Ciasteczka z piankami marshmallows

i kawałkami czekolady

 

ciasteczka z piankami marshmallows

 

Pokochałam te przepisy na amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady ❤

Są nie tylko proste, ale również bardzo szybkie i jak mnie najdzie na coś słodkiego mogę mieć pyszne, ciepłe ciacha w jakieś 30 minut.

Takie są też te ciasteczka z piankami marshmallows.

Ekspresowe, proste i bardzo smaczne.

Ja je zrobiłam jak w oryginalnym przepisie od Broma Bakery – czyli z palonym masłem. To troszkę wydłużyło mój czas pracy, ale tym razem aż tak mi się nie spieszyło 😆 Jeśli macie czas, to też przygotujcie najpierw masło palone – to nic trudnego. Wystarczy włożyć masło do rondelka i podgrzewać go tak długo, aż zacznie robić się złote i pojawią się w nim brązowe kropki. Zwykle to trwa maks 10 minut. Potem takie masło odstawiacie na trochę do ostudzenia – pół godziny w zupełności wystarczy – i robicie ciacha.

Jeśli się wam spieszy, to wystarczy po prostu rozpuścić masło i przestudzić.

Takie palone masło przyda się wam także do pysznego ciasta jagodowego – mniam.

Polecam wam także inne ekspresowe ciasteczka, np. ciasteczka z mlekiem w proszku, ciastka z czekoladą i solą, albo ciasteczka owsiane z czekoladą 🙂

 

szybkie ciasteczka z czekoladą ciasteczka z masłem palonym, czekoladą i piankami
 

proste ciasteczka z kawałkami czekolady czekoladowe ciasteczka z piankami
 

ciastka z czekoladą i piankami ciasteczka z czekoladą i piankami
 

Ciasteczka z piankami marshmallows – przepis do druku

 

Ciasteczka z piankami marshmallows

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 24 sztuki.
Autor:
Typ przepisu: Ciasteczka
Ilość: 24
Składniki
  • 170 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 200 g (1 szklanka) cukru - użyłam trzcinowy
  • 1 duże jajko + 1 żółtko
  • 270 g (1 i ¾ szklanki) mąki
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g posiekanej czekolady - użyłam gorzką
  • około 12 dużych pianek marshmallows
Wykonanie
  1. Masło zmiksuj z cukrem.
  2. Dodaj jajko i żółtko - zmiksuj.
  3. Mąkę zmieszaj z sodą i dodaj do masy maślanej - zmiksuj na niskich obrotach.
  4. Wsyp posiekaną czekoladę i wymieszaj - masa będzie taka bardziej w kawałkach.
  5. Pianki marshmallows przetnij ostrym nożem na pół.
  6. Nabieraj czubate łyżeczki masy lekko ugnieć ją w dłoniach, ułóż na środku piankę, a następnie lekko ją oblep ciastem, tak aby zrobić kulkę z pianką w środku.
  7. Ciastka układaj na blaszce w odstępach, bo trochę się rozpłyną przy pieczeniu.
  8. Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około 15 minut - ja po 10 minutach zamieniłam blachy miejscami.
  9. Zaraz po upieczeniu ciasteczka są miękkie - tak ma być - jak ostygną, to lekko stwardnieją.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 160 Tłuszcze: 8 g Węglowodany: 19 g Białka: 2 g