kruche ciasteczka świąteczne

Przepis na ciastka na Boże Narodzenie

Przygotuj razem ze mną pyszne kruche ciasteczka świąteczne, które idealnie nadają się do wycinania kształtów. Ciasteczka są bardzo smaczne, a to dzięki dodanym do nich mielonym migdałom i odrobinie cynamonu. Każdy kęs wspaniale chrupie, a jednocześnie rozpływa się w ustach. To idealne ciasteczka dla dzieci i dorosłych. Koniecznie sprawdźcie mój przepis na te ciasteczka i sprawdźcie jak zrobić pyszne kruche ciasteczka świąteczne, które zasmakują każdemu. 

chrupiące ciasteczka

Kruche ciasteczka świąteczne przepis krok po kroku

Jeśli lubisz chrupiące i lekko słodkie ciasteczka, które ładnie trzymają kształt, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

kruche ciasteczka świąteczne

Kruche ciasteczka świąteczne przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne migdałowo-cynamonowe kruche ciasteczka.
4.27 z 46 ocen
Czas przygotowania 1 hour 30 minut
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 1 hour 40 minut
Porcje 8
Kalorie 435 kcal
Składniki

składniki na ciasteczka świąteczne

Instrukcja
 

Jak zrobić kruche ciasteczka świąteczne krok po kroku

  • Masło zmiksuj z cukrem pudrem aż będzie białe i puszyste.
    200 g masła, 100 g cukru pudru
  • Mąkę wymieszaj z cynamonem oraz z mielonymi migdałami.
    0,5 łyżeczki cynamonu, 300 g mąki pszennej, 80 g migdałów
  • Do masy maślanej dodaj sok z cytryny oraz jajko i krótko zmiksuj.
    2 łyżki soku z cytryny, 1 jajko
  • Zmniejsz obroty i wsypuj powoli mąkę.
  • Na koniec krótko zagnieć ciasto, tak aby cała mąka się dobrze połączyła.
  • Zawiń ciasto w folię spożywczą – spłaszcz na placek i schłodź w lodówce przez przynajmniej godzinę.
  • Blat kuchenny posyp odrobiną mąki i rozwałkuj ciasto do grubości około 5 mm.
  • Wytnij ciasteczka, ułóż je na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Resztę ciasta ponownie krótko zagnieć, rozwałkuj i znowu wytnij ciastka.
  • Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 10 minut – aż będę lekko rumiane na brzegach.
  • Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 435kcalWeglowodany: 39gBiałko: 8gTłuszcz: 28g
Słowa kluczowe kruche ciasteczka z migdałami, migdałowe ciastka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
cynamonowe ciastka na święta

Kruche ciasteczka świąteczne – uwagi

Nie wyobrażam sobie, aby na święta nie upiec wielkiego pudła różnych ciasteczek :)

Zawsze mam masę pierniczków oraz trochę innych ciastek.

W tym roku do mojego pudła zawędrowały już te kruche ciasteczka świąteczne.

Są one szybkie i proste do zrobienia, po schłodzeniu w lodówce idealnie się wałkują.

Po wycięciu i upieczeniu zachowują swój kształt.

Ciastka są idealnie chrupiące, a jednocześnie rozpływają się w ustach :)

Swój niebywały smak zawdzięczają użytym do ciasta mielonym migdałom, cynamonowi oraz dodatkowi soku z cytryny.

cynamonowe ciasteczka na święta

Jak zrobić kruche ciasteczka świąteczne – wskazówki

Moje ciasteczka to ciasteczka maślane.

Skoro maślane, to oczywiście potrzebujecie tu masło – ma być miękkie – w temperaturze pokojowej.

Ja do zmiksowałam z cukrem pudrem na puszystą i białą masę. Zamiast cukru pudru możecie również użyć zwykły cukier kryształ, tylko wtedy będziecie musieli dłużej miksować masło z cukrem – aż cukier się rozpuści. 

Jeśli chcecie, żeby ciastka miały ładny jasny kolor, to użyjcie do nich blanszowanych migdałów (takich bez skórek). Migdały możecie zmielić samodzielnie, albo kupić mielone – wtedy szukajcie takich jasnych, a nie brązowych (mielonych ze skórką).

kruche ciastka z cynamonem

Ile piec kruche ciastka świąteczne?

Ja swoje kruche ciasteczka piekłam przez mniej więcej 10 minut – na trybie termoobiegu. Piekłam jedną blachę, a w tym czasie przygotowywałam drugą porcję ciasteczek z migdałami

Ciasteczka możecie jeść od razu po upieczeniu. One same z siebie smakują znakomicie, ale jeśli chcecie to możecie je udekorować lukrem albo polać rozpuszczoną czekoladą. 

Z tej porcji otrzymacie trzy blachy ciasteczek – ich ilość zależy od wielkości użytych do wycinania foremek.

kruche ciastka świąteczne

Jak przechować kruche ciasteczka?

Ja polecam schować je do szczelnego pojemnika. Wtedy nie utracą swojej kruchości, a jednocześnie nie będą wysychać. Ja je przechowywałam w metalowej puszce.

Schowane w pojemnik ciasteczka mogą poleżeć nawet kilka miesięcy :) 

Dlatego możecie upiec te migdałowe ciasteczka z wyprzedzeniem i przechować je do świąt.

Wypróbujcie koniecznie mój przepis na ciastka na Boże Narodzenie i dajcie znać w komentarzach jak wam smakowały :)

Gorąco polecam wam również przepis na moje domowe pierniczki, ciasteczka cynamonowe albo czekoladowe markizy.

kruche ciasteczka z cynamonem

Polecane przepisy na świąteczne ciastka

Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne ciasteczka idealne na święta i na co dzień. Tutaj polecam takie trzy przepisy: