Przepis na jagodowy sernik na zimno

 

Truskawki odeszły w zapomnienie, a królują teraz jagody :)

Nie mogło się więc obyć bez jagodowych wypieków również w mojej kuchni.

Dziś zapraszam na jagodowy sernik na zimno – przepiękny w kolorze i przepyszny w smaku.

Ciasto wychodzi lekkie, bardzo owocowe i orzeźwiające.

Zwieńczeniem jest galaretka jagodowa, którą mogłabym wyjadać łyżkami :)

W sezonie użyjcie świeże jagody, a poza sezonem możecie wykorzystać owoce ze słoików (może warto potestować z konfiturą jagodową – tylko wtedy proponuję użyć mniej cukru) albo mrożone.

Podaję przepis na formę 22-26 cm (przy większej tortownicy sernik będzie niższy).

 

Ps. Moja tortownica weszła w „reakcję” z sernikiem i stworzyli razem niebywałe wzory ;)

Zapraszam również do wypróbowania przepisu na pieczony sernik jagodowy.

 

 

jagodowy sernik na zimno

jagodowy sernik na zimno1

jagodowy sernik na zimno3

jagodowy sernik na zimno4

 

Jagodowy sernik na zimno – przepis do druku

 

sernik z jagodami

Jagodowy sernik na zimno

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny i mocno owocowy sernik z jagodami i jagodową galaretką.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 40 minut
4 godz
Danie Deser
Kuchnia Kuchnia polska
Porcje 12 porcji

Składniki
  

spód:

  • 120 g ciasteczek maślanych - pokruszonych
  • około 50 rozpuszczonego masła

sernik:

galaretka:

Instrukcja
 

  • Składniki spodu zmieszaj razem i wylep dno tortownicy.
  • Tortownicę umieść w lodówce.
  • Jagody zmiksuj z sokiem z cytryny oraz z cukrem.
  • Twaróg zmiksuj z cukrem, oddaj zmiksowane jagody i razem wymieszaj.
  • Żelatynę zalej zimną wodą, gdy napęcznieje podgrzej ją krótko w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
  • Dodaj żelatynę do masy sernikowej.
  • Śmietanę kremówkę zmiksuj, aż będzie gęsta.
  • Dodaj ją do sernika i delikatnie wymieszaj łopatką.
  • Przełóż sernik na spód z ciasteczek i schłódź w lodówce.
  • Galaretkę rozrób w szklance gorącej wody (smak galaretki może być dowolny, bo i tak jagody zdominują i smak i kolor - ale preferowana jest galaretka ciemna lub czerwona).
  • Do galaretki dodaj zmiksowane jagody i wymieszaj.
  • Lekko tężejącą galaretkę wylej na sernik i schłódź w lodówce przez przynajmniej 2-3 godziny.
Słowa kluczowe jagody, sernik, twaróg, żelatyna
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis własny.