Przepis na proste i pyszne kruche ciasteczka cynamonowe

ciasteczka cynamonowe


Święta Bożego Narodzenia to nie tylko pierniczki w przeróżnych odmianach :)

Ja w tym roku będę zajadać się również nowymi ciasteczkami – oto ciasteczka cynamonowe.

Chrupiące, aromatyczne, fajnie cynamonowe w smaku, a do tego migdałowe – mniam :D

Do tego podana przeze mnie porcja jest na tyle mała, że nie będziecie musieli spędzić połowy dnia, na ich pieczeniu – otrzymacie około 2 blachy ciasteczek – akurat tyle, aby się nimi nacieszyć, a nie narobić ;)

Tradycyjnie już – jak przy każdych ciasteczkach – polecam najmłodszych pomocników – wałkowanie i wykrawanie ciasteczek sprawi frajdę każdemu dziecku.

A jeśli ładnie je udekorujecie i zapakujecie w świąteczne opakowanie, to ciasteczka te będę świetnych prezentem pod choinkę :D

Ciasteczka możecie także przełożyć kremem i złożyć po dwa (jak markizy). Ja przygotowałam więcej kremu z ciasteczek orzeszków i nim przełożyłam część ciasteczek :)

Przepis pochodzi z książki „Cukiernia Lidla” Pawła Małeckiego.

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne ciasteczka oraz przepisy na Boże Narodzenie.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

cinnamon cookies

ciasteczka cynamonowe_1

ciasteczka cynamonowe_7

ciasteczka cynamonowe_4

ciasteczka cynamonowe_6

Ciasteczka cynamonowe przepis do druku

ciasteczka cynamonowe

Ciasteczka cynamonowe

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne kruche ciasteczka cynamonowe z mielonymi migdałami
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 15 minut
2 godz
Czas całkowity 2 godz 35 minut
Danie Deser
Porcje 2 blachy

Składniki

Instrukcja
 

  • Mąkę zmieszaj z mielonymi migdałami lub orzechami.
  • Dodaj masło, wanilię, cukier puder, jajko oraz cynamon.
  • Wszystkie składniki połączy.
  • Ciasto zawiń w folię spożywczą i schłódź godzinę w lodówce (możesz ciasto przygotować wcześniej i przechować w lodówce).
  • Posyp blat mąką, a ciasto krótko zagnieć, aby było bardziej elastyczne.
  • Ciasto wałkuj na grubość 4-5 mm - podsypuj mąką, aby nie przywierało do blatu.
  • Wytnij foremkami ciasteczka.
  • Ułóż ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz w temp. 175°C 12-15 minut (na złoty kolor).
  • Po upieczeniu ostudź i udekoruj wg uznania.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!