Jagodowe ciasto z palonym masłem

 

ciasto z konfiturą jagodową

 

Dziś mam dla was niby proste, a jednocześnie niezwykłe ciasto.

To jagodowe ciasto swój niebywały smak zawdzięcza palonemu masłu.

Pierwszy raz zrobiłam takie masło i wykorzystałam go do wypieku, ale na pewno będę to robić częściej.

Takie palone masło nabiera głębokiego, orzechowego smaku.

Zwykłe ciasto zyskuje dzięki niemu niezwykłego charakteru – koniecznie musicie spróbować :)

Ja do swojego ciasta dodałam jeszcze cały słoiczek konfitury jagodowej – uwielbiam ciacha, które mają w sobie owoce – oraz garść posiekanych migdałów.

Całość wyszła przepyszna – lekko orzechowe ciasto, smakowite jagody i chrupiące migdały.

Do tego wystarczy już tylko kubek gorącej herbaty albo kawy i podwieczorek gotowy :)

Polecam wam do tego ciasta Konfiturę z Jagód Stovit i zapraszam do wypróbowania innych przepisów, które przygotowałam razem z tą marką :) Przekonacie się, że dżemy i konfitury to nie tylko do naleśników się nadają ;)

 

ciasto z palonym masłem szybkie ciasto z migdałami
 

proste ciasto z migdałami proste ciasto z konfiturą
 

ciasto z palonym masłem i konfiturą ciasto z palonym masłem
 

szybkie ciasto jagodowe proste ciasto jagodowe
 

Jagodowe ciasto z palonym masłem – przepis do druku

 

ciasto z konfiturą jagodową

Jagodowe ciasto z palonym masłem

Wypieki Beaty
Przepis na formę o wielkości około 23-24 cm.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 1 godz
Czas całkowity 2 godz
Danie Ciasta
Porcje 15
Kalorie 333 kcal

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Najpierw przygotuj palone masło.
  • Do rondelka o jasnym dnie przełóż pokrojone masło i podgrzewaj na średnim ogniu ciągle mieszając.
  • Uważaj - masło w trakcie może się pienić i unosić.
  • Podgrzewaj masło i ciągle mieszaj, aż zobaczysz, że na dnie tworzą się czarne kropki, a masło nabierze brązowej barwy - uważaj, aby nie podgrzewać masła zbyt długo, bo będzie gorzkie.
  • Gdy pojawią się czarne kropki, zdejmij rondelek z ognia i lekko ostudź.
  • W tym czasie zmiksuj jajka z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą i puszystą masę.
  • Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
  • Do ubitych jajek wlej cienkim strumieniem masło (ja nie dodawałam tych "przypalonych" resztek).
  • Wsyp mąkę i zmiksuj.
  • Dodaj mleko i zmiksuj.
  • Formę o wielkości około 23-24 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.
  • Przelej ciasto do formy.
  • Nałóż na wierzch Konfiturę z Jagód Stovit - dałam cały słoiczek (konfitura w trakcie pieczenia opadnie na dno).
  • Posyp wierch ciasta posiekanymi migdałami.
  • Piecz w 180 stopni (tryb góra/dół) przez około godzinę - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 333kcalWeglowodany: 43gBiałko: 6gTłuszcz: 15g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit