ciasteczka speculoos i krem speculoos

Przepis na korzenne ciasteczka speculoos i krem speculoos

Okres przedświąteczny, to zawsze dla mnie dużo pieczenia – szczególnie ciasteczek. Zawsze piekę ich kilka rodzajów i rozdaję potem rodzinie. W tym roku przygotowałam domowe ciasteczka speculoos, czyli mocno korzenne chrupiące ciastka. Przy okazji zrobiłam również bardzo prosty i jednocześnie pyszny krem speculoos. Gorąco zachęcam Was do przygotowania ciasteczek i kremu!

domowy krem speculoos

Ciasteczka speculoos i krem speculoos przepis krok po kroku

Jeśli lubisz kruche wręcz rozpływające się w ustach ciasteczka, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

ciasteczka speculoos i krem speculoos

Ciasteczka speculoos i krem speculoos przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne domowe korzenne ciasteczka speculoos oraz krem korzenny.
4.34 z 6 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 14 minut
Czas całkowity 44 minut
Kuchnia Kuchnia amerykańska, Kuchnia skandynawska
Porcje 2 blachy
Kalorie 345 kcal
Składniki

składniki na przyprawę do ciasteczek korzennych:

składniki na domowe ciasteczka speculoos:

  • 185 g mąki pszennej ((1 i 1/4 szklanki) )
  • 3,5 łyżeczki przyprawy do ciasteczek ( – bardziej płaskie niż czubate)
  • 115 g masła (miękkiego )
  • 100 g cukru (- pół szklanki)
  • 1 jajko (- rozmiar L)

składniki na domowy krem speculoos:

  • około 230-250 g ciasteczek speculoos
  • około 100 ml zagęszczonego niesłodzonego mleka ((trochę mniej niż pół szklanki) )
  • 75 g zagęszczonego słodzonego mleka ((1/4 szklanki) (z puszki lub tubki))
  • 50 g masła (miękkiego )
Instrukcja
 

Jak zrobić domowe ciasteczka speculoos

  • Przygotuj przyprawę przez zmieszanie razem wszystkich składników.
    1 łyżka mielonego cynamonu, 1,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka mielonych goździków, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu, 1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu, 1/4 łyżeczki mielonego anyżu
  • Do misy miksera włóż miękkie masło oraz cukier i zmiksuj na wysokich obrotach.
    115 g masła, 100 g cukru
  • Do mąki dodaj przyprawę i dokładnie wymieszaj.
    185 g mąki pszennej, 3,5 łyżeczki przyprawy do ciasteczek
  • Dodaj do masła jajko i zmiksuj.
    1 jajko
  • Wsyp mąkę z przyprawą i zmiksuj.
  • Na koniec krótko zagnieć całość, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez kilka godzin – ja zostawiłam na całą noc.
  • Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj na cienki placek i potnij radełkiem, albo wytnij foremkami do ciastek.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 12-14 minut.
  • Po upieczeniu ciasteczka są jeszcze trochę miękkie, ale robią się chrupiące jak ostygną.

Jak zrobić domowy krem speculoos z ciasteczek korzennych

  • Aby przygotować krem z ciasteczek przełóż połowę z nich do malaksera (albo do mocnego worka) i dokładnie rozkrusz aż będą drobne.
    około 230-250 g ciasteczek speculoos
  • Dodaj słodzone mleko zagęszczone, masło oraz mleko niesłodzone (możesz wlać najpierw połowę, a resztę dodać do odpowiedniej konsystencji).
    75 g zagęszczonego słodzonego mleka, 50 g masła, około 100 ml zagęszczonego niesłodzonego mleka
  • Krem przechowuj w lodówce.
Notatki
Kaloryczność gotowego kremu – przy produktach które ja użyłam to mniej więcej 360 cal w 100 g.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 345kcalWeglowodany: 38gBiałko: 6gTłuszcz: 18g
Słowa kluczowe ciasteczka korzenne, krem speculoos
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
domowe ciasteczka speculoos

Ciastka speculoos z kremem speculoos – uwagi

Zwykle co roku kupuję ciasteczka speculoos, ale w tym roku wpadł mi w oko przepis na domowe ciasteczka i upiekłam je sama :)

Wyszły bardzo chrupiące i mocno korzenne.

Zrobiłam też z nich przy okazji domowy krem speculoos i muszę przyznać, że wyjadałam go łyżeczkami :D

Mój patent – dwa ciasteczka speculoos przełożyć kremem speculoos i szamać 😋😍 omnnomomom

Taki krem możecie również wykorzystać jako smarowidło do chleba, naleśników, placuszków czy gofrów.

Zróbcie sami taki krem z ciasteczek korzennych, bo jest bardzo prosty, a smakuje nieziemsko.

Jego końcowa konsystencja zależy od tego jak dużo mleka zagęszczonego dacie.

I jeszcze jedno – krem przechowujcie w lodówce!

Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów na Boże Narodzenie.

kruche ciastka korzenne kruche ciasteczka korzenne

Przepis znalazłam tutaj – podaję z moimi małymi zmianami.

Polecane przepisy na słodkości idealne na święta

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na słodkie ciastka i kremy, które sprawdzą się na święta i na co dzień. Tutaj polecam takie trzy przepisy: