Przepis na ciastka maślane wg Marthy Stewart
Sugar cookies to takie słodkie maślane ciasteczka – podczas pieczenia zachowują swój kształt, więc świetnie nadają się do zdobienia :)
Ale i bez zdobienia są pyszne – szczególnie jeśli je dodatkowo zaromatyzujecie – ja do swoich dodałam sok i skórkę z cytryny :)
Na blogu jest już jeden przepis na sugar cookies, dziś podaję przepis Marthy Stewart z książki „Cookies”.
Możecie przygotować ciastka z jednego i drugiego przepisu i wybrać, który jest lepszy :)
Martha jak zwykle podaje „końskie” porcje przepisów – tak jest też i tym razem – z tej porcji otrzymacie 4 blachy ciasteczek :)
Ps. Jeśli nie lubicie cytryny, to możecie ją zamienić na np. pomarańczę, wanilię, albo dodać np. aromat migdałowy :)
Wypróbujcie również inne moje przepisy na ciasteczka – na blogu znajdziecie ich już całkiem sporo.
Sugar cookies przepis

Sugar cookies wg Marthy Stewart
Składniki
- 600 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 230 g masła miękkiego
- 200 g cukru pudru
- 2 jajka - użyłam rozmiar L
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- skórka starta z jednej cytryny
Instrukcja
- Masło zmiksuj z cukrem pudrem na puszystą masę.230 g masła, 200 g cukru pudru
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i sola.600 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli
- Ma masy maślanej dodaj skórkę i sok z cytryny oraz pojedynczo jajka.2 łyżeczki soku z cytryny, skórka, 2 jajka
- Zmniejsz obroty i dodawaj po trochu mąkę.
- Jeśli mikser będzie miał problemy z wyrobieniem ciasta, to resztę ciasta wyrób ręcznie.
- Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez przynajmniej godzinę - ciasto możesz przygotować wcześniej i przechować je nawet kilka dni w lodówce.
- Schłodzone ciasto podziel na mniejsze części i każdą cienko rozwałkuj - foremkami wycinaj ciastka.
- Ciastka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w 160 stopniach (góra/dół) przez około 15-18 minut - aż będą ładnie rumiane.
- Po upieczeniu ostudź.