Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (9 votes, average: 3,44 out of 5)
Loading...

Ciasto 3 bit

By |2018-10-10T13:37:30+00:002013 Czerwiec 3rd|Ciasta i desery na zimno, Ciasta różne|

Ciasto 3 bit – czyli karmelowo-budyniowe ciasto bez pieczenia

Moja dzisiejsza propozycja – ciasto 3 bit bez pieczenia – świetnie nadaje się na ciepłą pogodę, bo podawane jest na zimno. Polubią go wszystkie łasuchy – te duże i te małe 🙂

Zresztą czego tu nie lubić – herbatniki, masa krówkowa/kajmakowa, krem budyniowy, śmietana kremówka i czekolada – pycha 🙂

Proponuję wykorzystać gotową masę krówkową, ale można też kupić słodzone mleko skondensowane i gotować je przez 2-3 godziny, aby powstał kajmak.

Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, żeby herbatniki namiękły od przełożenia.

Jeszcze jedna rada – najlepiej użyć foremki z odpinanym rantem, albo wyłożyć foremkę folią spożywczą, tak aby wystawała na zewnątrz – dużo łatwiej będzie pokroić 3 bit’a (można wtedy wyjąć ostrożnie całość razem z folią i swobodnie podzielić na kawałki).

Z podanej porcji otrzymacie dużą blaszkę – około 25/35 cm.

Polecam również ciasto chałwowe – to następne ciasto bez pieczenia 😀

Koniecznie spróbuj też sernika oreo bez pieczenia, tarty czekoladowo-pomarańczowej, sernika chatka Puchatka albo ciasto Kubanka.

 

ciasto 3 bit

ciasto 3 bit

Ciasto 3-bit

3 bit cake

 Przepis do druku

 

Ciasto 3-bit
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na dużą formę o wielkości około 25/35 cm
Autor:
Typ przepisu: Ciasto bez pieczenia
Ilość: 24
Składniki
  • 3-4 paczki herbatników po 130 g
  • 1 puszka masy krówkowej - około 500 g (polecam gotową masę z Gostynia)
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1-2 śmietan fixy (opcjonalnie)
  • 2 budynie śmietankowe/waniliowe
  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie do budyniu)
  • 750 ml mleka
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej) do dekoracji
Wykonanie
  1. Przygotowania zacznij od zrobienia budyniu - użyj do niego jedynie 750 ml mleka (a nie litr), jeśli chcesz to go lekko posłódź. Gotuj go na wolnym ogniu, aż zgęstnieje, a nastęnie odstaw do wystudzenia. Gdy będzie zupełnie zimny zmiksuj go z miękkim masłem.
  2. Dno przygotowanej blaszki wyłóż herbatnikami. Masę krówkową lekko podgrzej w kąpieli wodnej i rozmaruj na herbatnikach. Przykryj drugą warstwą herbatników.
  3. Teraz wyłóż krem budyniowy i ponownie połóż warstwę herbatników.
  4. Ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem (możesz dodać śmietan fix). Wyłóż ją na ciasto, a wierzch udekoruj startą czekoladą.
  5. Schłódź ciasto w lodówce - najlepiej przez całą noc.
Smacznego 🙂
Notatki
Przepis znaleziony na Kotlet Tv
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 285 Tłuszcze: 14g Węglowodany: 36g Błonnik: 0,3g Białka: 5g
Reklama

29 komentarzy

  1. Beata 2018/03/29 at 13:35 - Reply

    Jak zwykle precyzyjny przepis i piękne zdjęcia
    Będzie pysznie w święta . Pozdrawiam Beatko

    • wypiekibeaty 2018/03/29 at 13:37 - Reply

      Smacznych świąt Beatko 🙂 pozdrawiam cię serdecznie

  2. An Tonia 2017/05/07 at 15:51 - Reply

    Dodaję jeszcze dżem z czarnej porzeczki, jest kwaskowy i fajnie przełamuje słodycz pozostałych składników :))

  3. Edyta moj-kawalek-podlogi 2016/11/09 at 21:32 - Reply

    Pamiętam to ciasto z czasów nastoletnich i wiem,że było przepyszne! 🙂

    • wypiekibeaty 2016/11/10 at 10:10 - Reply

      O tak, spróbuj – jest łatwe do zrobienia 🙂

  4. Justyna 2016/02/19 at 07:44 - Reply

    Jakiej firmy używa Pani śmietany? I czy bez problemu ona się ubija bez śmietan-fixu?

    • wypiekibeaty 2016/02/19 at 09:13 - Reply

      W 99% używam Łaciatą 30 % i nigdy nie miałam problemu z jej ubiciem 🙂

  5. maggiegb 2016/02/17 at 12:44 - Reply

    Jakie mają być te herbatniki ? Zwykłe bebetki czy krakersy słone czy jakie ?

  6. Patrycja 2016/02/10 at 16:25 - Reply

    Jednego nie rozumiem; odnośnie masy budyniowej i masła pisze Pani „Gdy będzie zupełnie zimny ( budyń) zmiksuj go z miękkim masłem”, z kolei w ostatnim poście : „najważniejsze, aby masa maślana i budyń były w podobnej temperaturze – jeśli dodaje się zimny budyń do masy maślanej, to może się on zwarzyć.” To mają być w podobnej temperaturze, czy jednak nie ?

    • wypiekibeaty 2016/02/10 at 16:38 - Reply

      Zarówno budyń jak i masło mają być w pokojowej temperaturze. Zimny budyń czyli ostudzony (nie wkładamy go do lodówki 🙂 )

  7. Ewelina 2016/01/31 at 20:29 - Reply

    Dlaczego środkowa warstwa rozlała mi się i nie tężeje? Na innym przepisie było napisane że najpierw trzeba zmiksować masło na puszyste i dopiero potem dodawać budyń. Jak Pani to robi?

    • wypiekibeaty 2016/01/31 at 20:59 - Reply

      Możliwe, że się krem zwarzył 🙁 Niestety kremy maślane z połączeniu z budyniem mogą się zepsuć. W takim przypadku możesz spróbować podgrzać masę w kąpieli wodnej (miskę z kremem ułóż na garnku z gotującą się wodą, po podgrzaniu masę zmiksuj, powinna nabrać ładną konsystencję. Czasami jednak próby ratowania niewiele dają, wtedy niestety trzeba zrobić krem od nowa – najważniejsze, aby masa maślana i budyń były w podobnej temperaturze – jeśli dodaje się zimny budyń do masy maślanej, to może się on zwarzyć.

  8. Justi 2015/11/26 at 21:04 - Reply

    Kiedy miksuje śmietanę kremowa 30 z cukrem pudrem to po ubiciu dodaje jeszcze śmietanę fix. Napisane 1-2 a od czego to zależy

    • wypiekibeaty 2015/11/26 at 21:40 - Reply

      Sama nie używam w kuchni śmietan-fixu, więc ich ilość zależy od tego na jaką porcję kremówki jest jedno opakowanie. Nie wiem, czy jedno jest na 250 ml kremówki, czy więcej.

  9. Kasia 2015/11/06 at 13:09 - Reply

    Wg opinii degustujacych ten deser – najsmaczniejszy 3bit jaki kiedykolwiek jedli. Nawet osoba, która zwykle nie je słodyczy zjadła kilka kawałków 😉

    • wypiekibeaty 2015/11/06 at 15:51 - Reply

      Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało 🙂 Zachęcam do wypróbowania również innych przepisów 🙂 pozdrawiam, Beata

  10. JOANNA 2015/10/19 at 08:46 - Reply

    Zrobiłam je … zachwyciło wszystkich
    Wchodzi na stałe do mojego repertuaru
    Dziękuję Beatko 🙂

    • wypiekibeaty 2015/10/19 at 08:48 - Reply

      Bardzo się cieszę i zapraszam do wypróbowania również innych przepisów 🙂

  11. zojka 2015/10/08 at 21:25 - Reply

    Z gotowanego mleka powstaje kajmak, karmel to z cukru 😉 a ciacho pycha 🙂

    • wypiekibeaty 2015/10/08 at 23:01 - Reply

      Tak, oczywiście masz rację 🙂 taki mały błąd drukarski 😉

  12. Regina Paradzińska 2015/03/31 at 10:26 - Reply

    no ja spisałam produkty ide kupić i na święta sprawdze j.adłam u kolezanki pycha.

  13. Katarzyna Kura 2014/10/19 at 09:49 - Reply

    zadanie na wolne popołudnie 🙂

  14. Katarzyna Nawrocka 2014/01/25 at 15:01 - Reply

    wlasnie przyrzadzam dzisiaj 3 bita i mam nadzieje ze bedzie babcia smakowal i dziadka

    • wypiekibeaty 2014/01/25 at 16:31 - Reply

      Smacznego 🙂

  15. Katarzyna Bielinska 2013/07/13 at 07:45 - Reply

    właśnie dzisiaj mam zamiar zrobić tego pysznego 3-bita

  16. Inspirowane Smakiem 2013/06/03 at 14:29 - Reply

    Przecudownie wygląda:)

  17. Klaudia 2013/06/03 at 15:38 - Reply

    Uwielbiam je, pięknie podane 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: