Rozumiem, że już przygotowaliście własne ciasto francuskie (a w zasadzie jest to ciasto francuskie drożdżowe) do domowych croissantów (kto go nie zrobił, marsz do kuchni :)).
Poza rogalikami możecie upiec z niego proste, ale za to efektowne ciasteczka – np. francuskie wiatraczki ze śliwkami.
Oczywiście możecie wykorzystać tu też kupne ciasto francuskie – jeśli jest w formie mrożonej, to trzeba go przed pieczeniem rozmrozić.

Francuskie wiatraczki ze śliwkami
Składniki
- porcja ciasta francuskiego
- około 8 - 10 śliwek
- około 12 zblanszowanych migdałów
- odrobina cukru trzcinowego
- cynamon do posypania
- ewentualnie roztrzepane jajko do posmarowania
Instrukcja
- Ciasto rozwałkuj na prostokąt.
- Podziel go na mniej więcej równe kwadraty - mi wyszło 12 sztuk
- Natnij rogi kwadratów w kierunku środka. Przyklej kawałki rogów do środka ciastka tworząc wiatraczek.
- Teraz możesz posmarować ciastko roztrzepanym jajkiem.
- Na środku każdego ciastka umieść połowę śliwki (przecięciem do góry), w miejscu pestki połóż migdała.
- Posyp ciastka cukrem i cynamonem.
- Odstaw na około pół godziny do wyrośnięcia.
- Rozgrzej piekarnik do 210 stopni, a następnie zmniejsz do 180. Piecz ciastka przez około 15 minut - aż będą rumiane.
- Po upieczeniu przestudź.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!