Ciasteczka kajmakowe z orzechami

 

ciastka kajmakowe

 

Ciasteczka kajmakowe z orzechami to ostatnio jedne z najlepszych jakie upiekłam – przynajmniej dla mnie :)

Zaskakujące jest ciasto robione z dodatkiem masy kajmakowej i już się zastanawiam, czy sprawdziło by się w roli spodu do tarty – muszę to koniecznie przetestować, bo ciasto jest fajnie plastyczne po zrobieniu :)

Do tego do ciasteczek dodajemy trochę masy kajmakowej również do środka każdego ciastka – więc przy gryzieniu czeka w środku fajna niespodzianka :D

Całość zwieńczają solone orzeszki ziemne – ja mam ostatnio niezłą zajawkę na połączenie słonego i słodkiego smaku, więc dla mnie takie orzeszki pasują wręcz idealnie :)

Jeśli nie macie solonych orzeszków, ale macie zwykłe, to wrzućcie je na patelnię z odrobiną oleju i podsmażcie jednocześnie delikatnie je soląc – będą pyszne.

Możecie również wypróbować przepis na pękające ciasteczka z krówkami :D

 

ciasteczka kajmakowe z orzechami

 

ciastka kajmakowe

 

ciasteczka karmelowe

 

ciasteczka z orzechami

 

ciasteczka kajmakowe z orzechami

 

proste ciasteczka kajmakowe z masą kajmakową w środku posypane po wierzchu posiekanymi solonymi orzeszkami ziemnymi

Ciasteczka kajmakowe z orzechami

Wypieki Beaty
Proste ciasteczka bez konieczności wycinania.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 40 minut
Porcje 20
Kalorie 419 kcal

Składniki
  

  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g masy kajmakowej
  • szczypta soli
  • około 350 g mąki pszennej
  • kilka łyżek masy do nadzienia ciasteczek
  • 2 garście grubo posiekanych słonych orzeszków ziemnych

Instrukcja
 

  • Masło zmiksuj razem z masą kajmakową i szczyptą soli, dodaj porcjami mąkę i miksuj do połączenia.
  • Nabieraj łyżeczką lekko czubate porcje ciasta, rozpłaszcz je w rękach, na środek nałóż trochę masy kajmakowej i sklej.
  • Układaj ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Na wierzchu ciasteczek ułóż trochę posiekanych orzeszków - lekko je dociśnij (mi się i tak po upieczeniu niektóre oderwały).
  • Ciasteczka piecz w 180 stopniach przez około 15-20 minut - aż będą ładnie rumiane.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 419kcalWeglowodany: 45.1gBiałko: 7gTłuszcz: 23.8gBłonnik: 1g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

ciasteczka kajmakowe z orzechami

 

Przepis znalazłam na blogu Niebo na talerzu – podaję z drobnymi zmianami.