klasyczne palmiery

Przepis na chrupiące ciastka palmiery

Ciastka palmier to przepyszna i popularna przekąska, która charakteryzuje się cienkim i chrupiącym ciastem francuskim oraz karmelowym, delikatnie słodkim smakiem. Ciasto francuskie jest tutaj kluczowe, ponieważ to właśnie ono tworzy delikatną i kruchą strukturę ciastek. Palmiery są zazwyczaj posypywane cukrem, który karmelizuje się podczas pieczenia i nadaje ciastkom słodki smak.

palmiery z cukrem

Palmiery PRZEPIS krok po kroku

Jeśli masz w domu gotowe ciasto francuskie, to już dziś możesz przygotować sobie te proste i jednocześnie pyszne francuskie ciastka z cukrem. Spróbuj koniecznie!

francuskie ciastka palmiery

Klasyczne palmiery przepis

Wypieki Beaty
Przepis na bardzo proste i szybkie ciasteczka z ciasta francuskiego.
4.34 z 6 ocen
Czas wykonania 10 minut
10 minut
Czas całkowity 20 minut
Porcje 3
Kalorie 383 kcal
Składniki

składniki na ciastka palmiery

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasteczka palmiery

  • Blat stołu posyp cukrem, połóż na nim ciasto francuskie i jego wierzch również posyp cukrem.
    ok 30 g cukru, 1 porcja ciasta francuskiego
  • Rozwałkuj delikatnie ciasto, aby cukier się do niego przykleił.
    przygotowanie ciasta francuskiego na ciasteczka
  • Potnij ciasto na paski o szerokości około 1-1,5 cm.
    jak zrobić palmiery z ciasta francuskiego
  • Zwiń paski z dwóch stron w ślimaczki tak aby spotkały się na środku
    zwijanie ciastek palmiery
  • Ułóż ciastka na blaszce wyłożonej papierem i delikatnie rozpłaszcz nasadą dłoni.
  • Piekarnik rozgrzej do 210 stopni (góra-dół).
  • Piecz palmiery przez około 5 -10 minut – do momentu aż ładnie się zrumienią.
  • Zaraz po upieczeniu ciastka będą dość miękkie, ale gdy ostygną, to stwardnieją i staną się chrupiące.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 383kcalWeglowodany: 40gBiałko: 5gTłuszcz: 22g
Słowa kluczowe ciastka francuskie, kruche ciastka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
kruche ciastka palmiery

Ciastka palmier – uwagi

Co oznacza nazwa „palmier”?

Otóż są różne interpretacje – wikipedia podaje, że to oznacza „świńskie uszy” albo „słoniowe uszy” ale również „palmowe serce”.

Nazwa ta nawiązuje do wyglądu tych francuskich ciasteczek – czyli dwóch zwiniętych razem kółek.

Palmiery to takie ciasteczka, z którymi nikt – nawet przysłowiowe „dwie lewe ręce” – nie będzie miał problemów  przy przygotowaniu :)

W tej podstawowej wersji będziecie potrzebować jedynie porcję ciasta francuskiego oraz trochę cukru (użyłam trzcinowy, ale może być zwykły kryształ).

Jeśli jesteście bardziej „zaawansowani” to możecie samodzielnie przygotować ciasto francuskie – nie jest to wcale takie trudne :)

Na moim blogu znajdziecie przepis ze wskazówkami do wykonania – znajdziecie go przy przepisie na croissanty, które również robione są z ciasta francuskiego.

francuskie ciasteczka palmiery

Jak zrobić palmiery?

Same ciastka przygotowuje się wręcz ekspresowo jeśli macie gotowe ciasto francuskie. Jeśli macie w domu tylko mrożone ciasto, to musicie je wcześniej rozmrozić.

Ciasto francuskie posypujecie cukrem (możecie również dodać odrobinę cynamonu, jeśli lubicie) i kroicie na cienkie paski.

Każdy pasek należy teraz zwinąć jednocześnie z dwóch końców tworząc dwa ślimaczki spotykające się po środku.

W zasadzie ciasteczka są już gotowe do pieczenia :)

Te ciastka francuskie robi się bardzo szybko i piecze krótko, więc będą idealne gdy wpadną niespodziewani goście :)

Mimo prostoty ciasteczka są bardzo smaczne, lekko karmelowe i chrupiące (moją porcję palmierów zjadł prawie w całości synek :)).

Ciastka palmier zazwyczaj serwowane są jako przekąska lub słodki dodatek do herbaty lub kawy. Są idealne na każdą okazję – od spotkań z przyjaciółmi po romantyczną kolację we dwoje. Palmiery są łatwe do przygotowania, więc koniecznie upieczcie je również w swoim domu.

Zachęcam was również do wypróbowania innych moich przepisów na ciastka.


palmiery_3
palmiery_2
palmiery_5

Polecane przepisy na ciastka

Jeśli lubisz pyszne domowe ciasteczka, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na te nieduże słodkości. Tutaj na szybko polecam między innymi trzy takie przepisy: