Francuskie ciastka z budyniem
Przepis na francuskie ciastka z budyniem i malinami
Przepis na proste francuskie ciastka z budyniem i malinami z gotowego ciasta francuskiego to szybki sposób na przygotowanie wykwintnych i smakowitych wypieków. Gotowe ciasto francuskie stanowi bazę dla tych delikatnych i puszystych ciastek. Wypełnione budyniowym kremem, który nadaje im aksamitnej konsystencji, oraz soczystymi malinami, dodają smaku i świeżości. To połączenie kremowej słodyczy z lekko kwaśnymi malinami w chrupiącej otoczce ciasta francuskiego jest doskonałą propozycją dla miłośników eleganckich smaków we francuskim stylu. Te proste w przygotowaniu ciastka są idealne na słodkie popołudniowe spotkania z rodziną lub przyjaciółmi. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Francuskie ciastka z budyniem przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste i szybkie słodkie wypieki, to wykorzystaj gotowe ciasto francuskie i upiecz takie smakowite bułeczki.
Francuskie ciastka z budyniem przepis
Składniki
składniki na ciastka z budyniem i malinami
- 1 opakowanie ciasta francuskiego ((jeśli jest mrożone, to je rozmróź wcześniej))
- 20 g budyniu waniliowego (lub śmietankowego – pół opakowania)
- 1 łyżka cukru ( do budyniu)
- 200 ml mleka
- maliny ( – użyłam mrożone (nie trzeba ich wcześniej rozmrażać)
Instrukcja
Jak zrobić ciastka z budyniem i malinami
- Przygotuj budyń – zagotuj mniej więcej 2/3 mleka, a w reszcie rozprowadź proszek budyniowy z cukrem.20 g budyniu waniliowego, 200 ml mleka, 1 łyżka cukru
- Dodaj mieszaninę do mleka i mieszaj aż zgęstnieje.
- Gotowy budyń przykryj kawałkiem folii spożywczej, tak aby dotykała powierzchni budyniu – zapobiegnie to tworzeniu się twardej powierzchni.
- Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na 6 kwadratów.1 opakowanie ciasta francuskiego
- Jedną połowę każdego kwadratu natnij w paski (ale nie do samego końca – pod przepisem jest zdjęcie jak to powinno wyglądać :)), na drugą część nałóż budyń, a na nim ułóż maliny.maliny
- Przykryj nadzienie ponacinaną częścią ciasta i dokładnie sklej – jeśli ciasto nie chce się kleić, to możesz brzegi posmarować odrobiną wody.
- Bułeczki piecz ciastka w 220 stopniach (tryb góra/dół) przez około 15-20 minut – aż będą rumiane.
- Po upieczeniu ostudź.
- Przed podaniem możesz posypać dodatkowo odrobiną cukru pudru.
Prywatne
Ciastka z budyniem i malinami – uwagi
Moje dzieci uwielbiają sklepowe słodkie bułeczki z budyniem i owocami. W końcu pomyślałam, że w sumie sama mogę im takie upiec i sprawdzić, czy mogę się równać z takimi „sklepowymi” :) Dzieci poszły do szkoły, a ja zabrałam się do roboty. Najpierw ugotowałam budyń (w mniejszej ilości mleka), potem przygotowałam bułeczki i je upiekłam. Moja bułeczka pożarta do kawki była super, ale dalej nie byłam pewna, czy ciasteczka przejdą test u dzieci.
W końcu dzieciaki wróciły ze szkoły, a ja z drżącym sercem zaproponowałam im te moje francuskie ciastka z budyniem i malinami. Chcecie poznać ich reakcję?
Otóż musiałam ratować ostatnie ciastko, aby mąż mógł spróbować :) a tak, gdy go jadł to te sępy siedziały koło niego i mu podgryzały bułeczkę :D Następnego dnia musiałam upiec nowe ciastka z budyniem i malinami. Teraz mam je piec częściej i już!
Wy również spróbujcie zrobić te bułeczki z malinami, bo są naprawdę proste i szybkie, a do tego o niebo lepsze niż te ze sklepu :) A z ciasta francuskiego możecie również upiec rożki z jabłkami albo klasyczne palmiery.
Zachęcam wam również do wypróbowania innych przepisów na ciastka.
Polecane przepisy na proste ciastka z ciasta francuskiego
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na proste desery, które możesz przygotować z ciasta francuskiego. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy.