem miksujemy go z miękkim masłem.

Masło i budyń powinny mieć zbliżoną temperaturę inaczej krem może się zwarzyć!

Herbatniki przekładamy masą kajmakową, a potem wykładamy na nie gotowy krem budyniowy.

Na koniec ciasto dekorujemy bitą śmietaną i tartą czekoladą.

3 bit ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, żeby herbatniki namiękły od przełożenia.

Jeszcze jedna rada – najlepiej użyć foremki z odpinanym rantem, albo wyłożyć foremkę folią spożywczą, tak aby wystawała na zewnątrz. Dużo łatwiej będzie pokroić ciasto (można wtedy wyjąć ostrożnie całość razem z folią i swobodnie podzielić na kawałki).

Z podanej porcji otrzymacie dużą blaszkę – około 25/35 cm.

Polecam również ciasto chałwowe – to następne ciasto bez pieczenia :D

Koniecznie spróbuj też sernika oreo bez pieczenia, tarty czekoladowo-pomarańczowej, sernika chatka Puchatka albo ciasto Kubanka.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
3.73 z 11 ocen
Postaw mi kawę

ciasto 3 bit

ciasto 3 bit

Ciasto 3-bit

3 bit cake

Ciasto 3 bit przepis do druku

ciasto 3-bit

Ciasto 3-bit

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne ciasto bez pieczenia z warstw herbatników, kajmaku i kremu budyniowego.
3.73 z 11 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 4 godz
Czas całkowity 5 godz
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 285 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na dużą formę o wielkości około 25/35 cm

Składniki

Instrukcja
 

  • Przygotowania zacznij od zrobienia budyniu - użyj do niego jedynie 750 ml mleka (a nie litr), jeśli chcesz to go lekko posłodź.
    750 ml mleka, 2 budynie śmietankowe
  • Gotuj go na wolnym ogniu, aż zgęstnieje, a następnie odstaw do wystudzenia - przykryj wierzch folią spożywczą, tak aby nie powstała na wierzchu skorupka.
  • Miękkie masło zmiksuj na wysokich obrotach, tak aby było prawie białe - zwykle to zajmuje około 10 minut.
    100 g masła
  • Wtedy dodawaj po łyżce budyń i miksuj na niższych obrotach do połączenia.
  • Dno przygotowanej blaszki wyłóż herbatnikami.
    3-4 paczki herbatników
  • Masę krówkową lekko podgrzej w kąpieli wodnej i rozsmaruj na herbatnikach. Przykryj drugą warstwą herbatników.
    1 puszka masy kajmakowej
  • Teraz wyłóż krem budyniowy i ponownie połóż warstwę herbatników.
  • Ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem.
    400 ml śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru
  • Wyłóż ją na ciasto, a wierzch udekoruj startą czekoladą.
    100 g czekolady
  • Schłodź ciasto w lodówce - najlepiej przez całą noc.

Notatki

Przepis znaleziony na Kotlet Tv

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 285kcalWeglowodany: 36gBiałko: 5gTłuszcz: 14gBłonnik: 0.3g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!