Przepis na pieczony sernik mocno jagodowy

Mmmm – jagodowy sernik – nieziemski :)

A wszystko zaczęło się od Zmiksowanych, gdzie urzekło mnie zdjęcie obłędnie fioletowego sernika.

Podążając jego śladem trafiłam na bloga Elizy (Moje pasje) i tam znalazłam przepis na to cudo – od razu zapragnęłam go mieć w lodówce :D

Przy najbliższej okazji kupiłam jagody – trochę za nie przepłacając (ale za bardzo byłam „napalona” aby się licytować) i po nocy piekłam ciasto. Potem już tylko chłodzenie, dekoracja i mogliśmy się delektować pysznym deserem.

Powiem tylko, że wygląd oddaje niebywały smak tego sernika z jagodami :)

Sernik jest mocno jagodowy, aksamitny i niezbyt słodki.

Ja wierzch udekorowałam borówkami amerykańskimi, bo wszystkie jagody zużyłam do środka.

Beziki robiłam wcześniej sama i jeśli macie zbędne białka i trochę czasu, to zachęcam do ich samodzielnego upieczenia, bo są o niebo lepsze od kupnych.

Polecam wam również mój przepis na sernik na zimno z jagodami

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.75 z 4 ocen
Postaw mi kawę

jagodowy sernik

pyszny sernik jagodowy z bitą śmietaną i bezami

jagodowy sernik z bezami i bitą śmietaną

sernik jagodowy z bitą śmietaną

Jagodowy sernik przepis

jagodowy sernik4

Jagodowy sernik

Wypieki Beaty
Przepis na przepyszny pieczony sernik jagodowy z bitą śmietaną.
4.75 z 4 ocen
Czas przygotowania 50 minut
Czas wykonania 1 godz 30 minut
4 godz
Czas całkowity 6 godz 20 minut
Danie Ciasta
Porcje 12

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.

Składniki

składniki spodu:

  • 225 g ciastek (ja użyłam takich w czekoladzie)
  • ok. 60 g masła rozpuszczonego

składniki sernika:

składniki wierzchu:

Instrukcja
 

wykonanie spodu:

  • Ciasteczka zmiksuj albo rozbij tak, aby były całe pokruszone.
    225 g ciastek
  • Dodaj do nich masło i zagnieć masę.
    ok. 60 g masła
  • Wyklej ciastkami spód wyłożonej papierem tortownicy (średnica około 22 cm).
  • Włóż tortownicę do lodówki, aby ciasto się schłodziło.

wykonanie masy sernikowej:

  • Jagody umyj i zmiksuj. Przełóż je do misy miksera.
    500 ml jagód
  • Dodaj jajka, twaróg, budyń i cukier waniliowy. Zmiksuj wszystko razem do połączenia.
    700 g twarogu, 3 jajka, 2 łyżki cukru waniliowego, 2 łyżki budyniu waniliowego
  • Dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj.
    200 g białej czekolady
  • Wyłóż masę sernikową na przygotowany spód.
  • Piecz w 160 stopniach (góra/dół) przez około 1,5 godziny.
  • Po upieczeniu przestudź ciasto i schowaj do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

wykonanie dekoracji:

  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
    500 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru
  • Wyłóż ją na ciasto, udekoruj bezami i jagodami.
    ok 15 sztuk bezików, 200 g jagód
Słowa kluczowe owocowy sernik, sernik pieczony, sernik z bitą śmietaną, sernik z jagodami, sernik z owocami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

Sernik cytrynowy z musem

Sprawdź ten przepis
sernik cytrynowy z musem cytrynowym

Sernik z jabłkami na zimno

Sprawdź ten przepis
sernik z jabłkami

Kremowy sernik londyński

Sprawdź ten przepis
kremowy sernik londyński