Ciasteczka speculoos i krem speculoos

 

ciasteczka speculoos i krem speculoos

 

Zwykle co roku kupuję ciasteczka speculoos, ale w tym roku wpadł mi w oko przepis na domowe ciasteczka i upiekłam je sama :)

Wyszły bardzo chrupiące i mocno korzenne.

Zrobiłam też z nich przy okazji domowy krem speculoos i muszę przyznać, że wyjadałam go łyżeczkami :D

Mój patent – dwa ciasteczka speculoos przełożyć kremem speculoos i szamać 😋😍 omnnomomomo

Taki krem możecie również wykorzystać jako smarowidło do chleba, naleśników, placuszków czy gofrów.

Zróbcie sami taki krem, bo jest bardzo prosty, a smakuje nieziemsko.

Jego końcowa konsystencja zależy od tego jak dużo mleka zagęszczonego dacie.

I jeszcze jedno – krem przechowujcie w lodówce!

Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów na Boże Narodzenie.

 

kruche ciastka korzenne kruche ciasteczka korzenne 

domowe ciasteczka speculoos domowy krem speculoos 

Ciasteczka speculoos i krem speculoos – przepis do druku

 

ciasteczka speculoos i krem speculoos

Ciasteczka speculoos i krem speculoos

Wypieki Beaty
Przepis na dwie blachy ciasteczek.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 14 minut
Czas całkowity 44 minut
Porcje 2
Kalorie 345 kcal

Składniki
  

przyprawa do ciasteczek:

ciasteczka:

  • 185 g (1 i niecała 1/3 szklanki) mąki pszennej
  • 3,5 łyżeczki przyprawy do ciasteczek - bardziej płaskie niż czubate
  • 115 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 1 duże jajko

krem speculoos:

  • połowa ciasteczek - około 230-250 g
  • około 100 ml (trochę mniej niż pół szklanki) zagęszczonego niesłodzonego mleka
  • 75 g (1/4 szklanki) zagęszczonego słodzonego mleka (z puszki lub tubki)
  • 50 g miękkiego masła

Instrukcja
 

  • Przygotuj przyprawę przez zmieszanie razem wszystkich składników.
  • Do misy miksera włóż miękkie masło oraz cukier i zmiksuj na wysokich obrotach.
  • Do mąki dodaj przyprawę i dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj do masła jajko i zmiksuj.
  • Wsyp mąkę z przyprawą i zmiksuj.
  • Na koniec krótko zagnieć całość, zawiń w folię spożywczą i schłódź w lodówce przez kilka godzin - ja zostawiłam na całą noc.
  • Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj na cienki placek i potnij radełkiem, albo wytnij foremkami do ciastek.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 12-14 minut.
  • Po upieczeniu ciasteczka są jeszcze trochę miękkie, ale robią się chrupiące jak ostygną.
  • Aby przygotować krem z ciasteczek przełóż połowę z nich do malaksera (albo do mocnego worka) i dokładnie rozkrusz aż będą drobne.
  • Dodaj słodzone mleko zagęszczone, masło oraz mleko niesłodzone (możesz wlać najpierw połowę, a resztę dodać do odpowiedniej konsystencji).
  • Krem przechowuj w lodówce.

Notatki

Kaloryczność gotowego kremu - przy produktach które ja użyłam to mniej więcej 360 cal w 100 g.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 345kcalWeglowodany: 38gBiałko: 6gTłuszcz: 18g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis znalazłam tutaj – podaję z moimi małymi zmianami.