Przepis na popularne kruche ciastka orzeszki z nadzieniem

ciasteczka orzeszki

Ciasteczka orzeszki to bardzo popularne ciasteczka pieczone zwykle na Boże Narodzenie.

Ja ich dotychczas nigdy nie robiłam, bo nie miałam w czym.

W końcu zrobiłam małe rozeznanie i zakupiłam odpowiedni sprzęt.

Jak zrobić ciasteczka orzeszki?

Do upieczenia kruchych ciasteczek będziecie potrzebować specjalną patelnię albo maszynkę do orzeszków.

Patelnia jest trochę tańsza od maszynki, ale ja ostatecznie zdecydowałam się na tą drugą opcję.

Przemówiła do mnie większa prostota pieczenia i krótszy czas.

Maszynka piecze ciastka od razu z obydwu stron.

Jeśli robicie orzeszki na patelni, to musicie w trakcie ją obrócić i smażyć ciasteczka jeszcze z tej drugiej strony.

Niby to nie duży problem, ale ja mam kuchenkę gazową i obawiałam się, że ciasteczka mogą się smażyć nierówno.

W maszynce na raz mieszczą się 24 orzeszki i są gotowe w około 2 minuty.

Upieczenie więc całej partii orzeszków zajęło mi nawet nie 10 minut.

Z gotowego ciasta odrywałam małe kawałki ciasta i toczyłam je w kulki. Kuleczki nakładałam w dołki w foremce.

Zamykając klapę maszynki (czy też patelni) ciasto jest dociskane i dopasowywane do foremki.

Jeśli ciasta jest za dużo, to lekko wyjdzie on na zewnątrz dołka. A jeśli za mało, to ciastko będzie mniejsze.

Ostudzone ciastka orzeszki możecie delikatnie zetrzeć drobną tarką – jeśli przeszkadza wam nadmiar „wypłyniętego” ciasta.

Czym nadziać orzeszki?

Widziałam, że najczęściej ciastka nadziewane są kremem maślano-orzechowym.

Ja sama nie jestem wielbicielką kremów maślanych, dlatego postanowiłam przygotować swój własny krem.

Rozpuściłam mleczną czekoladę w kąpieli wodnej, a potem zmiksowałam ją z serkiem mascarpone i pastą orzechową.

Do tych orzeszków użyłam pastę z orzechów laskowych, ale możecie skorzystać również z kremu migdałowego albo masła orzechowego.

Kremu już nie słodziłam – słodycz czekolady mlecznej w zupełności mi wystarczyła.

Krem przełożyłam do rękawa cukierniczego, odcięłam w nim różek i wyciskałam do połówek ciasteczek.

Możecie nakładać trochę kremu do każdej połówki (tak na płasko) i potem sklejać po dwie połówki.

Albo nałożyć do co drugiej duuużo kremu i nałożyć na wierzch drugie ciastko.

Technika zależy już od was – od tego jak wam wygodniej.

Jak przechowywać ciasteczka orzeszki?

Ciasteczka po złożeniu z kremem schowaj do szczelnego pojemniczka i odstaw najlepiej na noc.

Kruche ciasto pod wpływem kremu lekko zmięknie i ciasteczka nie będą takie twarde.

Przed podaniem możesz je dodatkowo posypać odrobiną cukru pudru, albo nawet polać rozpuszczoną czekoladą.

A wy pieczecie takie ciasteczka? Czym lubicie je nadziewać?

Ps.

Polecam wam także inne przepisy na Boże Narodzenie z bloga.


Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.88 z 8 ocen
ciasteczka orzeszki z kremem orzechowym
orzeszki z kremem orzechowym
kruche orzeszki
kruche ciasteczka orzeszki
kruche ciastka orzeszki
orzeszki

Ciasteczka orzeszki przepis do druku

ciasteczka orzeszki

Ciasteczka orzeszki

Wypieki Beaty
Przepis na popularne kruche ciastka orzeszki z kremem orzechowym.
4.88 z 8 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 30 minut
1 godz
Czas całkowity 2 godz 10 minut
Danie Deser
Porcje 37
Kalorie 78 kcal

Wyposażenie

  • Specjalna patelnia do ciasteczek orzeszków albo specjalna maszynka.

Składniki

ciasto na orzeszki

krem do orzeszków

  • 125 g serka mascarpone
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka pasty orzechowej lekko czubata, użyłam pastę z orzechów laskowych, może być też masło orzechowe z orzeszków ziemnych

Instrukcja
 

ciasto na orzeszki

  • Z mąki, żółtek, masła, sody, cukru i jogurtu zagnieć ciasto.
  • Jeśli ciasto nie do końca chce się razem zlepić, to dodaj odrobinę zimnej wody – ja dodałam jedną łyżkę.
  • Zawiń ciasto w folię spożywczą i schowaj do lodówki na około godzinę – aby ciasto się schłodziło.
  • Rozgrzej maszynkę do orzeszków, a jeśli masz patelnię, to rozgrzej ją z obydwu stron.
  • Ze schłodzonego ciasta odrywaj nieduże kawałki ciasta i tocz kulki.
  • Ułóż kuleczki w zagłębieniach foremki.
  • Zamknij formę/patelnię i smaż orzeszki przez około 2 minuty (jeśli robisz to na patelni, to po około 2 minutach obróć patelnię i smaż jeszcze chwilę z drugiej strony.
  • Ostrożnie wyjmij upieczone ciastka z formy i odłóż do wystudzenia.
  • Jeśli ciasteczka są mało foremne – mają nadmiar ciasta po bokach, to możesz go usunąć za pomocą drobnej tarki, albo nożykiem.

krem do orzeszków

  • Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej – do rondelka wlej na dno trochę wody, na górze garnka ustaw żaroodporną miskę i wsyp do niej lekko posiekaną czekoladę.
  • Zagotuj wodę w garnku i czekaj aż czekolada się rozpuści.
  • Serek mascarpone zmiksuj z pastą orzechową lub masłem orzechowym, dodaj rozpuszczoną czekoladę i zmiksuj dokładnie razem.
  • Oby ułatwić sobie pracę polecam przełożenie kremu do woreczka.
  • Nakładaj krem w zagłębienia ciasteczek, a następnie sklejaj razem po dwie połówki.
  • Gotowe ciasteczka najlepiej schować do szczelnego pojemniczka i odłożyć na noc.
  • Kruche ciasto lekko zmięknie od kremu i orzeszki będą wtedy lepsze do jedzenia.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 78kcalWeglowodany: 6gBiałko: 2gTłuszcz: 5g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!