Cytrynowe ciastka francuskie przygotujecie w pół godziny – już Was nie zaskoczą niespodziewani goście, albo „mały głód” na coś słodkiego :)
Wystarczy, że będziecie mieli w lodówce ciasto francuskie, mascarpone (albo inny twarożek) i cytrynę.
Z tych prostych składników upieczecie te pyszne ciasteczka – sami będziecie zaskoczeni jak są smaczne i orzeźwiające (to dzięki cytrynie).
Do tego – nie potrzeba do ich przygotowania jakichś nadzwyczajnych zdolności kulinarnych :)
Przepis znalazłam na stronie Allrecipes i lekko go zmodyfikowałam.
Cytrynowe ciastka francuskie
- 1 duże ciasto francuskie (użyłam opakowanie 375 g - opcjonalnie może być mniejsze).
- 250 g serka mascarpone lub innego twarożku
- 1 cytryna
- pół szklanki cukru
- 1-2 łyżki rozpuszczonego masła
- 2 łyżki cukru kryształu
- Ciasto francuskie rozwiń (jeśli masz je mrożone, to go rozmróź).
- Przekrój ciasto na pół - u mnie to wyszły mniej więcej kwadraty.
- Jedną część nakłuj widelcem, a następnie podpiecz 10 minut w 180 stopniach.
- W tym czasie zmiksuj lub wymieszaj serek z cukrem, sokiem z cytryny i częścią skórki z cytryny.
- Cukier kryształ zmieszaj z resztą skórki z cytryny i krótko poucieraj razem, aby cukier nabrał aromatu od cytryny.
- Na podpieczony spód wyłóż masę cytrynową, a następnie na wierzchu ułóż drugą część ciasta francuskiego (spód pewnie się trochę zbiegł przy pieczeniu, to drugi kawałek możesz założyć również na boki.
- Wierzch ciasta posmaruj rozpuszczonym masłem i posyp cukrem ze skórką cytrynową.
- Piecz około 20 minut w 180 stopniach.
- Po upieczeniu ostudź.
Zostaw komentarz