Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Tarta czekoladowo-pomarańczowa

By | 2018-03-30T17:19:33+00:00 2018 Marzec 16th|Boże Narodzenie, Ciasta czekoladowe, Ciasta owocowe, Tarty na słodko, Wielkanoc|

Tarta czekoladowo-pomarańczowa

 

tarta czekoladowa z pomarańczami

 

Ta tarta czekoladowo-pomarańczowa to prawdziwe cudo.

Smakuje wręcz obłędnie.

A do tego nie wymaga pieczenia 🙂

Spód zrobiłam z ciasteczek – kupiłam kiedyś czarne herbatniki (chyba w Biedronce) i stwierdziłam, że tutaj nadadzą się idealnie.

Do tego żelka pomarańczowa, masa czekoladowa z gorzkiej czekolady i kremówki aromatyzowana skórką pomarańczową.

A na koniec krem z mascarpone i czekolady – w trzech wersjach kolorystycznych.

Muszę przyznać, że najwięcej czasu poświęciłam na dekorację – pewnie was tym nie zaskoczyłam.

Od czasu do czasu można poświęcić te dodatkowe pół godzinki i sprawić, że zwykła tarta wygląda nieziemsko.

Dzięki prostemu zabiegowi ciasto wygląda jak milion dolarów i może być ozdobą każdego stołu.

Możecie ją przygotować na urodziny, albo na święta – w Wielkanoc będzie robić za najlepszego mazurka 😉

To kto się skusi na zabawę tylkami i wyciskanie kremu?

Zapraszam również na tartę czekoladowo-migdałową, na tartę czekoladową z malinami oraz na pyszną tartę czekoladową z czarną porzeczką.

 

pyszna tarta czekoladowa

 

tarta czekoladowo-pomarańczowa

 

tarta czekoladowo-pomarańczowa bez pieczenia

 

tarta czekoladowa

 

tarta czekoladowo-pomarańczowa bez pieczenia

 

Tarta czekoladowo-pomarańczowa
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na tartę o wielkości około 28 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 15
Składniki
spód ciasteczkowy:
  • 200 g herbatników (użyłam czarne)
  • 80 g rozpuszczonego masła
żelka pomarańczowa:
  • 2 większe pomarańcze - waga około 300 g
  • 100 ml wody lub soku pomarańczowego
  • łyżka miodu - lub do smaku
  • 2 łyżeczki żelatyny + trochę wody do jej rozpuszczenia
masa czekoladowa:
  • 200 g dobrej gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietany kremówki - użyłam 30%
  • skórka starta z jednej pomarańczy
dekoracja:
  • 100 g kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • łyżka cukru pudru
  • 100 g czekolady - użyłam mleczną
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
Wykonanie
spód:
  1. Herbatniki pokrusz na proszek - ja to robię malakserem, jeśli nie masz, to włóż ciastka do grubego woreczka i energicznie utłucz je wałkiem 🙂
  2. Do pokruszonych herbatników dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.
  3. Formę do tarty o wielkości 28-30 cm wysyp ciasteczkami i dokładnie ugnieć - ja najpierw ugniatam boki, a potem spód tarty.
  4. Schowaj formę do lodówki, aby masa stwardniała.
żelka:
  1. Pomarańcze dokładnie umyj i najlepiej sparz wrzątkiem.
  2. Z jednej pomarańczy zetrzyj skórkę.
  3. Ostrym nożem odetnij pomarańczom "dupki", postaw je na desce do krojenia i odetnij skórki, tak aby usunąć również białą część spod skórki.
  4. Weź rondelek i wycinaj nad nim cząstki pomarańczy - tak jak widać je spomiędzy skórek.
  5. Wyciśnij sok z pozostałej części - z resztek i skórek.
  6. Dodaj do pomarańczy wodę lub sok pomarańczowy (może być z kartonika) i zagotuj aż owoce się rozpadną.
  7. Dosłódź do smaku miodem.
  8. Żelatynę zalej odrobiną wody - tylko tyle aby zasłoniła żelatynę, gdy napęcznieje dodają ją do pomarańczy i dokładnie wymieszaj.
  9. Odstaw żelkę do wystudzenia i gdy zacznie tężeć (nie może być płynna) wylej na spód z ciasteczek.
krem:
  1. Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku.
  2. Czekolady podziel na cząstki lub posiekaj.
  3. Dodaj czekoladę do gorącej śmietany i mieszaj aż się rozpuści.
  4. Dodaj skórkę pomarańczową i wymieszaj.
  5. Lekko przestudź krem, a następnie wyłóż go na żelkę pomarańczową.
  6. Schłódź całość.
dekoracja:
  1. Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej.
  2. Serek mascarpone zmiksuj ze śmietaną kremówką i łyżką cukru pudru.
  3. Odłóż mniej więcej ⅓ masy.
  4. Do pozostałej masy dodaj rozpuszczoną czekoladę i zmiksuj.
  5. Odłóż połowę i do pozostałej masy dodaj łyżkę gorzkiego kakao.
  6. Przygotuj sobie około 9 woreczków i 3 tylki o różnych rozmiarach i kształtach.
  7. Nałóż najpierw najciemniejszy krem do trzech woreczków z trzema różnymi tylkami i wyciśnij krem na wierzch tarty - w sposób "jak popadnie" 😉
  8. Do woreczków nałóż krem czekoladowy jaśniejszy i wyciśnij na tartę.
  9. Na koniec nałóż biały krem i wyciśnij.
  10. Tartę schłódź.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 346 Tłuszcze: 25 g Węglowodany: 25 g Błonnik: 0,7 g Białka: 4,7 g

 

 

Reklama

10 komentarzy

  1. Aleksandra Leszczyńska 2018/04/07 at 22:43 - Reply

    Dekoracja jest nieziemsko piekna

  2. Majka 2018/04/05 at 00:44 - Reply

    Potwierdzam – tarta jest obłędna 🙂 Prawdziwa delicja!

  3. Magda 2018/03/30 at 16:45 - Reply

    Beatko do dekoracji ile kremówki?

    • wypiekibeaty 2018/03/30 at 17:19 - Reply

      No patrz, zawieruszyła się – 100 g kremówki.

  4. Majka 2018/03/16 at 10:07 - Reply

    Ależ ona piękna <3 I ten fantastyczny skład. Do tego praca z tylkami to super zabawa zwłaszcza dla córki 😉 Poważna pozycja na święta 🙂

    • wypiekibeaty 2018/03/16 at 12:14 - Reply

      O tak, dzieci pokochają zdobienie tylkami 🙂

  5. Fitsweet.me 2018/03/16 at 08:33 - Reply

    Bosko wygląda i musi być pyszna z takim składem… mniam

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: