Ciasteczka maślane przepyszne
Każdy powinien znać, albo mieć chociaż jeden przepis na ciasteczka maślane – zwykłe, najprostsze, a jednocześnie chyba na jedne z najsmaczniejszych ciasteczek :)
Ciasteczka chodziły już za mną od jakiegoś czasu, bo domowe zapasy się skończyły i nie było co podjadać w drodze od kuchni do salonu ;)
Pieczenie ciastek jest niestety trochę czasochłonne, bo wykrawanie ciasteczek, układanie, pieczenie blachami i potem jeszcze dekorowanie zajmuje dużo czasu, ale za to potem pozostaje przyjemność jedzenia.
Znalazłam w końcu więcej czasu i upiekłam ciasteczka maślane – kształty wybrałam jesienne, więc jabłuszka, dynie, wiewiórki, jeże i różne listki. Jak mój syn się dossał do ciastek, to musiałam go siłę wyganiać, bo już się obawiałam, czy mi zostanie cokolwiek do sfotografowania :)
Myślę, że jest to bardzo dobra rekomendacja, bo dzieci są jednak strasznie wybredne :)
Proponuję do pracy nad ciastkami zagonić też dzieci, to będą mieli z tego niezłą zabawę :)
Wypróbujcie również przepis na ciasteczka sugar cookies – nie będziecie piec innych :D
Ciasteczka maślane – przepis do druku

Ciasteczka maślane
Składniki
- 170 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 szklanki mąki + mąka do podsypywania
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- ulubiony aromat (ja użyłam migdałowego), albo skórka z cytryny lub pomarańczy
składniki lukru:
- 1 białko
- około 1 ,5 szklanki cukru pudru
- łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
- barwniki
Instrukcja
wykonanie ciasteczek:
- Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj jajko, żółtko i aromaty.
- Dodaj suche składniki (gęstość ciasta reguluj mąką).
- Gotowe ciasto owiń w folię i schłódź w lodówce przez przynajmniej 1 godzinę.
- Po tym czasie ciasto wyjmij, podziel na mniejsze porcje. Każdą z nich oddzielnie rozwałkuj na posypanym mąką blacie.
- Wykrawaj foremkami ciasteczka - możesz też użyć zwykłej szklanki, albo pokroić ciasto nożem, albo radełkiem.
- Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 6-8 minut - do lekkiego zrumienienia. Ciasteczka ostudź.
wykonanie lukru:
- Białko ubij na sztywno, stopniowo dodawaj cukier puder. Na koniec dodaj sok z cytryny. Lukier możesz podzielić na mniejsze porcję i każdą z nich zabarwić innym kolorem.
- Życzę udanej zabawy przy ciasteczkach :)
Notatki
Przepis znaleziony na Tasty Kitchen i lekko przeze mnie zmodyfikowany.