Portugalskie ciastka Pasteis de Nata

 

ciastka pasteis de nata

 

 

Już za kilka dni Walentynki :)

Na tą okazję polecam wam portugalskie ciastka Pasteis de Nata a do nich oczywiście portugalskie wino 😁

Pasteis de Nata albo zamiennie Pasteis de Belem to słynne i bardzo popularne w Portugalii ciastka z ciasta francuskiego zapiekanego z kremem budyniowym.

Niby nic wielkiego i specjalnego, ale efekt WOW gwarantowany!

 

Jak zrobić takie Pasteis de Belem?

 

Potrzebujecie tu jak się domyślacie ciasto francuskie.

Możecie samodzielnie przygotować takie ciasto – na blogu znajdziecie przepis na ciasto francuskie opisane krok po kroku.

Jeśli nie macie czasu, albo boicie się go robić, to użyjcie gotowe (a zyskany czas wykorzystajcie na zrobienie się na bóstwo 😆😍).

Do tego robicie bardzo prosty krem budyniowy – z domowego budyniu.

Ciastka pieczecie potem w wysokiej temperaturze – im wyższej, tym lepiej. Te ciastka oryginalnie wierzchy mają wręcz lekko nadpalone.

Ciastka studzimy i podajemy z kieliszkiem schłodzonego wina Portada ❤❤

Udany wieczór gwarantowany!

 

Koniecznie wypróbujcie także inne przepisy na ciastka i ciasteczka!

 

ciastka pastel de belem
ciastka portugalskie pasteis de belem
pastel de nata
ciastka pastel de nata
portugalskie ciastka pastel de nata
przepisy na dania portugalskie
kuchnia portugalska

 

 

Portugalskie ciastka Pasteis de Nata (Pasteis de Belem) przepis do druku

ciastka pasteis de nata

Ciastka Pasteis de Nata

Wypieki Beaty
Słynne portugalskie ciastka z ciasta francuskiego zapiekanego z kremem budyniowym.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
20 minut
Czas całkowity 50 minut
Danie Ciastka, Deser
Kuchnia Kuchnia portugalska
Porcje 12 sztuk
Kalorie 190 kcal

Wyposażenie

  • Forma do babeczek, albo pojedyncze foremki do babeczek.

Składniki
  

krem budyniowy

  • 100 g cukru ½ szklanki
  • 100 ml wody
  • 250 ml mleka 1 szklanka
  • 30 g mąki 2 lekko czubate łyżki
  • 2 szczypty cynamonu
  • 1 kawałek skórki ściętej z cytryny
  • 4 żółtka z jaj rozmiar L

dodatkowo

  • 1 ciasto francuskie moje miało 375 g

Instrukcja
 

ciasto francuskie

  • Jeśli używasz gotowe ciasto francuskie, to je rozwiń i oddziel od papieru.
  • Zwiń ponownie ściśle ciasto tak aby utworzyć rulon – o długości o koło 25 cm.
  • Pokrój ciasto na 12 plastrów ( u mnie miały około 2 cm szerokości).
  • Każdy plaster lekko rozwałkuj – na grubość około 5 mm.
  • Formę do pieczenia babeczek, albo foremki posmaruj masłem i wylep plasterkami ciasta.

krem budyniowy

  • W rondelku podgrzej razem 100 ml wody i 100 g cukru – pogotuj przez kilka minut.
  • W drugim rondelku podgrzej mniej więcej połowę mleka razem z cynamonem i kawałkiem skórki cytrynowej.
  • W reszcie mleka rozmieszaj mąkę.
  • Dodaj mleko z mąką do gotującego się mleka w rondelku – gotuj aż masa zgęstnieje jak budyń.
  • Zdejmij budyń z ognia i wlej do niego cienkim strumieniem gorący syrop cukrowy – mieszaj w trakcie łyżką.
  • Masę budyniową przelej przez sito do miski – tak aby pozbyć się ewentualnych grudek i skórki z cytryny.
  • W drugiej misce rozmieszaj rózgą żółtka. Dodaj do nich ze dwie łyżki budyniu i wymieszaj.
  • Do tak przygotowanych żółtek dodaj resztę budyniu i dokładnie wymieszaj.
  • Nalej krem do przygotowanego ciasta – mniej więcej do 3/4 wysokości – krem w trakcie pieczenia rośnie.
  • Ciastka wstaw do mocno nagrzanego piekarnika – ja piekłam przez 20 minut w 270 stopniach (tryb góra/dół). Jeśli twój piekarnik nie ma tak wysokiej temperatury, to piecz je dłużej, a pod koniec włącz podpiekanie góry, aby krem się zapiekł.
  • Po upieczeniu ostudź.

Składniki Odżywcze

Porcja: 1sztukaKalorie: 190kcalWeglowodany: 21gBiałko: 4gTłuszcz: 10g
Słowa kluczowe ciasto francuskie, cynamon, mleko, żółtka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

Wpis przygotowany we współpracy z marką win Portada