Przepis na ciastka kajmakowe z orzechami
Ciasteczka kajmakowe z orzechami to ostatnio jedne z najlepszych jakie upiekłam – przynajmniej dla mnie :)
Zaskakujące jest ciasto robione z dodatkiem masy kajmakowej i już się zastanawiam, czy sprawdziło by się w roli spodu do tarty – muszę to koniecznie przetestować, bo ciasto jest fajnie plastyczne po zrobieniu :)
Do tego do ciasteczek dodajemy trochę masy kajmakowej również do środka każdego ciastka – więc przy gryzieniu czeka w środku fajna niespodzianka :D
Całość zwieńczają solone orzeszki ziemne – ja mam ostatnio niezłą zajawkę na połączenie słonego i słodkiego smaku, więc dla mnie takie orzeszki pasują wręcz idealnie :)
Jeśli nie macie solonych orzeszków, ale macie zwykłe, to wrzućcie je na patelnię z odrobiną oleju i podsmażcie jednocześnie delikatnie je soląc – będą pyszne.
Możecie również wypróbować przepis na pękające ciasteczka z krówkami :D
Ciasteczka kajmakowe z orzechami przepis do druku

Ciasteczka kajmakowe z orzechami
Składniki
- 200 g masła miękkiego
- 200 g masy kajmakowej
- 1 szczypta soli
- około 350 g mąki pszennej
- kilka łyżek masy kajmakowej do nadzienia ciasteczek
- 2 garście słonych orzeszków ziemnych grubo siekanych
Instrukcja
- Masło zmiksuj razem z masą kajmakową i szczyptą soli, dodaj porcjami mąkę i miksuj do połączenia.200 g masła, 200 g masy kajmakowej, 1 szczypta soli, około 350 g mąki pszennej
- Nabieraj łyżeczką lekko czubate porcje ciasta, rozpłaszcz je w rękach, na środek nałóż trochę masy kajmakowej i sklej.kilka łyżek masy kajmakowej
- Układaj ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzchu ciasteczek ułóż trochę posiekanych orzeszków - lekko je dociśnij (mi się i tak po upieczeniu niektóre oderwały).2 garście słonych orzeszków ziemnych
- Ciasteczka piecz w 180 stopniach przez około 15-20 minut - aż będą ładnie rumiane.
Składniki Odżywcze
Przepis znalazłam na blogu Niebo na talerzu – podaję z drobnymi zmianami.