Przepis na proste jagodowe ciasto z masłem palonym
wpis sponsorowany
Dziś mam dla was niby proste, a jednocześnie niezwykłe ciasto.
To jagodowe ciasto swój niebywały smak zawdzięcza palonemu masłu.
Pierwszy raz zrobiłam takie masło i wykorzystałam go do wypieku, ale na pewno będę to robić częściej.
Takie palone masło nabiera głębokiego, orzechowego smaku.
Zwykłe ciasto zyskuje dzięki niemu niezwykłego charakteru – koniecznie musicie spróbować :)
Ja do swojego ciasta dodałam jeszcze cały słoiczek konfitury jagodowej – uwielbiam ciacha, które mają w sobie owoce – oraz garść posiekanych migdałów.
Całość wyszła przepyszna – lekko orzechowe ciasto, smakowite jagody i chrupiące migdały.
Do tego wystarczy już tylko kubek gorącej herbaty albo kawy i podwieczorek gotowy :)
Polecam wam do tego ciasta Konfiturę z Jagód Stovit i zapraszam do wypróbowania innych przepisów, które przygotowałam razem z tą marką :) Przekonacie się, że dżemy i konfitury to nie tylko do naleśników się nadają ;)








Jagodowe ciasto z palonym masłem – przepis do druku

Jagodowe ciasto z palonym masłem
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości około 23-24 cm.
Składniki
- 200 g masła
- 375 g mąki pszennej (2,5 szklanki)
- 300 g cukru (1,5 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 4 jajka - użyłam rozmiar L
- 0,5 szklanki mleka
- 1 słoiczek Konfitury z Jagód Stovit
- 1 garść migdałów posiekanych
Instrukcja
- Najpierw przygotuj palone masło.
- Do rondelka o jasnym dnie przełóż pokrojone masło i podgrzewaj na średnim ogniu ciągle mieszając.
- Uważaj - masło w trakcie może się pienić i unosić.
- Podgrzewaj masło i ciągle mieszaj, aż zobaczysz, że na dnie tworzą się czarne kropki, a masło nabierze brązowej barwy - uważaj, aby nie podgrzewać masła zbyt długo, bo będzie gorzkie.
- Gdy pojawią się czarne kropki, zdejmij rondelek z ognia i lekko ostudź.
- W tym czasie zmiksuj jajka z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą i puszystą masę.
- Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
- Do ubitych jajek wlej cienkim strumieniem masło (ja nie dodawałam tych "przypalonych" resztek).
- Wsyp mąkę i zmiksuj.
- Dodaj mleko i zmiksuj.
- Formę o wielkości około 23-24 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.
- Przelej ciasto do formy.
- Nałóż na wierzch Konfiturę z Jagód Stovit - dałam cały słoiczek (konfitura w trakcie pieczenia opadnie na dno).
- Posyp wierch ciasta posiekanymi migdałami.
- Piecz w 180 stopni (tryb góra/dół) przez około godzinę - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.