Przepis na francuskie ciastka z budyniem i malinami

bułeczki francuskie z budyniem i malinami

Moje dzieci uwielbiają sklepowe słodkie bułeczki z budyniem i owocami.

W końcu pomyślałam, że w sumie sama mogę im takie upiec i sprawdzić, czy mogę się równać z takimi „sklepowymi” :)

Dzieci poszły do szkoły, a ja zabrałam się do roboty.

Najpierw ugotowałam budyń (w mniejszej ilości mleka), potem przygotowałam bułeczki i je upiekłam.

Moja bułeczka pożarta do kawki była super, ale dalej nie byłam pewna, czy ciasteczka przejdą test u dzieci.

W końcu dzieciaki wróciły ze szkoły, a ja z drżącym sercem zaproponowałam im te moje francuskie ciastka z budyniem i malinami.

Chcecie poznać ich reakcję?

Otóż musiałam ratować ostatnie ciastko, aby mąż mógł spróbować :) a tak, gdy go jadł to te sępy siedziały koło niego i mu podgryzały bułeczkę :D

Następnego dnia musiałam upiec nowe ciastka z budyniem i malinami.

Teraz mam je piec częściej i już!

Wy również spróbujcie zrobić te bułeczki, bo są naprawdę proste i szybkie, a do tego o niebo lepsze niż te ze sklepu :)

A z ciasta francuskiego możecie również upiec rożki z jabłkami albo klasyczne palmiery.

Zachęcam wam również do wypróbowania innych przepisów na ciastka.

bułeczki francuskie z budyniem

ciastka z budyniem

bułeczki z malinami

ciasteczka z malinami

ciasteczka z budyniem

bułeczki francuskie z budyniem

Przepis na francuskie ciastka z budyniem i malinami

bułeczki francuskie z budyniem i malinami

Francuskie ciastka z budyniem

Wypieki Beaty
Przepis na bardzo proste ciastka z ciasta francuskiego nadzianego budyniem i malinami.
4.25 z 4 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 50 minut
Danie Ciasteczka
Kuchnia Kuchania polska
Porcje 6

Składniki
  

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (jeśli jest mrożone, to je rozmróź wcześniej)
  • 20 g budyniu waniliowego lub śmietankowego - pół opakowania
  • 1 łyżka cukru do budyniu
  • 200 ml mleka
  • maliny - użyłam mrożone (nie trzeba ich wcześniej rozmrażać

Instrukcja
 

  • Przygotuj budyń - zagotuj mniej więcej 2/3 mleka, a w reszcie rozprowadź proszek budyniowy z cukrem.
  • Dodaj mieszaninę do mleka i mieszaj aż zgęstnieje.
  • Gotowy budyń przykryj kawałkiem folii spożywczej, tak aby dotykała powierzchni budyniu - zapobiegnie to tworzeniu się twardej powierzchni.
  • Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na 6 kwadratów.
  • Jedną połowę każdego kwadratu natnij w paski (ale nie do samego końca - pod przepisem jest zdjęcie jak to powinno wyglądać :)), na drugą część nałóż budyń, a na nim ułóż maliny.
  • Przykryj nadzienie ponacinaną częścią ciasta i dokładnie sklej - jeśli ciasto nie chce się kleić, to możesz brzegi posmarować odrobiną wody.
  • Bułeczki piecz w 220 stopniach przez około 15-20 minut - aż będą rumiane.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Przed podaniem możesz posypać dodatkowo odrobiną cukru pudru.
Słowa kluczowe budyń, ciasto francuskie, maliny
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

bułeczki z byduniem