bezglutenowe ciasto z migdałów

Przepis na bezglutenowe migdałowe ciasto rodem z Santiago

Zapraszam dziś na pyszne i do tego bardzo proste do zrobienia ciasto migdałowe z Santiago. To słynne hiszpańskie ciasto jest bezglutenowe, więc mogą je zjeść wszystkie osoby na diecie bezglutenowej. Do tego jest fajnie wilgotne i długo zachowuje świeżość. Spróbujcie koniecznie!

migdałowe ciasto z santiago

Ciasto migdałowe z Santiago przepis krok po kroku

Jeśli lubicie proste i pyszne ciasta migdałowe, to koniecznie wypróbujcie ten przepis!

ciasto migdałowe

Ciasto migdałowe z Santiago przepis

Wypieki Beaty
Przepis na bezglutenowe migdałowe ciasto z Hiszpanii.
4.35 z 20 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 35 minut
Czas całkowity 55 minut
Porcje 15
Wyposażenie
  • Przepis na foremkę około 24 cm średnicy.
Składniki

składniki na bezglutenowe ciasto migdałowe

Instrukcja
 

Jak zrobić bezglutenowe ciasto migdałowe

  • Zmiksuj jajka z cukrem (ja ubiłam na puszystą masę).
    4 jajka, 200 g cukru pudru
  • Dodaj otartą skórkę z cytryny i wsyp zmielone migdały.
    skórka z połowy cytryny, 250 g migdałów
  • Jeśli lubisz, to możesz dodać trochę mielonego cynamonu do smaku.
    0,5 łyżeczki cynamonu
  • Wymieszaj delikatnie i przełóż do przygotowanej foremki.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez 25-35 minut.
  • Po upieczeniu przestudź, a następnie posyp dużą ilościa cukru pudru.
Prywatne
Słowa kluczowe bezglutenowe ciasto z migdałów, ciasto migdałowe bez glutenu
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
przepis na bezglutenowe ciasto

Hiszpańskie migdałowe ciasto – uwagi

Dziś przepis na pyszne ciasto migdałowe wywodzące się z gorącej Hiszpanii, a dokładanie z Galicji.

Jest to przepis zakonnic z klasztorów położonych wzdłuż El Camino de Santiago (900-kilometrowej trasy pielgrzymkowej z francuskich Pirenejów do grobu apostoła w Santiago de Compostela) i nie został zmieniony chyba od średniowiecza.

Oryginalnie jest ozdabiany cukrem pudrem i krzyżem z Santiago.

Jest bardzo proste w wykonaniu, ale jednocześnie bardzo smaczne – szczególnie jeśli lubicie migdały :)

Ciasto nie zawiera mąki oraz tłuszczu – jest więc ciasto bezglutenowe i lekkie.

Sam przepis znalazłam przeglądając przepisy na termomixa, ale że go nie posiadam, to wykonanie zrobiłam „po swojemu”.

Ciasto upiekłam w foremce o średnicy 22 cm, ale ta porcja wystarczy też na tortownicę 24 cm.

Zapraszam również do wypróbowania innych moich „migdałowych” przepisów :D

ciasto migdałowe z santiago
bez glutenu ciasto z migdałami

Polecane przepisy na ciasto migdałowe

Zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne ciasta z migdałami. Tutaj polecam takie trzy przepisy: