Przepis na ciastka maślane wg Marthy Stewart

sugar cookies ms 9


Sugar cookies to takie słodkie maślane ciasteczka – podczas pieczenia zachowują swój kształt, więc świetnie nadają się do zdobienia :)

Ale i bez zdobienia są pyszne – szczególnie jeśli je dodatkowo zaromatyzujecie – ja do swoich dodałam sok i skórkę z cytryny :)

Na blogu jest już jeden przepis na sugar cookies, dziś podaję przepis Marthy Stewart z książki „Cookies”.

Możecie przygotować ciastka z jednego i drugiego przepisu i wybrać, który jest lepszy :)

Martha jak zwykle podaje „końskie” porcje przepisów – tak jest też i tym razem – z tej porcji otrzymacie 4 blachy ciasteczek :)

Ps. Jeśli nie lubicie cytryny, to możecie ją zamienić na np. pomarańczę, wanilię, albo dodać np. aromat migdałowy :)

Wypróbujcie również inne moje przepisy na ciasteczka – na blogu znajdziecie ich już całkiem sporo.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

sugar cookies ms 4

 

sugar cookies ms 2

 

sugar cookies ms 5

 

sugar cookies wg Marthy Stewart

 

sugar cookies ms 10

 

Sugar cookies przepis

ciasteczka cytrynowe

Sugar cookies wg Marthy Stewart

Wypieki Beaty
Przepis na idealne kruche ciasteczka maślane.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 18 minut
1 godz
Czas całkowity 1 godz 38 minut
Porcje 10

Składniki

Instrukcja
 

  • Masło zmiksuj z cukrem pudrem na puszystą masę.
    230 g masła, 200 g cukru pudru
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i sola.
    600 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli
  • Ma masy maślanej dodaj skórkę i sok z cytryny oraz pojedynczo jajka.
    2 łyżeczki soku z cytryny, skórka, 2 jajka
  • Zmniejsz obroty i dodawaj po trochu mąkę.
  • Jeśli mikser będzie miał problemy z wyrobieniem ciasta, to resztę ciasta wyrób ręcznie.
  • Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez przynajmniej godzinę - ciasto możesz przygotować wcześniej i przechować je nawet kilka dni w lodówce.
  • Schłodzone ciasto podziel na mniejsze części i każdą cienko rozwałkuj - foremkami wycinaj ciastka.
  • Ciastka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz w 160 stopniach (góra/dół) przez około 15-18 minut - aż będą ładnie rumiane.
  • Po upieczeniu ostudź.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Krojone ciasteczka orzechowe

Sprawdź ten przepis
krojone ciasteczka orzechowe

Kruche ciasteczka orzechowe

Sprawdź ten przepis
kruche ciasteczka orzechowe

Ciasteczka kajmakowe z orzechami

Sprawdź ten przepis
proste ciasteczka kajmakowe z masą kajmakową w środku posypane po wierzchu posiekanymi solonymi orzeszkami ziemnymi