Ciastka Pasteis de Nata
Przepis na portugalskie ciastka Pasteis de Nata
wpis sponsorowany
Zapraszam dziś na kulinarną podróż do Portugalii i rozsmakowanie się w jej smakach. Razem ze mną możesz przygotować słynne ciasteczka Pasteis de Nata, czyli chrupiące ciasteczka napełnione kremem budyniowym i zapieczone aż prawie do karmelizacji. Te ciasteczka są przepyszne!
Spis treści
Portugalskie ciastka Pasteis de Nata (Pasteis de Belem) przepis krok po kroku
Jeśli lubisz małe słodkie desery i ciasteczka, to koniecznie spróbuj tego portugalskiego przysmaku.
Ciastka Pasteis de Nata przepis
Wyposażenie
- Forma do babeczek, albo pojedyncze foremki do babeczek.
Składniki
składniki na krem budyniowy do ciastek Pasteis de Nata
- 100 g cukru (½ szklanki)
- 100 ml wody
- 250 ml mleka (1 szklanka)
- 30 g mąki pszennej (2 lekko czubate łyżki)
- 2 szczypty cynamonu
- 1 kawałek skórki (ściętej z cytryny)
- 4 żółtka ( z jaj rozmiar L)
dodatkowe składniki do ciastek
- 1 ciasto francuskie (moje miało 375 g)
Instrukcja
Jak przygotować ciasto francuskie do ciastek
- Jeśli używasz gotowe ciasto francuskie, to je rozwiń i oddziel od papieru.1 ciasto francuskie
- Zwiń ponownie ściśle ciasto tak aby utworzyć rulon – o długości o koło 25 cm.
- Pokrój ciasto na 12 plastrów ( u mnie miały około 2 cm szerokości).
- Każdy plaster lekko rozwałkuj – na grubość około 5 mm.
- Formę do pieczenia babeczek, albo foremki posmaruj masłem i wylep plasterkami ciasta.
Jak zrobić krem budyniowy do ciastek Pasteis de Nata
- W rondelku podgrzej razem 100 ml wody i 100 g cukru – pogotuj przez kilka minut.100 g cukru, 100 ml wody
- W drugim rondelku podgrzej mniej więcej połowę mleka razem z cynamonem i kawałkiem skórki cytrynowej.250 ml mleka, 2 szczypty cynamonu, 1 kawałek skórki
- W reszcie mleka rozmieszaj mąkę.30 g mąki pszennej
- Dodaj mleko z mąką do gotującego się mleka w rondelku – gotuj aż masa zgęstnieje jak budyń.
- Zdejmij budyń z ognia i wlej do niego cienkim strumieniem gorący syrop cukrowy – mieszaj w trakcie łyżką.
- Masę budyniową przelej przez sito do miski – tak aby pozbyć się ewentualnych grudek i skórki z cytryny.
- W drugiej misce rozmieszaj rózgą żółtka. Dodaj do nich ze dwie łyżki budyniu i wymieszaj.4 żółtka
- Do tak przygotowanych żółtek dodaj resztę budyniu i dokładnie wymieszaj.
- Nalej krem do przygotowanego ciasta – mniej więcej do 3/4 wysokości – krem w trakcie pieczenia rośnie.
- Ciastka wstaw do mocno nagrzanego piekarnika – ja piekłam przez 20 minut w 270 stopniach (tryb góra/dół). Jeśli twój piekarnik nie ma tak wysokiej temperatury, to piecz je dłużej, a pod koniec włącz podpiekanie góry, aby krem się zapiekł.
- Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Co to są ciastka Pasteis de Nata?
Już za kilka dni Walentynki. Na tą okazję polecam wam portugalskie ciastka Pasteis de Nata, czyli portugalskie ciastka z budyniem, a do nich oczywiście portugalskie wino. Pasteis de Nata albo zamiennie Pasteis de Belem to słynne i bardzo popularne w Portugalii ciastka z ciasta francuskiego zapiekanego z kremem budyniowym. Niby nic wielkiego i specjalnego, ale efekt WOW gwarantowany!
Jak zrobić takie Pasteis de Belem – wskazówki
Potrzebujecie tu jak się domyślacie ciasto francuskie Możecie samodzielnie przygotować takie ciasto – na blogu znajdziecie przepis na ciasto francuskie opisane krok po kroku. Jeśli nie macie czasu, albo boicie się go robić, to użyjcie gotowe (a zyskany czas wykorzystajcie na zrobienie się na bóstwo). Do tego robicie bardzo prosty krem budyniowy – z domowego budyniu. Ciastka pieczecie potem w wysokiej temperaturze – im wyższej, tym lepiej. Te ciastka oryginalnie wierzchy mają wręcz lekko nadpalone. Ciastka studzimy i podajemy z kieliszkiem schłodzonego wina Portada.
Udany wieczór gwarantowany!
Ps. Koniecznie wypróbujcie także inne przepisy na ciastka i ciasteczka!
Wpis przygotowany we współpracy z marką win Portada
Polecane przepisy na słodkie ciastka z ciasta francuskiego
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne słodkie i chrupiące ciastka o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: