Ciasteczka orzeszki

Zaktualizowany: 2024 24 kwietnia
ciasteczka orzeszki

Przepis na popularne kruche ciastka orzeszki z nadzieniem

Przed nami święta Bożego Narodzenia, a potem karnawał, więc przygotujcie razem ze mną popularne kruche ciasteczka orzeszki. Kiedyś te ciasteczka przypominające orzechy włoskie robione były przez nasze babcie i mamy w specjalnych formach. Dziś mamy łatwiej i możemy użyć elektryczne foremki do wypiekania orzeszków. Niezależnie od sprzętu przygotowanie orzeszków będzie bardzo podobne. Zajmuje to troszkę czasu, ale w końcu zwykle te ciasteczka robi się raz do roku, więc można się poświęcić :) To kto robi ze mną ciasteczka orzeszki z kremem?

kruche ciasteczka orzeszki

Ciasteczka orzeszki przepis krok po kroku

Jeśli w dzieciństwie takie ciasteczka były nieodłącznym elementem świąt, to teraz koniecznie zrób je również dla swojej rodziny.

ciasteczka orzeszki

Ciasteczka orzeszki przepis

Wypieki Beaty
Przepis na popularne kruche ciastka orzeszki z kremem orzechowym.
4.44 z 16 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 30 minut
1 hour
Czas całkowity 2 hours 10 minut
Danie Deser
Porcje 37
Kalorie 78 kcal
Wyposażenie
  • Specjalna patelnia do ciasteczek orzeszków albo specjalna maszynka.
Składniki

składniki na ciasto na orzeszki

składniki na krem do orzeszków

  • 125 g serka mascarpone
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka pasty orzechowej (lekko czubata, użyłam pastę z orzechów laskowych, może być też masło orzechowe z orzeszków ziemnych)
Instrukcja
 

Ciasto na orzeszki przepis

  • Z mąki, żółtek, masła, sody, cukru i jogurtu zagnieć ciasto.
    250 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki sody, 100 g masła, 1 łyżka cukru pudru, 3 żółtka, 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • Jeśli ciasto nie do końca chce się razem zlepić, to dodaj odrobinę zimnej wody – ja dodałam jedną łyżkę.
    woda
  • Zawiń ciasto w folię spożywczą i schowaj do lodówki na około godzinę – aby ciasto się schłodziło.

Jak zrobić ciasteczka orzeszki

  • Rozgrzej maszynkę do orzeszków, a jeśli masz patelnię, to rozgrzej ją z obydwu stron.
  • Ze schłodzonego ciasta odrywaj nieduże kawałki ciasta i tocz kulki.
  • Ułóż kuleczki w zagłębieniach foremki.
  • Zamknij formę/patelnię i smaż orzeszki przez około 2 minuty (jeśli robisz to na patelni, to po około 2 minutach obróć patelnię i smaż jeszcze chwilę z drugiej strony.
  • Ostrożnie wyjmij upieczone ciastka z formy i odłóż do wystudzenia.
  • Jeśli ciasteczka są mało foremne – mają nadmiar ciasta po bokach, to możesz go usunąć za pomocą drobnej tarki, albo nożykiem.

Jak zrobić krem do orzeszków

  • Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej – do rondelka wlej na dno trochę wody, na górze garnka ustaw żaroodporną miskę i wsyp do niej lekko posiekaną czekoladę.
    50 g czekolady mlecznej
  • Zagotuj wodę w garnku i czekaj aż czekolada się rozpuści.
  • Serek mascarpone zmiksuj z pastą orzechową lub masłem orzechowym, dodaj rozpuszczoną czekoladę i zmiksuj dokładnie razem.
    125 g serka mascarpone, 1 łyżka pasty orzechowej
  • Oby ułatwić sobie pracę polecam przełożenie kremu do woreczka.
  • Nakładaj krem w zagłębienia ciasteczek, a następnie sklejaj razem po dwie połówki.
  • Gotowe ciasteczka najlepiej schować do szczelnego pojemniczka i odłożyć na noc.
  • Kruche ciasto lekko zmięknie od kremu i orzeszki będą wtedy lepsze do jedzenia.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 78kcalWeglowodany: 6gBiałko: 2gTłuszcz: 5g
Słowa kluczowe kruche orzeszki z nadzieniem, orzeszki z kremem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
kruche orzeszki

Ciasteczka jak orzeszki – uwagi

Ciasteczka orzeszki to bardzo popularne ciasteczka pieczone zwykle na Boże Narodzenie. Ja ich dotychczas nigdy nie robiłam, bo nie miałam w czym. W końcu zrobiłam małe rozeznanie i zakupiłam odpowiedni sprzęt.

ciasteczka orzeszki z kremem orzechowym

Jak zrobić ciasteczka orzeszki – wskazówki

Do upieczenia kruchych ciasteczek będziecie potrzebować specjalną patelnię albo maszynkę do orzeszków. Patelnia jest trochę tańsza od maszynki, ale ja ostatecznie zdecydowałam się na tą drugą opcję. Przemówiła do mnie większa prostota pieczenia i krótszy czas. Maszynka piecze ciastka od razu z obydwu stron. Jeśli robicie orzeszki na patelni, to musicie w trakcie ją obrócić i smażyć ciasteczka jeszcze z tej drugiej strony. Niby to nie duży problem, ale ja mam kuchenkę gazową i obawiałam się, że ciasteczka mogą się smażyć nierówno. W maszynce na raz mieszczą się 24 orzeszki i są gotowe w około 2 minuty. Upieczenie więc całej partii orzeszków zajęło mi nawet nie 10 minut.

Zobacz jak zrobić ciasto na orzeszki przepis na nie jest umieszczony tuż powyżej. Samo przygotowanie ciasta nie jest problematyczne ani trudne. Najwięcej czasu spędziłam na dzieleniu go na porcje odpowiedniej wielkości. Z gotowego ciasta odrywałam małe kawałki ciasta i toczyłam je w kulki. Kuleczki nakładałam w dołki w foremce. Zamykając klapę maszynki (czy też patelni) ciasto jest dociskane i dopasowywane do foremki.

Jeśli ciasta jest za dużo, to lekko wyjdzie on na zewnątrz dołka. A jeśli za mało, to ciastko będzie mniejsze.

Ostudzone ciastka orzeszki możecie delikatnie zetrzeć drobną tarką – jeśli przeszkadza wam nadmiar „wypłyniętego” ciasta.

orzeszki z kremem orzechowym

Czym nadziać ciastka orzeszki?

Widziałam, że najczęściej ciastka nadziewane są kremem maślano-orzechowym. Ja sama nie jestem wielbicielką kremów maślanych, dlatego postanowiłam przygotować swój własny krem. Rozpuściłam mleczną czekoladę w kąpieli wodnej, a potem zmiksowałam ją z serkiem mascarpone i pastą orzechową. Do tych orzeszków użyłam pastę z orzechów laskowych, ale możecie skorzystać również z kremu migdałowego albo masła orzechowego. Kremu już nie słodziłam – słodycz czekolady mlecznej w zupełności mi wystarczyła.

Krem przełożyłam do rękawa cukierniczego, odcięłam w nim różek i wyciskałam do połówek ciasteczek. Możecie nakładać trochę kremu do każdej połówki (tak na płasko) i potem sklejać po dwie połówki. Albo nałożyć do co drugiej duuużo kremu i nałożyć na wierzch drugie ciastko. Technika zależy już od was – od tego jak wam wygodniej.

kruche ciastka orzeszki

Jak przechowywać ciasteczka orzeszki?

Ciasteczka po złożeniu z kremem schowaj do szczelnego pojemniczka i odstaw najlepiej na noc. Kruche ciasto pod wpływem kremu lekko zmięknie i ciasteczka nie będą takie twarde. Przed podaniem możesz je dodatkowo posypać odrobiną cukru pudru, albo nawet polać rozpuszczoną czekoladą. A wy pieczecie takie ciasteczka? Czym lubicie je nadziewać?

Ps.

Polecam wam także inne przepisy na Boże Narodzenie z bloga. Zapraszam również gorąco na mojego instagrama, gdzie znajdziecie mnóstwo moich przepisów w łatwej do zapisania na później formie.

orzeszki

Polecane przepisy na ciastka na Boże Narodzenie

Jeśli lubisz w święta nie tylko ciasta, ale również pyszne ciasteczka, to koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy. Tutaj polecam takie trzy:

Opublikowano: 2021 7 grudnia

Podziel się przepisem

6 komentarzy

  1. a634bd714c1518c3c3c6062838131fb8?s=54&d=mm&r=g
    Agata 2021 8 grudnia w 09:40- Odpowiedz

    W sieci dostępne są foremki na orzeszki do użycia w piekarniku. Czy ktoś ma z nimi doświadczenie?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 8 grudnia w 09:51- Odpowiedz

      Ja niestety nie

    • aaaf64ee132a165b06774c6dbaf133af?s=54&d=mm&r=g
      Olga 2021 8 grudnia w 21:33- Odpowiedz

      5 gwiazdka
      Ja mam w domu rodzinnym ale wklejane zajmuje dużo czasu. Robiłam je w czasach młodości jak nie było nic lepszego, czadochłonne.
      Toster polecam i patelnie również. Nadziewam masa z mleka w proszku z kakaem.

    • df0bc88ca5a32b3619018a50658b7e2f?s=54&d=mm&r=g
      Julia 2021 14 grudnia w 20:55- Odpowiedz

      Ja mam silikonową formę do orzeszków do piekarnika. W tamtym roku robiłam w niej orzeszki, a w zasadzie próbowałam. Wyszły bardzo grube, bez wgłębienia na krem (pomimo, że nie dawałam jakoś dużo ciasta do środka). Nie wyglądały jak ciastka orzeszki. Poza tym spędziłam przy nich bardzo dużo czasu, wyklejanie foremek jest bardzo pracochłonne. W tym roku zakupiłam opiekacz do orzeszków :)

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2021 15 grudnia w 09:41- Odpowiedz

        Tak, jednak taki elektryczny opiekacz jest najlepszy, gdy się robi dużą ilość orzeszków.

    • 18e286996e20dc50b72ce32e0921b220?s=54&d=mm&r=g
      Angelika 2022 30 listopada w 08:50- Odpowiedz

      5 gwiazdka
      Cały czas je używam, są ok :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Przepis na ciastka orzeszki

Przepis na ciasteczka orzeszki to jeden z przepisów z okresu dzieciństwa. Były one bardzo popularne w czasach mojego dzieciństwa, ale mimo upływu lat dalej cieszą się ogromną popularnością. Podobnie jak blok czekoladowy czy szyszki z ryżu preparowanego. Moja mama niestety nie piekła nigdy orzeszków, więc ja sama nie miałam przyjemności zajadać takich ciasteczek. W końcu zdecydowałam się na zakup maszynki i teraz sama mogę robić ciastka orzeszki, kiedy tylko przyjdzie mi na nie ochota. Teraz przygotowałam je z myślą o nadchodzących świętach Bożego Narodzenia. Zawsze piekę różne ciasteczka na Boże Narodzenie. Poza pierniczkami lubię właśnie jakieś kruche ciasteczka orzechowe. Ciasteczka orzeszki swoim wyglądem imitują orzechy włoskie, stąd właśnie wzięła się ich nazwa. Ciastka wyglądają pięknie i będą ozdobą każdego świątecznego stołu!

Orzeszki przepis

Aby zrobić orzeszki potrzebujecie specjalną patelnię do orzeszków albo maszynkę do orzeszków. Bez nich nie upieczecie kruchych ciasteczek, które możecie nadziać kremem. Jaki krem do orzeszków będzie najlepszy? Ja postawiałam na krem czekoladowo-orzechowy na bazie serka mascarpone. Ale bardzo popularne jest również nadziewanie ciasteczek orzeszków kremem maślanym. A jeśli się wam spieszy wystarczy nałożyć do środka trochę kremu czekoladowo-orzechowego (typ nutella). Nie ważne jakim kremem nadziejecie swoje orzeszki - ważne, że na pewno będą smakowały wyśmienicie!

Wszystkich wielbicieli ciasteczek zapraszam do wypróbowania moich przepisów na pyszne domowe ciasteczka!