Przepis na kruche ciastka z marcepanem

Te ciasteczka marcepanowe są szybkie i proste w przygotowaniu, a do tego są bardzo smaczne :)

Zaopatrzcie się w marcepan – często można go dostać np. w Lidlu i bierzcie się do roboty.

Zaproście dzieci do wycinania kształtów i do roboty :)

Z podanej porcji otrzymacie kilka blach ciasteczek – wystarczy ich dla każdego łasucha.

Przy okazji polecam wam również inne moje przepisy na ciastka.

Na blogu nazbierała się już niezła kolekcja tych słodkości.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.67 z 3 ocen
Postaw mi kawę

marcepanowe4

kruche ciasteczka migdałowe

marcepanowe6

marcepanowe5

Kruche ciasteczka marcepanowe przepis do druku

ciastka marcepanowe

Kruche ciasteczka marcepanowe

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne kruche ciastka z marcepanem.
4.67 z 3 ocen
Danie Deser

Składniki

Instrukcja
 

  • Zmiksuj masło na puszystą masę, dodaj cukier i cukier waniliowy i zmiksuj razem.
    150 g masła, 50 g cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego
  • Dodaj żółtko i masę marcepanową - w kawałkach.
    1 żółtko, 100 g gotowej masy marcepanowej
  • Zmiksuj całość do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Do masy dodaj stopniowo mąkę i miksuj na małych obrotach.
    250 g mąki pszennej
  • Na koniec zagnieć ciasto rękami - w razie konieczności dodaj więcej mąki (ciasto będzie mocno klejące).
  • Umieść ciasto w lodówce na około 1 godzinę.
  • Rozwałkuj ciasto na grubość około 4 mm.
  • Wykrawaj kształty i układaj na przygotowanej blaszce.
  • Piecz ciastka w 170 stopniach (termoobieg) przez około 10 minut - do lekkiego zrumienienia.
  • Przestudź ciastka i przełóż do pojemniczka.
  • Gotowe i przestudzone ciastka możesz udekorować rozpuszczoną czekoladą :)

Notatki

Przepis pochodzi z Tchibo.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!