Przepis na sernik jagodowy bez pieczenia
Truskawki odeszły w zapomnienie, a królują teraz jagody :)
Nie mogło się więc obyć bez jagodowych wypieków również w mojej kuchni.
Dziś zapraszam na jagodowy sernik na zimno – przepiękny w kolorze i przepyszny w smaku.
Ciasto wychodzi lekkie, bardzo owocowe i orzeźwiające.
Zwieńczeniem jest galaretka jagodowa, którą mogłabym wyjadać łyżkami :)
W sezonie użyjcie świeże jagody, a poza sezonem możecie wykorzystać owoce ze słoików (może warto potestować z konfiturą jagodową – tylko wtedy proponuję użyć mniej cukru) albo mrożone.
Podaję przepis na formę 22-26 cm (przy większej tortownicy sernik będzie niższy).
Ps. Moja tortownica weszła w „reakcję” z sernikiem i stworzyli razem niebywałe wzory ;)
Zapraszam również do wypróbowania przepisu na pieczony sernik jagodowy.
Jagodowy sernik na zimno – przepis do druku

Jagodowy sernik na zimno
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 22-23 cm.
Składniki
spód:
- 120 g ciasteczek maślanych - pokruszonych
- około 50 g masła rozpuszczonego
sernik:
- 1 kg sera twarogowego najlepiej tłustego (tradycyjne polecam Piątnicę)
- 250 g cukru
- 6 łyżeczek żelatyny w proszku
- 8 łyżek zimnej wody do żelatyny
- 1,5 szklanki jagód
- 2 łyżki cukru do jagód (opcjonalnie)
- 4 łyżki soku z cytryny
- 200 ml śmietany kremówki zimnej
galaretka:
- 1 szklanka jagód - zmiksowanych
- 1 galaretka owocowa rozpuszczona w szklance gorącej wody
Instrukcja
- Składniki spodu zmieszaj razem i wylep dno tortownicy.120 g ciasteczek maślanych, około 50 g masła
- Tortownicę umieść w lodówce.
- Jagody zmiksuj z sokiem z cytryny oraz z cukrem.1,5 szklanki jagód, 4 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki cukru
- Twaróg zmiksuj z cukrem, oddaj zmiksowane jagody i razem wymieszaj.1 kg sera twarogowego, 250 g cukru
- Żelatynę zalej zimną wodą, gdy napęcznieje podgrzej ją krótko w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.6 łyżeczek żelatyny, 8 łyżek zimnej wody
- Do ciepłej żelatyny dodaj łyżkę masy twarogowej i wymieszaj. Przelej żelatynę do masy sernikowej i energicznie wymieszaj.
- Śmietanę kremówkę zmiksuj, aż będzie gęsta.200 ml śmietany kremówki
- Dodaj ją do sernika i delikatnie wymieszaj łopatką.
- Przełóż sernik na spód z ciasteczek i schłodź w lodówce.
- Galaretkę rozrób w szklance gorącej wody (smak galaretki może być dowolny, bo i tak jagody zdominują i smak i kolor - ale preferowana jest galaretka ciemna lub czerwona).1 galaretka
- Do galaretki dodaj zmiksowane jagody i wymieszaj.1 szklanka jagód
- Lekko tężejącą galaretkę wylej na sernik i schłodź w lodówce przez przynajmniej 2-3 godziny.