Tarta czekoladowo-pomarańczowa

 

tarta czekoladowa z pomarańczami

 

Ta tarta czekoladowo-pomarańczowa to prawdziwe cudo.

Smakuje wręcz obłędnie.

A do tego nie wymaga pieczenia :)

Spód zrobiłam z ciasteczek – kupiłam kiedyś czarne herbatniki (chyba w Biedronce) i stwierdziłam, że tutaj nadadzą się idealnie.

Do tego żelka pomarańczowa, masa czekoladowa z gorzkiej czekolady i kremówki aromatyzowana skórką pomarańczową.

A na koniec krem z mascarpone i czekolady – w trzech wersjach kolorystycznych.

Muszę przyznać, że najwięcej czasu poświęciłam na dekorację – pewnie was tym nie zaskoczyłam.

Od czasu do czasu można poświęcić te dodatkowe pół godzinki i sprawić, że zwykła tarta wygląda nieziemsko.

Dzięki prostemu zabiegowi ciasto wygląda jak milion dolarów i może być ozdobą każdego stołu.

Możecie ją przygotować na urodziny, albo na święta – w Wielkanoc będzie robić za najlepszego mazurka ;)

To kto się skusi na zabawę tylkami i wyciskanie kremu?

Zapraszam również na tartę czekoladowo-migdałową, na tartę czekoladową z malinami oraz na pyszną tartę czekoladową z czarną porzeczką.

 

pyszna tarta czekoladowa

 

tarta czekoladowo-pomarańczowa

 

tarta czekoladowo-pomarańczowa bez pieczenia

 

tarta czekoladowa

 

tarta czekoladowo-pomarańczowa bez pieczenia

 

pyszna tarta czekoladowa bez pieczenia

Tarta czekoladowo-pomarańczowa

Wypieki Beaty
Przepis na tartę o wielkości około 28 cm.
4 z 3 ocen
Czas przygotowania 2 godz
Czas całkowity 2 godz
Danie Ciasta
Porcje 15
Kalorie 346 kcal

Składniki
  

spód ciasteczkowy:

żelka pomarańczowa:

  • 2 większe pomarańcze - waga około 300 g
  • 100 ml wody lub soku pomarańczowego
  • łyżka miodu - lub do smaku
  • 2 łyżeczki żelatyny + trochę wody do jej rozpuszczenia

masa czekoladowa:

dekoracja:

Instrukcja
 

spód:

  • Herbatniki pokrusz na proszek - ja to robię malakserem, jeśli nie masz, to włóż ciastka do grubego woreczka i energicznie utłucz je wałkiem :)
  • Do pokruszonych herbatników dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.
  • Formę do tarty o wielkości 28-30 cm wysyp ciasteczkami i dokładnie ugnieć - ja najpierw ugniatam boki, a potem spód tarty.
  • Schowaj formę do lodówki, aby masa stwardniała.

żelka:

  • Pomarańcze dokładnie umyj i najlepiej sparz wrzątkiem.
  • Z jednej pomarańczy zetrzyj skórkę.
  • Ostrym nożem odetnij pomarańczom "dupki", postaw je na desce do krojenia i odetnij skórki, tak aby usunąć również białą część spod skórki.
  • Weź rondelek i wycinaj nad nim cząstki pomarańczy - tak jak widać je spomiędzy skórek.
  • Wyciśnij sok z pozostałej części - z resztek i skórek.
  • Dodaj do pomarańczy wodę lub sok pomarańczowy (może być z kartonika) i zagotuj aż owoce się rozpadną.
  • Dosłódź do smaku miodem.
  • Żelatynę zalej odrobiną wody - tylko tyle aby zasłoniła żelatynę, gdy napęcznieje dodają ją do pomarańczy i dokładnie wymieszaj.
  • Odstaw żelkę do wystudzenia i gdy zacznie tężeć (nie może być płynna) wylej na spód z ciasteczek.

krem:

  • Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku.
  • Czekolady podziel na cząstki lub posiekaj.
  • Dodaj czekoladę do gorącej śmietany i mieszaj aż się rozpuści.
  • Dodaj skórkę pomarańczową i wymieszaj.
  • Lekko przestudź krem, a następnie wyłóż go na żelkę pomarańczową.
  • Schłódź całość.

dekoracja:

  • Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej.
  • Serek mascarpone zmiksuj ze śmietaną kremówką i łyżką cukru pudru.
  • Odłóż mniej więcej 1/3 masy.
  • Do pozostałej masy dodaj rozpuszczoną czekoladę i zmiksuj.
  • Odłóż połowę i do pozostałej masy dodaj łyżkę gorzkiego kakao.
  • Przygotuj sobie około 9 woreczków i 3 tylki o różnych rozmiarach i kształtach.
  • Nałóż najpierw najciemniejszy krem do trzech woreczków z trzema różnymi tylkami i wyciśnij krem na wierzch tarty - w sposób "jak popadnie" ;)
  • Do woreczków nałóż krem czekoladowy jaśniejszy i wyciśnij na tartę.
  • Na koniec nałóż biały krem i wyciśnij.
  • Tartę schłódź.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 346kcalWeglowodany: 25gBiałko: 4.7gTłuszcz: 25gBłonnik: 0.7g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!