Mmmm – sernik jagodowy – nieziemski :)

A wszystko zaczęło się od zmiksowanych, gdzie urzekło mnie zdjęcie obłędnie fioletowego sernika. Podążając jego śladem trafiłam na bloga Elizy i tam znalazłam przepis na to cudo – od razu zapragnęłam go mieć w lodówce :D

Przy najbliższej okazji kupiłam jagody – trochę za nie przepłacając (ale za bardzo byłam „napalona” aby się licytować) i po nocy piekłam ciasto. Potem już tylko chłodzenie, dekoracja i mogliśmy się delektować pysznym deserem.

Powiem tylko, że wygląd oddaje niebywały smak tego sernika :)

Sernik jest mocno jagodowy, aksamitny i niezbyt słodki. Ja wierzch udekorowałam borówkami amerykańskimi, bo wszystkie jagody zużyłam do środka.

Beziki robiłam wcześniej sama i jeśli macie zbędne białka i trochę czasu, to zachęcam do ich samodzielnego upieczenia, bo są o niebo lepsze od kupnych.

jagodowy sernik4

jagodowy sernik2

jagodowy sernik3

jagodowy sernik5

Jagodowy sernik

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

składniki spodu:

  • 225 g ciastek digestive (ja użyłam takich w czekoladzie)
  • ok. 60 g rozpuszczonego masła

składniki sernika:

składniki wierzchu:

Instrukcja
 

wykonanie spodu:

  • Ciasteczka zmiksuj albo rozbij tak, aby były całe pokruszone.
  • Dodaj do nich masło i zagnieć masę.
  • Wyklej ciastkami spód wyłożonej papierem tortownicy (średnica około 22 cm).
  • Włóż tortownicę do lodówki, aby ciasto się schłodziło.

wykonanie masy sernikowej:

  • Jagody umyj i zmiksuj. Przełóż je do misy miksera.
  • Dodaj jajka, twaróg, budyń i cukier waniliowy. Zmiksuj wszystko razem do połączenia.
  • Dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj.
  • Wyłóż masę sernikową na przygotowany spód.
  • Piecz w 160 stopniach przez około godzinę (mi po godzinie pieczenia sernik dalej lekko pływał, więc potrzymałam go dłużej).
  • Po upieczeniu przestudź ciasto i schowaj do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

wykonanie dekoracji:

  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
  • Wyłóż ją na ciasto, udekoruj bezami i jagodami.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Kwaśnie, no właśnie