Przepis na francuskie ciastka z budyniem i malinami
Moje dzieci uwielbiają sklepowe słodkie bułeczki z budyniem i owocami.
W końcu pomyślałam, że w sumie sama mogę im takie upiec i sprawdzić, czy mogę się równać z takimi „sklepowymi” :)
Dzieci poszły do szkoły, a ja zabrałam się do roboty.
Najpierw ugotowałam budyń (w mniejszej ilości mleka), potem przygotowałam bułeczki i je upiekłam.
Moja bułeczka pożarta do kawki była super, ale dalej nie byłam pewna, czy ciasteczka przejdą test u dzieci.
W końcu dzieciaki wróciły ze szkoły, a ja z drżącym sercem zaproponowałam im te moje francuskie ciastka z budyniem i malinami.
Chcecie poznać ich reakcję?
Otóż musiałam ratować ostatnie ciastko, aby mąż mógł spróbować :) a tak, gdy go jadł to te sępy siedziały koło niego i mu podgryzały bułeczkę :D
Następnego dnia musiałam upiec nowe ciastka z budyniem i malinami.
Teraz mam je piec częściej i już!
Wy również spróbujcie zrobić te bułeczki z malinami, bo są naprawdę proste i szybkie, a do tego o niebo lepsze niż te ze sklepu :)
A z ciasta francuskiego możecie również upiec rożki z jabłkami albo klasyczne palmiery.
Zachęcam wam również do wypróbowania innych przepisów na ciastka.
Francuskie ciastka z budyniem i malinami przepis do druku

Francuskie ciastka z budyniem
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (jeśli jest mrożone, to je rozmróź wcześniej)
- 20 g budyniu waniliowego lub śmietankowego - pół opakowania
- 1 łyżka cukru do budyniu
- 200 ml mleka
- maliny - użyłam mrożone (nie trzeba ich wcześniej rozmrażać
Instrukcja
- Przygotuj budyń - zagotuj mniej więcej 2/3 mleka, a w reszcie rozprowadź proszek budyniowy z cukrem.20 g budyniu waniliowego, 200 ml mleka, 1 łyżka cukru
- Dodaj mieszaninę do mleka i mieszaj aż zgęstnieje.
- Gotowy budyń przykryj kawałkiem folii spożywczej, tak aby dotykała powierzchni budyniu - zapobiegnie to tworzeniu się twardej powierzchni.
- Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na 6 kwadratów.1 opakowanie ciasta francuskiego
- Jedną połowę każdego kwadratu natnij w paski (ale nie do samego końca - pod przepisem jest zdjęcie jak to powinno wyglądać :)), na drugą część nałóż budyń, a na nim ułóż maliny.maliny
- Przykryj nadzienie ponacinaną częścią ciasta i dokładnie sklej - jeśli ciasto nie chce się kleić, to możesz brzegi posmarować odrobiną wody.
- Bułeczki piecz w 220 stopniach przez około 15-20 minut - aż będą rumiane.
- Po upieczeniu ostudź.
- Przed podaniem możesz posypać dodatkowo odrobiną cukru pudru.