Palmiery to takie ciasteczka, z którymi nikt – nawet przysłowiowe „dwie lewe ręce” – nie będzie miał problemów  przy przygotowaniu :)

W tej podstawowej wersji będziecie potrzebować jedynie porcję ciasta francuskiego oraz trochę cukru (użyłam trzcinowy, ale może być zwykły kryształ).

Jeśli jesteście bardziej „zaawansowani” to możecie samodzielnie przygotować ciasto francuskie – nie jest to wcale takie trudne :) (tutaj znajdziecie przepis ze wskazówkami do wykonania).

Palmiery robi się bardzo szybko i piecze krótko, więc będą idealne gdy wpadną niespodziewani goście :)

Mimo prostoty ciasteczka są bardzo smaczne, lekko karmelowe i chrupiące (moją porcję palmierów zjadł prawie w całości synek :)).

palmiery_3

palmiery_2

palmiery_5

Klasyczne palmiery

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Blat stołu posyp cukrem, połóż na nim ciasto francuskie i jego wierzch również posyp cukrem.
  • Rozwałkuj delikatnie ciasto, aby cukier się do niego przykleił.
  • Zroluj ciasto wzdłuż obydwu krótszych boków, tak aby ruloniki spotkały się mniej więcej na środku ciasta
  • Ostrym nożem pokrój ciasto na plastry o grubości około 1,5 cm.
  • Ułóż ciastka na blaszce wyłożonej papierem i delikatnie rozpłaszcz nasadą dłoni.
  • Piekarnik rozgrzej do 210 stopni.
  • Piecz palmiery przez około 5 minut - do momentu gdy zaczną się delikatnie rumienić na brzegach, wtedy ostrożnie przełóż je na drugą stronę i podpiecz przez około 3 minuty.
  • Zaraz po upieczeniu ciastka będą dość miękkie, ale gdy ostygną, to stwardnieją i staną się chrupiące.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!