tarta czekoladowa z pomarańczami

Przepis na czekoladową tartę z pomarańczową żelką

Dziś u mnie wyjątkowa tarta czekoladowo-pomarańczowa, która nie wymaga pieczenia. Ta delikatna, kremowa tarta łączy intensywność gorzkiej czekolady z soczystością pomarańczy, tworząc połączenie, które zaskoczy Twoje podniebienie. Bez konieczności użycia piekarnika, ta szybka i łatwa do przygotowania tarta sprawi, że zachwycisz swoich bliskich elegancją i smakiem. Odkryj słodycz i świeżość w jednym kęsie dzięki tej niezwykłej tarcie czekoladowo-pomarańczowej.

tarta czekoladowo-pomarańczowa

Tarta czekoladowo-pomarańczowa przepis krok po kroku

Jeśli szukasz przepisu na wyjątkową i jednocześnie prostą tartę czekoladową, która nie wymaga pieczenia, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

pyszna tarta czekoladowa bez pieczenia

Tarta czekoladowo-pomarańczowa przepis

Wypieki Beaty
Przepis na obłędną tartę czekoladową z żelką pomarańczową bez pieczenia.
4.41 z 5 ocen
Czas przygotowania 2 hours
Czas całkowity 2 hours
Porcje 15
Kalorie 346 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na tartę o wielkości około 28 cm.
Składniki

składniki na spód z ciasteczek do tarty

składniki na żelkę pomarańczową do tarty

  • 2 pomarańcze (- waga około 300 g)
  • 100 ml wody ( lub soku pomarańczowego)
  • 1 łyżka miodu ( – lub do smaku)
  • 2 łyżeczki żelatyny ( + trochę wody do jej rozpuszczenia)

składniki na masę czekoladową do tarty

składniki na dekorację

Instrukcja
 

Jak zrobić spód z ciasteczek

  • Herbatniki pokrusz na proszek – ja to robię malakserem, jeśli nie masz, to włóż ciastka do grubego woreczka i energicznie utłucz je wałkiem :)
    200 g herbatników
  • Do pokruszonych herbatników dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.
    80 g masła
  • Formę do tarty o wielkości 28-30 cm wysyp ciasteczkami i dokładnie ugnieć – ja najpierw ugniatam boki, a potem spód tarty.
  • Schowaj formę do lodówki, aby masa stwardniała.

Jak zrobić żelkę pomarańczową do tarty

  • Pomarańcze dokładnie umyj i najlepiej sparz wrzątkiem.
    2 pomarańcze
  • Z jednej pomarańczy zetrzyj skórkę.
  • Ostrym nożem odetnij pomarańczom "dupki", postaw je na desce do krojenia i odetnij skórki, tak aby usunąć również białą część spod skórki.
  • Weź rondelek i wycinaj nad nim cząstki pomarańczy – tak jak widać je spomiędzy skórek.
  • Wyciśnij sok z pozostałej części – z resztek i skórek.
  • Dodaj do pomarańczy wodę lub sok pomarańczowy (może być z kartonika) i zagotuj aż owoce się rozpadną.
    100 ml wody
  • Dosłodź do smaku miodem.
    1 łyżka miodu
  • Żelatynę zalej odrobiną wody – tylko tyle aby zasłoniła żelatynę, gdy napęcznieje dodają ją do pomarańczy i dokładnie wymieszaj.
    2 łyżeczki żelatyny
  • Odstaw żelkę do wystudzenia i gdy zacznie tężeć (nie może być płynna) wylej na spód z ciasteczek.

Jak zrobić krem czekoladowy

  • Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku.
    200 ml śmietany kremówki
  • Czekolady podziel na cząstki lub posiekaj.
    200 g gorzkiej czekolady
  • Dodaj czekoladę do gorącej śmietany i mieszaj aż się rozpuści.
  • Dodaj skórkę pomarańczową i wymieszaj.
    skórka starta z jednej pomarańczy
  • Lekko przestudź krem, a następnie wyłóż go na żelkę pomarańczową.
  • Schłodź całość w lodówce.

Jak udekorować tartę czekoladowo-pomarańczową

  • Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej.
    100 g czekolady
  • Serek mascarpone zmiksuj ze śmietaną kremówką i łyżką cukru pudru.
    100 g kremówki, 250 g serka mascarpone, 1 łyżka cukru pudru
  • Odłóż mniej więcej 1/3 masy.
  • Do pozostałej masy dodaj rozpuszczoną czekoladę i zmiksuj.
  • Odłóż połowę i do pozostałej masy dodaj łyżkę gorzkiego kakao.
    1 łyżka gorzkiego kakao
  • Przygotuj sobie około 9 woreczków i 3 tylki o różnych rozmiarach i kształtach.
  • Nałóż najpierw najciemniejszy krem do trzech woreczków z trzema różnymi tylkami i wyciśnij krem na wierzch tarty – w sposób "jak popadnie" ;)
  • Do woreczków nałóż krem czekoladowy jaśniejszy i wyciśnij na tartę.
  • Na koniec nałóż biały krem i wyciśnij.
  • Tartę schłodź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 346kcalWeglowodany: 25gBiałko: 4.7gTłuszcz: 25gBłonnik: 0.7g
Słowa kluczowe czekoladowa tarta bez pieczenia, tarta z czekoladą
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
pyszna tarta czekoladowa

Czekoladowa tarta o pomarańczowym aromacie – uwagi

Ta tarta czekoladowo-pomarańczowa to prawdziwe cudo. Smakuje wręcz obłędnie. A do tego nie wymaga pieczenia! Myślę, że każdy spokojnie sobie poradzi z jej przygotowaniem, więc spróbuj koniecznie! Przygotuj sobie niezbędne składniki i przygotuj to ciasto jak najszybciej.

tarta czekoladowo-pomarańczowa bez pieczenia

Niezbędne składniki do przygotowania tarty czekoladowej

Spód zrobiłam z ciasteczek – kupiłam kiedyś czarne herbatniki (chyba w Biedronce) i stwierdziłam, że tutaj nadadzą się idealnie. Do tego żelka pomarańczowa, masa czekoladowa z gorzkiej czekolady i kremówki aromatyzowana skórką pomarańczową. A na koniec krem z mascarpone i czekolady – w trzech wersjach kolorystycznych.

Muszę przyznać, że najwięcej czasu poświęciłam na dekorację – pewnie was tym nie zaskoczyłam. Od czasu do czasu można poświęcić te dodatkowe pół godzinki i sprawić, że zwykła tarta wygląda nieziemsko.

Dzięki prostemu zabiegowi ciasto wygląda jak milion dolarów i może być ozdobą każdego stołu. Możecie ją przygotować na urodziny, albo na święta – w Wielkanoc będzie robić za najlepszego mazurka.

To kto się skusi na zabawę tylkami i wyciskanie kremu?

Zapraszam również na tartę czekoladowo-migdałową, na tartę czekoladową z malinami oraz na pyszną tartę czekoladową z czarną porzeczką.

tarta czekoladowa
tarta czekoladowo-pomarańczowa bez pieczenia

Polecane przepisy na tarty czekoladowe

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne tarty czekoladowe. Ja tu polecam między innymi takie trzy przepisy: