Zdołałam ostatnio uratować kilka śliwek (zwykle wszystkie zjadam zanim dojdą do domu) i upiekłam z nimi pyszną tartę.

Ciasto jest na kruchym spodzie, zapieczone z kremem z mascarpone i świeżymi śliwkami.

Miałam z nim troszkę przygód – dałam trochę za dużo kremu i przy nakładaniu śliwek trochę mi uciekło górą. Na szczęście nie wpłynęło, to na efekt końcowy :)

Tarta wyszła bardzo fajna – spód delikatny (chociaż odrobinkę za gruby), krem aksamitny, a śliwki – jak to śliwki – pyszne :)

Jeśli macie trochę śliwek, to szybko pieczcie tą tartę.

tarta ze śliwkami i kremem

tarta ze śliwkami i kremem

tarta ze śliwkami i kremem

tarta ze śliwkami

Tarta ze śliwkami i kremem

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

spód:

krem:

Instrukcja
 

ciasto:

  • Umieść w dużej misce suche składniki, wkrój w kawałkach masło, dodaj jajka.
  • Zagnieć ciasto, tak aby było elastyczne.
  • Włóż do foliowego woreczka i schłódź przynajmniej przez godzinę (jeśli masz mało czasu, to najlepiej w zamrażarce).
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj (możesz to zrobić pomiędzy dwoma kawałkami folii) i wylep przygotowaną formę do tarty (wysmarowaną tłuszczem i lekko wysypaną mąką).
  • Nadmiar ciasta odetnij - możesz go wykorzystać do ciasteczek, albo zamrozić i użyć w późniejszym terminie.
  • Nakłuj ciasto, przykryj folią aluminiową i posyp ziarnami fasoli lub grochu.
  • Podpiecz przez 15 minut w 200 stopniach i odstaw do przestudzenia.

krem:

  • Zmiksuj jajka z cukrem na puszystą masę.
  • Dodaj serek i wymieszaj, dodaj mąkę ziemniaczaną i wanilię.
  • Ubij śmietanę kremówkę i dodaj ją do masy twarogowej - delikatnie wymieszaj.
  • Wyłóż krem na spód, na wierzchu ułóż przekrojone śliwki (skórką do dołu).
  • Piecz przez 30-35 minut w 180 stopniach.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!