Ciasto migdałowe z Santiago

Dziś przepis na pyszne ciasto migdałowe rodem z gorącej Hiszpanii, a dokładanie z Galicji 🙂

Jest to przepis zakonnic z klasztorów położonych wzdłuż El Camino de Santiago (900-kilometrowej trasy pielgrzymkowej z francuskich Pirenejów do grobu apostoła w Santiago de Compostela) i nie został zmieniony chyba od średniowiecza.

Oryginalnie jest ozdabiany cukrem pudrem i krzyżem z Santiago.

Jest bardzo proste w wykonaniu, ale jednocześnie bardzo smaczne – szczególnie jeśli lubicie migdały 🙂

Ciasto nie zawiera mąki oraz tłuszczu – jest więc bezglutenowe i lekkie.

Sam przepis znalazłam przeglądając przepisy na termomixa, ale że go nie posiadam, to wykonanie zrobiłam „po swojemu” :).

Ciasto upiekłam w foremce o średnicy 22 cm, ale ta porcja wystarczy też na tortownicę 24 cm.

Zapraszam również do wypróbowania innych moich „migdałowych” przepisów 😀

 

 

 

 

 

 

Ciasto migdałowe z Santiago – przepis do druku

Ciasto migdałowe z Santiago

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na foremkę około 24 cm średnicy.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 15
Składniki
  • 250 g blanszowanych i zmiksowanych migdałów
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • skórka z połowy cytryny
  • opcjonalnie pół łyżeczki cynamonu
Wykonanie
  1. Zmiksuj jajka z cukrem (ja ubiłam na puszystą masę), dodaj otartą skórkę z cytryny i wsyp zmielone migdały.
  2. Wymieszaj delikatnie i przełóż do przygotowanej foremki.
  3. Piecz w 180 stopniach przez 25-35 minut.
  4. Po upieczeniu przestudź, a następnie posyp dużą ilościa cukru pudru.