Ciasteczka z piankami marshmallows
i kawałkami czekolady
Pokochałam te przepisy na amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady ❤
Są nie tylko proste, ale również bardzo szybkie i jak mnie najdzie na coś słodkiego mogę mieć pyszne, ciepłe ciacha w jakieś 30 minut.
Takie są też te ciasteczka z piankami marshmallows.
Ekspresowe, proste i bardzo smaczne.
Ja je zrobiłam jak w oryginalnym przepisie od Broma Bakery – czyli z palonym masłem. To troszkę wydłużyło mój czas pracy, ale tym razem aż tak mi się nie spieszyło 😆 Jeśli macie czas, to też przygotujcie najpierw masło palone – to nic trudnego. Wystarczy włożyć masło do rondelka i podgrzewać go tak długo, aż zacznie robić się złote i pojawią się w nim brązowe kropki. Zwykle to trwa maks 10 minut. Potem takie masło odstawiacie na trochę do ostudzenia – pół godziny w zupełności wystarczy – i robicie ciacha.
Jeśli się wam spieszy, to wystarczy po prostu rozpuścić masło i przestudzić.
Takie palone masło przyda się wam także do pysznego ciasta jagodowego – mniam.
Polecam wam także inne ekspresowe ciasteczka, np. ciasteczka z mlekiem w proszku, ciastka z czekoladą i solą, albo ciasteczka owsiane z czekoladą :)






Ciasteczka z piankami marshmallows – przepis do druku

Ciasteczka z piankami marshmallows
Składniki
- 170 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
- 200 g (1 szklanka) cukru - użyłam trzcinowy
- 1 duże jajko + 1 żółtko
- 270 g (1 i 3/4 szklanki) mąki
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g posiekanej czekolady - użyłam gorzką
- około 12 dużych pianek marshmallows
Instrukcja
- Masło zmiksuj z cukrem.
- Dodaj jajko i żółtko - zmiksuj.
- Mąkę zmieszaj z sodą i dodaj do masy maślanej - zmiksuj na niskich obrotach.
- Wsyp posiekaną czekoladę i wymieszaj - masa będzie taka bardziej w kawałkach.
- Pianki marshmallows przetnij ostrym nożem na pół.
- Nabieraj czubate łyżeczki masy lekko ugnieć ją w dłoniach, ułóż na środku piankę, a następnie lekko ją oblep ciastem, tak aby zrobić kulkę z pianką w środku.
- Ciastka układaj na blaszce w odstępach, bo trochę się rozpłyną przy pieczeniu.
- Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około 15 minut - ja po 10 minutach zamieniłam blachy miejscami.
- Zaraz po upieczeniu ciasteczka są miękkie - tak ma być - jak ostygną, to lekko stwardnieją.
Składniki Odżywcze