Ciasteczka speculoos i krem speculoos

Zaktualizowany: 2023 27 września
ciasteczka speculoos i krem speculoos

Przepis na korzenne ciasteczka speculoos i krem speculoos

Okres przedświąteczny, to zawsze dla mnie dużo pieczenia – szczególnie ciasteczek. Zawsze piekę ich kilka rodzajów i rozdaję potem rodzinie. W tym roku przygotowałam domowe ciasteczka speculoos, czyli mocno korzenne chrupiące ciastka. Przy okazji zrobiłam również bardzo prosty i jednocześnie pyszny krem speculoos. Gorąco zachęcam Was do przygotowania ciasteczek i kremu!

domowy krem speculoos

Ciasteczka speculoos i krem speculoos przepis krok po kroku

Jeśli lubisz kruche wręcz rozpływające się w ustach ciasteczka, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

ciasteczka speculoos i krem speculoos

Ciasteczka speculoos i krem speculoos przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne domowe korzenne ciasteczka speculoos oraz krem korzenny.
4.34 z 6 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 14 minut
Czas całkowity 44 minut
Kuchnia Kuchnia amerykańska, Kuchnia skandynawska
Porcje 2 blachy
Kalorie 345 kcal
Składniki

składniki na przyprawę do ciasteczek korzennych:

składniki na domowe ciasteczka speculoos:

  • 185 g mąki pszennej ((1 i 1/4 szklanki) )
  • 3,5 łyżeczki przyprawy do ciasteczek ( – bardziej płaskie niż czubate)
  • 115 g masła (miękkiego )
  • 100 g cukru (- pół szklanki)
  • 1 jajko (- rozmiar L)

składniki na domowy krem speculoos:

  • około 230-250 g ciasteczek speculoos
  • około 100 ml zagęszczonego niesłodzonego mleka ((trochę mniej niż pół szklanki) )
  • 75 g zagęszczonego słodzonego mleka ((1/4 szklanki) (z puszki lub tubki))
  • 50 g masła (miękkiego )
Instrukcja
 

Jak zrobić domowe ciasteczka speculoos

  • Przygotuj przyprawę przez zmieszanie razem wszystkich składników.
    1 łyżka mielonego cynamonu, 1,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka mielonych goździków, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu, 1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu, 1/4 łyżeczki mielonego anyżu
  • Do misy miksera włóż miękkie masło oraz cukier i zmiksuj na wysokich obrotach.
    115 g masła, 100 g cukru
  • Do mąki dodaj przyprawę i dokładnie wymieszaj.
    185 g mąki pszennej, 3,5 łyżeczki przyprawy do ciasteczek
  • Dodaj do masła jajko i zmiksuj.
    1 jajko
  • Wsyp mąkę z przyprawą i zmiksuj.
  • Na koniec krótko zagnieć całość, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez kilka godzin – ja zostawiłam na całą noc.
  • Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj na cienki placek i potnij radełkiem, albo wytnij foremkami do ciastek.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 12-14 minut.
  • Po upieczeniu ciasteczka są jeszcze trochę miękkie, ale robią się chrupiące jak ostygną.

Jak zrobić domowy krem speculoos z ciasteczek korzennych

  • Aby przygotować krem z ciasteczek przełóż połowę z nich do malaksera (albo do mocnego worka) i dokładnie rozkrusz aż będą drobne.
    około 230-250 g ciasteczek speculoos
  • Dodaj słodzone mleko zagęszczone, masło oraz mleko niesłodzone (możesz wlać najpierw połowę, a resztę dodać do odpowiedniej konsystencji).
    75 g zagęszczonego słodzonego mleka, 50 g masła, około 100 ml zagęszczonego niesłodzonego mleka
  • Krem przechowuj w lodówce.
Notatki
Kaloryczność gotowego kremu – przy produktach które ja użyłam to mniej więcej 360 cal w 100 g.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 345kcalWeglowodany: 38gBiałko: 6gTłuszcz: 18g
Słowa kluczowe ciasteczka korzenne, krem speculoos
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
domowe ciasteczka speculoos

Ciastka speculoos z kremem speculoos – uwagi

Zwykle co roku kupuję ciasteczka speculoos, ale w tym roku wpadł mi w oko przepis na domowe ciasteczka i upiekłam je sama :)

Wyszły bardzo chrupiące i mocno korzenne.

Zrobiłam też z nich przy okazji domowy krem speculoos i muszę przyznać, że wyjadałam go łyżeczkami :D

Mój patent – dwa ciasteczka speculoos przełożyć kremem speculoos i szamać 😋😍 omnnomomom

Taki krem możecie również wykorzystać jako smarowidło do chleba, naleśników, placuszków czy gofrów.

Zróbcie sami taki krem z ciasteczek korzennych, bo jest bardzo prosty, a smakuje nieziemsko.

Jego końcowa konsystencja zależy od tego jak dużo mleka zagęszczonego dacie.

I jeszcze jedno – krem przechowujcie w lodówce!

Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów na Boże Narodzenie.

kruche ciastka korzenne kruche ciasteczka korzenne

Przepis znalazłam tutaj – podaję z moimi małymi zmianami.

Polecane przepisy na słodkości idealne na święta

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na słodkie ciastka i kremy, które sprawdzą się na święta i na co dzień. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2020 14 grudnia

Podziel się przepisem

4.34 from 6 votes (6 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

2 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Domowe ciastka speculoos przepis

W tym roku na Boże Narodzenie przygotuj razem ze mną pyszne korzenne ciasteczka, a przy okazji możesz z nich zrobić bardzo smaczny, a jednocześnie prosty krem speculoos. Takie ciastka i krem to idealny deser w okresie przedświątecznym i świątecznym. Mocno aromatyczne kruche ciastka korzenne smakują wybornie, do tego możecie je przełożyć tym kremem korzennym, aby były jeszcze lepsze.

Jak zrobić ciastka speculoos?

Zobaczcie mój prosty przepis na ciasteczka korzenne speculoos i upieczcie je na Boże Narodzenie. Ciastka są super chrupiące i aromatyczne. Świetne będą do kubka mleka, albo kakao - na pewno zasmakują tak dzieciom. Zamiast więc kupować ciasteczka w sklepie upieczcie je sami! Zobaczcie również inne moje przepisy na ciasteczka - znajdziecie tu mnóstwo fajnych pomysłów.