Kruche ciasteczka świąteczne

 

kruche ciasteczka świąteczne

 

Nie wyobrażam sobie, aby na święta nie upiec wielkiego pudła różnych ciasteczek 🙂

Zawsze mam masę pierniczków oraz trochę innych ciastek.

W tym roku do mojego pudła zawędrowały już te kruche ciasteczka świąteczne.

Są one szybkie i proste do zrobienia, po schłodzeniu w lodówce idealnie się wałkują. Po wycięciu i upieczeniu zachowują swój kształt.

Ciastka są idealnie chrupiące, a jednocześnie rozpływają się w ustach 🙂

Swój niebywały smak zawdzięczają użytym do ciasta mielonym migdałom, cynamonowi oraz dodatkowi soku z cytryny.

Z tej porcji otrzymacie trzy blachy ciasteczek – ich ilość zależy od wielkości użytych do wycinania foremek.

Gorąco polecam wam również przepis na moje domowe pierniczki, ciasteczka cynamonowe albo czekoladowe markizy.

 

chrupiące ciasteczka cynamonowe ciastka na święta
 

cynamonowe ciasteczka na święta kruche ciastka z cynamonem
 

kruche ciastka świąteczne kruche ciasteczka z cynamonem
 

Kruche ciasteczka świąteczne – przepis do druku

 

Kruche ciasteczka świąteczne

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na trzy blachy ciasteczek.
Autor:
Typ przepisu: Ciasteczka
Ilość: 8
Składniki
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g (2/3 szklanki) cukru pudru
  • 1 duże jajko - rozmiar L
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
  • 80 g (2/3 szklanki) mielonych migdałów
  • 2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie
  1. Masło zmiksuj z cukrem pudrem aż będzie białe i puszyste.
  2. Mąkę wymieszaj z cynamonem oraz z mielonymi migdałami.
  3. Do masy maślanej dodaj sok z cytryny oraz jajko i krótko zmiksuj.
  4. Zmniejsz obroty i wsypuj powoli mąkę.
  5. Na koniec krótko zagnieć ciasto, tak aby cała mąka się dobrze połączyła.
  6. Zawiń ciasto w folię spożywczą - spłaszcz na placek i schłódź w lodówce przez przynajmniej godzinę.
  7. Blat kuchenny posyp odrobiną mąki i rozwałkuj ciasto do grubości około 5 mm.
  8. Wytnij ciasteczka, ułóż je na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Resztę ciasta ponownie krótko zagnieć, rozwałkuj i znowu wytnij ciastka.
  10. Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 10 minut - aż będę lekko rumiane na brzegach.
  11. Po upieczeniu ostudź.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 435 Tłuszcze: 28 g Węglowodany: 39 g Białka: 8 g