Ciasteczka speculoos i krem speculoos

 

ciasteczka speculoos i krem speculoos

 

Zwykle co roku kupuję ciasteczka speculoos, ale w tym roku wpadł mi w oko przepis na domowe ciasteczka i upiekłam je sama :)

Wyszły bardzo chrupiące i mocno korzenne.

Zrobiłam też z nich przy okazji domowy krem speculoos i muszę przyznać, że wyjadałam go łyżeczkami :D

Mój patent – dwa ciasteczka speculoos przełożyć kremem speculoos i szamać 😋😍 omnnomomomo

Taki krem możecie również wykorzystać jako smarowidło do chleba, naleśników, placuszków czy gofrów.

Zróbcie sami taki krem, bo jest bardzo prosty, a smakuje nieziemsko.

Jego końcowa konsystencja zależy od tego jak dużo mleka zagęszczonego dacie.

I jeszcze jedno – krem przechowujcie w lodówce!

Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów na Boże Narodzenie.

 

kruche ciastka korzenne kruche ciasteczka korzenne
 

domowe ciasteczka speculoos domowy krem speculoos
 

Ciasteczka speculoos i krem speculoos – przepis do druku

 

Ciasteczka speculoos i krem speculoos

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na dwie blachy ciasteczek.
Autor:
Typ przepisu: Ciasteczka
Ilość: 2
Składniki
przyprawa do ciasteczek:
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 1,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
  • ¼ łyżeczki mielonego białego pieprzu
  • ¼ łyżeczki mielonego anyżu
ciasteczka:
  • 185 g (1 i niecała ⅓ szklanki) mąki pszennej
  • 3,5 łyżeczki przyprawy do ciasteczek - bardziej płaskie niż czubate
  • 115 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 1 duże jajko
krem speculoos:
  • połowa ciasteczek - około 230-250 g
  • około 100 ml (trochę mniej niż pół szklanki) zagęszczonego niesłodzonego mleka
  • 75 g (1/4 szklanki) zagęszczonego słodzonego mleka (z puszki lub tubki)
  • 50 g miękkiego masła
Wykonanie
  1. Przygotuj przyprawę przez zmieszanie razem wszystkich składników.
  2. Do misy miksera włóż miękkie masło oraz cukier i zmiksuj na wysokich obrotach.
  3. Do mąki dodaj przyprawę i dokładnie wymieszaj.
  4. Dodaj do masła jajko i zmiksuj.
  5. Wsyp mąkę z przyprawą i zmiksuj.
  6. Na koniec krótko zagnieć całość, zawiń w folię spożywczą i schłódź w lodówce przez kilka godzin - ja zostawiłam na całą noc.
  7. Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj na cienki placek i potnij radełkiem, albo wytnij foremkami do ciastek.
  8. Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 12-14 minut.
  9. Po upieczeniu ciasteczka są jeszcze trochę miękkie, ale robią się chrupiące jak ostygną.
  10. Aby przygotować krem z ciasteczek przełóż połowę z nich do malaksera (albo do mocnego worka) i dokładnie rozkrusz aż będą drobne.
  11. Dodaj słodzone mleko zagęszczone, masło oraz mleko niesłodzone (możesz wlać najpierw połowę, a resztę dodać do odpowiedniej konsystencji).
  12. Krem przechowuj w lodówce.
Notatki
Kaloryczność gotowego kremu - przy produktach które ja użyłam to mniej więcej 360 cal w 100 g.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 345 Tłuszcze: 18 g Węglowodany: 38 g Białka: 6 g

 

Przepis znalazłam tutaj – podaję z moimi małymi zmianami.