Zdołałam ostatnio uratować kilka śliwek (zwykle wszystkie zjadam zanim dojdą do domu) i upiekłam z nimi pyszną tartę.
Ciasto jest na kruchym spodzie, zapieczone z kremem z mascarpone i świeżymi śliwkami.
Miałam z nim troszkę przygód – dałam trochę za dużo kremu i przy nakładaniu śliwek trochę mi uciekło górą. Na szczęście nie wpłynęło, to na efekt końcowy :)
Tarta wyszła bardzo fajna – spód delikatny (chociaż odrobinkę za gruby), krem aksamitny, a śliwki – jak to śliwki – pyszne :)
Jeśli macie trochę śliwek, to szybko pieczcie tą tartę.
Tarta ze śliwkami i kremem
Autor: Wypieki Beaty
Składniki
spód:
- 300 g mąki
- 150 g cukru pudru
- 150 g miękkiego masła
- 2 jajka
- szczypta soli
krem:
- 250 g serka mascarpone (może też być zwykły twaróg sernikowy)
- 2 jajka
- ¾ szklanki cukru
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 250 ml śmietany kremówki
- około 350 g śliwek
Wykonanie
ciasto:
- Umieść w dużej misce suche składniki, wkrój w kawałkach masło, dodaj jajka.
- Zagnieć ciasto, tak aby było elastyczne.
- Włóż do foliowego woreczka i schłódź przynajmniej przez godzinę (jeśli masz mało czasu, to najlepiej w zamrażarce).
- Schłodzone ciasto rozwałkuj (możesz to zrobić pomiędzy dwoma kawałkami folii) i wylep przygotowaną formę do tarty (wysmarowaną tłuszczem i lekko wysypaną mąką).
- Nadmiar ciasta odetnij - możesz go wykorzystać do ciasteczek, albo zamrozić i użyć w późniejszym terminie.
- Nakłuj ciasto, przykryj folią aluminiową i posyp ziarnami fasoli lub grochu.
- Podpiecz przez 15 minut w 200 stopniach i odstaw do przestudzenia.
krem:
- Zmiksuj jajka z cukrem na puszystą masę.
- Dodaj serek i wymieszaj, dodaj mąkę ziemniaczaną i wanilię.
- Ubij śmietanę kremówkę i dodaj ją do masy twarogowej - delikatnie wymieszaj.
- Wyłóż krem na spód, na wierzchu ułóż przekrojone śliwki (skórką do dołu).
- Piecz przez 30-35 minut w 180 stopniach.
a tarta zdobyła serce mojego taty. Uwielbia owoce jesieni. Śliwki, figi, morele… Ja zmodyfikowałam troche przepis i dałam część z morelami właśnie,..
Dziękuję bardzo :) Tarta była przepyszna :)
Pyszna ta tarta.
Wygląda na bardzo delikatną:)
Wspaniała tarta,aż ślinka cieknie.pozdrawiam.
Wygląda wyjątkowo smakowicie :)
Na pierwszy rzut oka widać że smakuje wspaniale,a Twój opis dodatkowo zachęca!
pięknie wyglada!!!