sugar cookies ms 9

Przepis na ciastka maślane wg Marthy Stewart

Zapraszam na sugar cookies, czyli na proste kruche ciasteczka maślane w stylu amerykańskim. Takie ciasteczka powstają przez ucieranie masła z cukrem, dlatego nazywane są właśnie sugar cookies. Ciastka po upieczeniu są cudownie kruche i rozpływające się w ustach. Spróbujcie koniecznie!

sugar cookies ms 4

Ciastka sugar cookies przepis krok po kroku

Jeśli lubicie domowe ciasteczka, to koniecznie zróbcie te kruche ciastka. Świetnie trzymają one kształt podczas pieczenia, więc możecie wyciąć fantazyjne kształty.

ciasteczka cytrynowe

Ciasteczka Sugar cookies przepis

Wypieki Beaty
Przepis na idealne kruche ciasteczka maślane świetne do wycinania kształtów i lukrowania.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 18 minut
1 hour
Czas całkowity 1 hour 38 minut
Porcje 10
Składniki

składniki na sugar cookies

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasteczka sugar cookies

  • Masło zmiksuj z cukrem pudrem na puszystą masę.
    230 g masła, 200 g cukru pudru
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i sola.
    600 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli
  • Ma masy maślanej dodaj skórkę i sok z cytryny oraz pojedynczo jajka.
    2 łyżeczki soku z cytryny, skórka, 2 jajka
  • Zmniejsz obroty i dodawaj po trochu mąkę.
  • Jeśli mikser będzie miał problemy z wyrobieniem ciasta, to resztę ciasta wyrób ręcznie.
  • Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez przynajmniej godzinę – ciasto możesz przygotować wcześniej i przechować je nawet kilka dni w lodówce.
  • Schłodzone ciasto podziel na mniejsze części i każdą cienko rozwałkuj – foremkami wycinaj ciastka.
  • Ciastka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz w 160 stopniach (góra/dół) przez około 15-18 minut – aż będą ładnie rumiane.
  • Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Słowa kluczowe maślane ciastka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
sugar cookies ms 2

Kruche ciasteczka sugar cookies – uwagi

Sugar cookies to takie słodkie maślane ciasteczka – podczas pieczenia zachowują swój kształt, więc świetnie nadają się do zdobienia.

Ale i bez zdobienia są pyszne – szczególnie jeśli je dodatkowo zaromatyzujecie – ja do swoich dodałam sok i skórkę z cytryny.

Na blogu jest już jeden przepis na sugar cookies, dziś podaję przepis Marthy Stewart z książki „Cookies”.

Możecie przygotować ciastka z jednego i drugiego przepisu i wybrać, który jest lepszy :)

Martha jak zwykle podaje „końskie” porcje przepisów – tak jest też i tym razem – z tej porcji otrzymacie 4 blachy ciasteczek :)

Ps. Jeśli nie lubicie cytryny, to możecie ją zamienić na np. pomarańczę, wanilię, albo dodać np. aromat migdałowy :)

Wypróbujcie również inne moje przepisy na ciasteczka – na blogu znajdziecie ich już całkiem sporo.

sugar cookies ms 5
sugar cookies wg Marthy Stewart
sugar cookies ms 10

Polecane przepisy na ciasteczka

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne domowe ciasteczka. Tutaj znajdziecie między innymi trzy takie przepisy: