Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Tarta czekoladowa z malinami

Dziś chce się wam zaprezentować szykowna i elegancka tarta czekoladowa ze świeżymi malinami 🙂

tarta czekoladowa z malinami_6

Tarta jest wręcz mega czekoladowa – czekoladowy kruchy spód wypełniony świeżymi malinami i masą pysznego mocno czekoladowego kremu.

To ciasto będzie niezła gratką dla wielbicieli czekolady – szczególnie w jej gorzkim wydaniu (jeśli wolicie słodsze ciasta, to gorzką czekoladę zastąpcie mleczną).

Gorzka czekolada świetnie współgra z kwaskowatymi malinami, a owoce dodają tarcie lekkości.

Na zakończenie mamy jeszcze delikatny, rozpływający się w ustach kruchy spód – ciasto nabiera szczególnej tekstury, gdy lekko zwilgotnieje od kremu.

Taka tarta na pewno zachwyci domowników i zrobi wrażenie na gościach, a wierzcie mi, że jest na prawdę nie trudna do zrobienia 🙂

Dodam jeszcze tylko, że przepis na to ciasto pochodzi od samego Erica Lanlarda (z książki „Czekolada”).

Wystarczy tej reklamy, a teraz do dzieła 🙂

tarta czekoladowa z malinami_1

tarta czekoladowa z malinami_4

tarta czekoladowa z malinami_5

tarta czekoladowa z malinami_8

tarta czekoladowa z malinami_9

tarta czekoladowa z malinami_11

Tarta czekoladowa z malinami
 
Autor:
Składniki
kruche ciasto:
  • 175 g mąki pszennej
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 50 g cukru
  • 150 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
krem:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 250 ml śmietany kremówki
  • łyżka masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
dodatkowo:
  • 500 g malin
Wykonanie
ciasto:
  1. Mąkę przesiej razem z kakao przez sito, dodaj cukier i w kawałkach masło - rozetrzyj wszystko razem tworząc kruszonkę.
  2. Dodaj żółtka i wanilię, zagnieć ciasto, uformuj kulę, włóż ciasto do woreczka i schłódź przez minimum 30 minut.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wylep nim foremkę o średnicy około 24-26 cm.
  4. Ciasto przykryj papierem do pieczenia, a na wierzch wysyp groch lub fasolę (dla obciążenia ciasta).
  5. Piecz przez 15 minut w 190 stopniach, zdejmij papier z grochem i podpiecz ciasto przez kolejne 5 minut.
  6. Gotowe ciasto ostudź.
krem:
  1. Śmietanę kremówkę podgrzej razem z ekstraktem z wanilii.
  2. Dodaj połamaną na kawałki czekoladę i zamieszaj, aby się rozpuściła.
  3. Dodaj masło i krótko wymieszaj.
  4. Na kruchy spód wyłóż mniej więcej ¾ malin, wylej na nie jeszcze gorący krem.
  5. Schłódź tartę w lodówce przez przynajmniej 30 minut.
  6. Przed podaniem udekoruj odłożonymi owocami.
 

Podaję przepis z moimi niewielkimi zmianami.

Related Post

Reklama

  • gin

    Już od jakiegoś czasu wzdycham do tego ciasta w jego książce 🙂 Bajka!

  • Robiłam kiedyś podobną. Coś pysznego 🙂

  • Kinga

    Uwielbiam czekoladę i Erica Lanlarda 😛 czy mogłabyś napisać jakie są Twoje modyfikacje w porównaniu z oryginalnym przepisem? Czy masz jeszcze na blogu jakieś inne przepisy E.L.? Będę wdzięczna za odpowiedź 🙂

    • Cześć Kinga 🙂 Modyfikacje nie były duże – zmiany są w samym kremie -dałam więcej śmietany kremówki – oryginalnie było 200 ml i mniej masła – oryginalnie było 70 g. To jest mój pierwszy przepis Erica Lanlarda, ale już niedługo pojawi się przepis na kolejną tartę 🙂

  • Pingback: Tarta z malinami i jeżynami - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia()

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux