Rozumiem, że już przygotowaliście własne ciasto francuskie (a w zasadzie jest to ciasto francuskie drożdżowe) do domowych croissantów (kto go nie zrobił, marsz do kuchni :)).

Poza rogalikami możecie upiec z niego proste, ale za to efektowne ciasteczka – np. francuskie wiatraczki ze śliwkami.

Oczywiście możecie wykorzystać tu też kupne ciasto francuskie – jeśli jest w formie mrożonej, to trzeba go przed pieczeniem rozmrozić.

francuskie wiatraczki1

francuskie wiatraczki3

francuskie wiatraczki2

francuskie wiatraczki ze sliwkami zbiorowe

ciasto francuskie ze śliwkami

Francuskie wiatraczki ze śliwkami

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Ciasto rozwałkuj na prostokąt.
  • Podziel go na mniej więcej równe kwadraty - mi wyszło 12 sztuk
  • Natnij rogi kwadratów w kierunku środka. Przyklej kawałki rogów do środka ciastka tworząc wiatraczek.
  • Teraz możesz posmarować ciastko roztrzepanym jajkiem.
  • Na środku każdego ciastka umieść połowę śliwki (przecięciem do góry), w miejscu pestki połóż migdała.
  • Posyp ciastka cukrem i cynamonem.
  • Odstaw na około pół godziny do wyrośnięcia.
  • Rozgrzej piekarnik do 210 stopni, a następnie zmniejsz do 180. Piecz ciastka przez około 15 minut - aż będą rumiane.
  • Po upieczeniu przestudź.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!