lemon cream cheese bars

Cytrynowe ciastka francuskie przygotujecie w pół godziny – już Was nie zaskoczą niespodziewani goście, albo „mały głód” na coś słodkiego :)

Wystarczy, że będziecie mieli w lodówce ciasto francuskie, mascarpone (albo inny twarożek) i cytrynę.

Z tych prostych składników upieczecie te pyszne ciasteczka – sami będziecie zaskoczeni jak są smaczne i orzeźwiające (to dzięki cytrynie).

Do tego – nie potrzeba do ich przygotowania jakichś nadzwyczajnych zdolności kulinarnych :)

Przepis znalazłam na stronie Allrecipes i lekko go zmodyfikowałam.

cytrynowe ciastka francuskie 1

cytrynowe ciastka francuskie 3

lemon cream cheese bars

lemon cream cheese bars

lemon cream cheese bars

Cytrynowe ciastka francuskie

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki

Instrukcja
 

  • Ciasto francuskie rozwiń (jeśli masz je mrożone, to go rozmróź).
  • Przekrój ciasto na pół - u mnie to wyszły mniej więcej kwadraty.
  • Jedną część nakłuj widelcem, a następnie podpiecz 10 minut w 180 stopniach.
  • W tym czasie zmiksuj lub wymieszaj serek z cukrem, sokiem z cytryny i częścią skórki z cytryny.
  • Cukier kryształ zmieszaj z resztą skórki z cytryny i krótko poucieraj razem, aby cukier nabrał aromatu od cytryny.
  • Na podpieczony spód wyłóż masę cytrynową, a następnie na wierzchu ułóż drugą część ciasta francuskiego (spód pewnie się trochę zbiegł przy pieczeniu, to drugi kawałek możesz założyć również na boki.
  • Wierzch ciasta posmaruj rozpuszczonym masłem i posyp cukrem ze skórką cytrynową.
  • Piecz około 20 minut w 180 stopniach.
  • Po upieczeniu ostudź.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!