Przepis na proste i pyszne kruche ciasteczka cynamonowe
Święta Bożego Narodzenia to nie tylko pierniczki w przeróżnych odmianach :)
Ja w tym roku będę zajadać się również nowymi ciasteczkami – oto ciasteczka cynamonowe.
Chrupiące, aromatyczne, fajnie cynamonowe w smaku, a do tego migdałowe – mniam :D
Do tego podana przeze mnie porcja jest na tyle mała, że nie będziecie musieli spędzić połowy dnia, na ich pieczeniu – otrzymacie około 2 blachy ciasteczek – akurat tyle, aby się nimi nacieszyć, a nie narobić ;)
Tradycyjnie już – jak przy każdych ciasteczkach – polecam najmłodszych pomocników – wałkowanie i wykrawanie ciasteczek sprawi frajdę każdemu dziecku.
A jeśli ładnie je udekorujecie i zapakujecie w świąteczne opakowanie, to ciasteczka te będę świetnych prezentem pod choinkę :D
Ciasteczka możecie także przełożyć kremem i złożyć po dwa (jak markizy). Ja przygotowałam więcej kremu z ciasteczek orzeszków i nim przełożyłam część ciasteczek :)
Przepis pochodzi z książki „Cukiernia Lidla” Pawła Małeckiego.
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne ciasteczka oraz przepisy na Boże Narodzenie.
Ciasteczka cynamonowe przepis do druku

Ciasteczka cynamonowe
Składniki
- 150 g mąki pszennej typ 450/500
- 100 g migdałów lub orzechów laskowych, zmielonych na mączkę
- 100 g masła miękkiego
- 1 cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 60 g cukru pudru
- 1 jajko rozmiar L
- 2 łyżeczki cynamonu startego
Instrukcja
- Mąkę zmieszaj z mielonymi migdałami lub orzechami.
- Dodaj masło, wanilię, cukier puder, jajko oraz cynamon.
- Wszystkie składniki połączy.
- Ciasto zawiń w folię spożywczą i schłódź godzinę w lodówce (możesz ciasto przygotować wcześniej i przechować w lodówce).
- Posyp blat mąką, a ciasto krótko zagnieć, aby było bardziej elastyczne.
- Ciasto wałkuj na grubość 4-5 mm - podsypuj mąką, aby nie przywierało do blatu.
- Wytnij foremkami ciasteczka.
- Ułóż ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w temp. 175°C 12-15 minut (na złoty kolor).
- Po upieczeniu ostudź i udekoruj wg uznania.