Przepis na kruche ciastka z marcepanem
Te ciasteczka marcepanowe są szybkie i proste w przygotowaniu, a do tego są bardzo smaczne :)
Zaopatrzcie się w marcepan – często można go dostać np. w Lidlu i bierzcie się do roboty.
Zaproście dzieci do wycinania kształtów i do roboty :)
Z podanej porcji otrzymacie kilka blach ciasteczek – wystarczy ich dla każdego łasucha.
Przy okazji polecam wam również inne moje przepisy na ciastka.
Na blogu nazbierała się już niezła kolekcja tych słodkości.
Kruche ciasteczka marcepanowe przepis do druku

Kruche ciasteczka marcepanowe
Przepis na pyszne kruche ciastka z marcepanem.
Składniki
- 150 g masła miękkiego
- 50 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 100 g gotowej masy marcepanowej
- 250 g mąki pszennej
- 1 żółtko u mnie z jajka rozmiar L
Instrukcja
- Zmiksuj masło na puszystą masę, dodaj cukier i cukier waniliowy i zmiksuj razem.150 g masła, 50 g cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego
- Dodaj żółtko i masę marcepanową - w kawałkach.1 żółtko, 100 g gotowej masy marcepanowej
- Zmiksuj całość do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Do masy dodaj stopniowo mąkę i miksuj na małych obrotach.250 g mąki pszennej
- Na koniec zagnieć ciasto rękami - w razie konieczności dodaj więcej mąki (ciasto będzie mocno klejące).
- Umieść ciasto w lodówce na około 1 godzinę.
- Rozwałkuj ciasto na grubość około 4 mm.
- Wykrawaj kształty i układaj na przygotowanej blaszce.
- Piecz ciastka w 170 stopniach (termoobieg) przez około 10 minut - do lekkiego zrumienienia.
- Przestudź ciastka i przełóż do pojemniczka.
- Gotowe i przestudzone ciastka możesz udekorować rozpuszczoną czekoladą :)
Notatki
Przepis pochodzi z Tchibo.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!