Przepis na proste i szybkie ciasto francuskie z bitą śmietaną i truskawkami

ciasto francuskie z truskawkami


Ciasto francuskie z truskawkami, czyli pochwała prostoty :)

Dziś mam dla Was przepis prościutki i szybciutki, ale nie oznacza, to że będzie niesmacznie. Otóż jest baaardzo smacznie :)

Kruszący się spód z ciasta francuskiego, na to masa bitej śmietany i truskawki – nie muszę Wam chyba mówić, że połączenie bitej śmietany i truskawek jest połączeniem idealnym? Prawda?

Skoro nie muszę, to nie powiem ;)

Jeśli jeszcze jak ja skusicie się do tego na odrobinę czekolady, to otrzymacie idealne ciasto :)

Tylko ostrzegam, bo szybko znika i trzeba robić następne – dobrze, że to tak krótko zajmuje :)

Koniecznie wypróbujcie również inne przepisy na ciasta z truskawkami – gorąco polecam placek z truskawkami i kruszonką.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
3.82 z 11 ocen
Postaw mi kawę

ciasto francuskie z truskawkami 2

ciasto francuskie z truskawkami

ciasto francuskie z truskawkami

ciasto francuskie z truskawkami 7

ciasto francuskie z truskawkami 8

Ciasto francuskie z truskawkami przepis

ciasto francuskie z truskawkami

Ciasto francuskie z truskawkami

Wypieki Beaty
Przepis na proste i szybkie ciasto z truskawkami na gotowym cieście francuskim.
3.82 z 11 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
30 minut
Czas całkowity 1 godz 20 minut
Danie Ciasta
Porcje 10

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (miałam takie 275 g) - najlepiej kupić takie nie mrożone, to będzie szybciej, jeśli macie mrożone, to trzeba je wcześniej rozmrozić
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego
  • 250 ml śmietany kremówki - dobrze schłodzonej
  • 2 łyżki cukru pudru lub do smaku
  • 125 g serka mascarpone zimnego - można pominąć, ale dzięki niemu bita śmietana będzie się lepiej trzymać
  • ok 500 g truskawek

Instrukcja
 

  • Ciasto francuskie rozwiń a następnie złóż na pół wzdłuż dłuższego boku.
    1 opakowanie ciasta francuskiego
  • Nakłuj widelcem na całej powierzchni, lekko spryskaj wodą i posyp cukrem trzcinowym.
    2-3 łyżki cukru trzcinowego
  • Piecz przez około 20 minut w 200 stopniach (góra/dół) - aż ciasto napuszy się i zrumieni.
  • Ostudź.
  • Zimną śmietanę kremówkę ubij mikserem, pod koniec dodaj cukier puder i serek mascarpone - krótko zmiksuj - śmietana ma być gęsta.
    250 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 125 g serka mascarpone
  • Nałóż śmietanę na wystudzony spód z ciasta, na wierzchu ułóż przekrojone truskawki.
    ok 500 g truskawek
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

ciasto francuskie z truskawkami 9