Te ciasteczka marcepanowe są szybkie i proste w przygotowaniu, a do tego są bardzo smaczne :)

Zaproście dzieci do wycinania kształtów i do roboty :)

Z podanej porcji otrzymacie kilka blach ciasteczek.

marcepanowe4

marcepanowe3

marcepanowe6

marcepanowe5

 

 

ciastka marcepanowe

Kruche ciasteczka marcepanowe

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

  • 150 g masła lub margaryny
  • 50 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g gotowej masy marcepanowej
  • 250 g mąki
  • 1 żółtko

Instrukcja
 

  • Zmiksuj masło na puszystą masę, dodaj cukier i cukier waniliowy i zmiksuj razem. Dodaj żółtko i masę marcepanową. Zmiksuj całość do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Do masy dodaj stopniowo mąkę i miksuj na małych obrotach. Na koniec zagnieć ciasto rękami - w razie konieczności dodaj więcej mąki (ciasto będzie mocno klejące).
  • Umieść ciasto w lodówce na około 1 godzinę. Rozwałkuj ciasto na grubość około 4 mm. Wykrawaj kształty i kładż na przygotowanej blaszce.
  • Piecz ciastka w 170 stopniach przez około 10 minut - do lekkiego zrumienienia. Przestudź ciastka i przełóż do pojemniczka.
  • Gotowe i przestudzone ciastka możesz udekorować rozpuszczoną czekoladą :)

Notatki

Przepis pochodzi z Tchibo.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!