Jagodowe ciasto z palonym masłem

 

ciasto z konfiturą jagodową

 

Dziś mam dla was niby proste, a jednocześnie niezwykłe ciasto.

To jagodowe ciasto swój niebywały smak zawdzięcza palonemu masłu.

Pierwszy raz zrobiłam takie masło i wykorzystałam go do wypieku, ale na pewno będę to robić częściej.

Takie palone masło nabiera głębokiego, orzechowego smaku.

Zwykłe ciasto zyskuje dzięki niemu niezwykłego charakteru – koniecznie musicie spróbować 🙂

Ja do swojego ciasta dodałam jeszcze cały słoiczek konfitury jagodowej – uwielbiam ciacha, które mają w sobie owoce – oraz garść posiekanych migdałów.

Całość wyszła przepyszna – lekko orzechowe ciasto, smakowite jagody i chrupiące migdały.

Do tego wystarczy już tylko kubek gorącej herbaty albo kawy i podwieczorek gotowy 🙂

Polecam wam do tego ciasta Konfiturę z Jagód Stovit i zapraszam do wypróbowania innych przepisów, które przygotowałam razem z tą marką 🙂 Przekonacie się, że dżemy i konfitury to nie tylko do naleśników się nadają 😉

 

ciasto z palonym masłem szybkie ciasto z migdałami
 

proste ciasto z migdałami proste ciasto z konfiturą
 

ciasto z palonym masłem i konfiturą ciasto z palonym masłem
 

szybkie ciasto jagodowe proste ciasto jagodowe
 

Jagodowe ciasto z palonym masłem – przepis do druku

 

Jagodowe ciasto z palonym masłem

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości około 23-24 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 15
Składniki
  • 200 g masła
  • 375 g (2,5 szklanki) mąki pszennej
  • 300 g (1,5 szklanki) cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • około pół szklanki mleka
  • słoiczek Konfitury z Jagód Stovit
  • garść posiekanych migdałów
Wykonanie
  1. Najpierw przygotuj palone masło.
  2. Do rondelka o jasnym dnie przełóż pokrojone masło i podgrzewaj na średnim ogniu ciągle mieszając.
  3. Uważaj - masło w trakcie może się pienić i unosić.
  4. Podgrzewaj masło i ciągle mieszaj, aż zobaczysz, że na dnie tworzą się czarne kropki, a masło nabierze brązowej barwy - uważaj, aby nie podgrzewać masła zbyt długo, bo będzie gorzkie.
  5. Gdy pojawią się czarne kropki, zdejmij rondelek z ognia i lekko ostudź.
  6. W tym czasie zmiksuj jajka z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą i puszystą masę.
  7. Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
  8. Do ubitych jajek wlej cienkim strumieniem masło (ja nie dodawałam tych "przypalonych" resztek).
  9. Wsyp mąkę i zmiksuj.
  10. Dodaj mleko i zmiksuj.
  11. Formę o wielkości około 23-24 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.
  12. Przelej ciasto do formy.
  13. Nałóż na wierzch Konfiturę z Jagód Stovit - dałam cały słoiczek (konfitura w trakcie pieczenia opadnie na dno).
  14. Posyp wierch ciasta posiekanymi migdałami.
  15. Piecz w 180 stopni (tryb góra/dół) przez około godzinę - do suchego patyczka.
  16. Po upieczeniu ostudź.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 333 Tłuszcze: 15 g Węglowodany: 43 g Białka: 6 g

 

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit