Sugar cookies wg Marthy Stewart – słodkie maleństwa :)

 

sugar cookies ms 9

 

Sugar cookies to takie słodkie maślane ciasteczka – podczas pieczenia zachowują swój kształt, więc świetnie nadają się do zdobienia :)

Ale i bez zdobienia są pyszne – szczególnie jeśli je dodatkowo zaromatyzujecie – ja do swoich dodałam sok i skórkę z cytryny :)

Na blogu jest już jeden przepis na sugar cookies, dziś podaję przepis Marthy Stewart z książki „Cookies”.

Możecie przygotować ciastka z jednego i drugiego przepisu i wybrać, który jest lepszy :)

Martha jak zwykle podaje „końskie” porcje przepisów – tak jest też i tym razem – z tej porcji otrzymacie 4 blachy ciasteczek :)

Ps. Jeśli nie lubicie cytryny, to możecie ją zamienić na np. pomarańczę, wanilię, albo dodać np. aromat migdałowy :)

sugar cookies ms 4

 

sugar cookies ms 2

 

sugar cookies ms 5

 

sugar cookies wg Marthy Stewart

 

sugar cookies ms 10

 

ciasteczka cytrynowe

Sugar cookies wg Marthy Stewart

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Masło zmiksuj z cukrem pudrem na puszystą masę.
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
  • Ma masy maślanej dodaj skórkę i sok z cytryny oraz pojedynczo jajka.
  • Zmniejsz obroty i dodawaj po trochu mąkę.
  • Jeśli mikser będzie miał problemy z wyrobieniem ciasta, to resztę ciasta wyrób ręcznie.
  • Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i schłódź w lodówce przez przynajmniej godzinę - ciasto możesz przygotować wcześniej i przechować je nawet kilka dni w lodówce.
  • Schłodzone ciasto podziel na mniejsze części i każdą cienko rozwałkuj - foremkami wycinaj ciastka.
  • Ciastka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz w 160 stopniach przez około 15-18 minut - aż będą ładnie rumiane.
  • Po upieczeniu ostudź.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!