Przepis na pieczony sernik mocno jagodowy
Mmmm – jagodowy sernik – nieziemski :)
A wszystko zaczęło się od Zmiksowanych, gdzie urzekło mnie zdjęcie obłędnie fioletowego sernika.
Podążając jego śladem trafiłam na bloga Elizy (Moje pasje) i tam znalazłam przepis na to cudo – od razu zapragnęłam go mieć w lodówce :D
Przy najbliższej okazji kupiłam jagody – trochę za nie przepłacając (ale za bardzo byłam „napalona” aby się licytować) i po nocy piekłam ciasto. Potem już tylko chłodzenie, dekoracja i mogliśmy się delektować pysznym deserem.
Powiem tylko, że wygląd oddaje niebywały smak tego sernika z jagodami :)
Sernik jest mocno jagodowy, aksamitny i niezbyt słodki.
Ja wierzch udekorowałam borówkami amerykańskimi, bo wszystkie jagody zużyłam do środka.
Beziki robiłam wcześniej sama i jeśli macie zbędne białka i trochę czasu, to zachęcam do ich samodzielnego upieczenia, bo są o niebo lepsze od kupnych.
Polecam wam również mój przepis na sernik na zimno z jagodami.
Jagodowy sernik przepis

Jagodowy sernik
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Składniki
składniki spodu:
- 225 g ciastek (ja użyłam takich w czekoladzie)
- ok. 60 g masła rozpuszczonego
składniki sernika:
- 700 g twarogu na serniki - dobrego tłustego - polecam Piątnicę
- 3 jajka rozmiar L
- 200 g białej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej i przestudzonej)
- 2 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 500 ml jagód
składniki wierzchu:
- 500 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej
- 2 łyżki cukru pudru
- ok 15 sztuk bezików średnich (ja użyłam swoich - przepis znajdziecie w dziale Bezy)
- 200 g jagód
Instrukcja
wykonanie spodu:
- Ciasteczka zmiksuj albo rozbij tak, aby były całe pokruszone.225 g ciastek
- Dodaj do nich masło i zagnieć masę.ok. 60 g masła
- Wyklej ciastkami spód wyłożonej papierem tortownicy (średnica około 22 cm).
- Włóż tortownicę do lodówki, aby ciasto się schłodziło.
wykonanie masy sernikowej:
- Jagody umyj i zmiksuj. Przełóż je do misy miksera.500 ml jagód
- Dodaj jajka, twaróg, budyń i cukier waniliowy. Zmiksuj wszystko razem do połączenia.700 g twarogu, 3 jajka, 2 łyżki cukru waniliowego, 2 łyżki budyniu waniliowego
- Dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj.200 g białej czekolady
- Wyłóż masę sernikową na przygotowany spód.
- Piecz w 160 stopniach (góra/dół) przez około 1,5 godziny.
- Po upieczeniu przestudź ciasto i schowaj do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
wykonanie dekoracji:
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem.500 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru
- Wyłóż ją na ciasto, udekoruj bezami i jagodami.ok 15 sztuk bezików, 200 g jagód