Tarta czekoladowa z malinami

Zaktualizowany: 2023 22 sierpnia
tarta czekoladowa z malinami

Przepis na kruchą tartę czekoladową z malinami

Dziś u mnie niezwykle apetyczna i do tego pięknie się prezentująca tarta czekoladowa z zatopionymi w kremie czekoladowym świeżymi malinami. To połączenie czekolady i malin jest wręcz obłędne! Ciasto z przepisu Erica Lanlarda na pewno podbije Wasze podniebienia. Spróbujcie koniecznie!

tarta czekoladowa z malinami

Tarta czekoladowa z malinami przepis krok po kroku

Jeśli lubisz mocno czekoladowe ciasta pieczone z malinami albo innymi owocami, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

chocolate rasberry tart

Tarta czekoladowa z malinami przepis

Wypieki Beaty
Pyszna tarta mocno czekoladowa z malinami i aksamitnym czekoladowym kremem.
4.91 z 10 ocen
Czas przygotowania 2 hours
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 2 hours 20 minut
Porcje 15
Wyposażenie
  • Przepis na formę o wielkości około 24-26 cm.
Składniki

składniki na czekoladowe kruche ciasto do tarty

składniki na krem czekoladowy do tarty

dodatkowe składniki do tarty czekoladowej

Instrukcja
 

Jak zrobić kruche ciasto czekoladowe

  • Mąkę przesiej razem z kakao przez sito, dodaj cukier i w kawałkach masło – rozetrzyj wszystko razem tworząc kruszonkę.
    175 g mąki pszennej, 50 g gorzkiego kakao, 50 g cukru, 150 g masła
  • Dodaj żółtka i wanilię, zagnieć ciasto, uformuj kulę, włóż ciasto do woreczka i schłodź przez minimum 30 minut.
    3 żółtka, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj i wylep nim foremkę o średnicy około 24-26 cm.
  • Ciasto przykryj papierem do pieczenia, a na wierzch wysyp groch lub fasolę (dla obciążenia ciasta).
  • Piecz przez 15 minut w 190 stopniach (góra/dół), zdejmij papier z grochem i podpiecz ciasto przez kolejne 5 minut.
  • Gotowe ciasto ostudź.

Jak zrobić czekoladowy krem do tarty

  • Śmietanę kremówkę podgrzej razem z ekstraktem z wanilii.
    250 ml śmietany kremówki, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Dodaj połamaną na kawałki czekoladę i zamieszaj, aby się rozpuściła.
    200 g gorzkiej czekolady
  • Dodaj masło i krótko wymieszaj.
    1 łyżka masła
  • Na kruchy spód wyłóż mniej więcej 3/4 malin, wylej na nie jeszcze gorący krem.
    500 g malin
  • Schłodź tartę w lodówce przez przynajmniej 30 minut.
  • Przed podaniem udekoruj odłożonymi owocami.
Prywatne
Słowa kluczowe czekoladowa tarta, kruche ciasto z malinami, tarta z malinami i kremem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
czekoladowe ciasto z malinami

Krucha czekoladowa tarta czekoladowa – uwagi

Dziś chce się wam zaprezentować szykowna i elegancka tarta czekoladowa ze świeżymi malinami :)

Tarta jest wręcz mega czekoladowa – czekoladowy kruchy spód wypełniony świeżymi malinami i masą pysznego mocno czekoladowego kremu.

To ciasto będzie niezła gratką dla wielbicieli czekolady – szczególnie w jej gorzkim wydaniu (jeśli wolicie słodsze ciasta, to gorzką czekoladę zastąpcie mleczną).

Gorzka czekolada świetnie współgra z kwaskowatymi malinami, a owoce dodają tarcie lekkości.

Na zakończenie mamy jeszcze delikatny, rozpływający się w ustach kruchy spód – ciasto nabiera szczególnej tekstury, gdy lekko zwilgotnieje od kremu.

Taka tarta czekoladowa z malinami na pewno zachwyci domowników i zrobi wrażenie na gościach, a wierzcie mi, że jest na prawdę nie trudna do zrobienia :)

Dodam jeszcze tylko, że przepis na to ciasto pochodzi od samego Erica Lanlarda (z książki „Czekolada”).

Wystarczy tej reklamy, a teraz do dzieła :)

Koniecznie też wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne tarty oraz na ciasta czekoladowe.

tarta czekoladowa z malinami
tarta czekoladowa z malinami_1
tarta czekoladowa z malinami
tarta czekoladowa z malinami_11

Podaję przepis z moimi niewielkimi zmianami.

Polecane przepisy na tartę czekoladową

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne i proste tarty czekoladowe przygotowane z różnymi nadzieniami. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2015 9 września

Podziel się przepisem

17 komentarzy

  1. d48c75349439011c8d10d78570ec7e18?s=54&d=mm&r=g
    Natalia 2021 30 kwietnia w 22:22- Odpowiedz

    Mój krem wyszedł strasznie rzadki, wiecie co może być przyczyną? :(

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 1 maja w 10:42- Odpowiedz

      Hmm, przy tej ilości czekolady krem wychodzi bardzo gęsty. Może cię się „zwarzył”. Czy używałaś gorzką czekoladę, czy jakąś inną>

      • d48c75349439011c8d10d78570ec7e18?s=54&d=mm&r=g
        Natalia 2021 1 maja w 16:22- Odpowiedz

        38% kakao
        ale śmietankę 30% miałam bardzo wodnistą, może być przez to?

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          Beata 2021 2 maja w 11:09- Odpowiedz

          Czekolada o takiej zawartości kakao ma mniej tłuszczu i po roztopieniu jest rzadsza. Tu powinna być czekolada gorzka – czyli o zawartości minimum 60 %. Na przyszłość, albo użyj taką czekoladę, albo weź mniej śmietany kremówki.

  2. b2a0dbd3b93c9b5eaa9fb55a00e9ea53?s=54&d=mm&r=g
    Daria 2021 4 marca w 17:51- Odpowiedz

    Czy można użyć mąki krupczatki?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 4 marca w 18:56- Odpowiedz

      Myślę, że możesz

  3. a0ca31e565585b9d3ac9b76d474b2d4e?s=54&d=mm&r=g
    Marta 2021 10 stycznia w 15:04- Odpowiedz

    Czy mogę dodać rozmrożone maliny? :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 10 stycznia w 16:25- Odpowiedz

      Tak, ale najpierw je odsącz od nadmiaru wody – na sitku na przykład

  4. a6440399a55f3c7164825145e4e93ed5?s=54&d=mm&r=g
    halina 2020 20 października w 22:21- Odpowiedz

    zjawiskowa ta tarta – przepięknej urody :-)

  5. 4e8b5feed914073ed3a8db02e07018ed?s=54&d=mm&r=g
    Wiola 2018 24 czerwca w 16:54- Odpowiedz

    Mogłabyś podać dokładną nazwę czekolady jakiej użyłaś, markę, zawartość kakao oraz odpowiednio śmietany. Jestem ciekawa, ponieważ uzyskałam konsystencję nie tak kremową jak Twoją, mimo, ze dałam nawet trochę więcej kremówki niż 250ml. Jestem zadowolona z efektu, ale chciałabym uzyskać identyczny do tego osiągniętego przez Ciebie

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 24 czerwca w 17:45- Odpowiedz

      Kurczę – nie pamiętam marki czekolady – najczęściej używam gorzkiej z Wedla, a kremówkę 30% Łaciatą :)

  6. Tarta z malinami i jeżynami - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2016 7 kwietnia w 07:53- Odpowiedz

    […] podawałam wam przepis na mega czekoladową tartę z malinami – na kruchym czekoladowym spodzie i z wyrazistą, mocną w smaku masą czekoladową z […]

  7. 8e64d08617b98cf068b47d5601093ab2?s=54&d=mm&r=g
    Kinga 2015 11 września w 10:06- Odpowiedz

    Uwielbiam czekoladę i Erica Lanlarda :P czy mogłabyś napisać jakie są Twoje modyfikacje w porównaniu z oryginalnym przepisem? Czy masz jeszcze na blogu jakieś inne przepisy E.L.? Będę wdzięczna za odpowiedź :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 11 września w 10:34- Odpowiedz

      Cześć Kinga :) Modyfikacje nie były duże – zmiany są w samym kremie -dałam więcej śmietany kremówki – oryginalnie było 200 ml i mniej masła – oryginalnie było 70 g. To jest mój pierwszy przepis Erica Lanlarda, ale już niedługo pojawi się przepis na kolejną tartę :)

  8. c57c2c6f12786f14507bb39a981cb801?s=54&d=mm&r=g
    wedelka 2015 10 września w 23:13- Odpowiedz

    Robiłam kiedyś podobną. Coś pysznego :)

  9. b53715d06b1a1c69b58d2b8d88aa7b6a?s=54&d=mm&r=g
    gin 2015 10 września w 20:39- Odpowiedz

    Już od jakiegoś czasu wzdycham do tego ciasta w jego książce :) Bajka!

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy