Przepis na proste ciasteczka z piankami marshmallows i kawałkami czekolady

ciasteczka z piankami marhmallows


Pokochałam te przepisy na amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady

Są nie tylko proste, ale również bardzo szybkie i jak mnie najdzie na coś słodkiego mogę mieć pyszne, ciepłe ciacha w jakieś 30 minut.

Takie są też te ciasteczka z piankami marshmallows.

Ekspresowe, proste i bardzo smaczne.

Ja je zrobiłam jak w oryginalnym przepisie od Broma Bakery – czyli z palonym masłem.

To troszkę wydłużyło mój czas pracy, ale tym razem aż tak mi się nie spieszyło 😆

Jeśli macie czas, to też przygotujcie najpierw masło palone – to nic trudnego. Wystarczy włożyć masło do rondelka i podgrzewać go tak długo, aż zacznie robić się złote i pojawią się w nim brązowe kropki.

Zwykle to trwa maksymalnie 10 minut. Potem takie masło odstawiacie na trochę do ostudzenia – pół godziny w zupełności wystarczy – i robicie ciacha.

Jeśli się wam spieszy, to wystarczy po prostu rozpuścić masło i przestudzić.

Takie palone masło przyda się wam także do pysznego ciasta jagodowego – mniam.

Poza masłem będziecie potrzebować do ciasteczek czekoladę.

Ja użyłam gorzką czekoladę, bo pianki dodawane do ciastek i tak są słodkie.

I oczywiście potrzebujecie jeszcze pianki marshmallows – dostaniecie je praktycznie w każdym sklepie. Mogą też oczywiście być te kolorowe :)

Polecam wam także inne ekspresowe ciasteczka, np. ciasteczka z mlekiem w proszku, ciastka z czekoladą i solą, albo ciasteczka owsiane z czekoladą :)


szybkie ciasteczka z czekoladą ciasteczka z masłem palonym, czekoladą i piankami

proste ciasteczka z kawałkami czekolady czekoladowe ciasteczka z piankami

ciastka z czekoladą i piankami ciasteczka z czekoladą i piankami

Ciasteczka z piankami marshmallows – przepis do druku

ciasteczka z piankami marshmallows

Ciasteczka z piankami marshmallows

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i proste ciasteczka z kawałkami czekolady oraz z piankami marshmallow.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 35 minut
Porcje 24
Kalorie 160 kcal

Składniki
  

  • 170 g masła rozpuszczonego i ostudzonego
  • 200 g cukru (1 szklanka) - użyłam trzcinowy
  • 1 jajko rozmiar L
  • 1 żółtko
  • 270 g mąki (1 i 3/4 szklanki)
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g czekolady posiekanej - użyłam gorzką
  • 12 sztuk pianek marshmallows dużych

Instrukcja
 

  • Masło zmiksuj z cukrem.
  • Dodaj jajko i żółtko - zmiksuj.
  • Mąkę zmieszaj z sodą i dodaj do masy maślanej - zmiksuj na niskich obrotach.
  • Wsyp posiekaną czekoladę i wymieszaj - masa będzie taka bardziej w kawałkach.
  • Pianki marshmallows przetnij ostrym nożem na pół.
  • Nabieraj czubate łyżeczki masy lekko ugnieć ją w dłoniach, ułóż na środku piankę, a następnie lekko ją oblep ciastem, tak aby zrobić kulkę z pianką w środku.
  • Ciastka układaj na blaszce w odstępach, bo trochę się rozpłyną przy pieczeniu.
  • Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około 15 minut - ja po 10 minutach zamieniłam blachy miejscami.
  • Zaraz po upieczeniu ciasteczka są miękkie - tak ma być - jak ostygną, to lekko stwardnieją.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 160kcalWeglowodany: 19gBiałko: 2gTłuszcz: 8g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!