Przepis na zakręcone ciastka z konfiturą

 

zakrecone ciastka z konfitura

Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, ale nie chce się wam za bardzo „bawić” to upieczcie sobie takie zakręcone ciastka z konfiturą.

Potrzebujecie do nich kruche ciasto i dowolną konfiturę.

Ja użyłam konfiturę z jeżyn od Stovit i ciasteczka smakowały z nią rewelacyjnie.

Zdradzę wam jeszcze, że samo ciasto nie zawiera w sobie cukru!

Słodycz pochodzi głównie od konfitury. Ale możecie je przed pieczeniem posypać po wierzchu cukrem.

Mi z podanej porcji wyszły 22 ciasteczka 😁

Jak zrobić takie kruche zakręcone ciastka?

Najpierw przygotujcie kruche ciasto przez zagniecenie razem masła, serka mascarpone i mąki.

Ciasto następnie należy schłodzić w lodówce przez około godzinę.

Po tym czasie rozwałkujcie ciasto i posmarujcie po wierzch konfiturą. Zwińcie ciasto w dość ciasny rulon i pokrójcie na plasterki.

Tak powstają te zakręcone ciasteczka :)

Ja je przed pieczeniem obtoczyłam w odrobinie cukru kryształu i dopiero ułożyłam na blaszce.

Jak widać, ciasteczka są bardzo proste do zrobienia, wiec spróbujcie koniecznie!

Nie zapomnijcie także wypróbować inne przepisy na ciastka!

 

zwijane ciastka z dżemem
proste ciastka zawijane
proste ciasteczka zawijane
proste ciasteczka z konfiturą
ciastka z dżemem
ciasteczka z dżemem

Przepis na zakręcone ciasteczka z konfiturą

ciasteczka z dżemem

Zakręcone ciasteczka z konfiturą

Wypieki Beaty
Przepis na szybkie i proste kruche ciasteczka z konfiturą
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
1 godz
Czas całkowity 1 godz 50 minut
Porcje 22 sztuki
Kalorie 117 kcal

Składniki
  

  • 225 g mąki (1,5 szklanki)
  • 125 g serka mascarpone może też być twarożek
  • 100 g masła
  • 100 g konfitury jeżynowej Stovit – możesz użyć swój inny ulubiony smak :)
  • 100 g cukru do obtoczenia (pół szklanki)

Instrukcja
 

  • Wsyp mąkę do miski.
  • Dodaj masło pokrojone na małe kawałki oraz serek.
  • Zagnieć ciasto – jeśli nie chce się zlepić, to możesz dodać odrobinę zimnej wody.
  • Zawiń ciasto w folię i schowaj do lodówki na godzinę.
  • Wyjmij schłodzone ciasto na posypany mąką blat i rozwałkuj na cienki placek.
  • Posmaruj wierch ciasta konfiturą Stovit – jeden dłuższy bok zostaw czysty.
  • Zwiń ciasto w rulon w kierunku czystego końca (konfitura będzie się lekko przesuwać).
  • Pokrój rulon na plasterki o grubości około 1 cm.
  • Do miseczki wsyp trochę cukru kryształu i każdy plasterek zanurz na chwilę w cukrze.
  • Układaj ciastka na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez mniej więcej 20 minut – aż będą rumiane.
  • Po upieczeniu ostudź.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 117kcal
Słowa kluczowe proste ciastka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Wpis przygotowany we współpracy z marką Stovit