Ciasteczka speculoos i krem speculoos
Przepis na korzenne ciasteczka speculoos i krem speculoos
Okres przedświąteczny, to zawsze dla mnie dużo pieczenia – szczególnie ciasteczek. Zawsze piekę ich kilka rodzajów i rozdaję potem rodzinie. W tym roku przygotowałam domowe ciasteczka speculoos, czyli mocno korzenne chrupiące ciastka. Przy okazji zrobiłam również bardzo prosty i jednocześnie pyszny krem speculoos. Gorąco zachęcam Was do przygotowania ciasteczek i kremu!
Spis treści
Ciasteczka speculoos i krem speculoos przepis krok po kroku
Jeśli lubisz kruche wręcz rozpływające się w ustach ciasteczka, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Ciasteczka speculoos i krem speculoos przepis
Składniki
składniki na przyprawę do ciasteczek korzennych:
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 1,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu
- 1/4 łyżeczki mielonego anyżu
składniki na domowe ciasteczka speculoos:
- 185 g mąki pszennej ((1 i 1/4 szklanki) )
- 3,5 łyżeczki przyprawy do ciasteczek ( – bardziej płaskie niż czubate)
- 115 g masła (miękkiego )
- 100 g cukru (- pół szklanki)
- 1 jajko (- rozmiar L)
składniki na domowy krem speculoos:
- około 230-250 g ciasteczek speculoos
- około 100 ml zagęszczonego niesłodzonego mleka ((trochę mniej niż pół szklanki) )
- 75 g zagęszczonego słodzonego mleka ((1/4 szklanki) (z puszki lub tubki))
- 50 g masła (miękkiego )
Instrukcja
Jak zrobić domowe ciasteczka speculoos
- Przygotuj przyprawę przez zmieszanie razem wszystkich składników.1 łyżka mielonego cynamonu, 1,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka mielonych goździków, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu, 1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu, 1/4 łyżeczki mielonego anyżu
- Do misy miksera włóż miękkie masło oraz cukier i zmiksuj na wysokich obrotach.115 g masła, 100 g cukru
- Do mąki dodaj przyprawę i dokładnie wymieszaj.185 g mąki pszennej, 3,5 łyżeczki przyprawy do ciasteczek
- Dodaj do masła jajko i zmiksuj.1 jajko
- Wsyp mąkę z przyprawą i zmiksuj.
- Na koniec krótko zagnieć całość, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez kilka godzin – ja zostawiłam na całą noc.
- Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj na cienki placek i potnij radełkiem, albo wytnij foremkami do ciastek.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 12-14 minut.
- Po upieczeniu ciasteczka są jeszcze trochę miękkie, ale robią się chrupiące jak ostygną.
Jak zrobić domowy krem speculoos z ciasteczek korzennych
- Aby przygotować krem z ciasteczek przełóż połowę z nich do malaksera (albo do mocnego worka) i dokładnie rozkrusz aż będą drobne.około 230-250 g ciasteczek speculoos
- Dodaj słodzone mleko zagęszczone, masło oraz mleko niesłodzone (możesz wlać najpierw połowę, a resztę dodać do odpowiedniej konsystencji).75 g zagęszczonego słodzonego mleka, 50 g masła, około 100 ml zagęszczonego niesłodzonego mleka
- Krem przechowuj w lodówce.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciastka speculoos z kremem speculoos – uwagi
Zwykle co roku kupuję ciasteczka speculoos, ale w tym roku wpadł mi w oko przepis na domowe ciasteczka i upiekłam je sama :)
Wyszły bardzo chrupiące i mocno korzenne.
Zrobiłam też z nich przy okazji domowy krem speculoos i muszę przyznać, że wyjadałam go łyżeczkami :D
Mój patent – dwa ciasteczka speculoos przełożyć kremem speculoos i szamać 😋😍 omnnomomom
Taki krem możecie również wykorzystać jako smarowidło do chleba, naleśników, placuszków czy gofrów.
Zróbcie sami taki krem z ciasteczek korzennych, bo jest bardzo prosty, a smakuje nieziemsko.
Jego końcowa konsystencja zależy od tego jak dużo mleka zagęszczonego dacie.
I jeszcze jedno – krem przechowujcie w lodówce!
Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów na Boże Narodzenie.
Przepis znalazłam tutaj – podaję z moimi małymi zmianami.
Polecane przepisy na słodkości idealne na święta
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na słodkie ciastka i kremy, które sprawdzą się na święta i na co dzień. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
W tym roku na Boże Narodzenie przygotuj razem ze mną pyszne korzenne ciasteczka, a przy okazji możesz z nich zrobić bardzo smaczny, a jednocześnie prosty krem speculoos. Takie ciastka i krem to idealny deser w okresie przedświątecznym i świątecznym. Mocno aromatyczne kruche ciastka korzenne smakują wybornie, do tego możecie je przełożyć tym kremem korzennym, aby były jeszcze lepsze. Zobaczcie mój prosty przepis na ciasteczka korzenne speculoos i upieczcie je na Boże Narodzenie. Ciastka są super chrupiące i aromatyczne. Świetne będą do kubka mleka, albo kakao - na pewno zasmakują tak dzieciom. Zamiast więc kupować ciasteczka w sklepie upieczcie je sami! Zobaczcie również inne moje przepisy na ciasteczka - znajdziecie tu mnóstwo fajnych pomysłów.Polecane przepisy
Domowe ciastka speculoos przepis
Jak zrobić ciastka speculoos?
Zostaw komentarz