Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Tarta czekoladowa z malinami

By |2018-10-08T11:37:03+00:002015 Wrzesień 9th|Ciasta czekoladowe, Ciasta kruche, Ciasta owocowe, Tarty na słodko|

Dziś chce się wam zaprezentować szykowna i elegancka tarta czekoladowa ze świeżymi malinami 🙂

tarta czekoladowa z malinami_6

Tarta jest wręcz mega czekoladowa – czekoladowy kruchy spód wypełniony świeżymi malinami i masą pysznego mocno czekoladowego kremu.

To ciasto będzie niezła gratką dla wielbicieli czekolady – szczególnie w jej gorzkim wydaniu (jeśli wolicie słodsze ciasta, to gorzką czekoladę zastąpcie mleczną).

Gorzka czekolada świetnie współgra z kwaskowatymi malinami, a owoce dodają tarcie lekkości.

Na zakończenie mamy jeszcze delikatny, rozpływający się w ustach kruchy spód – ciasto nabiera szczególnej tekstury, gdy lekko zwilgotnieje od kremu.

Taka tarta na pewno zachwyci domowników i zrobi wrażenie na gościach, a wierzcie mi, że jest na prawdę nie trudna do zrobienia 🙂

Dodam jeszcze tylko, że przepis na to ciasto pochodzi od samego Erica Lanlarda (z książki „Czekolada”).

Wystarczy tej reklamy, a teraz do dzieła 🙂

tarta czekoladowa z malinami_1

tarta czekoladowa z malinami_4

tarta czekoladowa z malinami_5

tarta czekoladowa z malinami_8

tarta czekoladowa z malinami_9

tarta czekoladowa z malinami_11

Tarta czekoladowa z malinami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości około 24-26 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 15
Składniki
kruche ciasto:
  • 175 g mąki pszennej
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 50 g cukru
  • 150 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
krem:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 250 ml śmietany kremówki
  • łyżka masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
dodatkowo:
  • 500 g malin
Wykonanie
ciasto:
  1. Mąkę przesiej razem z kakao przez sito, dodaj cukier i w kawałkach masło - rozetrzyj wszystko razem tworząc kruszonkę.
  2. Dodaj żółtka i wanilię, zagnieć ciasto, uformuj kulę, włóż ciasto do woreczka i schłódź przez minimum 30 minut.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wylep nim foremkę o średnicy około 24-26 cm.
  4. Ciasto przykryj papierem do pieczenia, a na wierzch wysyp groch lub fasolę (dla obciążenia ciasta).
  5. Piecz przez 15 minut w 190 stopniach, zdejmij papier z grochem i podpiecz ciasto przez kolejne 5 minut.
  6. Gotowe ciasto ostudź.
krem:
  1. Śmietanę kremówkę podgrzej razem z ekstraktem z wanilii.
  2. Dodaj połamaną na kawałki czekoladę i zamieszaj, aby się rozpuściła.
  3. Dodaj masło i krótko wymieszaj.
  4. Na kruchy spód wyłóż mniej więcej ¾ malin, wylej na nie jeszcze gorący krem.
  5. Schłódź tartę w lodówce przez przynajmniej 30 minut.
  6. Przed podaniem udekoruj odłożonymi owocami.

 

Podaję przepis z moimi niewielkimi zmianami.

Reklama

7 komentarzy

  1. Wiola 2018/06/24 at 16:54 - Reply

    Mogłabyś podać dokładną nazwę czekolady jakiej użyłaś, markę, zawartość kakao oraz odpowiednio śmietany. Jestem ciekawa, ponieważ uzyskałam konsystencję nie tak kremową jak Twoją, mimo, ze dałam nawet trochę więcej kremówki niż 250ml. Jestem zadowolona z efektu, ale chciałabym uzyskać identyczny do tego osiągniętego przez Ciebie

    • wypiekibeaty 2018/06/24 at 17:45 - Reply

      Kurczę – nie pamiętam marki czekolady – najczęściej używam gorzkiej z Wedla, a kremówkę 30% Łaciatą 🙂

  2. […] podawałam wam przepis na mega czekoladową tartę z malinami – na kruchym czekoladowym spodzie i z wyrazistą, mocną w smaku masą czekoladową z […]

  3. Kinga 2015/09/11 at 10:06 - Reply

    Uwielbiam czekoladę i Erica Lanlarda 😛 czy mogłabyś napisać jakie są Twoje modyfikacje w porównaniu z oryginalnym przepisem? Czy masz jeszcze na blogu jakieś inne przepisy E.L.? Będę wdzięczna za odpowiedź 🙂

    • wypiekibeaty 2015/09/11 at 10:34 - Reply

      Cześć Kinga 🙂 Modyfikacje nie były duże – zmiany są w samym kremie -dałam więcej śmietany kremówki – oryginalnie było 200 ml i mniej masła – oryginalnie było 70 g. To jest mój pierwszy przepis Erica Lanlarda, ale już niedługo pojawi się przepis na kolejną tartę 🙂

  4. wedelka 2015/09/10 at 23:13 - Reply

    Robiłam kiedyś podobną. Coś pysznego 🙂

  5. gin 2015/09/10 at 20:39 - Reply

    Już od jakiegoś czasu wzdycham do tego ciasta w jego książce 🙂 Bajka!

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: