Przepis na kruchą tartę czekoladową z malinami

tarta czekoladowa z malinami


Dziś chce się wam zaprezentować szykowna i elegancka tarta czekoladowa ze świeżymi malinami :)

Tarta jest wręcz mega czekoladowa – czekoladowy kruchy spód wypełniony świeżymi malinami i masą pysznego mocno czekoladowego kremu.

To ciasto będzie niezła gratką dla wielbicieli czekolady – szczególnie w jej gorzkim wydaniu (jeśli wolicie słodsze ciasta, to gorzką czekoladę zastąpcie mleczną).

Gorzka czekolada świetnie współgra z kwaskowatymi malinami, a owoce dodają tarcie lekkości.

Na zakończenie mamy jeszcze delikatny, rozpływający się w ustach kruchy spód – ciasto nabiera szczególnej tekstury, gdy lekko zwilgotnieje od kremu.

Taka tarta czekoladowa z malinami na pewno zachwyci domowników i zrobi wrażenie na gościach, a wierzcie mi, że jest na prawdę nie trudna do zrobienia :)

Dodam jeszcze tylko, że przepis na to ciasto pochodzi od samego Erica Lanlarda (z książki „Czekolada”).

Wystarczy tej reklamy, a teraz do dzieła :)

Koniecznie też wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne tarty oraz na ciasta czekoladowe.


tarta czekoladowa z malinami_1

tarta czekoladowa z malinami_4

tarta czekoladowa z malinami_5

tarta czekoladowa z malinami_8

tarta czekoladowa z malinami_9

tarta czekoladowa z malinami_11

Tarta czekoladowa z malinami

chocolate rasberry tart

Tarta czekoladowa z malinami

Wypieki Beaty
Pyszna tarta mocno czekoladowa z malinami i aksamitnym czekoladowym kremem.
4.67 z 3 ocen
Czas przygotowania 2 godz
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 2 godz 20 minut
Porcje 15

Wyposażenie

  • Przepis na formę o wielkości około 24-26 cm.

Składniki
  

kruche ciasto:

dodatkowo:

Instrukcja
 

ciasto:

  • Mąkę przesiej razem z kakao przez sito, dodaj cukier i w kawałkach masło - rozetrzyj wszystko razem tworząc kruszonkę.
  • Dodaj żółtka i wanilię, zagnieć ciasto, uformuj kulę, włóż ciasto do woreczka i schłódź przez minimum 30 minut.
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj i wylep nim foremkę o średnicy około 24-26 cm.
  • Ciasto przykryj papierem do pieczenia, a na wierzch wysyp groch lub fasolę (dla obciążenia ciasta).
  • Piecz przez 15 minut w 190 stopniach, zdejmij papier z grochem i podpiecz ciasto przez kolejne 5 minut.
  • Gotowe ciasto ostudź.

krem:

  • Śmietanę kremówkę podgrzej razem z ekstraktem z wanilii.
  • Dodaj połamaną na kawałki czekoladę i zamieszaj, aby się rozpuściła.
  • Dodaj masło i krótko wymieszaj.
  • Na kruchy spód wyłóż mniej więcej 3/4 malin, wylej na nie jeszcze gorący krem.
  • Schłódź tartę w lodówce przez przynajmniej 30 minut.
  • Przed podaniem udekoruj odłożonymi owocami.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Podaję przepis z moimi niewielkimi zmianami.